Skocz do zawartości
Forum

Becikowe 2014

Gość mirabelka31

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mirabelka31

Witam,
dziecko ma nazwisko ojca, jednakże nie żyjemy razem, każde z nas ma swoje mieszkanie i swoje życie. Nie żywimy wobec siebie wrogości, dlatego na dzień dzisiejszy nie widzę potrzeby wystąpienia na drogę sądową o alimenty, ponieważ ojciec dziecka zobowiązał się dobrowolnie płacić. Zamierzam składać wniosek o becikowe. Słyszałam, że jako panna z dzieckiem powinnam zostać potraktowana jako osoba samotnie wychowująca dziecko, mimo że ojciec dziecka nie zrzekł się praw rodzicielskich i w dokumentacji jest wykazywane jego imię i nazwisko. Proszę o informację czy tak jest faktycznie. Bo w innym wypadku musiałabym mieć jego zaświadczenie o dochodach, a na to nie mam co liczyć, bo wiem, że mi tego nie udostępni.

Do złożenia wniosku o becikowe musisz mieć zaświadczenie ze skarbówki ojca dziecka i twoje ( chyba , że w akcie urodzenia dziecka masz ojciec nie znany lub nie żyje - co u ciebie odpada). Jeśli nie jesteście razem niestety musisz to udowodnić, czyli pokazać z sądu wyrok o alimenty ( nie wiem czy Urząd przyjmie pismo z oświadczeniem waszym, że razem nie żyjecie i dostajesz alimenty - zapytaj). Na wniosku muszą być wasze podpisy.Chyba, że faktycznie udowodnić, że jesteś samotna matką, a to nie takie proste.

... ale przejdź się do Urzędu i zapytaj, bo może u ciebie jest łatwiejsza droga do otrzymania tego co ci się należy;), u nas jest mega biurokracja.

Aby zmniejszyć dochód warto przejść się do zus-u po zaświadczenie o wysokości składki zdrowotnej - często na zaświadczeniu jest ona wyższa niż w pit-ach. Wtedy dochód ulega obniżeniu.

A jeśli chodzi o samotne wychowywanie to wydaje mi się, że jednak nie będzie to taki wielki problem. Wniosek składa jedno z rodziców. Być może będzie wystarczyło jakieś oświadczenie, że nie prowadzicie wspólnego gospodarstwa domowego i tata dziecka nie będzie się starał o becikowe.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlpx9irfiwi27s.png

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdgeaocg228v.png