Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś mi też Inga dała w nocy popalić, obudziła się po 2 (oczywiście to nie była pierwsza pobudka, tylko 3). I myślę zmienię jej pampersa przed karmieniem bo już grubo było. I na przewijaku już z gołym tyłkiem tak się osikała że nawet włosy mokre miała, a z przewijaku sciekło po łóżeczku na podłogę. No i musiałam ją trochę obyć, przebrać i posprzątać. A w tym czasie moje dziecko wybudziło się na dobre i prawie 3 godziny nie spała :( Na szczęście jak zasnęła przed 5 to pospała, z dwiema przerwami na cyc do 9:30.
Więc coś tam odespałam.
A co do rozszerzenia diety, to ja też stawiam na wygodę i zacznę od gotowych słoiczków.
A w ciąży zarzekałam się że będę sama robić :)
I przetworów w tym roku nie robie. Jedynie mus z jabłek. Za rok pobawie się trochę we własne sloiczki.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72290.png

Ciaza316
Leniwiec, Elizka sliczna!
Sylwia ale atrakcja z tymi zabkami, fajnie:-) mam nadzieje ze u nas tez tak szybko wyjda. Slini sie bardzo, raczki w buzi ciagle. Zaczynam dzis smarowac jej dziasla Dentinoxem to moze jej troche ulzy? Ale nic nie czuc na dziaslach chociaz dzis rano jakby bardziej ze tak powiem chropowato.
Mala spi, probuje nadrobic, ale z reguly wtedy sie budzi:P

Tosi jeżdze smoczkiem (tak dociskam) po dziąsłach ona to lubi i się cieszy.

maqdallena
Dziś mi też Inga dała w nocy popalić, obudziła się po 2 (oczywiście to nie była pierwsza pobudka, tylko 3). I myślę zmienię jej pampersa przed karmieniem bo już grubo było. I na przewijaku już z gołym tyłkiem tak się osikała że nawet włosy mokre miała, a z przewijaku sciekło po łóżeczku na podłogę. No i musiałam ją trochę obyć, przebrać i posprzątać. A w tym czasie moje dziecko wybudziło się na dobre i prawie 3 godziny nie spała :( Na szczęście jak zasnęła przed 5 to pospała, z dwiema przerwami na cyc do 9:30.
Więc coś tam odespałam.
A co do rozszerzenia diety, to ja też stawiam na wygodę i zacznę od gotowych słoiczków.
A w ciąży zarzekałam się że będę sama robić :)
I przetworów w tym roku nie robie. Jedynie mus z jabłek. Za rok pobawie się trochę we własne sloiczki.

Ale sytuacja:-) najgorsze sa takie sytuacje w nocy bo dzieciaczki sie wybudzaja na dobre.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

jeju współczuje wam tych pobudek, Tosia ma zazwyczaj 1 pobudkę koło 3,4 i wtedy się zastanawiamy co sie jej odmieniło (bo dziś spała od 21.30 do 7, a potem jeszcze od 8.30 do 10), ale zaraz sobie myślę, że to normalne przecież, ze jeszcze nie ma ustabilizowanego spania.

~kalae
Ciaza316
Sylwia ale atrakcja z tymi zabkami, fajnie:-) mam nadzieje ze u nas tez tak szybko wyjda. Slini sie bardzo, raczki w buzi ciagle. Zaczynam dzis smarowac jej dziasla Dentinoxem to moze jej troche ulzy? Ale nic nie czuc na dziaslach chociaz dzis rano jakby bardziej ze tak powiem chropowato.

Jak Ty na to wpadlas:-)

Moja spi juz godzine! Nawet smok wypadl, obudzila sie raz, possala kilka sekund kciuka i zasnela. Juz dawno nie ssala kciuka.

Moja mama wczoraj do mnie jak zwykle o rozszerzaniu diety... zebym juz cos dawala, ciagle z podawaniem wody mnie meczy. Mowie jej od razu co mysle, ale ona chyba nie moze przezyc, ze jej nie slucham, bo tylko komentuje ze ja wszystko ksiazkowo robie. O jeju! Juz tego sluchac nie mozna:P bo kiedys to juz w tym wieku to i tamto... oh!

Ciaza316
Moja mama wczoraj do mnie jak zwykle o rozszerzaniu diety... zebym juz cos dawala, ciagle z podawaniem wody mnie meczy. Mowie jej od razu co mysle, ale ona chyba nie moze przezyc, ze jej nie slucham, bo tylko komentuje ze ja wszystko ksiazkowo robie. O jeju! Juz tego sluchac nie mozna:P bo kiedys to juz w tym wieku to i tamto... oh!

