Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

AsiaR
Nesquick czyli masz dwóch kawalerów w domu? Może już pisałaś ale jakoś nie pamiętam, sorki :-)

tak. drużynę siatkówki plażowej ;)

Też nie mamy tv, jakoś nie wiedzieć czemu nie odczuwam braku.. :D Ale Młody uwielbia wszelkie ekrany, tv, komputer, telefon.
Trójka u mnie również, uwielbiam z rana. Tylko w nd odpuszczam ten program z dzieciakami. Pewnei do czasu..

Tangoya, dobrze że piszesz jak ziemniak kończy w pieluszcze, nie wystraszę się przynajmniej jakby co. Fajnie ci, że się wyrwałaś na basen, ja na razie tylko na szybkie zakupy czasem sama wyskoczę. Choć planuję kino jakoś niedługo, zaszaleję ;)

Lilijka, współczuję nocy - faktycznie pobudka co godzinę wychodzi :/ Tulić, tulić i jeszcze raz tulić, nic innego nie zostaje. Moja Marudka tak ostatnio w ciągu dnia miała, nie szło odłożyć ani na chwilę, bo ryczał jakbyśmy go w ciemnym lesie porzucili.. Nawet jak teraz sobie przypomnę to mięknie mi serce..
A propos nie uczenia z butelki - Starszak był całkiem bezsmoczkowy i też nie dawałam mu pić z butli, wystartowaliśmy tak samo jak wy z doidy. Ale u znajomych dorwał butelkę z miękkim ustnikiem i w końcu też takie coś mu kupiliśmy - z perspektywy uważam, że to był dobry ruch, bo picie z kubeczka dopiero teraz mu w miarę wychodzi (i tak często się oblewa), a zanim dostał tę flaszkę po prostu chodził spragniony.

Renia,
my łóżeczko mamy jeszcze na górnym poziomie, ale też myślę obniżyć niedługo. Młody może jeszcze nie jest na tyle mobilny, żeby od razu wstać, ale przynajmniej Starszak przestanie do niego włazić.

Sylwia921125
Hejo =)
Ja sie na temat kosciola nie wypowiem. Wierzę na swoj sposób do kosciola chodze co niedziele i napewno slub koscielny nie powinien byc przyczyna udzielenia czy odmowy chrztu świętego. I to tyle =)
Ciaza widze, ze starałas sie mi odpisac =) dziękuję :*
Ostatnio chyba nie moglas uwierzyc, ze Martynka sie budzi co 2 h =) mialysmy taki okres chyba ze 3 tyg. Teraz mamy 3 pobudki w nocy i zaczynamy dzien o 7 :) dla mnie to.tragedia, ale sie przyzwyczailam =) musze ja zacząć klasc później spac, ale ona chce coraz wczesniej =) udaje mi sie ja przetrzymac do 19.30 :) buziaki =)

Kochana ruszaj tylek i nie spimy juz tyle, wystarczylo tego dobrego

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

Lilijka87
A witam nowe mamy ;)

Alesandra aleś trafiła z pytaniem! Wczoraj to się już popłakałam z bezsilności :/ na macie nie, w bujaczku nie, w wózku nie, na kolanach nie, na rękach jako tako ale też było marudzenie. Dziś w nocy 7 pobudek! SIEDEM! We wcześniejszą raptem 6! Był moment, że myślałam, że jej przeszło i nie jest już tak wymagającym dzieckiem. Ale nie ma to tamto, dam radę :) kocham ją!

Kalae to badania to każdy niemowlak powinien mieć po 6 miesięcu? W sensie kontrolną morfologie?

Ja dzis pochlipałam...:) kolejna noc pobudki co godzinę od 23 ..stękanie lub płacz, wystarczy wsiąść na ręce i śpi..
W wózku spala 40 min bo jakiś dziad głośno gadal i mi ja obudził curwa ! I potem jęki stęki do kolejnej drzemki ale juz w domu bo nie miałam sily na ta cala eskapadę z 4 p. i co ? 30 minut ..i jęki stęki matko ! Oby do 19 ..:D

~kalae
Lilijka87
A witam nowe mamy ;)

Alesandra aleś trafiła z pytaniem! Wczoraj to się już popłakałam z bezsilności :/ na macie nie, w bujaczku nie, w wózku nie, na kolanach nie, na rękach jako tako ale też było marudzenie. Dziś w nocy 7 pobudek! SIEDEM! We wcześniejszą raptem 6! Był moment, że myślałam, że jej przeszło i nie jest już tak wymagającym dzieckiem. Ale nie ma to tamto, dam radę :) kocham ją!

