Skocz do zawartości
Forum

Lutówki 2015 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Marta1988 hehehe no nie mozna wogole straszyc bo moze cos sie dziecku stac,zlapac sie nie mozna bo myszka albo znamie jakies.Ale troszke jest w tym prawdy bo jak moja tesciowa robila w ogrodku i byla w wysokiej ciazy z moim facetem to skoczyla jej kura na brzuch ona sie przestraszyla i moj ukochany ma lekki odcisk kurzej lapki na czole(nie odznacza sie mocno)

http://www.suwaczki.com/tickers/qtch8ghfpirpkts6.png

ale mi poprawiłyście humor tymi zabobonami :D
od dziś przestaję się myć!

Pasiok - cierpliwości, może bada albo samolot pilotuje :D
a tak serio - miałam ten dylemat z lataniem, w 5 tygodniu leciałam do Grecji. na pół godziny przed wylotem zaczęło się krwawienie, na Rodosie pierwsza rzecz to szpital i okazało się, że akurat ten dzień krwiak sobie wybrał na rozlanie się. wszystko ok ale strachu i stresu co nie miara.
ważne żeby mieć ubezpieczenie i żeby to był cywilizowany kraj gdzie masz szpitale na minimalnym chociaż poziomie i jesteś w stanie się dogadać. sam lot to tyle, że niewygoda - mi lekarka kazała łazić po samolocie ile się do i nie siedzieć w jednej pozycji. podobno kobiety - pilotki mogą pracować do 26 tygodnia, więc... dopytaj tylko lekarza o to łożysko.

Dzieki za rady! Moze jak sie dodzwonie to uda mi sie dopytac lekarza. Na necie jak znajdywalam tematy o kosmowce przodujacej to kobiety nawet nie mialy nakazu lezenia i wszystko bylo ok :( mozliwe, ze przez plamienia musialam lezec. A nie plamie juz 3tydzien i jest ok, jestem dobrej mysli:) w domu dostaje, przepraszam ale, PIER**LCA, jestem ekstrawertykiem i juz mi pada na glowke.

Widze, ze kilka z Was podrozuje i podrozowalo, wiec mniej sie amrtwie :) mysle, ze jak bede uwazac na siebie, wlasnie w jednej pozycji nie spedzac duzo czasu itd to bedzie ok. Lot samolotem w miare krotki, tylko pociag do WRO 3h ale mozna bez problemu sie polozyc i pochodzic. Wiec chyba ok!
Zizu, jakie kwity? Ja wiem, ze tylko ubezpieczenie sie przyda, karty ciazy itd. Stolica Norwegii raczej cywilizacyjny kraj takze szpitali niemiara, nawet jest jeden zaraz obok mojego hotelu tylko nie wiem czy ten hotel bedzie obslugiwal moja karte ubezpieczeniowa?

http://www.suwaczki.com/tickers/dxom3e5e9146gook.png

Witam wszystkie Mamy :)
Dziękuje za miłe przyjęcie do grona oczekujących swojego Maleństwa.
Nie było mnie tutaj 5 dni, więc najpierw nadrobiłam przeczytanie wszystkiego a teraz odpisuje.
- bulgotanie w brzuchu też mam i to dość głośne, mąż jak się przytula do brzucha to za każdym razem pyta czy nie jestem głodna bo tak bulgocze :)
- dzisiaj mam straszną ochotę na colę i wypiłam już ok 1 litra, ale muszę się powstrzymać aby maluszek przez napój gazowany nie cierpiał;
- przez ostatni tydzień też miałam sporo stresu przez męża bo mnie strasznie wkurzał,aż moja mama mi zwróciła uwagę,że muszę się opanować, ponieważ odbije się to wszystko na Maleństwie.Więc staram się sama sobie tłumaczyć,że muszę mieć wszystko koło nosa i zero stresu, choć ciężko ale dam radę;
- 1 usg miałam w 12 tyg i miałam robione je dopochwowo i badanie NT wykonane w pierwszej kolejności, więc jestem zaskoczona,że Dorota nie miała tego wykonanego;
- ja pierwsze 3 miesiące przeszłam bardzo lekko ponieważ nie miałam żadnych mdłości ani wymiotów, nie odczuwałam żadnych dolegliwości ciążowych; ze 3 razy dokuczała mi zgaga ale odkryłam,że krakersy mi pomagają na jej zwalczenie; a tak ogólnie to mam straszną chęć na słone i kwaśne, wodę z ogórków kiszonych piłam w sobotę jak normalną wodę i później żadnych oznak zwiększonego zapotrzebowania na picie :)
- na razie też się nie zaopatrzyłam w ciuszki ciążowe ale myślę już o jakiś spodenkach, jak na razie to leginsy, luźna bluzeczka i jest ok;
- biust mi się już powiększył i najwygodniej mi aktualnie w biustonoszu sportowym lub koronkowym; biust miseczka D a ciekawe co będzie dalej;
- do szkoły rodzenia myślę chodzić razem z mężem, jak patrzyłam na szkołę,która się znajduje przy szpitalu w którym chcę rodzić to należy się zapisać między 22 a 24 t.c i jest 6 spotkań po 2 h; położną myślę mieć opłaconą do porodu;
- jak na razie od położnej w przychodni nie otrzymałam nic ale jutro mam wizytę to się upomnę :)
- zwolnienie od lekarza prowadzącego dostałam bez problemu, powiedział mi,że jeśli czuję potrzebę iść na zwolnienie to nie ma problemu, więc jestem zaskoczona,że koleżanka dostała od lekarza taką odpowiedz,że jej nie wypisze i też bym raczej go zmieniała;
- wizyty mam do 3 tyg ale usg zaplanowane tylko 3-4 w trakcie ciąży, lekarz mi powiedział,że nie ma potrzeby robić więcej, teraz 2 będę miała między 20 a 22 tyg.
- a co latania samolotem to powinno się indywidualnie zapytać swojego lekarza;
- witaminy brałam pregna plus i omega3 a teraz Vita-min plus Mama;
- zabobon najgłupszy jaki słyszałam to aby kobieta w ciąży nie przechodziła pod sznurkami bo dziecku się pępowina zakręci wokół szyji, ja nie słucham tych "złotych rad" bo tylko można się zdołować i nabić głupot a nie ma sensu;

http://www.suwaczek.pl/cache/aa64635232.png

Małżeństwem jesteśmy od 03.07.2010

Teraz tak z innej beczki, co myślicie o zaopatrywaniu się w ciuszki dla Maluszka w trakcie ciąży bo też słyszałam,żeby nie kupować bo się zapeszy ciążę,że nie wiadomo czy się dotrwa do porodu a rzeczy zostaną.
Szczerze dla mnie głupota!
U mnie na 1 usg nie dało się podejrzeć płci Maluszka bo był strasznie ruchliwy, machał nóżkami,rączkami, odwracał się itd, aż lekarz był zaskoczony,że taki Maluch a już taki ruchliwy. Może nie taki Maluch bo w 12 tyg miał 68mm :)

http://www.suwaczek.pl/cache/aa64635232.png

Małżeństwem jesteśmy od 03.07.2010