Jakbym swoją matkę słyszała :) i parę innych osób w rodzinie.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72290.png

Babcia tez mi komentuje;-) ale zeby uslyszec - Dobrze sobie radzisz, taka oczytana i osluchana jestes, to juz nie:P he he

Mala spi juz prawie 2h! Przez 30 minut ciagle sie ruszala i kciuka co troche ssala. Musi byc zmeczona. Ale nie jestem na to przygotowana bo ciagle czekam kiedy bedzie mnie potrzebowac;-) masakra:P

maqdallena
Ciaza316

bo one by chciały żeby się je radziło, a tu nie, i strasznie je to boli. Z moją też tak, choć co do rozszerzania to mnie zapytała czy już bo ona tak nie pamięta w ktorym miesiacu, a ma marchewke, cukinie z ogródka to by można było jej dać.
Ale wytłumacz np mojej babci że mleka krowiego nie, jak mleko krowie najlepsze po moim co mogę dać. Wtedy się dawało i było dobrze.

maddalena82
Madika trzymajcie się dzielnie z Hanulką-zaciskamy kciuki żeby było dobrze. A do którego szpitala idziecie?Porobią badania i zobaczysz że pewnie skończy się na rehabilitacji tak jak u wielu z nas.
Nie dziwię się że spięcia nasiliły Ci się pod wpływem takiego stresu. Może też mają trochę psychosomatycznego podłoża.

Misiakowata mój Mateusz też miał ostatnie trzy dni ciężkie-najlepiej żeby go cały czas nosić i spać do tego z nami w łóżku...ale dzisiaj już znacznie lepiej,wrócił do swojej normy:)

Dzieki dziewczyny za trzymanie kciukow :D Wierze w Wasza/Nasza sile:D

Hanula co przysnie to ktos przychodzi i ja budzi.

Mam nadzieje ze jutro wyjdziemy bo lekarz powiedzial ze jak bedzie ok to jutro do domku.

Co do spiec to one maja przede wszystkim podloze psychiczne... No ale co zrobic...

Hanule ogladal neurolog i powiedzial ze nie podnosi glowy bo ma za duzy i za ciezki mozg :D A po konsultacji w wypisie wpisze: zbyt duza nadgorliwosc lekarza prowadzacego :D

Za to rehabilitant byl i powiedzial ze jest do roboty troche bo jest asymetria i miesnie brzucha sa za slabe i dlatego tez koslawi stopy troche.
Bedziemy chodzily na rehabilitacje 2-3x w tygodniu przez ok 2 miesiace to na poczatek a zobaczy jak to bedzie dalej.

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

~kalae
maqdallena
Ciaza316

bo one by chciały żeby się je radziło, a tu nie, i strasznie je to boli. Z moją też tak, choć co do rozszerzania to mnie zapytała czy już bo ona tak nie pamięta w ktorym miesiacu, a ma marchewke, cukinie z ogródka to by można było jej dać.
Ale wytłumacz np mojej babci że mleka krowiego nie, jak mleko krowie najlepsze po moim co mogę dać. Wtedy się dawało i było dobrze.

O kufa! Temat krowiego mleka to mało mnie do ukatrupienia TŻ babci nie doprowadził. Ile to ja się osłuchałam, że chemię (Bebilon Pepti) dziecku podaję, a nie krowie mleko, skoro swojego nie mam. Do tej pory jak sobie to przypomne to mnie telepie. Nawet kiedyś powiedziałam, że Mała (Starszak) to nie cielak (temat alergii na białko dla 80latki nie do ogarnięcia) ale i tak jak grochem o ścianę. Jak dobrze, że teściowie i owa babcia mieszkają od nas 600km i widujemy się 2-3 razy w roku :DD

Ja pierwszy rzut tez na pewno na słoikach pojadę, ale później będę gotować. Wszystkie warzywa bez sztucznych nawozów, królika i kurkę dostanę od teściów. Słoiki są ok - przede wszystkim wygoda, ale co do ich eko walorów to podchodziła bym z lekką podejrzliwością. Przy starszaku zawsze zadziwiał mnie fakt, że po słoikowej marchewce nie dało się nigdy sprać plam na ubranku i śliniaku, czego nie było po marchwi ugotowanej w domu....
Któraś mama pytała o słoiki do pasteryzacji. Znalazłam takie:
http://allegro.pl/sloik-szklany-quattro-smooth-0-2l-bormioli-rocco-i6306032992.html
Znajoma, która wekowała obiadki zbierała i używała słoiczki po musztardzie, koncentracie pomidorowym.

