Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe fasolki 2015

Gość Gosia 1 czerwcowa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Agnieszka91

Co do sh to moja mama jest mistrzyna szukania perełek dla małego. Ostatnio kupiła komplecik śpiochy i takie grubsze spodenki i kurteczke do tego śliczne po prostu. w domu już z dwie torby ubranek trzyma dla mnie. W końcu jej pierwszy wnuk w drodze:)

Agnieszka91
Współczuje teściowej, znam to z autopsji. Ba ciesz się że nie mieszkacie razem ja nie mam takiego komfortu.
Co do spinania brzucha u mnie dziś znowu jakaś rewolucja chyba z 5 razy mialam skurcz :( Mimo leżenia i brania leków. Już nie wiem co się ze mną dzieje! Szyjka mi się nie skraca ogólnie wszystko z małym dobrze ale lekarz powiedział że nie wiadomo ile wytrzyma te skurcze moja macica... Idź do lekarza niech oceni czy z Twoją wszystko ok.

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3qtkfj2r8gfdn.png

Martna ja jestem z okolic Krakowa tzn mam 40 km do Krakowa :)
Dużo zdrówka dla Was dziewczyny i Waszych skarbów.
Aniu trzymam kciuki aby wszystko było dobrze z Twoim tatą:)

Mnie zęby/dziąsła bolą cała prawa strona, miałam tam robione plomby 2-3 mc temu więc to chyba dziąsła bo zęby powinny być w porządku, od kilku dni cierpię :( zmieniłam pastę na taką z dużą ilością fluoru, mam jakiś płyn do płukania ust i miękką szczoteczkę bo do tej pory używałam takiej zwykłej. Jest trochę lepiej ale muszę się do dentysty wybrać, aby na to wszystko zerknął.

Przyszły mi dziś wyniki z tego konfliktu płytkowego sprawdzali antygen HPA-1 myślałam że będzie informacja hpa-1 dodatnie lub ujemne a tu mi pisze "w dna wykryto allel kodujący antygen hpa-1a" komentarz: brak ryzyka wytworzenia przeciwciał anty hpa-1a to chyba oznacza ze wyszedł dodatni ale nie wiem sama... wiecie może jak to czytać :)

http://www.suwaczki.com/tickers/9f7janliywfnjikz.png

Ja mam skurcze i mi sie spina, jak leze na wznak, albo gdy, na polu prawym sobie legne, i nie podciągnę nóg do góry.. Ja mam magnez Asmag forte 3razy dziennie po 2 tabletki.. I skurcze mam czasami, mi spina i co chwile mam twardy brzuch, czasami mnie kuje w pochwie jakby ktos szpilkę wbijał, ale Ginekolog mówi mi, ze to jest znak, ze sie ciaza rozwija, bo było wszystko dobrze jak byłam ostatnio na wizycie, i nie skróca mi sie szyjka... Ale każda ciaza jest inna, i w sumie z każdym pytaniem, czy wątpliwościami albo obawami, lepiej do Lekarza sie zgłosić, albo zadzwonić... I sie uspokoić.. :-)

Agnieszko (benq) mam ten sam wynik;) wszystko w po rzadku;)
Na dziasla kup sobie eludril do plukania i eluzel do smarowania. A do tego dentosept A. Zapalenie dziasel to norma u ciezarnych. W poprzedniej Ciazy caly czas lecialam na tych preparatach:)

Martyno, jak tylko sie wygrzebie z chorobska to zapraszam na kawe (u mnie lub na miescie).

aniaradzia chodzisz do prywatnego czy NFZ? :-) o fajnie by było, bo na internecie rożnie pisze, a wolałabym sprawdzone miec, zeby nie kupywać czegoś co moze nie byc przydatne... Tutaj gdzie mieszkam nie mam niestety kogo sie zapytać.. A wolałabym miec juz ta wyprawkę zapisaną, ile rzeczy i jakie... :-)

aniaradzia jak możesz to wrzuć na forum listę wyprawkową bo szczerze powiedziawszy tez nie wiem jak się do tego zabrać... Mam ciuszki od znajomych i to tyle. WIem że potrzebny będzie wózek, wanienka, łóżeczko, nosidełko no i podgrzewacz do butelek w razie problemu z karmieniem. A tak to nie wiem co jeszcze potrzebne
Wić gdybyś była tak dobra i wrzuciła listę to byłabym ogromnie wdzięczna :)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3dqk3qzk9fgf5.png]Tekst linka[/url]

To i ja się piszę na listę. Mam swoją ale z chęcią porównam :D

Co do witamin w ciąży to ja bym nie przesadzała z ich nadmiarem. Kiedyś w ogóle nie było takich i dzieci rodziły się zdrowe. Teraz kwestia witamin to chwyty marketingowe i przede wszystkim lobby farmaceutyczne. Zwróćcie uwagę, że w Polsce jest największy problem z lekomanią. Ludzie bez witamin nie potrafią funkcjonować bo zewsząd reklamy bombardują nas preparatami skutecznymi na wszystko. Owszem, można suplementować, ale bez przesady. Jeden preparat w zupełności wystarczy. Nie topcie pieniędzy w suplementy bo szkoda zdrowia. Hiperwitaminoza u płodu jest równie niebezpieczna co niedobór a niewiele osób o tym pamięta. Poza tym jak myślicie- dlaczego część lekarzy odradza branie witamin?

