Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

No mi tez nie chodzi o to ze kazda zabawkę sama ma sobie kupic itp ale takie podejscie... Oni mieli przerąbane dzieciństwo bo naprawde nic nie dostawali. Bo wiadomo alko byl ważniejszy. Ale jak ja na to patrzę. Jak ona im wszystko kupuje to mam wrażenie ze dla siebie. Bardziej to kupuje żeby zaspokoić swoje sumienie czy cos... Autentycznie no wyjście na odpust na przykład -3 karabiny po 50zl i w drodze do domu juz polamane... Mnie by szlag trafił. A ba urodziny któregoś to każdy prezent dostaje. Dziewczyny to bliźniaczki wiec w jednym terminie..

Kamilla to glupota... tzn u mnie jest tak, jest czworka dzieci poki co, jak jedno ma urodziny to dostaje prezenty, a reszta po batoniku, czy czekoladce, wiedza ze ta jedna ma urodziny, ale zeby oni tez cos mieli slodkiego do zjedzenia :)
a generalnie moim zdaniem to lekka przesada, ale jak kto woli... wspolczuje tylko na przyszlosc... mama ma w pracy kolezanke - zakonnice swiecka - ma dziecko juz kolo 30 lat, tak wlasnie go wychowywala jak Ty mowisz, wszystko mial. a teraz ciagle to oko podbite, to siniaki, to palec zlamany... MA-SA-KRA.

Przyznam sie dziewczyny ze weszlam z nudow na kompa w koncu, pierwszy raz chyba od pol roku, nie liczac informatyki w szkole ;D
i nie umiałam znalezc tutaj Marcóweczek itd :D ja nauczona na tablecie :))

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdge1jysm8f9.png

My z mężem postanowiliśmy że nasze dziecko od małego będziemy uczyć że należy pomagać w obowiązkach domowych w ogrodzie itp. Mój mąż był od małego tak nauczony w domu i mówi że cieszy się że rodzice tak postępowali z nim. Teraz potrafi sam wszystko zrobić nawet jak ja nie dałam rady robić obiadu przez mdłości to on robił. Nie sprawiało to jemu większego problemu z tym.
Dostawał od rodziców dużo zabawek kieszonkowe ale wiedział że jak rodzice o coś go poprosza to nie odmawiał im.
Ja również byłam nauczona od małego że trzeba rodzicom pomagać chociaż czasami zazdrościłam innym dzieciom że bawiły się sobie a ja musiałam pracować. Mimo tego w miarę dobrze się uczyłam. Nie miałam czasu myśleć o głupotach. Może w domu nie miałam tysięcy drogich zabawek (bo moi rodzice byli bardzo oszczedni) ale niczego nie brakowało mi ani mojemu rodzeństwu miałam co jeść w co się ubrać i miałam kochających rodziców.

http://www.suwaczki.com/tickers/1usahdgenypzflnq.png

ania71250
Dziewczyny a na jaki rozmiar ciuszki kupujecie bo ja na 62 cm. Jak synuś by był mniejszy to najwyżej po porodzie coś kupie, a wózek kupiłam tako jumper light i myślę że będę z niego zadowolona :)W tym miesiącu kupie jeszcze łóżeczko turystyczne i pościel a reszta wyprawki to już po nowym roku bo w grudniu za dużo wydatków:)

Ania ja z doswiadczenia bym Ci polecila kupic pare bodziakow w rozmiarze 56 bo potem mozesz miec problem... A ja choc moja bratanica miala byc baaardzo duzym dzieckiem biegalam po miescie szukajac 52 rozmiaru:)

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

Renatka gratuluje wynikow:) oby tak dalej:)

Kamilla mysle ze we wszystkim trzeba miec umiar - z rozpieszczaniem dziecka tym bardziej:) a jakies granice od poczatku tez pozniej pomoga dziecku w zyciu - przyszly tatus chyba nie chce zeby dziecko nie mialo kolegow albo pracy nie moglo dostac bo bedzie "roszczeniowe"?:) moze taki argument do niego przemowi:) takie osoby maja potem ciezko jak nie dostana czego chca a wiemy ze w zyciu tak nie ma...

