Skocz do zawartości
Forum

Kwietniówki 2015

Rekomendowane odpowiedzi

madzix85
Sandra a jakie to odgłosy bo mój tak chrobocze....

Jęki, płacz, sapanie, właśnie chroboczenie, ful wypas :D czasami w nocy potrafi tak 1.5 h a ja się budze bo myślę, że zaraz będzie trzeba jej dać jeść. Pod chodzę do łóżeczka a ona ma zamknięte oczy. I właśnie czasami tak czuwam 1.5 h.
A od paru dni budzi się ok 6 na jedzenie, zje i do teraz nie śpi gdzie trzeba już ja drugi raz karmić.

A jakie mleko mm podjęcie?

My podawalismy bebilon 1 ale właśnie też miała gazy i była strasznie niespokojna. Lekarz zalecił zmienić na bebilon comfort, jest to mleko dla dzieci z tendencja do kolek. Jakby jest troszkę spokojniejsza ale z kolei po tym mleku robi tylko jedna kupkę na dzien. Na dodatek mega śmierdząca :D
Ja odstawiłam mała całkowicie od piersi wczoraj bo widziałam, że się tylko meczy ssaniem, a ja mam mało tego pokarmu. Dzisiaj z ciekawości nacisnelam żeby zobaczyć czy w ogóle leci jeszcze mleko, a tam przezroczysta wydzielina. Byłam w szoku.

Dziewczyny ja od kilku dni przerabiam kolki i juz jestem mega wykończona, chyba bardziej tym ze nie mogę jej pomóc. Od godz 8 do ok 15 mała płacze dopiero potem już ze zmęczenia zasypia. Dzisiaj już była taka tragedia ze poszedł w ruch termometr do pupy. Wiem ze nie powinno się tego robić, ale jak raz zrobiłam to chyba jej nie zaszkodziłam :-/ no ale mała jak dostała termometr to momentalnie poszły gazy i kupa większą niż u dorosłego człowieka a ja się cieszyłam jak bym co najmniej wygrała w totolotka. To wszystko ja chyba bardzo męczyło. Po tym jak zasnęła to tylko pobudka na jedzenie i znowu śpi. Przy okazji i mama się przespala bo w głowie mi się zaczęło kręcić, w ogóle po porodzie mi się cały czas kręci i robi ciemno przed oczyma tylko raz bardziej a raz mniej. I martwi mnie ze nadal krwawie a to już koniec 3 tygodnia. Ale teraz jakoś mała jest najważniejsza a ja idę na dalszy plan. No ale tata stanął na wysokości zadania i przez czas jak obie spałysmy to odkurzyj i sprzątnal dom. Chyba jak jest w domu to zaczyna bardziej rozumieć ze przy małej to niezła praca.
No a co do kolek to już zamówiłam sab simplex ale dopiero będzie w poniedziałek a dzisiaj dostaje herbatkę koperkowo rumiankowa i kropelki biogaia, z tego co wyczytałam to te kropelki tak jak dla dorosłych probiotyk czyli usprawnia działanie jelit i nie szkodzi.

https://www.suwaczki.com/tickers/xrotyx8dtke0asvb.png

Witajcie, zwracam się z pytaniem szczególnie do mam, które miały cc, czy jesteście opuchnięte na twarzy, nie wspominając o innych częściach ciała? Koszmarnie wyglądam.
Urodziłam w zeszla sobotę, dziecko 4.5 kg, a ja na minusie mam TYLKO 6 kg, nie rozumiem czemu tak mało??? Spodziewałam się chociaż 8-10kg

kala_s
Dziewczyny ja od kilku dni przerabiam kolki i juz jestem mega wykończona, chyba bardziej tym ze nie mogę jej pomóc. Od godz 8 do ok 15 mała płacze dopiero potem już ze zmęczenia zasypia. Dzisiaj już była taka tragedia ze poszedł w ruch termometr do pupy. Wiem ze nie powinno się tego robić, ale jak raz zrobiłam to chyba jej nie zaszkodziłam :-/ no ale mała jak dostała termometr to momentalnie poszły gazy i kupa większą niż u dorosłego człowieka a ja się cieszyłam jak bym co najmniej wygrała w totolotka. To wszystko ja chyba bardzo męczyło. Po tym jak zasnęła to tylko pobudka na jedzenie i znowu śpi. Przy okazji i mama się przespala bo w głowie mi się zaczęło kręcić, w ogóle po porodzie mi się cały czas kręci i robi ciemno przed oczyma tylko raz bardziej a raz mniej. I martwi mnie ze nadal krwawie a to już koniec 3 tygodnia. Ale teraz jakoś mała jest najważniejsza a ja idę na dalszy plan. No ale tata stanął na wysokości zadania i przez czas jak obie spałysmy to odkurzyj i sprzątnal dom. Chyba jak jest w domu to zaczyna bardziej rozumieć ze przy małej to niezła praca.
No a co do kolek to już zamówiłam sab simplex ale dopiero będzie w poniedziałek a dzisiaj dostaje herbatkę koperkowo rumiankowa i kropelki biogaia, z tego co wyczytałam to te kropelki tak jak dla dorosłych probiotyk czyli usprawnia działanie jelit i nie szkodzi.

My też mamy kropelki biogaja, do tego mleko dla dzieci z kolkami i kropelki delicol. I musze przyznać ze jest lepiej, ale tak jak u Ciebie kala, mała od rana, dzisiaj np od 6 -13 byla strasznie maruda. Myślę, że właśnie coś ja bolało.

