Skocz do zawartości
Forum

Torty dla naszych dzieci i nie tylko ;P


Anielkaaa

Rekomendowane odpowiedzi

adasaga3
Aniołowie, torcik wygląda super. A z czego jest zrobiona ta masa (krem) pod galaretką?

Dziękujemy! :D
Jest to kremowy serek (biały-naturalny, niesmakowy), do zabarwienia którego dodajemy własnej roboty sosy owocowe, które wykorzystujemy też do roboty galaretek. Mąż czasami robi też biszkopt (u mnie nigdy nie rośnie...), ale tym razem wykorzystaliśmy gotowy.

Aniołowa rodzinka pozdrawia!
http://www.suwaczki.com/tickers/wff2jw4z5sam6zal.png
http://www.suwaczki.com/tickers/gyxwe6ydi0p526n8.png

Odnośnik do komentarza

Mąż niczym dodatkowym nie usztywnia (serek + śmietanka = kremowy i twardy serek), w foremce nie ma prawa wypłynąć czy opaść. Kiedyś robiliśmy z gotowym kremem jogurtowym (do proszku dodaje się jogurt i miksuje) i rzeczywiście czasami owoce lekko się zapadły (mimo żelatyny), ale przy serku to nigdy. Galaretki są leciutkie, owoce cięższe, ale nigdy nie widziałam, żeby Mąż miał z tym problem. :)
W ten weekend Mąż zrobił taki torcik z czarnymi porzeczkami i agrestowym sosem. Było kwaśno i słodko! :D

Aniołowa rodzinka pozdrawia!
http://www.suwaczki.com/tickers/wff2jw4z5sam6zal.png
http://www.suwaczki.com/tickers/gyxwe6ydi0p526n8.png

Odnośnik do komentarza

góra z 5 dół z 4 w sumie 9 biszkoptów, pomiędzy nimi bita śmietana
na ten tort zużyłam 1 litr śmietany 30% , 1 cytrynę, 2 śmietanfixy, trochę cukru pudru (próbowałam czy wystarczy nie chciałam żeby był zbyt słodki bo ta masa cukrowa to sam cukier) i 1 serek mascarpone 250g
ciasto to zwykły biszkopt do którego dodałam barwniki

przepis taki prost mój własny

Odnośnik do komentarza
Gość emilianka

Trafiłam przez przypadek na ten wątek :)
Dziewczyny - mam pytanie odnośnie opłatków na torcie.
Nigdy nie robiłam tortu z opłatkiem. Niebawem będę robić dla dwulatka. Opłatek kupiony, żel do opłatków też (nie wiem czy potrzebny?). Wyczytałam, że na masę śmietanową opłatek trzeba dać bezpośrednio przed podaniem, a na kremy można wcześniej. Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?
Mam w planach robić tort z masą z serka mascarpone, ale góra jest śmietaną pokryta. Będzie ozdobiony tym opłatkiem, kwiatkami z opłatka i ozdobami z masy cukrowej i czekolady. Czy w takim wypadku lepiej zrezygnować z tej śmietany na wierzchu i bezpieczniej dać krem z mascarpone?
I powiedzcie mi jeszcze - stosowałyście ten żel do opłatków?
Może moje pytania są śmieszne, ale wolę wiedzieć. Uwielbiam piec ciasta, ale w takie ozdabianie tortów się jeszcze nie bawiłam. Zawsze klasyczny tort piekłam bez żadnych pierdołek. Na chrzest i roczek synka tort ozdobny zamawialiśmy w cukierni. Teraz chciałam sama taki zrobić ;)

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...