Skocz do zawartości
Forum

Sierpień 2009

Joan

Rekomendowane odpowiedzi

ferinka
Fajnie że się wypowiedziałyście dziewczyny :)

Co do skutków poszczepiennych są różne. Albo nic dziecku nie dolega, albo dziecko robi się nagle niepełnosprawne, albo nawet umiera. Wiadomo to są przypadki, tylko że coraz wiecej ich jest.

Ja nie szczędziłabym dziecku dodatkowych szczepień. Sama zastanawiam się nad HIB.
Uważam tylko że medycyna raczej stała się komercyjna niż pomagająca. Robią tyle szczepionek by tylko wydawać pieniądze. Monia ma rację że ceny są kosmiczne. Skoro tak bardzo są niezbędne te szczepionki ma mengo, pneumo, rota itp to dlaczego nie są refundowane? Albo nie można pokryć ich ze składek takich wysokich jak nam ściagają?? A co z rodzinami mniej zamożnymi, albo wielkodzietnymi ?? Dlaczego oni w takim razie nie mogą mieć tej szansy by dziecko szczepić na dodatkowe szczepionki ??

Poza tym jak już tu któraś wspomniała... dlaczego tak bardzo wierzymy w to co nam lekarz doradza? Skąd wiemy czy akurat bardziej mu nie zależy na prowizji za szczepionki skojarzone czy na dobru naszego dziecka? :)
Mi przede wszystkich chodziło o jedno żeby nie chuchać i dmuchać na dziecko by robić tylko jedno ukłucie. Nic dziecku się nie stanie jak będzie miało ich więcej. Musi wiedzieć co to ból, bo przed tym w życiu go nie obronimy.

Szczepienia to indywidualna sprawa każdego z nas. Tu nie chodzi o to że jakiś argument za nami przemawia albo nie przemawia, bo nie o to tu chodzi :)

No nic :) Posyłam buziaczki i mam nadzieje że tym razem ja nie zanudziłam :)

:brawo: dobrze tu napisałaś

ferinka
basia681
Aghata jak bobasek śpi Moja Nadia dzis do polduni wogole nie spala tylko podziwiala swiat dokoła a teraz spi od godz 11.30

Moj też coś nie chce spać. spał 30 min potem zjadł i może 1h i teraz zaraz będzie papusiał i na spacerek :)

moja śpi narazie Ale na dworze zimno strasznie ja nie wychodzę bo strasznie wieje u nas

Wirtualna Polska

http://wp.pl

basia681
Aghata jak bobasek śpi Moja Nadia dzis do polduni wogole nie spala tylko podziwiala swiat dokoła a teraz spi od godz 11.30

Właśnie zasnął w chuscie, ciekawe na jak długo:)

Mam pytanko, jak często obcinace pazurki maluchom? Bo ja chyba ze dwa razy w tygodniu inaczej cały paszczak podrapany. Antkowi coraz lepiej wychodzi wkładanie kciuka do buzi, zeby tylko nie ssał palucha.

Agatha
basia681

Właśnie zasnął w chuscie, ciekawe na jak długo:)

Mam pytanko, jak często obcinace pazurki maluchom? Bo ja chyba ze dwa razy w tygodniu inaczej cały paszczak podrapany. Antkowi coraz lepiej wychodzi wkładanie kciuka do buzi, zeby tylko nie ssał palucha.

Agatha kurcze ja to prawie dwa razy w tygodniu bo mu tak rosną że szok. A że ja lubię bluzki z dekoldem to mój mały kotek jak się chyci za cyca to mam jego pazurki na cucusiach odbite :):hahaha:

aha a mój wkłada całą łapkę do buźki :) komedia normalnie :) i tak cucka głośno :P

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
http://www.suwaczek.pl/cache/053efaf3ef.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/024/024234980.png?9711
Kocham Cię Synku :)

"Nigdy nie kłóć się z Idiot

Mama_Monika
Ja też nie wychodzę, wieszałam teraz pranie to mało co głowy nie urwało!!!

dokładnieeeeeeeee ja też wieszałam i raczej nie wyjdę, choćby ze względu na siebie o nie zaopatrzyłam się w coś jesiennego :) Wolałam wydać na maluszka- i chyba przesadziłam- 3 śpiworki i 2 kombinezony :) Ale co się nie robi dla takiego misiaka mojego :)

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
http://www.suwaczek.pl/cache/053efaf3ef.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/024/024234980.png?9711
Kocham Cię Synku :)

"Nigdy nie kłóć się z Idiot

ferinka
Mama_Monika
Ja też nie wychodzę, wieszałam teraz pranie to mało co głowy nie urwało!!!