Rossa coś za coś :-) maleństwo za dodatkowe kilogramy :-) ja przytyłam 20 jak wróciłam ze szpitala to miałam na minusie 6 a teraz 8 i stanęło w miejscu... Chociaż niby maleje tu i ówdzie bo widzę po ciuchach ze dresy które kupiłam po porodzie są juz za duże i potem kupiłam mniejsze i tez są juz za duże ale waga stoi w miejscu no i jeszcze brzuch jest chociaż już mniejszy bo w bluzki mieszcze się z przed ciąży tylko w nich mi tak brzuch widać ze można pomyśleć że jestem z drugim z ciąży no i ogólnie tym to tak się nie przejmuje bo wezmę się za siebie i wrócę do formy tylko te nieszczęsne gigantyczne rozstępy na brzuchu których nie zlikwiduje :-( no ale na zakupy takie trochę większe to idę jak mi brzuch spadnie bo jak biorę większą rzecz to na brzuch ok za to wszędzie wisi a jak mniejsza to wszędzie ok za to na brzuch mi się nie mieści :-)

https://www.suwaczki.com/tickers/xrotyx8dtke0asvb.png

Dziewczyny, prędzej czy później zrzucimy te kilogramy :-) wszystko zależy też od organizmu. Ja w ciąży przytyłam 17 kg, po wyjsciu ze szpitala już 10 kg mniej miałam. A teraz zostało mi tylko 4 kg, żeby powrócić do wagi sprzed ciąży. Brzuszek delikatnie jeszcze odstaje, ale tak ma jeszcze prawo być. Każda z nas w swoim tempie musi się uporać ze zbędnymi kilogramami ;-)

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsvx1hpddkvnmbq.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/tuwys90.png

Dziewczyny, w której dobie miałyście wywoływany poród? Mnie to też chyba czeka, dzisiaj na ktg żadnych skurczów i nie wiem czego sie spodziewac:/ I od czego zależy kiedy wywołują? Od wyników badań przy przyjęciu? Jak ktg i usg ok to czekają dalej? We wtorek mamy się stawić na oddział i chyba nic się nie wydarzy do tego czasu.

Kala moja mala ma tak samo. Skończyła już dwa tygodnie i też prawie ciągle spi. Jest aktywna tylko rano tak do 12 popoludnie i noc przesypia Z przerwą na kapanie. Tez musza ja wybudzac do karmien, nie wszystkich, ale soe zdarza okolo 3razy na dobe. Karmie mieszanie. Leksrka powiedziala ze tak jest z noworodkami . Ale po synu ktory byl strasznie rozdarty to to ze ona tak spi to dla mnie szok. Korzystajmy wiec z tego bo noedlugo moze sie to skonczyc, a na pewno bedzir sie ten okres snu skracal.

http://fajnamama.pl/suwaczki/5q3j3qj.png

Sab simplex mozna podawac po kazdym karmieniu, ja daje po 8 kropelek :) (polowe dawki), bo jednak dziecko jeszcze jest male.. Karmie tylko piersia i maly przybral przez 6 tyg ponad 1,5 kg.. juz jest z niego kluseczka.., z tym ze mamy problem z kikutem pepowinowym, wyobrazcie sobie ze on go nadal ma.. jutro idziemy do lekarza, bo to chyba nienormalne?? Jak u was z tym bylo?

Magda, gratulacje!

Dziewczyny, jeśli chodzi o spadek wagi to ja się nawet nie wazyłam, brzuch mi powoli maleje, a inne części ciała mi praktycznie nie zgrubły w ciąży, więc problemu nie ma. Tylko największym problemem są okropne rozstępy i nie widzę poprawy po codziennym smarowaniu kremem. Zamówiłam wczoraj droższe specjalistyczne specyfiki i może podziałają.

A jeśli chodzi o spanie dziecka, to u nas to różnie wygląda, ostatnie trzy dni były okropne bo Małą męczył ból brzuszka, miała wzdęcia i gazy i wtedy nie spała praktycznie całe dnie a odsypiała w nocy, czasem po 6-7h ale nie miałam sumienia jej budzić nawet na karmienie. A jak nic jej się nie dzieje, to śpi tak 1,5 - 3h i budzi się na karmienie, czasem pogrymasi i trzeba ją dużo nosić.
Z dziećmi to różnie.

http://www.suwaczki.com/tickers/relgh371urp0iifm.png

Z tym spaniem u mojego synka tez jest roznie. Ale z pewnością muszę stwierdzić, że czas jego aktywności się wydłuża. Wczoraj np. od 14 do 22 nie spał... Brzuszek mu chyba dokuczał i nie było mowy o spaniu. Za to jak już zasnął to w nocy tylko 2 razy wstawałam do karmienia, mimo tego, że powinnam go budzić co 2 godziny. Ale nie mialam sumienia go budzić, bo wiedzialam, że jest zmęczony.
No i zaczęłam mu od wczoraj podawać kropelki sab simplex. Też zmniejszylam dawkę i daję 10 kropelek. Mam nadzieję, że szybko mu pomogą, bo coraz częściej ma problemy z brzuszkiem.

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsvx1hpddkvnmbq.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/tuwys90.png

Angela faktycznie dlugo sie trzyma ten kikut. Trzymasz go na sucho? U nas w szpitalu przy wypisie kazali trzymac wlasnie na sucho niczym nie smarowac. Moja lekarka jest innego zdania. Kazala przemywac srodek spirytusem i po paru dniach juz odpadl. Wszystko wygojone.
Moje male spi coraz mniej w dzien
Nocna najdluzsza przerwa tp 5 godzin potem wybudza sie po 2-3 po am. Je duzo potem ladnie odbija i kupek wali duzo.

http://fajnamama.pl/suwaczki/xl0y2rx.png