Skocz do zawartości
Forum

Kwietniówki 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zniecierpliwiona

Witam dziewczyny, mam termin na 18 kwietnia.. i dużo niepewności .. chodzi o badania, od początku bardzo źle sie czuje i stosowałam luteine dopowchowo.. bóle brzucha nie ustepiły wręcz przeciwnie ogólnie męczą mnie mdłosci itd co wizyte coraz mniej waże i mialam tylko podstawowe badania plus jedno zwykle usg, teraz dostalam tylko badania na mocz i krew. Jestem w 14 tygodniu ciazy wizyte nastepna mam na polowe listopada i oczywiscie zadnego skierowania na usg. Jestem młodą osobą, i to moja pierwsza ciąża bardzo sie nie pokoje ale lekarz twierdzi ze wszystko jest okej. Czy mialyscie Jakies dodatkowe badania oprócz tych podstawowych albo bedziecie mialy w najblizszym czasie ?

katlam
Iwka, bo mnie właśnie kompletnie nie boli jak na okres, czy ciągnie. Zwyczajnie jakby ukłucie igłą na 2-3 sekundy. Wczoraj wzięłam no spę, ale na to kompletnie ne podziałała.

Takie klucia mam tylko wtedy, gdy szybko wstane z łóżka jak sie zapomnę i sie poderwe. Tak jak stoję czy chodzę to mnie nie kłuje. Tylko bolało jak pisałam wcześniej.

iwka174
katlam
Iwka, bo mnie właśnie kompletnie nie boli jak na okres, czy ciągnie. Zwyczajnie jakby ukłucie igłą na 2-3 sekundy. Wczoraj wzięłam no spę, ale na to kompletnie ne podziałała.

Takie klucia mam tylko wtedy, gdy szybko wstane z łóżka jak sie zapomnę i sie poderwe. Tak jak stoję czy chodzę to mnie nie kłuje. Tylko bolało jak pisałam wcześniej.

Dzieki Iwka, właśnie pomyślałam, że może to od wczorajszych, intensywnych porządków.

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/21417http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/21415

Dziewczyny, ponawiam moje pytanie sprzed 3 godzin bo zagnelo gdzies miedzy wózkami- czy pobolewa was brzuch? od jakiegos czasu kilka razy dziennie mam pulsujacy ból w dole brzucha w okolicy pachwin, miednicy, nie wiem jak to opisac, czasem to podbrzusze poprostu czuje, moze nie boli, a jesli juz to bol jest niewielki, raczej rzadko obejmuje cale podbrzusze -jak juz to tak na 2-3 sekundy, przechodzi i taki mam... dyskomfort. jutro ide do lekarza, dzis juz nie bylo miejsc, nie chce panikowac. dalej jestem na duphastonie 3 x 1. nie weim czy to odczucie to to rozciaganie brzucha czy co to jest... ale mnie to stresuje.
to nie jest kłócie...

co do rowarstwienia błon płodowych, to od wielkosci tego zjawiska zalezy czy ono jest grozne- u mnie jest 20 mm, objawiło sie krwotokiem po stosunku, pierwszy tydzien lezalam plasko, teraz juz chodze powoli, chociaz wiekszosc dnia nadal spedzam w łozku. To jest wtedy grozne jak to rozwarstwienie, zwane inaczej odklejeniem kosmówki( na tym etapie ciazy) sie powieksza. moimi 20 mm lekarza sie nie wzruszyli za bardzo, lekarz mi powiedzial ze widzial kiedys takie na 10 cm ale nie dopytalam sie czy ta ciaza zostala donoszona. Nie polecalabym sie stosunkowac, z wlasnego doswiadczenia, jak lekarz nie kazal Ci lezec to bym sie oszczedzala- nie dzwigala, nie wieszala prania, nie nosiła zakupow i nie szła na 3 godziny do galerii( tak opisala przemeczanie sie moja gin, chociaz mnie 3 godziny na zakupach raczej nie meczy..)

co do badan, to mialam morfologie, Cytomegalie, mocz, hiv, kiłę, toxo,rozyczke, antygen HBS, grupe krwi i przeciwciala , TSH. Jest rozporządzenie z 2012r ktore to reguluje i WSZYSTKIE te badania powinny byc refundowane wiec jak chodzicie do gina na nfz to na wszystko zgodnie z tym rozporzadzeniem powinnyscie dostac skierowanie.

http://www.suwaczki.com/tickers/tb738iikxifozcp4.png

Zostawić was na parę chwil i już 6 stron naskrobanych :D

Co do badań... ja miałam już: Toxo, HIV, HBs, HCV, USR, Mocz, morfologia, glukoza, TSH...