Kalae to badania to każdy niemowlak powinien mieć po 6 miesięcu? W sensie kontrolną morfologie?

współczuje tych pobudek, przeczytałam M i się pyta po co się budzi ;)

co do badań tak powiedziała pediatra, ale ja nie wiem czy to prawda, bo jak Tosia nie dawała stóp do buzi to stwierdziła że 90proc dzieci tak nie robi, a te 10proc się nudzi. A Tosia zaczeła od soboty wkładać, to nie wiem czy się jej nie nudzi.
Na usg głowy też mi nie mogła wypisać skierowania bo pediatrzy nie mogą (a np. leniwiec dostała), a miałam źle wypisane prez neurologa skierowanie.

U nas się budzi zeby poryczeć:D

~kalae
recepte trzeba na każdą szczepionke, chyba, że jest na stanie w przychodni. A jak nie ma w przychodni to jeszcze najlepiej sobie zarezerwować w aptece i odebrać
w dniu szczepienia

Kupowałam w sanepidzie 6w1 , pneumo i rota i tylko za pierwszym razem miałam receptę, potem nie trzeba bylo

Lilijka współczuję pobudek, u nas jakiś czas temu Michaś dwie noce z rzędu budził się co godzinę. W dzień też niewiele śpi, czasem 30 minut na spacerze i tyle co przy cycusiu, wiec w dzień też nie mam kiedy odespać. Jedyne co to rano leżę z nim w łóżku do 10 i tak sobie posypiamy (straszny ze mnie śpioch). W ogóle to ostatnio rano nie jestem w stanie przypomnieć sobie ile razy do niego wstaję. Pewnie dlatego że biorę go do karmienia i usypiam, potem budzę się za 20 minut, a czasem za godzinę i dopiero go odkładam.
U nas kolejny dzień marudzenia i znów wszystko robione w pośpiechu. A jak się spieszę to wszystko leci mi z rąk, dziś np przewrócilam słoik ogórków i zalałam blat. Juz nie raz zbiłam szklankę albo talerz, i tak na tym wychodzę że jeszcze muszę sprzątać :(

Sylwia921125
Strunka jakbym mogla nie pamiętac to byl jeden z najpiękniejszych okresow w moim zyciu. Cos nowego bo to tez pierwsza ciaza i kazda sie czyms wyroznia =) jak np Madika prasowaniem czy super tesciowa =) wiec dopóki sie wszystkie na fb nie przeniosa to ja bede tu wracac bo tu sa moje kochane mamusie =)
I serio tutaj sa super babki na poziomie a nie jakies sflustrowane kobiety =D ktore gnoja innych zeby podnieść wlasne ego =) my tu jak rodzina =) a juz Wam pisalam kiedys jak sie na mnie rzucily na jednym forum kiedys jak szarancza =) dobrze, ze sie nie przedstawilam =D

Moze sie tak rzucily bo sie nie przedstawilas

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

Dziewczyny, bądźcie dobrej myśli. Z tym spaniem w nocy unormuje sie. Zobaczycie. Dzieci będą bardziej aktywne, ciekawe świata, zaczną chodzić, być bardziej aktywne, a to spowoduje, ze w nocy będą lepiej spaly. Dalyscie rady juz pól roku!!! Jeszcze trochę przetrzymacie ten trudny okres i będzie lepiej!
A potem będziecie tęsknić za tym czasem :) starsze dzieci, inne problemy :) i jak to powiedziała moja koleżanka majaca juz nastoletnią córkę - będziecie tęsknić za tym co bylo :) serio serio ;)