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlj44jpv60asct.png

Ok widze, ze zapotrzebiwanie na liste jest spore to odszukalam zeszyt:) konsultowalam te liste z kolezankami mamami kilkorga dzieci wiec powinna byc w miare obiektywna:) ale inne doswiadczone dziewczyny prosze o poprawki;)

Spanie:
Lozeczko
Materacyk kolos gryka
Posciel
2 komplety poscieli
Ochraniacz ns szczebelki
Kocyk grubszy
Kocyk cienki bawelniany
2-3 przescieradlo
Podklad pod przescieradlo
Rozek
Torba na pieluchy
Organizer na kosmetyki
Ewentualnie torba na zabawki do lozeczka, zeby miec pod reka jak nie mamy za bardzo szafek:)

Kapanko i pielegnacja
Wanienka
Termometr do wody
2recznikiki z kapturkiem
Myjka
Zel do ciala i wlosow u mnie Hipp
Olej do smarowania u mnie maslo shea
Sudocrem malutkie opakowanie
Octenisept
Patyczki do uszu
Chusteczki nawilzane ja polecam huggies Pure lub tibelly z netto
Sol fizjologiczna do oczu
Waciki jalowe
Aspirator katarek
Szczoteczka do wlosow
Nozyczki i cazki do paznokci
Termometr polecam geratherm z elastyczna koncowka
Proszek i plyn do prania
Paczka pieluch newborn
10 pieluszek tetrowych
5 tetrowych kolorowych
15 kieszonek one size (dla chetnych do pieluchowamia wielorazowego
30 wkladow do kieszonek
10 pieluszek flanelowych

Karmionko
Jedna butelka 180 ml
Szczotka do butelki
Ewentualnie poducha rogal
Laktator

Spacerek
Chusta tkana skosnokrzyzowa polecam ultracienka hoppediz dla chetnych
Wozek
Forelik
Spiworek
Parasolka
Torba do wozka
Folia przeciwdeszczowa
Moskitieria

Ubranka
Body z krotkim 6 szt
Body z dlugim 6 sz
Kaftanik batystowy 2szt (chroni od slonca)
Niedrapki 3paru
Pajacyk bawelna 4 szt
Pajacyk welur 1 szt
Skarpetki 3 pary
Czapeczki bawelna 2szt
Dresik bawelniany 1 szt

Dla Mamuni
3 koszule do karmienia (duzy dekold wystarczy)
10 szt majtek siateczkowuch
Podklady poporodowe
Wkladki laktacyjne jedno lub wielorazowe;)

Martyna- Co do ginekologa to ja jestem z okolic Katowic ale chodzę z nfz i nie jest źle. Dostałam skierowanie na prenatalne no i bieżące badania krwi itd. Też darmowe a tak przy prywatnych wizytach za wszystko trzeba płacić. Moim zdaniem możesz spokojnie zmienić lekarza. Moja siostra chodziła całą ciążę prywatnie do lekarza ze szpitala a jak doszlo co do czego to nie było różnicy w opiece więc moim zdaniem szkoda pieniędzy.
Dziewczyny witaminy Wam przepisał lekarz? Ja tylko brałam 3msc. Kwas foliowy a teraz magnez. Myślę, że nie ma co przesadzać z chemią.

Potwierdzam to co Kati pisze o witaminach. Ja nie biore zadnego zestawu tylko konkretnie te witaminy ktore sa mi potrzebne:) no i kwasy DHA
Lykam kwas foliowy Wit d3 magnez, teraz wapn i probiotyki (bo wyniki wyszly zle).

Mlody troche mniej rosnie niz Danusia, a to mnie cieszy, bo poprzednio mnie bardzo straszyli olbrzymim dzieckiem no i Danusia urodzila sie majac 3900g i 57 cm. Srednio byla o 2 tyg starsza niz z OM.

Martyno, we wtorek bede na miescie w okolicy miasteczka studenckiego to mozemy sie tam umowic lub gdzie indziej w innym terminie:) ja stacjonuje na Ruczaju a Ty w ktorej czesci KRK?

migotka84 Ja cały czas biorę witaminy Pregna Plus. Mozna zmienić je na Pregna DHA250, ale ja wole sama Pregna Plus...

aniaradzia To dogadamy się jeszcze, bo w sumie ja Krk, nie znam za dobrze, mieszkam 4 miesiące tutaj, nie w centrum, tylko w okolicy :-)

Aa jeszcze dodam chodze prywatnie, bo tej kobiecie ufam i czuje sie zaopiekowana. Jak w poprzedniej ciazy wyladowalam w szpitalu to mnie odwiedzala na oddziale, mimo, ze pracowala gdzie indziej. A jak mnie przeniesiono do kliniki chorob pluc to po 22 w nocy przyjechala mi zrobic usg, bo pulmonolodzy zapomnieli ze ciezarna w 9 miesiacu nalezy monitorowac ginekologicznie. Sama do mnie dzwonila pytac o samopoczucie i czy czuje ruchy itp. No po prostu Cud Kobieta!!!

W pierwszej ciazy bylam tez pod opieka poradni patologii ciazy przy Kopernika. I opieka byla ok. Tylko te kolejki, no ale to raczej norma na nfz... I co ciekawe nie mialysmy tam zadnych badan krwi bezplatnie. Jak zlecali to kazali przyniesc wynik a skierowania nie dawali... Ale poza tym super opieka byla. Najlepsi w malopolsce zajmowali sie mna. W razie czego jeden tekefon na oddzial i lekarz inny przychodzil na konsultacje...