Skocz do zawartości
Forum

Wrześniówki 2015

Gość chuda

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pesteczka2

ania.r.
Co do usg na NFZ to nie do końca są 3. Wg przepisów zalecane są przynajmniej 3, po 1 w każdym trymestrze. Ja chodzę na Nfz i już miałam 4, moja lekarka tłumaczyła, że jeżeli jest konieczność, wątpliwośći to można robić do bólu, ale musi być powód:). nie robi się dla widzi misię mamusi :) niestety bo robiłabym co tydzień jakbym mogła. Ale stwierdzenie , że tylko 3 jest błędne. A i witam nowe mamusie:) ciągle nam tu ktoś przybywa:))))będzie tych maluszków we wrześniu:)

Nie jest błędne.Mam nawet ksero co mi sie nalezy w ramach NFZ ze szpitala na Inflanckiej i mam napisane 3 USG...To że twoja ginekolog ci robi dodatkowo to sprawa miedzy wami .Oficjalnie i programowo jest trzy i zapisu że ile chcesz jeżeli tego wymaga twoja ciąża nie ma.Nadprogramowo idziesz prywatnie lub tak jak sama napisałaś ale to juz są wewnętrzne ustalenia miedzy tobą a lekarzem.

dzasti
Mi spuchly dłonie i twarz jak za dużo pojadłam dnia poprzedniego. Woda się zatrzymuje. W poprzedniej ciąży spuchly mi nogi w 22 tygodniu i juz mi tak zostało. Słyszałam że na opuchliznę dobrze jesc nie solony ryz,w ogóle mało solić, oraz wywar z pietruszki. Wtedy bylo lato gorące,pilam jak smok wiec stwierdziłam że tak czy siak woda mi z nóg nie zejdzie.

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqg6bphnomu.png

Gość pesteczka2

myszaa
Ja już wiem ze będzie Szymon:) zawsze mówiłam ze chciałabym mieć synusia Szymusia i się spełnia:) a gdyby dziewczynka to Łucja bo mojemu narzeczonemu tak się podoba ale to raczej na przyszłość imię zostanie:)

Piękne imiona, zawsze mi sie takie podobały. Osobiście nie nadałabym nigdy obcobrzmiących do zwyklych ,polskich nazwisk czyli Kevin,Angela ( Andżela )Nicola. No ale to jest moje zdanie a każdy nazywa jak chce.Do dzis pamiętam jakieś wybory miss Polski i jedną z kandydatek była ... ANGELIKA SAŁATA :)

Pesteczka nie jestem specjasta w dziedzinie przepisow.niestety bo by sie przydalo.ale z czystej ciekawosci poczytalam troche i generalnie wszedzie pisza ze musza byc 3 i to sa zalecane w konkretnych tygodniach natomiast jesli ciaza wymaga wykonuje sie wiecej. I wszystkie sa refundowane.ale pewnie kwestia interpretacji przepisow. Zawsze mozna zadzwonic do nzf -u. Czasami warto bo my nie znajac sie nie wiemy o tym co powinno byc robione a co nie. A moja lekarka to nie typ ktory da co chcesz. Raczej z tych da minimum.

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sx1hp2uhzt2tl.png

Gość pesteczka2

ania.r.
Pesteczka nie jestem specjasta w dziedzinie przepisow.niestety bo by sie przydalo.ale z czystej ciekawosci poczytalam troche i generalnie wszedzie pisza ze musza byc 3 i to sa zalecane w konkretnych tygodniach natomiast jesli ciaza wymaga wykonuje sie wiecej. I wszystkie sa refundowane.ale pewnie kwestia interpretacji przepisow. Zawsze mozna zadzwonic do nzf -u. Czasami warto bo my nie znajac sie nie wiemy o tym co powinno byc robione a co nie. A moja lekarka to nie typ ktory da co chcesz. Raczej z tych da minimum.

