Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba każda kochający rodzic zastanawia się czemu ich dzieciątko płacze, czy jest mu źle i co można zrobić żeby mu ulżyć. Myślę sobie, że dla maluszków bardzo ważne jest poczucie bezpieczeństwa i czucie, że są kochane. Więc jak płaczą to możemy jedynie mocno je przytulić, okazać miłość i tyle :-) Kiedyś na pewno przyniesie to skutek,skończą się pobudki, płacze a nasze dzieci będą po prostu szczęśliwe i będą spokojnie spały całą noc :-D
Skąd tylko wziąć pokłady cierpliwości i wyrozumiałości w środku nocy przy n-tej pobudce...

Tak mi sie przypomnialy poczatki z maluszkiem w domu... I noce kiedy przy karmieniach po 30 min-nadrabialo sie forum i odpisywalo-potem odkladalo sie dziecię do lozeczka. A teraz na spiocha nocne karmienie i nie ma mowy zebym w środku nocy na telefon spojrzała... Od tygodnia po 4miesiacach trudnych nocy mamy całkiem fajny czas-karmimy sie ok 23 wtedy sie akurat kładę spac,potem ok 3 i ok 6 i spimy co najmniej do 8. W nocy sie mega wierci i kreci. Do 23-24 spi w lozeczku. Potem jak idziemy spac ona spi juz z nami w łóżku. Nie wiem skąd taka zmiana i mam nadzieje ze to nie chwilowe

https://www.suwaczki.com/tickers/2nn36vgcou73qeg3.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/ic529mw.png

Gość Misiakowata

Siemano :D
Czesc Justyna ;) Powiem Ci,ze z tymi dzieciakami to tak nie ma co sie przyzwyczajac do dobrego hehe
Mati tez sie zmienil,nie spi pieknie jak kiedys.Choc dzisiejszej nocy bylo lepiej..Nad ranem wzielam do nas i tak juz spalismy do 9.Budzi mnie tylko jak szyka cyca..Mam wrazenie,ze spi do czasu az go ma w buzi :D
No ale z P.sie czulismy wyspani dzisiaj :D
Pod choinke nie wiem co kupujemy .myslimy jeszcze :D
Ha ha Sylwia nooo ja tez brechtam z tegooo...zwlaszcza jak jestesmy w srodku..zdjelysmy kurtki..ja krotki rekawek pod kurtka,a taki dziadek sie ucieszyl i mowi:"oooo gotowa juz na masaż":D

Mi sie tez nazbieralo troche na glowie i wczoraj i sobiebpoplakalam,wyzalilam sie P.jakos mi lepiej ...Juz grudzien..zaraz odstawienie piersi,poszukiwanie pracy..zorganizowanie opieki dla Matiego,bo ze zlobka lipa na razie..ech no ,ale lepiej mi i jakos pozytywnije patrze w przyszlosc :D
Drugi dzien leje u nas..a mi sie tak na spacer chce..
Nawet makijaz sobie strzelilam idac do sklepu na osiedlu :)

Synek wczoraj padł zmęczony do spania o 20 a ja miałam cicha nadzieję że coś się poprzestawiało i to już na noc - o ja głupia matka :D po polgodzinnej drzemce bawimy się dalej :) ale tylko do północy :) na szczęście....

Wspolczuje chorób i trzymam kciuki za szybkie zdrowienie. U nas lekki latarek znowu a w nocy mąż dostał jelitowki. Zobaczymy czy któreś z nas złapie.

Witam nowa mamę :) wspolczuje i niestety nie pomogę bo kp. Ale osobiście mam podejście jak Renia i zawsze daje jeść i tule wtedy gdy chce, nawet w nocy, ale sama jestem z tych ludzi co lubią się przytulać :)

Miłej niedzieli.

Gość KasiaMamusia aa

Alexann
Mamy, ratunku bo sił brak.

Jak usypiacie maluchy w dzień?

