Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Lilijka - myślałam, o Rudzie Śląskiej o aquadromie, tam chodziłam przed ciążą i trochę w ciąży i ok, zajęcia dla maluchów też są z tego co widziałam. Tam są różne baseny z różną temp wody, także dla malucha będzie przyjemnie, jedyne co mnie zastanawia to hałas na basenie i jak ona zareaguje, no ale jak nie spróbuje to się nie dowiem :)

Misia nie przejmuj się :* wiadomo, że nie może być zawsze kolorowo :) mój też mnie czasem wkurza, czasem mam wrażenie, że mózg gdzieś zgubił... ważne, że jak jest dobrze, to jest dobrze :)
Ernesto współczuję tych problemów z Miśką :( trzymam kciuki, żeby szybko przeszło i nie wróciło!
Olka, wydaje mi się, że to normalne, jeśli była to zwykła wydzielina. Nam przecież też się czasem ucho oczyszcza :) ja jak przecieram gazikiem albo patyczkiem, to prawie zawsze jest lekko żółty, więc coś tam się wydostaje.
Moja lubi kąpiel, może jeszcze aż tak się nie cieszy, ale nigdy nie płacze, czasem jakiś uśmiech się pojawi, więc też myślałam o basenie.
Jak Wy to robicie, że Wam tyle śpią w nocy? U nas najdłużej to było 6,5h ale to było w trakcie skoku, gdzie w dzień w ogóle nie spała. Kiedyś potrafiła pierwszy sen mieć 5h, a od dwóch dni niecałe 4h i potem co niecałe 3h się budzi :( tylko nie wiem, czy to nie brzuszek ją wybudza. Najgorzej nad ranem, bo zawsze po karmieniu o 5-6 budzi się po godzinie :/ dziś udało mi się ją jeszcze uśpić, ale wczoraj nie...

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6io4p2e2irzwe.png

https://www.suwaczki.com/tickers/zpbn6iyesqoui9t8.png

Moja uwielbia kapiele, fika nozkami, dupcie do gory podrzuca, smieje sie. Chcialabym ja wziac kiedys na basen ale u nas nie ma takich dla maluszkow.

Sylwia jak sie mysli kołaczą po głowie to ciezko spac.

Ernesto wspolczuje. Trzymam kciuli zeby dobrze bylo.

Nati ja chyba takie mam dzieci bo oboje po skonczonych 2 miesiacach zaczeli przesypiac cale nocki bez pobudki :) tylko ze ja ich nie wybudzalam migdy na karmienie. Sukcesywnie wydluzal sie czas spania :)

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ntv73nvew76w4.png

co do nauki pływania niemowląt to jeszcze się zastanawiałam czy nie napuścić wody do wanny tak sporo i razem z Tosią wejść, albo M z Tosią i zobaczyć jak reaguje na taka większą ilość wody, ale nie wiem czy to dobry pomysł.

W Katowicach sa zajęcia basenowe dla niemowląt, położna na sr polecała. Chyba chodziło o te http://www.swimmer.pl/zajecia-w-wodzie-dla-niemowlat.html My jeszcze nie byliśmy ale nie wiem czy mała już się nadaje bo według opisu: 'najmłodsze maluchy w wieku 8-12 tygodni muszą posiadać umiejętność samodzielnego unoszenia głowy w pozycji leżenia na brzuszku, wykonywać to często i chętnie w ciągu dnia'. U nas z tym 'chętnie' i 'często' różnie bywa.

http://www.suwaczek.pl/cache/b0004c3c1a.png

U nas nawet jest chętnie o ile nie chce się przemieszczać to próbuje się odpychać nogami, a że jej niezbyt wychodzi to się strasznie złości. A poza tym dowiedziałam się, że te jej wygibasy w pełzaniu to za wcześnie.

Irulana - a gdzie do pediatry chodzisz? ogląda, sprawdza małą?

Lilijka - jeszcze, o ile nie zapomnę jak ostatnio, chciałam sie zapytać tej fizjoterapeutki o basen, co ona na to i ewentualnie gdzie poleca.

Gość misiakowata

Padlam przy karmieniu nalego..lezelismy i mialam go na zgieciu reki i usnal przytulony to i ja tez :) po godzinie stekal na baki to P jak sie rzucil z kuchni,zeby go zabrac :D
Ja spalam dalej :) no ale przysnil mi sie pogrzeb mojego ojca :( ech

Mati lubi kapiel,majta tez nozkami moze plywac by chcial tylko,ze u nas nie na zajec dla maluszkow a i ja basenu i P.nie lubimy..
Kalae moze byc fajnie z Tosia w wannie :) wiem,ze tez sie tak kapia kolezanki :)
Frajda dla mamy i malucha :) my mamy malutka wanne..po 3 miesiacu sprobuje moze :)
Gronek wiem ,ze P.to cudowny facet tylko troszke mu sie zapomnialo i tak gwaltownie opuscil wyro i zabral malego..moze przemyslam,ze mi sie nalezy pospac..wkoncu wczoraj lezal z dupa mecz ogladal..wiem jak lubi to sama wykapalam malego i oporzadzilam i ze po nockach teraz wstawalam od razu jak maly zaczal stekac zeby mogl sie wyspac...a ze pierwszy raz od dawna Mati wstal o 2 i 3 a nie jak zawsze o 5 to cos dotarlo choc preprosin nie bylo..

