Skocz do zawartości
Forum

Sierpień 2009

Joan

Rekomendowane odpowiedzi

abarka
pytam o echo serca

Na czym polega badanie serca płodu?

Jest to badanie ultrasonograficzne, ze szczególnym zwróceniem uwagi na budowę i funkcję serca oraz całego układu krążenia. Ocenę USG płodu można porównać z badaniem fizykalnym dziecka. Płodu nie możemy dotknąć, ani posłuchać słuchawką. Ale oglądając wszystkie jego narządy, z sercem włącznie, oraz słuchając serca metodą dopplerowską, badamy płód i ustalamy rozpoznanie.
Jeżeli dziecko jest chore, planujemy dalsze postępowanie. Badanie echokardiograficzne płodu jest długie, wymaga dużej wiedzy, doświadczenia oraz najwyższej klasy sprzętu ultrasonograficznego, z oprogramowaniem do badań prenatalnych i kardiologicznych. Badanie jest rejestrowane tak aby można było je powtórnie zanalizować. Dzięki zastosowaniu nowych technik badania echokardiograficznego, możemy ocenić serce z różnych, do tej pory niedostępnych, projekcji.
Badanie dopplerowskie umożliwia ocenę funkcji poszczególnych części płodowego układu krążenia

Tosia27
abarka
pytam o echo serca

Na czym polega badanie serca płodu?

Jest to badanie ultrasonograficzne, ze szczególnym zwróceniem uwagi na budowę i funkcję serca oraz całego układu krążenia. Ocenę USG płodu można porównać z badaniem fizykalnym dziecka. Płodu nie możemy dotknąć, ani posłuchać słuchawką. Ale oglądając wszystkie jego narządy, z sercem włącznie, oraz słuchając serca metodą dopplerowską, badamy płód i ustalamy rozpoznanie.
Jeżeli dziecko jest chore, planujemy dalsze postępowanie. Badanie echokardiograficzne płodu jest długie, wymaga dużej wiedzy, doświadczenia oraz najwyższej klasy sprzętu ultrasonograficznego, z oprogramowaniem do badań prenatalnych i kardiologicznych. Badanie jest rejestrowane tak aby można było je powtórnie zanalizować. Dzięki zastosowaniu nowych technik badania echokardiograficznego, możemy ocenić serce z różnych, do tej pory niedostępnych, projekcji.
Musiałam skasować swoją pościne żeby nie spamować:lol: to samo wkleiłyśmy :)

dziewczyny przy okazji połówkowego pamiętajcie o tym żeby przypilnować lekarza. Dobry przebada dziecko od mózgu po paluszki u stóp. Obejrzy głowę, oczodoły, nosek, usta, szyję, serducho,płuca itp. Sprawdzi przepływ krwi pępowinowej.
Moja ginka sprawdzila tylko serce i coś jeszcze, musiałam isć do innego lekarza który przez 30 min oglądał mołodego i mnie uspokoił. Pilnujcie tego.

abarka
zapytam moją gin o to badanie, dziewczyny idę się zająć swoim pierworodnym pozdrawiam!

Lekarz może Ci powiedzieć że jeśli nie masz obciążeń wcześniejszych wad np w rodzinie to nie musisz robić. U mnie miało być podobnie. Nie miałam obciążeń i byłam poza ryzykiem i dupa w delikatnym tego słowa znaczeniu. Jak mówiła do mnie docent Dangel wskazaniem do tego badania jest ciąża.

ronia
Tosia27
O dzięki
to może też skorzystam:) ze skierowaniem nie powinno być problemu:)
a badanie ważne... jakby dało radę to i usg połówkowe bym tam zrobiła... niby nie muszę bo w enelmedzie mi zrobią, ale fajnie zobaczyć dzidzi w 3D

Mamy terminy blisko siebie to może tak razem ? hihihi :lol:

Ronia dam Ci znać w czwartek wieczorem jak już będę po ginie... zobaczę czy on mi da już skierowanie bo nie chciałabym robić w jednym tygodniu dwóch usg

http://www.suwaczek.pl/cache/bae7d4d333.png
http://moje.glitery.pl/text/43/59/4-MAJA-19082009-8816.gif http://s2.pierwszezabki.pl/022/022403960.png?6046

Tosia27
Mona fajny brzunio:)
nie to co mój;( może jak już będę taki miała to mąż zacznie odczuwać ciążę, bo ostatnio mi się skarżył że wogóle tego nie czuje... bo nie mam brzucha ani innych objawów prócz braku siły

Tosia czekaj jeszcze ciutek i zobaczysz jaki bąbel Ci wyskoczy heheh
co się odwlecze ...