U nas w grę wchodzi tylko wózek i jezdzenie po domu (udało się oduczyć z rąk) ale czasem to trzeba półgodzinnego "spaceru".
A sił trochę brak :/

Hejka wszystkim

Dobre pytanie;) aż ciężko młodą czasem uśpić normalnie, przeważnie usypia przy cycu lub jeśli uda mi się podać jej obiadek, który popije wodą lub herbatą z szklanki to w wózek muzyka w tv 4fun fitt&dance i uśnie, jeszcze lepiej pomaga gdy najedzona wyjść na spacer:)
Aż się boję jak będzie zasypiać gdy już cyca nie dostanie (nawet nie wiem już jak długo jeszcze chce karmić, mam dość gdy gryzie i sutka wyrywa)

Gość KasiaMamusia aa

Renia74
Witaj Justyna, mój Michaś też budzi się w nocy i płacze, ale od razu go wyciągam wtedy ,biorę do naszego łóżka i daję cyca, nie wiem nawet ile razy bo rano nie pamiętam ile tego było. Niech sobie mówi kto chce że dziecko w tym wieku należy "odzwyczajać" od jedzenia w nocy, ja będę mu dawać tyle mleczka ile potrzebuje. Zresztą znam ludzi dorosłych którzy w nocy wstają jeść, więc co tu się dziwić maluszkom. Michaś w dzień też ostatnio taki cycol maruda się zrobił ,czytałam że może to być kryzys ósmego miesiąca i trzeba to po prostu przeczekać .

Hej

Zaufaj twoim słowom;)
Dzisiaj muszę na siedzaco w nocy karmić, syn śpi osobno a z mężem mało miejsca aby jeszcze córcia z nami spała,
Też mam Renia w nosie opinie, żeby w nocy nie karmić:)

Teściowa chciała dać dzisiaj córce chipsa bo nic się nie stanie a soli dziecko potrzebuje! Jak żeśmy z mężem krzyknęli jednogłośnie NIE! To zrezygnowała "jedza":D

Witaj Justyna:)

Gość KasiaMamusia aa

~justyna_mama
do roczku może minie :) my za niecałe 2 tygodnie wchodzimy w kolejny skok rozwojowy hmm będzie się działo, będzie zabawa:)
co kupujecie swoim maluszkom pod choinke?

Synek słodycze+gra edukacyjna (tylko takie kupujemy)+rajstopki, córka zabawka z melodią świecąca +rajstopki ++++oboje dużo dużo miłości od rodziców;) bratanicy słodycze i rajstopki a my sobie kupiliśmy wspólnie:) blender ręczny i kombiwar;)

Gość justyna_mama

cześć mamusie:) chciałam wczoraj coś do Was naskrobać, ale co wchodziłam na forum to nie działało. jak weekend?
U nas było paskudnie i deszczowo, wietrznie brr... nie lubimy takiej pogody chyba jak każdy :)
chipsa??!!! OMG zastanawiam się czy my też będziemy miały takie pomysły będąc babciami :)
Przytaczając kulinarne pomysł babć opowiem co u nas było jakiś czas temu, nie tak dawno... Przyszła do nas teściowa ze swoją mamą, ja niestety nie umiem piec ciast (za to uwielbiam robić różnego rodzaju mięsa) poleciałam do biedry i kupiłam tiramisu, moja teściowa lubi tego rodzaju ciasta, kremy.... korzystając z okazji, że siedzą z Mikuśką poleciałam ogarnąć kuchnie, zajęło mi to dosłownie chwile... wracam a tam co??? Mikołaj siedzi i babci na ręcach a prababcia go karmi, on zadowolony otwiera dziubka one się cieszą, mi kopara opadła do samej podłogi po czym pada stwierdzenie wiesz ile on już zjadł, zapytałam tylko co Wy robicie? ale byłam wkur... w nocy bolał go brzuszek, prężył się, płakał... nie wytrzymałam rano i zadzwoniłam nie była to miła rozmowa a co usłyszałam? "znam rodzinę, która dawała do jedzenia dziecku 8m grochówkę i kapuśniak i dziecko się wychowało" ręcę mi opadły... taka oto historia wprowadzania nowych produktów :)
KasiaMamusia aa też właśnie myślałam o czymś edukacyjnym albo o jakimś misiu tańczącym bo mój synalek uwielbia tańczyć:) a co do rajstopek mamy ich pod dostatkiem bo moja mama zawsze mu kupuje, bo znowu ta babcia twierdzi, że zawsze jest mu zimno:) także na bank pod choinką u babci m.in znajdą się rajstopki :)
jeszcze coś miałam napisać....
aaaa Misiakowata dobrze, że sobie popłakałaś zawsze później jest lepiej na serduchu, ściskam:) ja mam "wrócić"do pracy w maju....jakoś sobie tego nie wyobrażam, drugiego dziecka póki co też nie planujemy... oddalam od siebie myśl powrotu jak tylko mi przyjdzie do głowy BO PRZECIEŻ TO JESZCZE DŁUGO!!!!! :)