dokładnieeeeeeeee ja też wieszałam i raczej nie wyjdę, choćby ze względu na siebie o nie zaopatrzyłam się w coś jesiennego :) Wolałam wydać na maluszka- i chyba przesadziłam- 3 śpiworki i 2 kombinezony :) Ale co się nie robi dla takiego misiaka mojego :)

moja niunia wstala :D
oj kochana szalejesz z zakupami :36_2_25:

Wirtualna Polska

http://wp.pl

co do szczepien to to mnie między innymi przekonało:)
Szczepić czy nie szczepić? | Ciąża, poród, wychowanie - parenting.pl

a my po urologu i nie jest najgorzej, Domiś nie ma wrodzonej blokady w układzie moczowym a przyczyną refluksu jest najprawdopodobniej jego niedojrzałość na ocene dysfukcji pęcherza jeszcze za wczesnie. Pozostajemy na Furaginie co wieczór do mleczka, raz w miesiącu badanie moczu i usg kontrolne co 2 -3 miesiące, jak mały skonczy rok powtarzamy rentgena z nadzieją że refluksu nie będzie i zabieg nas ominie:)
Mały nawet dzielnie zniósł podróz a do Warszawy mamy 21o km więc nie mało.

Zawsze trzeba próbowac czegoś nowego. Pamiętaj amotorzy zbudowali Arkę, profesjonaliści- Titanica...

podłapałam od Was przeróbek fotek, ale ja robię gotowcami:) tym co jest dostępne w necie...
a zapaliłam się do tradycyjnego scrapbookingu chociaż więcej z tym bałaganu, ostatniu w każdej wolnej chwili kleję zakładki do książek na wyposażenie biblioteki w której pracuje moja siostra no i mam zamówionko na dwie kartki z okazji chrztu i narodzin dziecka, i w planie :
kalendarze na świeta na prezenty -kupiłam fajne bazy w Lidlu:)
chusteczniki 2 x -prezenty na święta
album 9 miesięcy :)
album nasz ślub
album domis 1 rok
album nasze wakacje

duuużoooo a czasu brak.

Zawsze trzeba próbowac czegoś nowego. Pamiętaj amotorzy zbudowali Arkę, profesjonaliści- Titanica...

Witam i ja

poczytałam Was i tak mi się nasunęło ... zaszczepiłam skojarzoną zlinczuje mnie ktoś ?:Śmiech: Bo takie poparcie jesli chodzi o bezpłatne szczepienie że ja tu pewnie jakiś rodzynek będę.

feri pytałaś o nasz rozkład dnia. więc tak, nie jest ona jeszcze mega ustabilizowany ale tak piąte przez dziesiąte

zacznę od wieczora

• Kąpiel 19.30-20.00
  • Karmienie i konwersacje
  • ok. 21-22 kima
  • pobuda ok 24.00-1.00
  • Kolejna pobudka ok 5-6.00
  • Wstajemy na większe jadło ok 8.00
  • do godziny 9.30 konwersacje bujanie w bujczku na blacie w kuchni przy włączonym radiu
  • od 9.30 do ok 10.30 kima / ale jednym okiem podgląda co jakis czas/
  • ok 10.40 karmienie
  • ok 11.00 wychodzimy po Maćka do szkoły
  • powrót ok 12.30 konwersacja zabawa przekąszenie żarełka drink
  • ok 14.00 spanie do 16.00-17.00
  • od 17.00 do 19.00 zajęcia praktyczne guganie i te sprawy z drobnymi przerwami na drzemkę i zakąski

to tak orientacyjnie bo zdarza się że kimnie później ok 23.00 i wtedy śpi do 4-5 rano.
ogólnie dzieciak na medal. Żadnych kolek wzdęć narazie odpukać nie zaobserwowałam.
Czasem się pręży ale to gazy ją męczą.
W nocy jest na cycu więc rano wstaje wilczo głodna :D potrafi i ze 140ml na raz wciągnąć a tak średnio ok 80-120ml wcina plus rekreacyjne ciągnięcie cyca. Ale jestem naprawde dumna w nocy jest tylko cyc. Brodawek mi nie gryzie ładnie odciąga pokarm i to mnie w sumie zadziwia bo przewaznie dzieciaki karmione butla majazaburzony z lekka odruch ssania. Pozatym szybko odrzucają pierś a ona lubi. W zasadzie jak obudzi sie rano wciagnie butle to ok 9.00 do 11.00 moze spać jeszcze przy cycu i ciągnie sobie. I tak śpimy razem