~kalae
ale ja bym się nie denerwowała tematem krowiego mleka, jeśli to mówi osoba mająca 70lat plus, kiedyś nie było tej wiedzy co teraz, i na chłopską logikę to faktycznie wydaje się być najlepsze

kalae, to musisz być bardzo opanowaną osobą, bo mnie niestety, czy całym zrozumieniu tematu (że kiedys tak było i ona tak naprawdę z dobrych chęci) słuchając tego przy okazji KAŻDEGO karmienia Małej miewałam niestety wizje, że uderzam głową staruszki o ścianę :(
Gość arwena 89

Jola88
Witam z rana:)dziewczyny czym sie różni ten zwykly bebilon od tego pepti? Ja kupiłam miesiąc temu ten pepti zeby miec awaryjnie ale nie otwieralam jeszcze...
Bebilon pepti jest dla alergików i dzieci ze skazą, silną kolką, biegunką, nietolerancją laktozy i innymi brzuszkowymi problemami. Podobno ma wstrętny smak i część dzieci nie chce go pić, nie próbowałam, sam zapach odrzuca.

Ciaza316
Jola88
I nadrobilam. :) Leniwiec i Misia super dzieciaki!:)
Moj ma 16 tyg i aż się boje co bedzie przy skoku bo Olis jest mega "dopalony". On jest tak aktywny ze nie wiem skąd ma tyle sily. Dzis byłam u kumpeli na wsi co juz Wam pisałam ma 2 tyg młodszego synka to mój jak trojaczki przy nim. Chociaż dzis miał najlepszy dzien od miesiąca. Ja kocham tą jego aktywność ale on jest max 30min dziennie na leżąco... Dzisiaj byl razem godz nie mogłam uwierzyć tak się śmiał na leżąco. Super! Skubany nóżki przez gondole przekłada boje sie czy nie wypadnie chociaż on w wózku na spacerze tylko jak uśnie. A dzisiaj mi usiadł w wózku koleżanka myslalam ze wyskoczy bo jej maly potrafi caly dzien sam sobie leżeć i nóżkami kopać w zabawki jeszcze jak sie do jej małego mówi to dziecka nie ma ja bylam w szoku ze dzieci takie spokojne sa:) moj na godzien od 2doby zycia na raczkach musial- taki jest co zrobię jeszcze jak ma zly dzien trzeba śpiewa i chodzić z nim. Moj dopaleniec. I uwielbia bawić sie stopami i swoim siusiakiem podczas przewijamnia. Wasi synowie tez? I jak słyszę czasem bo go tak nauczyłeś to scyzoryk mi sie otwiera bo moj skarb od urodzenia taki jest. Juz z niecierpliwością czekam aż zacznie taczkowac bo kręgosłup mi padnie chociaż nie wazy dużo. A i po tym basenie spal mi od 21 do 12 w dzien z przerwa 1.5 h na aktywność i karmienia ale dzis za to w dzień w ogóle nie spal o 21 poszedł na noc. No to się rozpisalam:)

Fajnie z tym basenem. Tez bym poszla ale jak mysle o tym calym przygotowywaniu sie itd to mi sie odechciewa:-) leniwa jestem
Synio naprawde tak doroslo wyglada:-) te spojrzenie zalotne
Moja kolezanka ma kilka tygodni starszego synka i co sie widzimy to on sobie lezy, malo sie rusza. Wtedy widac jakie dzieci sa rozne. Moja od zawsze przebiera nogami i rekoma, gada.
Zaczelam karmic na lezaco:-) jeju jakie to fajne. Kiedys nam nie wychodzilo i sie poddalam, az do teraz. A Mala taka zrelaksowana przy tym

Mati uwielbia tak jeść ;)oboje lubimy ta pozycje..ja odpoczywam,a niuniu przysypia słodko ;)

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

~kalae
Lilijka87
Tangoya
KasiaMamusia
Ciąża na lewej ręce co na gruźlicę szczepią po urodzeniu a potem wychodzi ropień...a na twarzy to mi nie umieją powiedzieć dlaczego atopowa się zrobiła...

Hm... misiakowata to ciekawe? ciekawe czemu tak płakał,ale w domku ok....wiesz ja dzisiaj mojej w domu bluzę nałożyłam to musiałam ściągnąć do kr rękawa bo tak marudziła,ja sama mam ochotę w staniku chodzić tak mi ciepło w domu,na dwór to na kr rękaw kurteczkę nałożyłam tylko;)
Moja od tygodnia sama nie uśnie tylko przy cycu....coś źle robię albo nie wiem...

