Skocz do zawartości
Forum

Rzodkiewka-co z niej zrobić?


adasaga3

Rekomendowane odpowiedzi

Naszukałam się ale znalazłam!

https://zakochanewzupach.pl/wiosenna-zupa-z-rzodkiewka-i-jajkiem/

Gotowałam i nam smakowało.

Poza tym u mnie się robi słodko -ostrą i kruchą sałatkę-surówkę z rzodkiewki:
-DUŻO (ze 2 spore pęczki) rzodkiewki - zetrzeć na grubych oczkach
-pęczek szczypiorku -posiekać
-poszatkowana cebulka
-puszka kukurydzy
-szklanka posiekanej kapusty pekińskiej
sos -podobny do sałatki celosław z mc-donaldsa-żeby nie powiedzieć, że wierna kopia ;)
majonez-2 łyżki, mleko-1/5 szklanki, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżeczki cukru pudru (!tak!), łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Sałatka 2:
-DUŻO (ze 2 spore pęczki) rzodkiewki - zetrzeć na grubych oczkach
-pęczek szczypiorku -posiekać
-5 ugotowanych i pokrojonych na twardo jajek
-puszka kukurydzy
-puszka czerwonej fasolki
-opcjonalnie - kiełki rzodkiewki (ja je daję+kiełki słonecznika-ale u mnie ostatnio wysiew kiełków :) więc zajadam)
-majonez-3 łyżki,
-łyżeczka chrzanu,
-przeciśnięty ząbek czosnku
-sól i pieprz.
Smacznego

i ech... zgłodniałam

http://suwaczki.maluchy.pl/li-70301.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-70299.png

Odnośnik do komentarza

Bettyy, też słyszałam o takiej zupie, muszę ją wypróbować.

Domi, ja kiedyś widziałam na butelce octu przepis na marynowane rzodkiewki. Będę się w sklepach rozglądać za taką butelką, może uda mi się ten przepis odnaleźć. Chętnie spróbowałabym takich rzodkiewek, ciekawa jestem ich smaku.

Nauzyka, dzięki za przepisy. Ja jestem sałatkożerna więc na pierwszy ogień pójdą sałatki. Ale i zupa wygląda apetycznie.

Odnośnik do komentarza

domi81

adasaga3 wow to mnie zaskoczyłaś tą rzodkiewką w occie co można kupić a w jakim sklepie to widziałaś? poszukam i ja bo też mnie ciekawi ten smak

Domi, źle mnie zrozumiałaś albo ja wyraziłam się nieprecyzyjnie. Marynowanej rzodkiewki w occie to ja nigdzie nie widziałam, ale na odwrocie butelki octu widziałam kiedyś przepis na marynowane rzodkiewki.
Byłam ostatnio w Auchanie, przejrzałam octy wszystkich firm i znalazłam właściwą butelkę, "cyknęłam" zdjęcie i przepis mam.

Składniki:
rzodkiewki - 2 pęczki
ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3/4 szkl.
woda - 3/4 szkl.
cukier - 3 łyżki
sól - 2 łyżeczki
pieprz kolorowy - 1 łyżeczka

Wykonanie:
Rzodkiewki umyć, oczyścić, nakłuć lub przekroić. Ułożyć w słoiczku, wsypać pieprz. Składniki marynaty: ocet, wodę, sól i cukier zagotować, zalać rzodkiewki. Zamknąć, zamieszać. Jeść po dwóch dniach. Uwaga - rzodkiewki na drugi dzień staną się całe różowe!

Jeszcze ich nie robiłam, ale kusi mnie by spróbować.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...