Coś tu cicho dzisiaj. Ostatnio mam problem z usypianiem córci. Chyba tylko ja mam ten problem. Tatusiowi da sie ululać. Zauważyłam też że nie interesują ją już zabawki. Nie wiem czym ją zabawić. Zaczynam tracić cierpliwość. Współczuję wszystkim nie przespanych nocy i chorujących dzieciaczków. Co do świąt i obchodzenia ich. Mój mąż tez zawsze odkąd go znam mówił że nie lubi świąt. Nie rozumiałam go. W tym roku ja sama robię wigilię "po swojemu". Chociaż zastanawiam się jak sie ze wszystkim wyrobię ale cieszę się na samą myśl.

Cześć mamusie! Miałam dzisiaj prenatalne, i... córeczka!

Kalae, probowalam usiąść usypiac twoim sposobem, ale nie odnioslam fenomenalnego sukcesu :( udało mi się raz, ale nie bez placzu :/ probuje dalej, zaczynam na łóżku, i zazwyczaj kończę w wózku.

Justyna - hej. My młodemu kupilismy kierownice szczeniaczka uczniaczka, a od jednych dziadkow dostanie pchacz, reszty nie wiem.

Znów walczymy z wysypka, pediatra sugeruje AZS :/

http://www.suwaczki.com/tickers/9f7jo7esm9i7df8f.png
https://www.suwaczki.com/tickers/km5so7esfvb0ei1q.png

Gość justyna_mama

Hej Alexann:) gratuluję córeczki!!! :) tak na marginesie to podziwiam Cię!!! Jejku ja nie wiem jak dajesz radę :) mam pytanie czy u Twojego maleństwa pojawiły się plamki stąd podejrzenie AZS?
Pchacza mamy, kierownice też... Myślałam może o jakimś tańczącym misiu albo nocniczku...

Gość justyna_mama

ehh... Myślałam,że już będzie dobrze... Wczoraj Mikuś spał u siebie w łóżeczku i nawet raz się nie przebudził, od miesiąca była to moja pierwsza przespana noc :) a dziś... Zasnął w łóżeczku a,o 22.15 znowu pobudka z płaczem, zasnął na moich rękach po czym chciałam go włożyć znowu do łóżeczka ledwo co go położyłam i znowu płacz, uspokoił się od razu kiedy położyłam mojego Skarba w naszym łóżku... I o co chodzi ja się pytam? :)

Też bym chciała wiedzieć o co chodzi :-) Jest po 24, mały miał już 2 pobudki, a do tego ja nie mogę zasnąć... Już sobie wyobrażam ten cudowny poranek... ;-)
Ale chyba widać na horyzoncie drugi ząb :-D Może to on jest powodem tych problemów. I jak się przebije, to może będzie spokój na jakiś czas. No chyba, że zniknie jak ten poprzedni ;-P