Haaajjj!!!!!!!!!
Ale zaległości narobiłam!!!
Dziękuję Wam za troskę dobre kobietki;)
Widzę,że się tu wiele działo, nio nio..a jakie brzuchy macie!!!! wymyślili te Walentynki i nam brzuchy potem rosną!!!! JA MAM BALON!!!! sama się czasem zastanawiam, czy to możliwe, bym już była tak bardzo w ciąży, czy to wzdęcie zwykłe, ale bania rośnie jak nic!!!! ja się jeszcze takiej napompowanej nie widziałam,więc momentami mam stracha co to będzie w 3 trym...łoooo, BETONIARA!!!! :D
no a u mnie:
1) jestem w Niemczech u moich rodziców i szalejemy z mamunią ;D
2)oczywiście 2 dni po pordóży wyniotowałam, junior chyba się wstrząsnął w samolocie...na szcz jest w normie i latamy po dzidziusiowych sklepach...wiecie, jak babci nie ma na miejscu to babcia chce WSZYSTKO kupić jak tylko jest okazja, więc szalejemy :D tylko mi nie mówcie,że strach tak wcześnie bo moje zdanie znacie, ja w przesądy nie wierze i CO MA BYĆ TO BĘDZIE NIECH SIĘ DZIEJE WOLA NIEBA...więc mam: kołderkę x2 ( 80x80 i 100x135) plus podusie ( x2: 35x40 i 40x 60) do łóżeczka i 3 komplety poscieli, ŚLICZNEJ i troszkę ciuszków itp, nie wiem,czy się zabiorę bo mogę tylko 15kg w walizkę spakować...hihihi...podjaraniec ze mnie straszny!!!!
3) Walentynki spędziłam SAMA I naszą 3 rocznicę też :( ale sobie mówiliśmy przez tel jak bardzo się kochamy :)
4) mój B też 8 rok licencjat robi i to też jego ooooostatnia szansa...a jak się dow dzidzi to mobilizacja pełna nastąpiła i teraz biedny zalicza po 4 przedmioty dziennie ( ma indywidualny tryb studiów ;) a niech nadrabia! kochany....

5) ...po wszystkich zamieszaniach na forum aż się boje przyznać Wam do czegoś...ALE MUSZĘ BO SIĘ UDUSZĘ!!!!! 15 LUTEGO DOSTAŁAM KOPA!!!!!!!!!
Cały dzień bolała mnie głowa i wypiłam kawę a potem jeszcze tata mi zrobił 2 cappuccino z pianką...pyyyycha ( od prawie 4 miesięcy nie piłam kawy a ją uwieeeelbiam) i się uwaliłam wieczorkiem na sofie, położyłam jak co wieczór rękę na brzusiu i tv oglądałam a tu....nagle coś jakby minipięta mnie walnęła w palec serdeczny a dosłownie sekundę później powtrórka i już jakby cała noga albo co,bo poczułam pod 3 palcami, od wskazującego aż po serdeczny!!!!!!!aż się poryczałam, ręka to mi się w zyciu tak nie spociła, serce to by mi wyskoczyło!!!! junior się chyba nadpobudliwy po tej kawie zrobił...pół nocy leżałam z ręką na brzuchu, ale już się nie powtórzyło :( ...jednego jestem PEWNA, to był BOBAS, niesamowite uczucie, czekam na następne jak głupia!!! ale wiem,że wcześnie i ile musiał bidulek swojej małej siły włożyć i jaki rozpęd tam wziął by mi tak walnąć! ....jak zadzwoniłam zaraz do B to tak ryczałam,że myślał,że się coś stało, a ja wydukałam ze łzami,że "mmmmnieee kopnąłłłł" :) ...no to czekam na jeszcze :)

p.s. jakos też będę zdziwiona jak się okaże,że to dziewczynka, aż mi czasem głupio, że tak myślę...ale jakoś mi na chłopoka to wygląda....
pozdrawiam Was wszyściutkie, w przelocie się będę odzywać, ale mniej bo nadrabiam zaległości mama- tata-córa brat :)

http://www.suwaczki.com/tickers/l22nroeqs0ymjd9h.png

kaju no wkońcu się odezwałaś Gratuluję kopniaczka ! I witam w gronie szczęśiwie kopnietnych mamusi :D
ja mialam dziś tez ból głowy, ale zamiast leków robie taka słabiutka kakwę z mlekiem I po bólu Nie biore żadnych leków i nie zamierzam tylko feminatal Po co truć bobaska A miałam przypływ energii i okna pomyłam w salonie aż miło ... zjadłam 2 talerze pomidorowej z ryżem i się lenię ...

Wirtualna Polska

http://wp.pl

basia681
dziewczyny wiecie co jest jutro PĄCZKI
TŁUSTY CZWARTEK ALE BĘDZIE WYŻERKA !!!

Bsiu, ja zauważyłam,że COŚ zaczyna bardziej bulgotać i są stuki-puki jak się właśnie położe wieczorkiem, po całym dniu kołysania, pewnie się juniorowi nie podoba,że bujanie mu ustało i się wierci ;) ale nie czuję nic poza stukami pukami, ale wtedy to był SZOK, tak się odbiło aż znieruchomiałam!!! :)
...a z tymi pączkami to mi narobiłaś...ja ogólnie nie mam ochoty na słodkie, po lodach i czekoladzie wymiotuję, ale pączusie...mmmm....wcz wciągnęłam takiego z ajer koniakiem (cholera nie wiem jak to się pisze) i tata się śmiał,że znów dostanę kopa za te eksperymenty, ale cisza była...marzy mi się pączek z lukremmmm i z BUUUDYYYNIEMMM!!!!!

http://www.suwaczki.com/tickers/l22nroeqs0ymjd9h.png