I jeszcze jedno - nie wiem jak to fachowo sie nazywa, ale chodzi mi o ten lek separacyjny czy cos takiego...
Tez z czasem minie. Kilka razy ten lek się pojawia w ciagu kilkunastu miesięcy rozwoju dziecka.
Do tej pory pamiętam mlodego u mnie na kolanach w toalecie :)
Starałam sie jak mogłam zeby jak najmniej plakal za mama. Czasem musial, bo byly sytuacje, ze się nie dalo. Ale bylo to rzadko i zawsze cos mówiłam by mnie slyszal. A jak byl maly, to bawiłam się w a kuku. Taka forma przyzwyczajania go, ze mama na chwile znika, ale potem sie pojawia.
Z mloda tez juz trenujemy ta zabawe :) i chyba cos to daje, bo też miala okres, ze musiała mnie widzieć, inaczej lament... A w niedługim,czasie mam wrażenie, ze jest lepiej :) czasem cos robię w kuchni i zerkam do niej czy ok, a ta rogal na ustach i bawi sie na całego :)
Uszy do góry! Zyc nadzieja na lepsze jutro i cieszyć sie z każdego dnia!

Lilijka u mnie można powiedzieć ze z kręgosłupem z każdym dniem jest coraz lepiej bo powoli wraca na swoje miejsce ;) nawet mogę juz troszkę dłużej nosić na rekach synka co bardzo się przydaje ;) jak sie przeforsuje to mam trochę problem z poruszaniem nogami lub ich podniesieniem ale to juz malo. Moglabym juz zacząć rehabilitację ale jakoś nie przekonał mnie żaden hebalilitant do swoich usług ;) większość nie chce słuchać co zdiagnozowali w szpitalu tylko jak kręgosłup to od razu masaże. A mi żaden kręg nie wypada ;)

Synek po meningokokach b tez mocno płakał bo podobno jest bolesna. Ale z wzw ta na nfz było jeszcze gorzej.

Poziom Wit D3 dzisiaj oznaczony z krwi i jest ok. Przy okazji teściowa machnęła wnukowi grupę krwi (Tak tylko dla naszej wiedzy, bo u tak małych dzieci wyksztalcaja się jeszcze przeciwciała).

Dzisiaj umowilam się do innego gina, zobaczymy co będzie. Do babki o ktorej myslalam dodzwonić się nie mogę, ale probowac będę.

Mamusie czy wszystkie wasze maluchy już się obracają? Kacper potrafi z brzucha na plecy, ale chyba zazwyczaj mu się nie chce, a z plecow na brzuch nie łaska. Zaczyna sam siadać i chce wstac (!!) a się nie turla.

http://www.suwaczki.com/tickers/9f7jo7esm9i7df8f.png
https://www.suwaczki.com/tickers/km5so7esfvb0ei1q.png

~kalae
~Magdalenka851
Kalae,maddalena a jakiej kaszki używacie? Mają one w składzie mleko?

ja mam z hipp bezmleczną, bezsmakową, bezcukrową :D są w wersji glutenowej i bezglutenowej

Tez ja mam, dzis pierwszy raz dalam Dawidowi, jego skwaszona mina byla bezcenna ;) dodalam pozniej trochę owockow,ale zjadl moze 2 łyżeczki . Jutro 2 podejscie ;)

https://www.suwaczki.com/tickers/8p3oflw1ihhgb5gn.png
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkk3e5edd0lm1s2.png

Alexann
Nie wpisała mi jeszcze nawet terminu porodu twierdząc "że ma jeszcze czas i się zobaczy".

Podle babsko! Ale zeby tak kobieta kobiecie? Zero empatii, a przecież powinno być odwrotnie.
My trzymamy kciuki za Twoja fasolke plci żeńskiej ;) dbaj o siebie i wypoczywaj ile sie da,choc nie jest łatwo przy takim maluchu. A jak sobie radzisz z sennoscia? Bo pamietam ze ja na początku ciąży byłam w stanie zasnąć wszędzie w każdej pozycji

Rednails świetne wieści! Oby teraz wszystko było już z górki.