Grucha już sobie niesamowicie. Mówi gi gu piszczy śmieje się w głos. Jej bezzębny uśmiech to coś cudownego

Jeśli chodzi o inne sprawy. To cały X z Maciem chodzimy na różaniec. Przygotowanie do komunii i masa innych różności. W niedz obowiązkowa msza.
W szkole znowu jestem w trójce, pochwalę się zebrałam największą liczbe głosów. znaczy sie nikt nie chciał sie w to dziadostwo ładować :hahaha:

To chwilowo na tyle jak cos mi sie przypomni dam znac

ania wysłałam ci PW z adresem :Całus:

I jeszcze moja śmieszka

http://photos.nasza-klasa.pl/3200495/80/other/std/94fc2be23e.jpeg

ronia
Witam i ja

poczytałam Was i tak mi się nasunęło ... zaszczepiłam skojarzoną zlinczuje mnie ktoś ?:Śmiech: Bo takie poparcie jesli chodzi o bezpłatne szczepienie że ja tu pewnie jakiś rodzynek będę.

feri pytałaś o nasz rozkład dnia. więc tak, nie jest ona jeszcze mega ustabilizowany ale tak piąte przez dziesiąte

zacznę od wieczora

• Kąpiel 19.30-20.00
  • Karmienie i konwersacje
  • ok. 21-22 kima
  • pobuda ok 24.00-1.00
  • Kolejna pobudka ok 5-6.00
  • Wstajemy na większe jadło ok 8.00
  • do godziny 9.30 konwersacje bujanie w bujczku na blacie w kuchni przy włączonym radiu
  • od 9.30 do ok 10.30 kima / ale jednym okiem podgląda co jakis czas/
  • ok 10.40 karmienie
  • ok 11.00 wychodzimy po Maćka do szkoły
  • powrót ok 12.30 konwersacja zabawa przekąszenie żarełka drink
  • ok 14.00 spanie do 16.00-17.00
  • od 17.00 do 19.00 zajęcia praktyczne guganie i te sprawy z drobnymi przerwami na drzemkę i zakąski

to tak orientacyjnie bo zdarza się że kimnie później ok 23.00 i wtedy śpi do 4-5 rano.
ogólnie dzieciak na medal. Żadnych kolek wzdęć narazie odpukać nie zaobserwowałam.
Czasem się pręży ale to gazy ją męczą.
W nocy jest na cycu więc rano wstaje wilczo głodna :D potrafi i ze 140ml na raz wciągnąć a tak średnio ok 80-120ml wcina plus rekreacyjne ciągnięcie cyca. Ale jestem naprawde dumna w nocy jest tylko cyc. Brodawek mi nie gryzie ładnie odciąga pokarm i to mnie w sumie zadziwia bo przewaznie dzieciaki karmione butla majazaburzony z lekka odruch ssania. Pozatym szybko odrzucają pierś a ona lubi. W zasadzie jak obudzi sie rano wciagnie butle to ok 9.00 do 11.00 moze spać jeszcze przy cycu i ciągnie sobie. I tak śpimy razem

Grucha już sobie niesamowicie. Mówi gi gu piszczy śmieje się w głos. Jej bezzębny uśmiech to coś cudownego

Jeśli chodzi o inne sprawy. To cały X z Maciem chodzimy na różaniec. Przygotowanie do komunii i masa innych różności. W niedz obowiązkowa msza.
W szkole znowu jestem w trójce, pochwalę się zebrałam największą liczbe głosów. znaczy sie nikt nie chciał sie w to dziadostwo ładować :hahaha:

To chwilowo na tyle jak cos mi sie przypomni dam znac

ania wysłałam ci PW z adresem :Całus:

I jeszcze moja śmieszka

http://photos.nasza-klasa.pl/3200495/80/other/std/94fc2be23e.jpeg

Ciotka brawo brawo - a nie lincz!! Ja też aszczepiłam skojarzoną i cieszę się bardzo z tego:)
A tak poza tym Olcia jest cudna i usmiech rozbrajający:) Ja Komunię przyżyłam w ubiegłym roku więc wiem współczuję:) A wiesz że w grudniu obowiązkowo roroaty o 6 rano?? hihi - my nie chodziłysmy:)
Nikula zdjęcia cudne, dobrze że z Malutkim lepiej, ach i dziękuję za artykuł - ładnie wyjaśnia co i jak:)
A ja uciekam, bo jade do siostry na weekend do Poznania - cześc laseczki:smile_move:

http://www.suwaczki.com/tickers/zpbncwa1vtor196m.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/ex2bio4ps0nz3443.png
http://www.suwaczki.com/tickers/bhywmg7ywdqvl030.png