Witam kolejne kwietniowe mamusie :) Ale fajnie że nas coraz więcej :D

Cieszę się niezmiernie że tabelka się kolorkami zapełnia :D Jak na razie niebiescy górą :D

katlam nie ukrywam liczę bardzo na Twoją opinię wózkową... ja jestem MEGA zielona z tematu i nawet nie wiem za co Cię zabrać... na razie sobie myślę że jeszcze mam czas :D

zniecierpliwiona może idź do innego lekarza? Może gdzieś prywatnie na wizytę?

Co do kłucia i bólu... Mnie czasami to aż się kolana ugną tak w pachwinach ciągnie... ale zmiana pozycji pomaga... Wydaje mi się że to akurat jest normalne w ciąży... katlam myślę że Nospa nic nie da na rozciąganie się wiązadeł...

Sandii mam nadzieję że nie jest to nic zagrażającego maluchowi... daj znać jak się czegoś dowiesz... trzymam kciuki za was :*

Mnie w nocy dopadła bezsenność ale pomógł stary sposób mojej babci... ciepłe kakałko wypite w łóżku :)

Ogólnie łapie mnie zadyszka jak wejdę po schodach a gdzie tam do końca... też tak macie? Oddech już mocno mam spłycony... i brzuszka już nie da się ukryć... mam wrażenie że na koniec będę jak słonica :D
Lekarka kazała mi już odłożyć duphaston... no i jak to zazwyczaj bywa zaczynam się martwić czy wszystko będzie ok...
I w przeciągu paru dni przybył mi cały kg!!! Dosłownie 2-3 dni...
A jak wasza waga? I samopoczucie?

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsvi09k8fgg2ty0.png
https://www.suwaczki.com/tickers/961l3e5eiyle91jh.png
Aniołki moje pamiętam o Was... i tęsknię... bardzo [*]

a i jeszcze w tych rozwartwionych blonach moze sie zrobic krwiak, wlasciwie to chyba zawsze tam gdzie sa rozwarstwione zbiera sie krew. Ona sie moze wchlonac albo ewakuowac czyli wylac albo jako swieża czerwona krew- raz a dobrze( w sensie ze duzo i szybko) , albo paprac sie plamieniem i wtedy to moze trwac dluzej, przy czym nie wiem czy wtedy tez trzeba lezec.

http://www.suwaczki.com/tickers/tb738iikxifozcp4.png

daga84
Dziewczyny, ponawiam moje pytanie sprzed 3 godzin bo zagnelo gdzies miedzy wózkami- czy pobolewa was brzuch? od jakiegos czasu kilka razy dziennie mam pulsujacy ból w dole brzucha w okolicy pachwin, miednicy, nie wiem jak to opisac, czasem to podbrzusze poprostu czuje, moze nie boli, a jesli juz to bol jest niewielki, raczej rzadko obejmuje cale podbrzusze -jak juz to tak na 2-3 sekundy, przechodzi i taki mam... dyskomfort. jutro ide do lekarza, dzis juz nie bylo miejsc, nie chce panikowac. dalej jestem na duphastonie 3 x 1. nie weim czy to odczucie to to rozciaganie brzucha czy co to jest... ale mnie to stresuje.
to nie jest kłócie...

co do rowarstwienia błon płodowych, to od wielkosci tego zjawiska zalezy czy ono jest grozne- u mnie jest 20 mm, objawiło sie krwotokiem po stosunku, pierwszy tydzien lezalam plasko, teraz juz chodze powoli, chociaz wiekszosc dnia nadal spedzam w łozku. To jest wtedy grozne jak to rozwarstwienie, zwane inaczej odklejeniem kosmówki( na tym etapie ciazy) sie powieksza. moimi 20 mm lekarza sie nie wzruszyli za bardzo, lekarz mi powiedzial ze widzial kiedys takie na 10 cm ale nie dopytalam sie czy ta ciaza zostala donoszona. Nie polecalabym sie stosunkowac, z wlasnego doswiadczenia, jak lekarz nie kazal Ci lezec to bym sie oszczedzala- nie dzwigala, nie wieszala prania, nie nosiła zakupow i nie szła na 3 godziny do galerii( tak opisala przemeczanie sie moja gin, chociaz mnie 3 godziny na zakupach raczej nie meczy..)

co do badan, to mialam morfologie, Cytomegalie, mocz, hiv, kiłę, toxo,rozyczke, antygen HBS, grupe krwi i przeciwciala , TSH. Jest rozporządzenie z 2012r ktore to reguluje i WSZYSTKIE te badania powinny byc refundowane wiec jak chodzicie do gina na nfz to na wszystko zgodnie z tym rozporzadzeniem powinnyscie dostac skierowanie.

