Skocz do zawartości
Forum

Listopad 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Hej :)

U nas pobudka przed 6 i mala stwierdzila ze nie bedzie juz spac bo lepiej popiszczec i piać do obrazkow na kocyku.

A jak Maja placze takim lagodnym placzem to na chwile biore ja na rece i odkladam. Nauczyla sie ze mama nie jest od noszenia, za to innych wykorzystuje. A jak to placz z serii histeria to wlaczam suszarke :p ale Maja ogolnie malo placze :)

http://www.suwaczki.com/tickers/ijpb8rib1u0app63.png

U mnie na uspokojenie i na uspienie tez ręce albo cyc,choc ja wlasnie walcze żeby zasypial sam.i oczywiście żeby i do uspokajania nosić jak najmniej.czasem pomaga gladzenie po główce jak juz lezy w Lozeczku.
A przy dzisiejszej porannej aferze najskuteczniejsze okazało się wyjście z pokoju na umycie zębów.i albo dało nam to obojgu czas na uspokojenie albo mój swiezszy oddech potem zadziałał ;-)

ja z racji tego , ze mam dwójkę, a mój mąż chodzi na zmiany i często go wieczorami nie ma, kąpie Pole już po 18 tak że o 19 już śpi i wtedy kąpiel starszego i szykowanie kolacji, Szymek o 20 do spania i mam spokój, mała kolo 22 jeszcze pije i póżniej kolo 1 pobudka.niestety ja to tak mam zaplanowane, ale dzieciaki nie zawsze sie dostosowują :) A mój syn wczoraj zażyczył sobie do kąpieli suchą wodę hehe która zgadnie o co mu chodziło?

Gość Nika1991.11.22

Hej, u nas pobódka tradycyjnie o 8. Wczoraj wieczorem Amelka pierwszy raz obróciła się z brzuszka na plecki :-) i bardzo jej się to podobało!!! ;-) Kurcze, a jeszcze niedawno czekałam na dzień 0. A tu nasze dzieciaczki już takie duże :-)
Od wczoraj mała je Nutramigen i pije herbatkę koperkową i kupki są już dużo ładniejsze.
Dziś była ze mną u ginekologa. Bałam się że będzie marudzić ale zainteresowała ją waga. Ja wiem że przez co najmniej 2-3 lata o ciąży mogę nie myśleć.
Pogoda spacerowa. Ale najpierw musieliśmy się odkopać bo śniegu prawie po kolana.
Spokojnego popołudnia życzę:-)

A propos karuzeli wspomnianej przez Elke.
Nie polecam firmy e-mama.pl
Kupiliśmy tam karuzele,ale podzialala 2tyg i zwierzątka przestały się kręcić.
Zglosilismy wiec reklamację,dostaliśmy odpowiedz ze się z nami serwis dystrybutora skontaktuje i...dziś po 12dniach (+mailu przypominającym i paru telefonach)wreszcie zjawił się kurier po odbiór..ciekawe ile im zajmie zwrócenie naprawionej karuzelki..
Choc musze pochwalić syna,karuzela karuzela,ale on i tak woli gadać do filcowych sów wiszących nad lozeczkiem-docenia rękodzieło matki ;-) \

Gość MamaS tasia

Witajcie mamusie! Przychodzę do was z problemem. Mój Stas kończy dzis 3 miesiąc (jest z 2.12) w tyg. to jego 13. jutro skończy. Od tygodnia jest prze zmierzly i dziwnie mi śpi. Cyca tez nie bardzo chce. Myślicie ze to moze byc etap przed skokiem rozwojowym? mialyscie tak?

Zosia na rączkach ma 2 małe chropowate plamki lekko różowe wręcz nie widoczne czy myślicie że to AZS? Może któraś z Was już z tym walczyła, czytałam na necie i może być po wszystkim szczepieniu, przy zębach, coś z jedzenia
Witaj mamo Stasia może być i skok obserwuj, tak naprawdę u każdego dziecka wygląda to inaczej niektóre dzieci mają wszystkie przykładowe objawy a niektóre dzieci przechodzą bez jakichkolwiek objawów

Mama nie śpi,ale syn i owszem..nie pamiętam kiedy spał tak długo.tyle że w nocy przez prawie 2godz.nie spał-a to marudzil,a potem jadl,a potem kupa,a potem znów marudzenie i tak mu do 4 zeszło..
Elka,daj znać co lekarz powie,ale to na pewno nic strasznego.
Zlozylas juz wniosek o te dodatkowe 6tyg macierzyńskiego?

Hej hej :)

U nas noc w miarę ok, obudził się o 4 na jedzenie, odłożyłam go do łóżeczka pospał 10 minut i koniec, zaczął gadać, robić prrr aż po pół godzinie sam zasnął, normalnie mu się to nie zdarza ;)
Dziewczyny a używacie lampki na noc? My mamy małą ale chciałabym od tego powoli odejść i pojawia się problem bo jak się budzi to się przestrasza ciemności i krzyczy....

