Skocz do zawartości
Forum

Ukąszenie owadów w ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

Dwa dni temu coś mnie ugryzło w dwóch miejscach obok siebie .Na początku to olałam - ukąszenie jak ukąszenie... ale dziś wstałam i rumień powiększył się podwójnie ;/ .Poszłam do lekarza rodzinnego i przepisał mi tabletki rupafin... poszłam do apteki i nie zostały mi sprzedane te tabletki , bo jestem w ciąży. Mam skontaktować się ze swoją gin i skonsultować czy mogę je brać;/ .Dopiero po południu będzie więc mam do was takie pytanie czy jakimś domowym sposobem mogę to wyleczyć? Przykładam lód i obrzęk robi się mniejszy, ale boje się, że może wpłynąć to na ciąże. Najgorsze, że nie wiem co to było, bo jak pszczoła to może jad zostawiła, ale przecież 2 razy by mnie użądlić chyba nie mogła.... Miał ktoś taki problem??

powiem Ci ze ja zawsze na ukąszenia owadów a u mnie to komarów multum to przykładam aloes mam kaktusik sobie rosnie urywam kawalek i tym sokie co jakis czas smaruje, albo jeszcze mam takiego kwiatuszka żyworódka i tez urywa się listek tylko tutaj trzeba oderwać spod tego listtka zeby dostac się do soku i najlepiej ja to paznokciemnacinam i przykladam do ukaszenia
wiadomo moze nie dziala tak szybko ze znika po kilku godzinach ale dziala napewno
i jeszcze jeden sposob taki babciny to zawsze jak ci sie przypomni to poprostu pośliń :) troche obleśne jak sie ktos brzydzi ale tez pomaga

♥ Agatka 11.09.2014r. ♥
Nie mogłam zatrzymać Cię przy sobie, ale nigdy nie wypuszczę Cię z mojego serca...

♥ Nataszka 05.10.2015r. ♥

♥ Nadia 25.02.2020r. ♥

Z babcinych sposobów, to można polecić jeszcze przyłożenie przekrojonej cebuli.
Może to tylko reakcja alergiczna, nie powinno mieć to żadnych przykrych konsekwencji.
Mnie w I trymestrze pojawiło się uczulenie na dekolcie (nie mam pojęcia na co), poszłam do internisty, przepisał mi coś (nie pamiętam nazwy), wróciłam do domu i poczytałam w internecie ulotkę. I dobrze, że nie kupiłam, bo ten specyfik jest zabroniony w I trymestrze całkowicie, a w II i III wg zaleceń lekarza. Przypomnę, że ja byłam wtedy w I. Na najbliższej wizycie zagadałam o to mojego gina, powiedział, że absolutnie nie mogę tego stosować i polecił mi smarowanie tego sudocremem. Fajnie się podsuszyło i zeszło. Tyle, że u mnie to nie był rumień, a bąbelki.
Ale czasem się zastanawiam nad kompetencjami co niektórych lekarzy....

http://suwaczki.maluchy.pl/li-70194.png
https://www.suwaczki.com/tickers/iv093e5earvv9unf.png

Srodki pomocne w leczeniu objawów ukąszenia owadów to:
olejek z drzewa herbacianego,
ocet jabłkowy,
świeży sok z ananasa,
witamina E w kapsułce podana miejscowo,
rumianek,
zielona herbata,
werbena,
tymianek,
szałwia.
Ja jeszcze nakladalam pasre do zebow i smarowalanm olejkiem lawendowym albo kremem nagietkowym.(lepszr od lawendy)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlclb15ksjtmsj.png