Fajnie że masz taka lekarkę.Ja pamiętam pierwszą ciążę to tylko 3 na Inflanckiej i NIC poza program .Obecnie chodzę prywatnie i co miesiąc mam na każdej wizycie ,w cenie wizyty...i jestem z tego bardzo zadowolona .Na NFZ -owskie usg nie chodzę wcale bo trzeba mieć szczęście żeby trafić na dobrego lekarza.Genetyczne,połówkowe i po 30 tygodniu płacę dodatkowo to jest koszt ok 300 zl w zależności od tego czy 3, 4 D czy z tv nagraniem itp.Jestem jednak bardzo zadowolona bo czas i uwaga którą poświęca mi lekarz jest bezcenny a ja jestem spokojniejsza :)

No niektorzy lekarze to debile i tyle. Szkoda ze trzeba zaplacic za jakosc ktora powinna byc standardem.ale komfort bycia u lekarza prywatnie, wizyta bez pospiechu, usg za kazdym razem, odpowiedzi na pytania bez laski - bezcenne. I obysmy wszystkie mogly tak miec:-):-):-)
Wciaz nie moge przestac smiac sie z tych imion;-) a w zasadzie kombinacji imie-nazwisko

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sx1hp2uhzt2tl.png

Lekarze są tragiczni. U mnie na NFZ traktują człowieka jak popychadło. Jak pojsc do nich prywatnie to oczywiswcie inna gadka,ale ja mam ich gdzies. Chodze prywatnie do Luxmedu i jestem bardzo zadowolona. Wizyta nie jest prowadzona w pospiechu,nie czekam 4 godziny w kolejce, tylko przychodze na godzine i praktycznie jest wolne. Lekarka bardzo miła i nie traktuje mnie olewająco. Wszystkie badania zleca tak jak powinno być. A USG robi mi wtedy kiedy sama uważa,że trzeba. Jak do tej pory było OK. Jestem zadowolona.

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqg6bphnomu.png

Gość Maminka_2015

Jeju co do imion to każdy ma chyba inaczej ja w domu wolałabym mieć Angelikę niż np. Marysię,Basię czy Stasię,bo w tych czasach to dziwne imiona. Natomiast są tacy, którym się to podoba i nic mi do tego. Miałam w klasie Basię i wszyscy ją wołali bara bara z akcentem, było mi jej żal, bo co dziewczyna winna, że jej dali takie imię. ja to Wam powiem, że na NFZ to ja nie chodzę wcale. Moja znajoma testowała lekarzy w ciąży różnych, szukała dobrego aparatu usg i się rozczarowała i poszła prywatnie do takiego lekarza co nie ma nic wspólnego z NFZ i jakość sprzętu i długość poświęconego czasu zupełnie inna. Sama nieraz słyszę, że jak to ja sobie mogę zadzwonić do lekarza kiedy chcę i odbiera. Ja na to jak można tak nie mieć, bo np zrobiłam sobie wczoraj morfoglogię i mocz w obydwóch badaniach wyszły odchylenia od normy. Wizyta za dwa tygodnie,a ja już od wczoraj wiem co mam brać w jakiej ilości i kiedy badanie powtórzyć. Także NFZ nie na moje nerwy chyba jest. Wiadomo, że jak kogoś niestać to inna sprawa trzeba i już. Chociaż różnie bywa to mam tak, że wolę sobie czegoś odmówić, a na lekarza muszę mieć :-)

Witajcie kochane
Mysle ze te opuchniecia warto konsultowac z lekarzem dla wlasnego św.spokoju bo jak sie okazuje zatrucie ciazawe dlugo potrafi sie ukrywac a to nic dobrego

Co do wizyt na NFZ -tak jak mowicie prawda jest taka ze wszystko zalerzy od lekarza jak prowadzone sa wizyty czy ''daje'' nam wiecej niz zakladaja wytyczne NFZ czy aby odklepac swoje i do domu
Nie spotkalam sie z czyms takim jak ''zalezy jak umawiasz sie z wlasnym lekarzem ''-wizyty prywatne ok - wtedy mozesz sugerowac jak chcesz by wizyty wygladaly ,placisz za uslugi
Jednak wszystko zalerzy od lekarza a nie naszego UMÓWMY SIE -bylo by zbyt pieknie

Moje malenstwo ma chwile ze wierci sie jak szalone
Wczoraj gdy mocniej docisnelam palce do brzucha tam gdzie widzialam wieksze uwypuklenie poczulam jak pod nimi ucieka maluch , rewelacyjne uczucie heheh

No u mnie nfz to koszmar, wszystko robią na "odwal się". Od początku ciąży chodzę prywatnie, na kazdej wizycie mam usg, mogę dzwonić do lekarza niezależnie od pory a on jeśli nie odbierze od razu to oddzwoni. Płacę 100 zł za wizytę ale wiem, ze jestem pod dobrą opieką fachowca, któremu zależy na życiu kazdego poczętego dziecka, a to dla mnie najważniejsze.

https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5e2al7gjj6.png