Skocz do zawartości
Forum

Termin zapłodnienia

Gość ass

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałam zapytać o termin zapłodnienia. Ostatnią miesiączke miałam 05.09.2013 r. Do stosunku doszło 10 i 13 września a wcześniej 25 sierpnia. Cykle mam 26 dniowe. Na pierwsze usg poszłam 12.10.2013 r i usg pokazalo wiek ciąży 5 tydzien i 6 dzień. W który dzień doszlo najprawdopodobniej do zapłodnienia? 10 czy 13 wrzesnia a moze 25 sierpnia? Pozdrawiam

A tak w zasadzie to po co ci termin zapłodnienia? Wiek ciąży liczy się od daty ostatniej miesiączki i npdst. tego lekarz porównuje zgodność terminu z usg (czy dziecko prawidłowo się rozwija). Termin porodu natomiast jest data umowną - dwa tygodnie przed, jak i po to też jest w terminie. Dokładnie w dniu terminu rodzi się zaledwie 5% dzieci.
Do zapłodnienia może dojść nawet kilka dni po stosunku - plemniki w sprzyjającym środowisku żyją nawet 5 dni. Sama komórka jajowa zaś żyje dość krótko - max dobę. Żeby poznać datę zapłodnienia musiałabyś znać przede wszystkim datę owulacji - a tu potrzebna jest dobra znajomość i obserwacja własnego organizmu bądź monitoring cyklu prowadzony przez lekarza.