Skocz do zawartości
Forum

Wizyta u ginekologa po zakończeniu kp?

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie kieruję w zasadzie do tych z Was,które karmią bądź karmiły piersią.
Otóż na wizycie lekarskiej po połogu gin "zaprosił mnie" dopiero po zakończeniu karmienia,a w zasadzie po tym,jak dostanę miesiączki (wiadomo,czasami się karmi i miesiączka też już jest).
Kilka dni temu już myślałam,że dostałam,ale wg mnie to było plamienie przez 2 dni (kilka-kilkanaście kropel...)-okres się chyba rozmyślił;)czy któraś z Was tak miała?oczywiście już zaczynam panikować...:/
I w sumie nie wiem,czy iść do tego lekarza...

https://www.suwaczki.com/tickers/qb3c3e5ewahdy8r5.png

Ja ok. miesiaca po porodzie dostalam silnego krwawienia jak bardzo obfity okres. Mialam dzien noc i dzien. To byla sb, nd
nie wiedzialam co to ale tydzien pozniej bylam na kontroli w 6 tyg. pologu. Zbadal mnie i sam nie wiedzial co to bylo ale ze jest wszystko ok
(ja mialam krwotok po porodzie wiec moze cos sie oczyscilo?)

Nie mowil mi nic kiedy mam przyjsc po prostu wg potrzeby
po zakonczeniu karmienia warto aby zbadal piersi

Mysle ze te plamienie moglo byc albo zapowiedzia miesiaczki abo jakies hormonalne. Jesli sie powtorzy to idz - moze masz nadzerke? A jesli nie to ja bym sobie na razie darowala.

http://s2.suwaczek.com/201404304578.png

Dzięki Dziewczyny...;)
Trochę jeszcze poczekam z tą wizytą.
Tabletek anty nie biorę-któraś z Was brała w czasie kp?parę mies przed ciążą brałam,teraz się boję,bo raz że przytyłam,a dwa że miałam potem problemy hormonalne po odstawieniu...te są jakieś inne chyba,ale kompletnie się nie znam..

Ola2710 TUTAJ link do wypowiedzi doradcy laktacyjnego, kiedyś obecnego na tym forum, odnosnie antykoncepcji hormonalnej podczas kp.

Co do okresu podczas kp i wizyty u gina. Pierwsze miesiączki po porodzie moga być bardzo skąpe i nieregularne. Jesli będziesz obserwowac swój organizm powinnaś po jakims czasie zorientować się, czy to już był okres, czy tylko oczyszczanie macicy (czy poza "okresem" zmienia się gęstość i wydzielanie śluzu, czy cały czas raczej "sucho", niektóre kobiety tez odczuwaja kłucie/ból w jajniku podczas owulacji).
Mój gin powiedział, żeby zgłosic się na wizytę gdy okres się w miarę ureguluje czyli po 3-4 cyklach lub jesli się nie pojawi do tego czasu to około 9-10 miesięcy po porodzie (wie, że ja z tych "długodystansowych" matek karmiących ;-)). Jesli karmisz piersią to okres możesz dostać nawet ponad rok/półtora po porodzie i to też jest norma.

Marzen@,dzięki:)
Na moją logikę tak mi się wydawało,że powinnam poczekać ze 2-3 cykle,choćby żeby poobserwować organizm,wiedzieć jak długie mam cykle itp.Nastawiałam się raczej na brak miesiączki podczas karmienia,jak widać (chyba...)-bywa różnie.
Co do tabletek anty-pytałam z czystej ciekawości,dzięki Dziewczyny za odp:) osobiście teraz mam obawy przed ich zażywaniem,jestem z tych "przewrażliwionych" matek chyba (boję się nawet wypić zwykłej kawy - choć bardzo lubiłam,teraz się odzwyczaiłam,brać jakieś tabletki przeciwbólowe jak potrzebuję itp-radzę sobie oczywiście,ale zawsze 5 razy pomyślę;a co dopiero tabletki anty...).No i kwestia tego,co się działo z moim organizmem w czasie i po braniu poprzednich.Nie jestem wrogiem tego typu antykoncepcji,u mnie po prostu się nie sprawdziła.

Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam!:)

Z miesiączką nie ma reguły, znajoma dostała po 2 m-cach od porodu, a też tylko kp. Wiele kobiet dostaje gdzies w okolicach początków rozszerzania diety maluchowi - im mniej dziecko ssie tym większa szansa na okres. Dużo zależy od konkretnego organizmu, nie ma reguły.
Ja dostałam po 9 m-cach - wtedy właśnie młoda załapała, że nie tylko mlekiem można się najeść i przestała zapijać piersią każdy posiłek