Strunka to święta prawda, że małe dzieci mały problem, duże dzieci duży problem. Mam 13 - letniego syna, więc wiem coś o tym :)
A ten lęk separacyjny to chyba przechodzi mój maluszek. Zwłaszcza wieczorem kiedy mąż próbuje go uśpić to płacze, a wręcz się zanosi dopóki nie przyjdę. Jak tylko wejdę do pokoju i się odezwę już jest spokój.
Skok rozwojowy związany z relacjami np reakcja lękiem na zniknięcie mamy trwa od 22 do 26 tygodnia, wiec by się zgadzało.

Lilijka87
Nie chciałam już uczyć z butelki ale ostatnio próbowałam jej dać w ten sposób wodę. Nie udało się jej, a jeszcze jaka wkurzona była! Na widok doidy to aż się trzęsie ale wydaje mi się że traktuje to jako zabawę, choć coś tam się napije. Słomki też jeszcze nie ogarnia, a to było by najwygodniejsze.
Swoje mleko odciągam tylko do kaszki, mam ręczny i trochę mi zajmuje odciągnięcie zaledwie 40 ml. Być może, gdybym to zrobiła przed spaniem było by lepiej. Narazie zaraz przed kaszką w ciągu dnia odciągałam.

Z butli jest o tyle fajnie, ze jak trzeba gdzieś wyjsc to mozna zostawic mleko i dzidziusia z np tatusiem, jak nie umie/nie chce pić z butli to nie ma opcji. Wiem, ze niektore mamy nie maja potrzeby wychodzic bez dziecka,ale dla mnie godzina spokoju na paznokciach u kosmetyczki to relax niczym calodniowe spa ;)
Jaj Ania pije z doidy? Tez kupilam ale jak daje Dawidowi to on raczej sie bawi tym kubkiem,nawet do ust nie przykłada. Jak ja uczylas picia? Wkladalas plaszczyk przeciwdeszczowy? ;) bo tak sobie mysle, ze jak on sie dorwie di kubeczka z woda, to wszystko mokre bedzie

~ANikod
U mnie też trójka non stop leci. A tv to wieczorami, zazwyczaj te odmóżdżające pogramy, których nie trzeba oglądać od deski do deski, co przy małym jest raczej niewykonalne. Dlatego też dawno nie oglądaliśmy porządnego filmu ;-( A czy Wasze dzieci też są takimi maniakami tv? My nie pozwalamy oglądać, ale jak przypadkowo zerknie na tv czy ekran telefonu albo laptopa to od razu lepszy humor i zawias ;-)

Moj tez sie dosłownie "gapi" i tez nie pozwalamy mu ogladac, ale czasem jak sie bardzo wydziera i niczym nie moge go uspokoić to wlaczam na chwilę i wtedy się zawiesza i zapomina o płaczu. :) a tak to u nas terlewizor tez bardzo rzadko gra, jak juz to wole potem obejrzec cos na ipli lub playerze, bo nic mnie tak nie irytuje jak 15 minutowe bloki reklamowe choc w sumie wtedy w miedzyczasie mozna ogarnac mieszkanie ;)

Alexann
Poziom Wit D3 dzisiaj oznaczony z krwi i jest ok. Przy okazji teściowa machnęła wnukowi grupę krwi (Tak tylko dla naszej wiedzy, bo u tak małych dzieci wyksztalcaja się jeszcze przeciwciała).

Dzisiaj umowilam się do innego gina, zobaczymy co będzie. Do babki o ktorej myslalam dodzwonić się nie mogę, ale probowac będę.

Mamusie czy wszystkie wasze maluchy już się obracają? Kacper potrafi z brzucha na plecy, ale chyba zazwyczaj mu się nie chce, a z plecow na brzuch nie łaska. Zaczyna sam siadać i chce wstac (!!) a się nie turla.

Kilka tygodni temu też o to pytałam, bo Michaś z brzuszka na plecy się obracał, a odwrotnie nie bardzo. Za kilka dni turlał się już w obydwie strony i tak przemierza teraz prawie cały pokój (mata mu nie wystarcza). Natomiast do siedzenia to chyba jeszcze daleko. W sumie od dawna dźwiga się głową z pozycji leżącej i jednocześnie unosi nogi, ale to raczej nie tędy droga.