Cześć Justyna:)
Alexan gratulacje córeczki to będziesz miała parkę:) a jak się czujesz w ogóle?
Co do spania to hmm... Nie wiem czy pisałam Olis od kilku nocy ma przerwę w nocy w spaniu zazwyczaj od ok 2-5 i nie ma mocnych nie zaśnie. Nie zapalan światła ale jemu to nie przeszkadza. Mam nadzieję że dziś będzie noc przespana. Zauważyłam że od jakiegoś miesiąca Olis ma bardzo dużą potrzebę bliskości cały czas się przytula, wchodzi na mnie nawet przez sen i śpi mi na brzuchu, co chwilę daje buziaki. Uwielbiam to ale w nocy czasami wysiadam. Oprócz tego generalnie już ze zdrowiem dużo lepiej.
Jeszcze się zastanawiam po co ja ubrania prasuje jak codziennie ni mały wszystko wyrzuca:) a ma tyle radości z tego :D ;D ;D
Ja tez jak chce w nocy jeść to nie patrze na to co ktoś pomyśli nie będę mu odmawiać mleka bo może potrzebuje Tymbardziej że w dzień jest wszędzie i często nie ma czasu żeby zjeść pierś.
Ja byłam t ginekologa dowiedzieć się jak jest z laktacja i ciąża itp i pokazać bo mam takie zgrubienie po porodzie po szyciu i mnie boli i powiedziała że można zrobić plastyke tego.

Gość justyna_mama

ANikod i Jola cześć dziewczyny :)
U nas była wojna do 24 dałam butle i poszedł spać przełożyłam do łóżeczka i obudził się przed 7, więc nie jest źle, póki co od dwóch dni pozbyliśmy sie dodatkowych pobudek o 2-3, odpukać! :) rzadkie kupki sie zaczęły nawet troszkę zielonkowate chyba idzie nam kolejna 2, tylko, że nie widzę, żeby Niuniu miał rozpulchnione dziąsełka... Czekam na mamę i lecę do urzędu załatwić sobie papiery bo w piątek zdałam prawko!!!! :) co robicie dzisiaj na obiad???

Alexan! Twoje życzenie się spełniło :) gratuluję córeczki :D

Mamy nieśpiące po nocach... Łączę się w bólu i witam w klubie :)

Co do karmienia nocnego... Wydaje mi się, że dziecko samo osiągnie dojrzałość w tym żeby mleka nie jeść w nocy.

Mój starszak do niedawna potrafił wypić kubek mleka przed snem, potem jeszcze jeden w nocy i rano po przebudzeniu. Nie odmawialam mu wiedząc, ze w przedszkolu malo je i widząc, ze zrobil się chudzina. Ale... Przed wakacjami mówiliśmy mu, ze jadac na urlop nie będzie jak mleka zrobić i bywalo, ze chcial tego mleka, ale wystarczyła mu woda i nie buntował się. Jest pojętny i zawsze gdy chcieliśmy jakis etap osiągnąć lub zrobić krok to najpierw byly rozmowy.
Potem znów wróciliśmy do mleka wieczornego, nocnego juz nie chcial (chyba ze wyjątkowo padl wieczorem i nie zdazyl zjeść kolacji) i jeszcze poranne.
A od jakiegoś czasu cale noce przesypia i pije mleko tylko na noc. Nawet rano po przebudzeniu nie chce :) takze jakos tak naturalnie wszystko przyszło.

A jeszcze ponad rok temu potrafił wypic w nocy dwa razy po 200 ml jak nie trzy :)

Gość justyna_mama

Strunka to nie jest tak, że nie daje Małemu mleka, zawsze dostaje, tylko miałam obawy bo niby na opakowaniu jest napisane 3 porcje... To jest moje pierwsze dziecko i w pewnych kwestiach jest laikiem stąd też moje pytania do Was...