Skocz do zawartości
Forum

Przepisy na "zdrowe słodycze"


domi81

Rekomendowane odpowiedzi

Domowe „krówki” z batatów i daktyli
Składniki:
1/2 szklanki rozgniecionych na puree upieczonych słodkich ziemniaków
1/2 szklanki namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie daktyli
1/4 szklanki masła kokosowego (tłuszczu przy wieczku puszki z mlekiem kokosowym)
1/4 szklanki masła orzechowego bez soli i cukru
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
odrobina ciemnego cukru muscovado do posypania 9 opcjonalnie

Wykonanie:
1. Namoczone daktyle odsączyć z wody, zmiksować na mus, połączyć z rozgniecionym upieczonym słodkim ziemniakiem (batatem). Dodać masło kokosowe, olej kokosowy, szczyptę soli i ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie zmiksować.
2. Silikonową formę lub inne naczynie wyłożyć folią spożywczą i wlać powstałą masę. Wygładzić a na wierzchu można posypać brązowym cukrem muscovado. Włożyć do zamrażarki przynajmniej na godzinę.
3. Zamrożoną masę wyjąc i pokroić na kwadraty, umieścić w temperaturze pokojowej aby trochę odtajały.

monthly_2015_04/przepisy-na-zdrowe-slodycze_28730.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Odnośnik do komentarza

Domowa chałwa z sezamem i słonecznikiem
Składniki:
1 szklanka pestek słonecznika
1 szklanka ziaren sezamu
5 łyżek syropu z agawy
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:
1. Pestki słonecznika i sezam podprażamy oddzielnie na suchej patelni, mieszając cały czas drewnianą łyżką aby nie przypalić.
2. Następnie miksujemy w robocie kuchennym (również oddzielnie, gdyż sezam miksujemy nieco dłużej).
3. Wszystko zsypujemy do jednej miseczki, dodajemy syrop z agawy, olej, ekstrakt z wanilii oraz szczyptę soli. Dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej ręką.
4. Powstałą w ten sposób masą napełniamy silikonowe foremki, lub lepimy z niej kulki które następnie obtoczyć możemy w ziarnach sezamu lub słoneczniku.

monthly_2015_04/przepisy-na-zdrowe-slodycze_28731.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Odnośnik do komentarza

Bezglutenowe, amarantusowe tartaletki z galaretką z agaru
Składniki na tartaletki:
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki maki z amarantusa
1/2 szklanki maki gryczanej
2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej
2 żółtka
2 czubate łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu
galaretka:
1 szklanka naturalnego soku pomarańczowego, najlepiej samodzielnie wyciskanego (może być również inny naturalny sok)
2 łyżeczki agaru w proszku
1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Wszystkie rodzaje mąki oraz skrobię, sól i proszek do pieczenia połączyć ze sobą w misce. Dodać olej kokosowy, żółtka i ksylitol i dokładnie wymieszać.
2. Wysmarowane olejem kokosowym foremki do tartaletek wyłożyć ciastem i mocno docisnąć do ścianek, zostawiając w środku miejsce na galaretkę.
3. Piec około 15 min. w temp. 180 st C
4. Do 1 szklanki soku dodać agar i ksylitol i dokładnie wymieszać. Postawić na kuchence i zagotować. Lekko ostudzić i wlać do gotowych ostudzonych tartalatek. Uwaga! agar bardzo szybko zastyga, nawet lekko ciepły sok z agarem może tężec na łyżce.
5. Gotowe tartaletki ozdobić można sezonowymi owocami.

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Odnośnik do komentarza

Domi, piękne zdjęcia, pomysły niebanalne. W te upały nie mam wielkiego apetytu, ale takie deserki to bym chętnie zjadła.
Muszę wypróbować ten pierwszy i trzeci deser. Sałatkę w arbuzie robię od wielu lat, tyle że ja kupuję całego arbuza i wycinam z niego kształt koszyczka, a potem wkładam do niego dowolne owoce, czasem galaretkę i owoce.
A Ty już robiłaś te desery?

Odnośnik do komentarza

adasaga3 Większość tych przepisów już zrobiłam,
co do arbuza to teraz szukam innych inspiracji np. w sałatce z ogórkiem i miętą i serem podobno rewelacja (niestety wczoraj arbuza zabrakło w sklepie)
ja też lubię robić owocową sałatkę w arbuzie i te lody bananowe rewelacja ja też robię jeszcze sorbety z bananów albo z kiwi
A robię to tak
Zielony sorbet z melona, kiwi i mięty
Orzeźwiający letni sorbet o smaku melona, kiwi z nutką mięty. Z melona usunąć pestki, wydrążyć miąższ. Kiwi obrać ze skórki. Owoce zmiksować wraz z cukrem i listkami mięty. Przełożyć do pojemnika i zamrozić. Przed podaniem ponownie zmiksować blenderem z funkcją kruszenia lodu.

Sorbet ananasowo-gruszkowo-bananowy
Gruszkę obrać, usunąć jej gniazdo nasienne. Gruszkę pokroić na mniejsze kawałki. Banana obrać, pokroić w plasterki. Ananasa obrać, usunąć twardy rdzeń. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie kawałki owoców przełożyć do plastikowego pojemnika. Pojemnik zamknąć i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Zamrożone owoce przełożyć do miski blendera. Wlać do nich sok wyciśnięty z cytryny i wodę, wsypać cukier puder. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować. Sorbetową masę zmrozić dodatkowo w zamrażalniku. Gotowy sorbet rozłożyć do pucharków.

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Odnośnik do komentarza
Gość rolina0258

Najlepsze są najprostsze zdrowe słodycze, czyli świeże owoce. A że teraz jest sezon i na nasze pyszne truskawki, maliny, czereśnie czy agrest, to jeszcze bez problemu możemy kupić owoce egzotyczne tak dla urozmaicenia diety. A jeśli same owoce to za mało, to można je podawać w formie musu z dodatkiem jogurtu naturalnego, nasion chia lub płatków migdałowych. Można też z takich owoców zrobić koktajl, galaretkę albo ciasteczka i ciasta (jak choćby sernik na zimno). Tylko wiadomo, że dobrze cukier zastąpić innym słodzikiem, a najlepiej nie dodawać go w ogóle, bo takie owoce same w sobie są wystarczająco słodkie :)

Odnośnik do komentarza

U nas owoce plus ewentualnie jakieś domowe ciastka. Co tydzień praktycznie coś piekę, ale również staram się wybierać raczej kruche ciasteczka owsiane z dużą ilośćią orzechów. A nie na przykład słodkie bezy . Ciasto ciastu nierówne 😉

Raczej nie kupuję gotowych słodyczy w sklepach, ale jeśli już się zdarzy,to są to raczej zdrowe batoniki proteinowe, jak te od Fking delicious:

https://swiatsupli.pl/baton-proteinowy-allnutrition-fucking-delicious-bar-55g/p3822

baton-proteinowy-allnutrition-fucking-de

Odnośnik do komentarza
Gość Marzena123

Ja nie potrafię sobie odmówić słodkiego, ale staram się zastępować słodycze dobrymi słodkimi produktami. Ostatnio natknęłam się na Sklep Pi-nuts online i widziałam, że mają bogatą ofertę orzechów oraz past orzechowych. Można zamówić u nich większą ilość produktów do gastronomii. Powiem szczerze, że spodobała mi się ich oferta.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...