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3csqvfone4cp2.png

Wytłumaczyłam mu wlasnie ze przeciez widzi jak to jest u jego siostry i w ogóle duzo argumentów przedstawiłam i mówi ze rozumie itp ale wiadomo wszystko wyjdzie po porodzie. Najśmieszniejsze jest to ze np jego siostra mowi do mnie ze widziała bujaczek taki ładny dla naszej córci ja jej mowie ze bujak mam po siostry synku prawie nie używany a ona na to ale wiesz to twoja córka nowe to nowe a to moja bratanica. Czyli juz wiem ze i z jej strony bedzie problem. :)

Jeszcze co do kp. Mnie sutki na początku bolały umiarkowanie, trochę były wrażliwsze ale nie pękały. Miałam takie małe próbki maści od koleżanki z apteki, a potem, jako że nie były mi takie specjalistyczne potrzebne, smarowałam moim ulubionym kremem ziaja oliwkowy - super natłuszcza i nie podrażnia. Stosowałam też nakładki co któreś karmienie, bo jak na początku często i długo się karmi to nie zdążą odpocząć. Syn w ogóle nie zauważał, bo podobno niektóre dzieci nie chcą przez nakładki ssać.
Avent super, tak jak już mówiłam. Na początku trzeba sie rzeczywiście nauczyć. Bo jak karmiłam to mąż mi drugą pierś obsługiwał. Ja miałam taki okres, że jak karmiłam to z drugiej piersi lało mi się jak z kranu, więc zbierałam sobie na zaś (ale nie wszystko bo to trzeba w miarę szybko zużyć, nawet jak się zamraża, bo skład pokarmu się zmienia z wiekiem dziecka tak jak zmieniają się jego potrzeby). Też miałam porządny nawał, ale na szczęście nie doszło do zapalenia. Ale piersi były takie twarde, że płakałam jak odciskałam nad umywalką (i mąż mi to robił, bo nie mogłam sobie tak mocno ścisnąć).No a potem trzeba było pompować. Ale opanowałam tak, że karmiłam i sama odciągałam z drugiej. Nawet dało się tak zrobić, że laktator zasysał i leciało ciurkiem i nie trzeba cały czas przyciskać, tylko trzeba było tak nie do końca docisnąć - nie wiem czy każdy to potrafi, avent tak:)

http://www.suwaczki.com/tickers/lprkzbmhlydqtmyx.png
http://www.suwaczki.com/tickers/17u93e5e9sf8amqv.png

Dziewczyny złapał mnie taki skurczowy ból w prawym boku a raczej bardziej w stronę pleców, tak jakby rozszedł się po brzuchu też. Przestraszyłam się i położyłam mam wzmożone parcie na pęcherz myślicie ze to może być nerka ?

Monimoni
Dziewczyny, które orientowały się w witaminach dla ciężarówek! Czy wiecie, które mają dużo żelaza? Bo odebrałam wyniki i hemoglobina mi trochę soadła poniżej normy.
Zrobiłam sobie dodatkowo wit D i mam 21, czyli "niewystarczająco" wg norm, ale nie najgorzej.

Hej ja mam obecnie hemo 11,6 babka pkazała kupic żelazek zaczełam zazywac ale mam metaliczny posmak po nim chyba.a wyników jeszcze nie robiłam. a ty jaka masz tą hemoglobine?
pozdrawiam

Czesc laski:-)
Ja dzis na zwolnieniu. Rozlozylo mnie i stwierdzilam ze nie bede sie szczypac i zostaje w domu. Cale szczescie goraczki nie mam! Oby tak zostalo
Kulka, prawdziwa kulke masz;-) calkiem spora:-)
Kalae, te lozeczka dostawki slyszalam ze sa fajne. Kolezanka miala. Gdybym nie chciala czegos na dol do salonu to napewno bym kupila. A tak kupimy normalne lozeczko na gore i koszyk lub lozeczko turystyczne na dol zeby uzywac w ciagu dnia. Kamilla ktos pisal wczesniej o lozeczkach turyst ze masz wyzej, specjalnie dla noworodka
Dziewczyny dlaczego reczny a nie elektryczny laktator chcecie kupic? Nie znam sie, ale elektryczny wydaje sie latwiejszy
Ortoda, fajne imie Wojtek. U nas Mala na usg byla zwrocona glowka to tatusia:-)
Kamilla, ja sobie planuje nie kupowac miliona rzeczy dla mojej corci, nie spelniac kazdej zachcianki. Widze po moim siostrzencu. Ma tyle pierdol a gra jedynie tak naprawde w gry na PS. Na swieta dostaje po kilka drogich prezentow aa jego rodzice placza ze kasy nie maja. Zawsze w sklepie cos dostaje. Potem przychodza swieta i nie ma mu co kupic bo wszystko ma
U mnie 22 tydz jakos, musialabym sprawdzic bo cos sie pogubilam ale Mala czuje mocno, maz juz czuje regularnie a i nawet brzuch mi sie rusza jak ona szaleje:-)
To nadrobilam ;-)
Trzymajta sie

