Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe fasolki 2015

Gość Gosia 1 czerwcowa

Rekomendowane odpowiedzi

swoją drogą jestem ciekawa od czego zależy:) moje włosy od początku ciąży zaczeły błyszczeć i stały się silniejsze :) teraz jestem w 15 tygodniu ciązy i jest coraz lepiej. Kaaaciooolka może Twój maluszek jest bardziej wymagający :)

Mam odżywkę Jantar (a w zasadzie wcierkę) i byłabym ostrożna z jej stosowaniem. Drugi trymestr jest wprawdzie dla nas bardziej łaskawy jeśli chodzi o różne preparaty do pielęgnacji urody, ale zawsze istnieją przecież jeszcze metody alternatywne... Jeśli jesteś Kaaacioooolka w 16 tygodniu to na Twoim miejscu dałabym sobie czas. Za jakiś miesiąc powinnaś pozbyć się tego problemu, bo odbędzie się to naturalnie. Sprawdzałaś sobie poziom hemoglobiny? Być może brak żelaza jest winowajcą i musisz suplementować ten pierwiastek.
Jeśli chodzi o maseczki domowe, to polecam 2 żółtka i kilka kropel olejku rycynowego (opcjonalnie można dodać sok z cytryny, jeśli masz jasne włosy). Do rozrzedzenia papki potrzebujesz jedynie kilku kropel wody, gdyby okazała się za gęsta. Nakładasz na włosy (najlepiej od nasady) i chodzisz z tym około pół godziny pod folią (zwykły worek foliowy zawiązany na głowie). Potem płuczesz i myjesz włosy szamponem (najlepiej jakimś dla dzieci albo z naturalnymi składnikami). Spytaj również lekarza prowadzącego o cynk- może poleci jakiś preparat z tym składnikiem, bo jego niedobór również jest przyczyną wypadania włosów. Najlepiej jednak jeść produkty bogate w cynk, poszukaj gdziekolwiek na necie oczywiście na stronach dla kobiet w ciąży.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44jpv60asct.png

Gosia Kluseczka nie miałam z tym problemu, ale wiem, że musisz się oszczędzać. Jeśli było to połączone z krwiakiem to należałoby leżeć, aby dać możliwość ponownego "przyklejenia" się odwarstwionych tkanek.
Leżąc w szpitalu spotkałam dziewczynę, która miała kosmówkę na ujściu szyjki macicy i krwawiła tak mocno, że musiała co godzinę zmieniać podpaskę. Krwawienie wyhamowali jej luteiną, którą będzie musiała brać do końca ciąży o ile łożysko nie podniesie się do góry a wraz z nim kosmówka. Miała zalecone dużo leżeć i nie dźwigać.

Czesc Dziewczyny, ale dzis przezylam stresa. Zaczelam plamic a ze jestem u rodzicow to do mojej lekarki mam 100 km. Zadzwonilam i zapytalam co robic. Zalecila konsultacje z usg u gina. W tej dziurze zaden gin mnie dzis nie chcial przyjac wiec musialam do szpitala... Tam na szczescie lekarz stwierdzil ze plamienie skape, ale lozysko jest stepujace i mam lezec bo grozi mi przodujace... Tak wiec jestem uziemiona u rodzicow i grzecznie leze. Po nowym roku wracam do siebie, bo wtedy juz powinno plamienie ustapic i rezim lozkowy bedzie mozna zlagodzic...
Ale strachu sie najadlam. Jeszcze lekarz mnie nasteaszyl ze lozysko jest na bliznie po cc i jakos tak dziwnie umiejscowione i o dziwnym ksztalcie. Licze, ze to moze raczej wina sprzetu, bo taki stary rozklekotany aparat usg mieli. Ja tam wiele nie widzialam.

Gość Agnieszka91

Aniaradzia współczuje odpoczywaj dużo... A dziewczyny co to oznacza ze "łożysko na tylnej ścianie nisko"??Ma tak któraś? Bo w necie poczytałam ale wiadomo że w internecie to połowa sciema.To chyba nic złego co?? A i jak tam po świętach:)

Aniaradzia, dużo leż i odpoczywaj! Na plamienia dali Ci może luteinę? Oszczędzaj się jak możesz! To jeszcze nie wyrok, łożysko może się podnieść dzięki rozrastaniu się macicy. Kolejne kontrole u ginekologa rozwieją Twoje wątpliwości. Czasami jest tak, że po 30 tc łożysko się podnosi i możliwy jest poród SN. Tutaj konsekwencją może być jedynie cesarka.

Agnieszka 91, póki nie ma żadnego plamienia możesz spokojnie robić wszystko co dotychczas. Łożysko raczej się podniesie i będzie ok :)

Agnieszko, nie mialam zadnych problemow z tego powodu. Cora swietnie sie rozwijala i tylko pod kiniec ciazy czesciej sprawdzalysmy przeplywy, ale to raczej bylo z powodu starzenia sielozyska a nie jego umiejscowieniem. Jesli mozesz sobie pozwolic na lenistwo to korzystaj, ale to nie jest konieczne, chyba ze lekarz Ci co innego doradzi, bo kazdy przypadek jest inny.
Teraz mam tez niziutko tylko na przedniej scianie i teraz te plamienia wiec rezim lozkowy;) doktor wezwal meza i mu o tym powiedzial, a ten sie bardzo przejal i teraz caly czas pilnuje Nuski, zeby mnie nie meczyla. Biedak po dniu opieki pada na nos;)

Witam po świętach:)
Aniaradzia bidulo odpoczywaj, chociaż wiem że nie będzie Ci łatwo przy małej.
Malutka co do kłucia to mam tak często jak za szybko np wstanę z łóżka, ale jest to chwilowe.
Witaj Ewelino, tutaj już prawie wszystkie dziewczyny znają płeć;)
Tak się obżarłam w te święta, że jak stanę na wagę to z 3 kg więcej będzie;)

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc3e5ei6ibpnmb.png