Skocz do zawartości
Forum

Cytomegalia- IGG i IGM ujemne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
W 6 tc robiłam badania w kierunku cytomegalii. Wyniki IGG <0,15 U/ml (<0,5- nieraktywny), IGM 0,292 S/CO (<0,7 niereaktywny).<br /> Moje pytanie brzmi: ile razy, jak często powinnam powtarzać takie badanie, gdyż przyznam, że jestem przerażona brakiem przeciwciał i konsekwencjami jakie niesie za sobą ewentualne zarażenie (obecnie jestem w 20tc).
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Basia.

Brak przeciwciał w obu klasach świadczy o tym, ze nie chorowałaś. Największe ryzyko zachorowania i przeniesienia zakażenia na płód jest do 15 tygodnia ciąży. Potem to ryzyko maleje. Dla pewności możesz jeszcze raz wykonać badania pod koniec ciąży ale nie ma takiej potrzeby. Lekarze zazwyczaj przy takim wyniku nie zlecają kolejnych badań.

Bardzo Pani dziękuję za odpowiedź.
Prosiłabym jeszcze, jeśli to możliwe o informację czy zmiany w morfologii (chodzi o leukocyty, limfocyty i neutrofile):
28.06.2014
Leukocyty 11,7 (norma 3,8-10)
Limfocyty 16,7 % (norma 20-45)
#1,9
Neutrofile 76% (norma 40-70)
# 8,9 (norma 2,5-7)
07.08.2014
Leukocyty- 9,6 (norma jw.)

22.08.2014 (normy jw.)
Leukocyty 12,9
Limfocyty- 14,%
#1,9
Neutrofile 79,9%
#10,3

mogłyby świadczyć o tym, iż zaraziłam się wirusem CMV w okresie od 6 tc(data badań na CMV) do teraz (20 tc), czy też nie ma to związku?
Dodam, iż CRP robione dwukrotnie (raz w miesiącu) wynosiło odpowiednio: 1,3 oraz 2,4. Czy ewentualne zakażenie dałoby obraz w badaniu CRP?
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Basia

Wzrost ilości neutrofili i spadek ilości limfocytów świadczy raczej o jakimś zakażeniu bakteryjnym. Raczej nie ma związku z zakażeniem CMV. Co do CRP to może ono wzrosnąć w przypadku stanu zapalnego, ale też nie zawsze i jak już wzrasta to dość znacznie. Jedynie western bloot może dość dokładnie ( ale też orientacyjnie) kiedy doszło do zakażenia.