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

My już mamy całą wyprawkę oprócz kosmetyków, pieluch i rzeczy dla mnie. Ale to w lutym kupimy. Ale nic z tego nie kupiliśmy, wszystko dostslismy od mojej siostry, brata i przyjaciółki- łącznie z matami edukacyjnymi, pchaczami, monitorem oddchu, karuzelą itp itd. Wózek mamy z chicco 3 w 1 razem z tym adapterem do nosidełka, moja siostra bardzo zachwalała że nie trzeba cały czas zapinać fotolika...Przyjaciółce chyba za to wszysko zrobię też jakąś wyprawkę dla jej rocznego bobasa, tymbardziej że jestem jego chrzestną. Co myślicie????
Naprawdę całe auto rzeczy od niej dostaliśmy a wziełą tylko grosze za wózek i za monitor oddechu 50zl. Mysle jak się odwdzieczyć. Macie jakies pomysly. Tak pomyslalam o paczce z ciuchami bo ona nie ma od nikogo.
Laktator mam nowy z aventu zobaczymy jak sie sprawdzi, też dostałam.
Kilka ciuszkow mam na 56, ale u nas w rodzinie są duze dzieci siostrzeniec mial 59 a bratankowie po 57 i 58.
U nas co do rozpieszczenia to bratankowie od malego maja skarbonki i regularnie maja tam kasiorke wrzucana i dwa razy do roku sami sobie wybieraja co chce i placa. Jeden ma 6.5 a 3.5r.ż. Siostrzeniec co miesiąc może sobie wybrać jakas zabawke do danej kwoty tez ma 3.5r. A tak na jakies okazje dostaja. Fajnie bo cala trójka jest ze stycznia i poczatek lutego wiec zawsze robia razem ur i w tym samym czasie dostajaa prezenty:))

Hej Dziewczynki :-)
Renata super, że wyniki dobre! Oby tak dalej :-)
Ja też dziś odbierałam wyniki i hemoglobina poszła u mnie do góry z 11,6 do 12,4 - szpinak, buraki i jarmuż mi pomogły :-)
Jeśli chodzi o piersi przy karmieniu to polecam własne mleko na popękane /pogryzione sutki oraz (oprócz odciągania mleka) ubite liście białej kapusty na twarde piersi spowodowane nadmiarem mleka.
Rozpieszczanie dzieci - fajny temat. My od małego uczymy chłopców wartości pieniądza, mają swoje obowiązki, jeśli je wypełnią to dostają drobne kieszonkowe. Dzięki temu uczą się podstawowych czynności domowych i wiedzą, że "bez pracy nie ma kołaczy" :-)
Urodziny tez nie były problemem, bo akurat tak u nas się złożyło, że starszy syn ma urodziny 8.12, więc młodszy dostawał prezent na Mikołaja i nie narzekał. Młodszy natomiast urodził się 13.06, więc starszy dostawał coś na Dzień Dziecka i też było dobrze :-) generalnie moje dzieci dostają prezenty tylko na kilka okazji w roku: urodziny, Dzień Dziecka, Mikołaj (tu jakiś drobiazg i słodycze) i pod choinkę jakiś większy wybrany przez nich prezent.

http://www.suwaczki.com/tickers/rolo3e5ezp5zik75.png

Jola dziękuję za odp.mnie raczej boli jakby ktoś mnie kopnął z prawej strony w plecy. I do tego pobolewa dołem brzucha. Nie jest to silny ból ale jest. Do tego zauważyłam żółte ślady na wkładce. Może to jakaś infekcja..jutro idę do lekarza.

Nie było mnie caly dzień i mnóstwo stron do nadrobienia :)

Dziewczyny cieszę się razem z wami z dobrych wyników :) Ja mam echo w poniedziałek.

Wybrałam się dziś na shoping z mamą. Oglądałyśmy wózki i widziałam Camarelo carera, jest fajny leciutki. Spodobał mi sie też expander, ma bardzo ładny kształt.
A co myślicie o wózku Tutek? Sprzedawca go zachwalał, wygląda fajnie, może nawet fajniej niż Camarelo, ale jestem ciekawa jak sprawia się w użytkowaniu.
Obejrzałyśmy też łózeczka i jest ich całe mnóstwo, ale muszę z zakupem poczekać, bo wymieniam meble, więc łóżeczko dobiorę pod kolor mebli. Za to babcia nie mogła się powstrzymać i kupiła zestaw pościeli. Śliczne są pokrowce, w takie 3D motylki.
No i wydałyśmy pare groszy w smyku i h&m. Obiecałam sobie, że wstrzymam sięz ciuszkami, ale trudno było się oprzeć ;)
Ubranka kupujemy 62-68, mniejsze kupię przed porodem jak będzie potrzeba.

Do dziewczyn martwiących się o "ciszę w brzuszku" To ja też tak miałam z kilka dni nie czułam małej. Przedwczoraj w nocy o 1 odwiedziłam wc, no i nie zasnełam do 4, bo Paulinka harcowała :), taki intensywnych i tak częstych ruchów wczesniej nie czułam. Podejrzewam, że mam w brzuchu nocnego marka ;) i spokojniej podchodze do ciszy w ciągu dnia.

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3c8iik408njqat.png
przepisa Agi na gofry strona 3718