Jeśli jesteś bardzo zaniepokojona, to może podjedź do szpitala najbliższgo. Jeśli wytrzymasz do jutrzejszej wizyty, to juz dzisiaj bierz no spę i ewentualnie magnez. Staraj się jak najbardziej wypoczywać, leżeć.

jesli chodzi o wysiłek, to takie rzeczy jak powiedział Twoje gin, to właśnie dla mnie np już jest wysiłek, choć przd ciążą nigdy się nie męczyłam, chyba, że joggingiem :)

Ze stosunkowaniem, ja mam problem - kompletnie nie mam ochoty, ku nie uciesze mojego męża. Na samo słowo seks, reaguję bólem głowy lub zasypianiem ;) Nie wyobrażam sobie, że przy tak kiepskim samopoczuciu mogłabym...
Jak Wy macie, jeśli mogę zapytać?

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/21417http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/21415

Caroline lekarka tak powiedziała, bo jeśli jest wszystko dobrze po długo branym Duphastonie to po 14 tyg ciąży nie ma on już żadnego wpływu na nic... Całkowicie funkcję wydzielniczo- hormonalną przejmuje łożysko i branie duphastonu nic nie da - o ile wszystko jest dobrze oczywiście z łożyskiem i jest ono prawidłowo ułożone.. Waga hmmm... 3,5kg do przodu od początku ciąży ;)
Co do samopoczucia to nie jest źle, mi się już poprawia, no ale ponoć tak miało być w drugim trymestrze, znaczy się tak obiecują w książce ;)
Co do stosunkowania się to Katlam myślę, że ochota sama przyjdzie ;) ponoć drugi trymestr jak już jest w swej pełnej fazie może być bardzo "produktywny" jeśli chodzi o takie przyjemności ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/3jgxyx8d3dkpav99.png

ja jeszcze też miałam grupę krwi ,wr a ta toksoplazmoza to z podziałem na igg i igm ,ale to chyba tak ma być,usg tez mam co wizytę ,ale tak jak pisałam to raczej takie krótkie podglądanie ,na pewno zalecane jest wykonanie 3 dokładnych usg ,oczywiście jak się nic nie dzieje.Zniecierpliwiona tak jak pisały dziewczyny ,albo zmień lekarza ,albo pogadaj od serca ze swoim ,że to i to Cię martwi ,bo tłumaczenie się lekarza ,że jesteś młoda to dla mnie żadne tłumaczenie.

Daga 84 ja miałam w pierwszej ciąży krwiaka i kosmówka pokrywała ujście nie wiem czy jest to to samo ,ale ja w takim przypadku musiałam leżeć plackiem w szpitalu ,aż krwiak się nie wchłonie ,a kosmówka nie pójdzie do góry bo groziło mi poronienie.Nie chcę Cię straszyć bo może co lekarz to inna praktyka i postępowanie w takich przypadkach ,ale jak coś Cię martwi to podjedź może do szpitala ,albo skonsultuj z innym lekarzem)))

Katlam ja z racji mojego polipa i możliwości krwawienia z niego mam zakaz do odwołania

Dziewczyny ja mam tak samo. Kompletnie nie mam ochoty na sex. Juz nawet nie pamietam jak to było hahaha
Ostatnio moj za mną łaził tulił a ja nic!!! On mowi ze go jajka bolą ... A ja mu na to.. A co uderzyles sie??? Hahaha jestem wredna i mowię zeby sobie ulżył. Śmieje sie i mowię ze dziecku oko wydlubie!!!! Ale jak tu współżyć jak to mdli to głowa boli to sen zcina z nóg to brzusio boli???;) moZe pózniej bedzie lepiej!!

Mistra gratulacje:)

Daga84 ja nie miewam takich bólów brzucha więc nic nie doradzę.

Dziewczyny ja tak samo miałam - zero ochoty na seks, a jeśli już szkoda mi męża było to za każdym razem ostrzeżenie-tylko delikatnie;)
Ale powiem Wam, że odkąd odstawiłam luteinę (brałam początkowo 3 razy dziennie, później 2, a na koniec już raz dziennie dopochwowo) to wszystko wróciło do normy :) oczywiście nie szalejemy bo tak czy siak umiar musi być ;)
Wydaje mi się, że kobiety w ciąży jeśli nie mają problemów i dobrze się czują to mają wręcz większy popęd niż normalnie, to chyba ta luteina działa tak że nam się odechciewa.

http://www.suwaczki.com/tickers/l22n9vvjb3asrmq4.png

Co do chęci na mężów... powiem wam ja z tych co zazwyczaj mają małe libido ale teraz w ciąży jest no nie powiem zdecydowanie lepiej :D Ogólnie nie ma za dużo okazji bo mój Karol pracuje na zmiany ale narzekać chyba nie narzeka - za to w pierwszym trymestrze zero... ogólnie mdłości to chyba najlepsza forma odechciewacza czegokolwiek a w szczególności seksu :D

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsvi09k8fgg2ty0.png
https://www.suwaczki.com/tickers/961l3e5eiyle91jh.png
Aniołki moje pamiętam o Was... i tęsknię... bardzo [*]