Olka one po 8.99 ale super sa i dla dziewczynek tez jakies ksiezniczki cos :)mam nadzieje ze znajdziesz u siebie w Biedrze :D

Gość misiakowata

Matko dałam Matiego na brzuszek na kocu,zrobiłam sobie kanapki siadam na fotel patrzę,a jemu się ulało tak gęsto..matko jak jakis zombie wygladał biedulek...szybko skoczyłam po tetre,wycieram a ten sie cieszy :)
jednak pol godziny to za wczesnie na brzuszek...ja cie:)

~misiakowata
Padlam przy karmieniu nalego..lezelismy i mialam go na zgieciu reki i usnal przytulony to i ja tez :) po godzinie stekal na baki to P jak sie rzucil z kuchni,zeby go zabrac :D
Ja spalam dalej :) no ale przysnil mi sie pogrzeb mojego ojca :( ech

Mati lubi kapiel,majta tez nozkami moze plywac by chcial tylko,ze u nas nie na zajec dla maluszkow a i ja basenu i P.nie lubimy..
Kalae moze byc fajnie z Tosia w wannie :) wiem,ze tez sie tak kapia kolezanki :)
Frajda dla mamy i malucha :) my mamy malutka wanne..po 3 miesiacu sprobuje moze :)
Gronek wiem ,ze P.to cudowny facet tylko troszke mu sie zapomnialo i tak gwaltownie opuscil wyro i zabral malego..moze przemyslam,ze mi sie nalezy pospac..wkoncu wczoraj lezal z dupa mecz ogladal..wiem jak lubi to sama wykapalam malego i oporzadzilam i ze po nockach teraz wstawalam od razu jak maly zaczal stekac zeby mogl sie wyspac...a ze pierwszy raz od dawna Mati wstal o 2 i 3 a nie jak zawsze o 5 to cos dotarlo choc preprosin nie bylo..

Olka one po 8.99 ale super sa i dla dziewczynek tez jakies ksiezniczki cos :)mam nadzieje ze znajdziesz u siebie w Biedrze :D

bardziej myślałam zrobić wanne jako basen, żeby sprawdzić reakcje i ewntualnie jak się utrzymuje na wodzie, główkę trzyma itd, niz kąpiel jako taką,bo wykupie karnet a ona nie będzie chciała to trochę szkoda, tym bardziej, że te zajęcia tanie nie są.

No i dupa :/ zapomniałam zadzwonić wcześniej i na basen w czerwcu się nie zalapalismy :/ Dopiero we wrześniu. No trudno, poczekamy do września.
Co do pieluch to my jeszcze na 2 jedziemy, bo moja Inga do tych drobniejszych należy :) Mam teraz Pampers i Babydream. Pampers są dobre, a Babydream już trochę ciasne.
Nati, pociesze cię moja ma już 3,5 miesiąca i nocy nie przesypia i pewnie dłuuuugo jeszcze nie przespi ;) taki jej urok :) Późno zasypia 22-23 , potem pobudka 1:30-3:30, a potem nieraz pobudki co 2h , a zazwyczaj 1,5 i wstaje też różnie czasem po 7 innym razem po 9.
Raz tylko spała w nocy 7,5 h i to było przed skokiem, a potem miałam 5 nocy po rząd prawie nie przespanych :(
O, właśnie listonosz przyniósł mi z Hippa słoiczek z obiadkiem i łyżeczkę do karmienia :)

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72290.png

Musze sie wyzalic :(

Wczoraj dzien dziecka wiec i ovzywiscie tesciowa, kij ze widzimy sie w sobote, nie! ona musi do wnuka, ok. W trakcie wizyty Tolek dostal czkawki, wzielam wode i zabralam go jej zeby dac puc, lapie za nozki i tekst ze no tak nozki zimne to i czkawka jest, na to ja mowie ze najlepiej to od razu skarpety welniane, kozaku z futrem i puchowke, tlumacze ze tak maluchy maja bla bla ( tlumacze po raz pierdyluard enty ) nic do baby nie dociera. Zaczeli sie zbierac do wyjscia wiec mowie ze ja w takum razie na spacer smigam. Widzialam ze mune ma jak skurcz dupy jak wsiadala do auta. Dzis Marcepan mi mowi ze gadal z tesciem i tesc opierdolil tesciowa w koncu bo przegina pale, powiedziala ze dziecko ma zimne nozki, czkawka i ze dziecko cierpi. Widzialambta jej mine jak wsiadala a ja szlam na spacer jak by chciala powiedziec " boze dziecko co za matka ci sie trafila " Kur..a mac !! Nie wiem czy jest mi bardziej przykro czy bardziej jestem wkurwiona na te tepa babe. Moje dzuecko cierpi bo ma matke ktora nie zaklada skarpet jak jest 26 st w pokoju a dziecko spocone, cierpi bo ma czkawke, ona by wychowala najlepiej. Zapowiedzialam mezowi ze to byl strzal i to jest czerwona kartka, nie ma mozliwosci dobrych kontaktow z tesciowa. Po prostu brak mi slow. Jedziemy tam w sobote, nie wiem jak mam sie zachowac w stosunku do niej, zadna rozmowa nie wchodzi w gre, nie mam najmniejszej ochoty sie do niej odzywac. Kurwa siedze i becze :( przepraszam za wulgaryzmy :( nie sadzilam ze kiedys ktos powie cos takiego, nie wprost ale sens oczywisty.