Elka82 powodzenia u lekarza, może to nie będzie AZS.

MamaStasia - u nas też tak jest że Kuba marudzi czasem nie chce cyca, nasza rada na to - jak najwiecej wychodzić spacerować wtedy dziecko jest uśmiechnięte, dobrze je i śpi. Niestety teraz taka pogoda że różnie bywa z tymi wyjściami....

Co do okresu to też jeszcze nie mam, ale to przez to ze karmię głównie piersią, tylko wieczorami dokładam mm.

SPokojnego dnia życzę :) Ja mam zamiar podczas drzemki wysprzątać dzisiaj łazienke, zobaczymy czy się uda ;)

Część dziewczęta! Lidka od 6 już nie śpi, ale póki co udaje mi się ja przetrzymać w łóżeczku wraz z zabawkami ;)
Znalazłam wczoraj na wyprzedaży w Tesco kombinezony zimowe przecenione z chyba 80zl na...25! Zastanawiam się nad zakupem na przyszłą zimę tylko mam zagwozdkę co do rozmiaru. Myślicie że 86 będzie dobre? Bobas aktualnie nosi 68.

Elka82 czekamy na relację po powrocie od lekarza! Może jakaś czekoladę zjadłaś? Oby to nie byl AZS.
Ja wracam do pracy dopiero w styczniu bo będę mieć zaległy urlop z 2 lat więc zamierzam wykorzystać ile się da ;) poza tym od grudnia Lidka ma iść do żłobka wiec wolę ją przez miesiąc po asekurować na wypadek gdyby nie za bardzo chciała chodzić.
U nas na szczęście maleńka śpi w totalnej ciemności. Nawet jak w nocy ja przebieram a ma tylko siuśki to nie włączam lampki żeby jej nie rozbudzać.

Elka82
Jeszcze nie złożyłam 2 tygodnie przed końcem obecnego trzeba pod koniec marca złoże

Elka, sprawdź jeszcze, bo przepisy się pozmieniały...
Art. 182 1c . § 1. Urlop rodzicielski jest udzielany na pisemny wniosek pracownika, składany w terminie nie
krótszym niż 21 dni przed rozpoczęciem korzystania
z urlopu. Do wniosku dołącza się dokumenty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 186
8a.

No niestety jutro drugie podejście do lekarza dziś przychodnia przepełniona chorymi dziećmi,
Aga el dzięki za informację,
Co do rozmiaru na przyszłą zimę nie mam bladego pojęcia może dziewczyny które mają już starsze dziecko będą wiedziały w jakim tempie dzieci rosną :-)
Lampki na noc nigdy nie zapalalam

Kurczę i znów mi zeżarto posta. Ale chyba juz wiem czemu - dodałam emotikona.
Nie kupiłam w końcu tego kombinezonu bo się okazało że miał zabudowane stópki. Zakładam że w przyszłą zimę Lidka będzie już śmigać na nogach więc taki strój jest bez sensu.
Dzisiaj mamy w końcu wyczekiwaną wizytę u kardiologa w związku ze szmerami w serduszku. Mam nieziemskiego stracha ale wierzę że wszystko będzie dobrze.
Dobra, czas wstawać póki bobas sie bawi w łóżeczku i jest w pokojowym usposobieniu :)
Miłego dnia!

Gość Nika1991.11.22

Hej, u nas dziś ponuro. A atmosfera taka, że siekierę w powietrzu można by powiesić. Amelia też marudna strasznie. Nie wiem co jej dziś nie pasuje.
Mieliśmy jechać jutro do moich rodziców wykorzystując to, że mąż w ten weekend nie ma zjazdu. I podjechać po drodze do Częstochowy, pozałatwiać parę spraw. Ale mój tato strasznie się pochorował. Leży z 40 st gorączką (swoją drogą jak żyję tak nie pamiętam żeby tato był chory). Martwię się strasznie. Oby tylko nie trafił do szpitala :-(
Ech..

Cześć dziewczyny niestety dziś zrezygnowałam z lekarza ponieważ jak o 8 rano weszłam do przychodni i zobaczyłam tą ilość dzieci czekających oczywiście chorych to wyszłam i poszliśmy na poranny spacer. Na jednej rączce plamka bardzo się zmniejszyła i nie jest już taka chropowata a na drugiej też ciut lepiej. Zobaczę jak przez weekend może w poniedziałek pójdę póki co smaruje smaruje o jeszcze raz smaruje :-)
Olix nie martw się na pewno będzie dobrze trzymamy kciuki
Nika teraz sezon gryp nie martw się
Sharlorte89 daj adres podrzucę Zosi ubranka do prasowania ;-)
A jakie ciasto pieczesz, też bym może coś upiekla tylko nie wiem sama co