Ja nie uważam że usypianie przy cycu jest jakąs mega skuchą. Mój starszak tak usypiał. Potem jak przestałam karmić to trzeba było z nią poleżeć w łóżku i tak jest do dziś. Mogłoby się wydawać to męczace, ale jak wróciłam do pracy to w tym codziennym galopie ta chwila przed snem była takim jedynym momentem prawdziwej bliskości.

Amen. Dziękuję Ci za te słowa. Mam wrażenie, że nikt z otoczenia nie rozumie tego jak mocno wymagającym i wrażliwym dzieckiem jest moja Ania. Przez to potępiają to, że z nią śpię, że pozwalam jej zasypiać przy piersi, że dużo ją noszę (Choć teraz głównie mąż). Non stop słyszę, że ją przyzwyczaimy i że nam wejdzie na głowę jak będzie większa. Ale co mam zrobić? Odmawiać jej bliskości? Patrzeć jak się zanosi od płaczu? Słuchać jej błagalnych wrzasków? Nie chcę być taką mamą! Chcę by wiedziała, że zawsze może liczyć na ukojenie w mych ramionach! Nawet nie wiesz jak Twój wpis podniósł mnie na duchu. Dziękuję!

już zrobiłam cytuj na post Tangoya bo zgadzam się z tym co napisała, ale że zauważyłam dalszy ciąg to zrobię tu cytuj :D

ja nie uważam żeby zasypianie przy piersi było czymś złym, niewłaściwym, wręcz przeciwnie wolę jak Tosie zaśnie przy karmieniu i nie muszę jej usypiać.
Wychodzę z założenie że taki wiek i takie prawo dzieci.

Lilijka - wejść na głowę to może dopiero :) wydaje mi się, że dziecko wchodzi na głowę jak jest wychowywane bez zasad i że wszystko mu wolno. A jeżeli potrzebuje się przytulić przy zasypianiu, to może jak będzie większa będzie potrzebować abyś przy zasypianiu z nią poleżała. Poza tym będzie większa i więcej rzeczy jej wytłumaczysz.
Nie przejmuj się opiniami. To jak ze smoczkiem, każdy mówi, że nie, ale jakby miał dziecko które potrzebuje i wtedy się uspokaja zapewne by użył.

Ja jestem tego samego zdania. Trzeba poswiecic czas i tulic calowac dawac cieplo i bezpieczenstwo. Nasze maluchy tego potrzebuja bo sa malutkie. Z reszta jakby nie potrzebowaly to by sie nie domagaly.

Hanula tak plakala po pobraniu krwi ze sie tak wtulila we mnie ze myslalam ze do srodka wejdzie spowrotem :D hehe

Wiec SIOSTRY tulmy nasze malenstwa TYLE ile potrzebuja!!!!

AMEN. :D

Olka swoja drogą masz te pomysły na foty ;) Był banan,mineralka teraz makaron ;D

Madika :*****

Magdallena oj znam te przewijakowe przygody ;) Ciesz sie,ze do góry nie sika ;)

Mati dziś takiego kupala strzelił,że zabrudził siebie prawie po pachy,recznik na bujaku(uff polozyłam),tetre ech...przeniosłam na przewijak i stwierdziłam,ze go umyje i zrobiłam to pierwszy raz w umywalce ;) jaka mine robił he he

ech CIAZA te mamy cooo?
moja sie nie wtraca na szczescie,bo teraz jest wszystko inaczej jak to powiedziała ;)
no ale teściowa sióstr się nasłucha a potem męczy bułę..no ale daję radę :D
Och Mati tez lubi muzykę :) najlepiej mu sie śpi przy Trance :D

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

~przyjazna
A ja jestem 4 calutkie dni w tygodniu z córcia sama;) i sobie chwalę :) nie ma czego współczuć.