Napisalam długiego posta przy poprzednim karmieniu i sie nie dodał :( wiec w skrócie

Synek ssal piastke tylko dzień potem odkrył ze ma kciuk i jest fajniejszy do ssania :/ pewnie będzie z tym ciężko

Jesteśmy na pampersach 3 od jakiś 2 tygodni.

Przeważnie w nocy je około 12 potem 3-4 i 6-7 i od razu wstaje. Mojego męża w nocy nawet płacz jakoś nie budzi jedynie reaguje jak mały się zakrztusi to od razu jest na nogach :)
Za to w weekend ja w nocy tylko karmie. Muszę trochę odespac bo ze zmęczenia paść można. Tym bardziej ze Nataniel po karmieniu około 3 lubi się pobawic ;)

Gość strunkaaaa

Gronek, tule w pełni rozumiejąc...
Moja też tepa... Gada sie jej by nie kur...wala i nie hu...wala, a ona i tak swoje mówiąc, ze i tak w przedszkolu się nauczy.
Moze się nauczy, alf jak w domu będą wyzwiska, to stwoerdzi, ze to normalne i nie będzie go jak oduczyć tego. A jak będziemy sie hamować, w tym babcia, to widząc, ze w domu tak sie noe mówi, łatwiej bedzie nam oduczyć. Tak mi sie wydaje.

Gość misiakowata

gronek tule cie mocno:* wiem jak to ku*ewsko przykro po czyms takim
Do soboty ochloniesz a jak pojdzies to zimny dystans,najlepiej nie patrz nawet na nia..glupia flandra...jeju czemu tak jest...
Prawie codzien slysze a to bez czapeczki???a skarpetki???
Jak mysmy przezyli jak nas tak ubierali???moze dlatego tyle ludzi choruje bo za malego przegrzewani byli...i ja np.zmarzlak..echh

No czarna ana dobrze ze choc w weekend pospisz :)

My pogadalismy..wytlumaczyl soe zaspaniem i rozumie mnie dlatego zajal sie malym..ech ale nie przeprosil.no nic bylo minelo..
Karmie malego i zbieram sie do endo..a potem na spacer milego :***dnia:****

Gość magdalenka851

Misia coś z tymi facetami faktycznie jest. Nie potrafią uszanować, ze ktoś śpi ale jak jego się obudzi to wielkie rzeczy! Mój teść dzis się wyrwał jak filip z Konopki wpada do nas na gore i pyta"gdzie on jest"-wtf?! Po chwili załapałam, ze o mojego syna a jego wnuka chodzi i mowie, że śpi u siebie i poszedł tam popatrzeć...jak na mnie tak ktoś patrzy jak spis to max 10sek i się budzę! Na szczęście Wojtus się nie obudził bo chyba musiałabym poważnie z tesciem porozmawiać. W zasadzie to spoko gość ale czasem miewa pomysły:/

Gość przyjazna

Gronek szkoda łez na durną babe :D mojej sie już czerwone kartki skończymy jeszcze jak bylam w ciąży po jednym z tekstów po usg prenatalnym w 22, Tc gdzie lekarz twierdził ze mala ma wadę serca "ja tam nie mówię jeszcze SWOJEJ rodzinie o ciąży, bo to nie wiadomo co będzie..." Nie wspomnę ze przylazła wtedy do przychodni nie
proszonA.
W każdym razie nie przejmuj się i nie patrz na nią:D polecam!
I dzięki za podpowiedź bo do tej pory ciężko mi bylo zdefiniować jej miny !! :D a teraz wiem bingo ! Czekaj czekaj musze się cofnąć do Twojego posta..

~kalae
Gronek a musisz jechac? 1 raz na tydzien ja widziec chyba starczy. Powiedz mezowi ze nie chcesz jechac, niech jedzie sam.

Nie tym razem, przyjezdza ciotka marcepana, jak bylam w ciazy to na jakies pielgrzymki chodzila, gdzies po Wloszech jezdzila i sie modlila do swietych o zdrowko Tolka zeby bylo wszystko dobrze. Medalik jakus poswiecony specjalnie przekaxala, glupio jak nie pajade i nie podziekuje.
Ochlone do soboty, to nie bedzie latwe ale sie postaram dla Tolusia. Misia daj znac co po endo.