Ja lubię jak M.jest z nami w domu ale nie ma co ukrywać że jak jestem sama z Mateuszem to jakoś ten dzień mamy bardziej zorganizowany i jakoś wszystko na spokojnie sobie robimy. A jak jesteśmy w trójkę to ten nasz rytm diabli biorą ;)

Misiakowata przynajmniej będę mieć później porównanie jak rosła :D

Jezu ale mają mi krzyczy cały dzień, nie wiem co jej jest :/

Lilijka ja mam pytanie, z racji że masz "wymagające" dziecko, to jak Twój mąż jest w pracy, to gotujesz czy sprzątasz przy Ani? Jak to robisz? Mi nieraz Majka nie daje, a śpi łącznie w dzień może z godzinę.... :/

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdge1jysm8f9.png

Ciaza316
~kalae
Ciaza316

Jak Ty na to wpadlas:-)

Moja spi juz godzine! Nawet smok wypadl, obudzila sie raz, possala kilka sekund kciuka i zasnela. Juz dawno nie ssala kciuka.

Nie daj sie mamie. Kiedys tez książkowo robiono.... Po 3 tyg herbatki, woda z cukrem, o wiele szybciej zupki, kaszki, a od północy do 6.00 rano zero mleka! Moze ewent woda czy herbatka!!!

Ty jesteś mama dzidziusia, a Twoja miała juz swoje 5 min :)

betty1982
Przecież maleństwo jest od tego żeby je tulic nosić całować itp Może i przyzwyczaimy dzieciaczkow do tego ale co jest złego w czulosciach w stosunku do dzieci w noszeniu itd To tak jakby nie uprawiać seksu codziennie bo mąż czy partner sie przyzwyczai a co będzie później... ;-)

To potownanie jest dla mnie zajefajne :D I tego sie trzymajmy :D hehe

Sorry ze tak wracam do starych rzeczy i tematow ale trudno musicie to zniesc z godnoscia :D

A kawaly byly przednie :D Mi sie podobal ten o tesciowej i spagetti :D heheh Ciekawe dlaczego :D hehe

Gość Lilijka87

olka135
Misiakowata przynajmniej będę mieć później porównanie jak rosła :D

Jezu ale mają mi krzyczy cały dzień, nie wiem co jej jest :/

Lilijka ja mam pytanie, z racji że masz "wymagające" dziecko, to jak Twój mąż jest w pracy, to gotujesz czy sprzątasz przy Ani? Jak to robisz? Mi nieraz Majka nie daje, a śpi łącznie w dzień może z godzinę.... :/

Gotuje tylko jak mąż ma wolne lub jak pracuje zdalnie z domu bo wtedy jest w stanie zająć się Anią jeśli ta zacznie płakać. Co jem? P. Przywozi mi z firmowej stołówki obiady i wcale to nie wychodzi drożej. A sprzątanie to hmm powiedzmy, że część rzeczy jestem w stanie przy niej zrobić jeśli to wiąże się, że ewentualnie szybko mogę do niej podejść. Jak na przykład opróżnie zmywarki z umytych naczyń czy rozwiązanie prania. Ale zdecydowaną większość robię jak mąż jest w domu. I choć zdarzają się dni, gdzie Ania pośpi dłużej w dzień to jestem obok niej wtedy bo inaczej się zaraz budzi i jest nie wyspana i od razu bardziej marudna.

niuska_aw
Powiem wam, że kiedyś też byłam przeciwna temu żeby Marta zasypiała u nas w łóżku. Z biegiem czasu uświadomiłam sobie, że przecież ja kiedyś też chciałam spać tylko z mamą i każdego dnia lądowałam u niej w łóżku. Teraz kiedy mamy już dwa szkraby to powiem wam, że uwielbiam kiedy wieczorem ze czwórkę ciśniemy się wszyscy razem na jednym łóżku. Jak dzieciaki zasną oczywiście odnosimy ich do łóżek. Jednak rano, bardzo często nasza czwórka znów się budzi pod jedną kołdrą. Ja uważam że są to naprawdę takie zwyczajne cudowne chwile...

Jejku Niuska przypomnialas mi takie piekne chwile... :D Jak bieglo sie do rodzicow do lozka wieczorem albo rano po przebudzeniu :D

Tak ZDECYDOWANIE my marcoweczki bedziemy miec najbardziej wytulone dzieci :D

U mnie to ja jestem ta ktora gania babcie. Bo Hanula jeszcze dobrze sie nie obudzi a juz u nich na rekach.

Ale moja mama mi mowila kiedys ze ona dlatego tak daje sobie wchodzic na glowe moim bratanicom i rzuca wszystko dla nich bo tak krotko bedzie dla nich taka wazna ze chce ten czas wykozystac na 100%. I cos w tym jest :D

Nawet fajnie dla niej sie ulozylo bo najstarsza cora brata ma 7 lat a druga 5 i one niedlugo beda z babci wyrastac a Hanula jeszcze bedzie dla niej :D