Skocz do zawartości
Forum

Partnerstwo w domu

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż, nie wiem czy porady z artykułu są przydatne, ale na pewno należy rozmawiać o swoich oczekiwaniach i podziale obowiązków. Wszystko zależy od sytuacji, czy obie osoby pracują, czy jedna jest w domu.
Ja nie mam tego problemu, bo oczywiste jest dla nas obojga, że kiedy oboje pracujemy to oboje wykonujemy obowiązki domowe, a kiedy jedno siedzi w domu, to prac domowych wykonuje więcej. Dochodzi jeszcze sprawa moich problemów z kręgosłupem - kiedy dopada mnie ból, to wykonuję tylko prace lekkie, a całą resztę ogarnia mąż. Zatem nie ma stałych zasad - decyduje aktualna sytuacja, ale najważniejsze jest to, że się o to nie kłócimy, tylko wspólnie sprzątamy.

"Jeżeli wiesz wszystko, to znaczy, że zostałeś źle poinformowany" - przysłowie chińskie.

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sjw4ztyz9vlop.png

Nie czytałam artykułu, ale mogę powiedzieć, jak to wygląda u nas. Pewne czynności zdecydowanie częściej wykonuję ja np. pranie, przypilnowanie dzieci np. przy lekcjach, czytanie im, spacery, zabawa, kąpiel, sprzątanie itp. Natomiast mąż bardzo lubi gotować i robi to zdecydowanie częściej, niż ja, ale też sprząta. Wszystko trochę zależy od naszej pracy, on pracuje długo, ja dużo krócej, więc ile możemy zrobić w danym czasie, tyle robimy. To taka rodzinna współpraca, jak ja w domu wykonuję swoją 'pracę' do pracy , wtedy on np. zrobi kolację czy posprząta w kuchni itp. Jak ja mam więcej wolnego, to ja robię, a on coś czyta do pracy...
Zawsze jest dużo lżej, jak robimy razem, wtedy mamy też trochę czasu dla siebie. Myślę, że to dobre rozwiązanie. Na razie się sprawdza. Każdy z nas stara się zrobić coś i pomóc, by było nam łatwiej.

Myślę, że każdy powinien znaleźć rozwiązanie najlepsze dla siebie, swojej rodziny. U nas dzielenie obowiązkami wychodzi dość naturalnie, choć czasem mężowi przydaje się "wychowawczy ochrzan" ;) Teraz ja jestem wiecej w domu, więc więcej jestem w stanie ogranąć w tzw. miedzyczasie. Kiedy pracowalam po 12h z dalekim dojazdem to mąż przejął wiecej obowiązków, a w tygodniu ogarniał własciwie wszystko.

u nas własnie jest tak, że mąż pracuje po 9-12 godzin, różnie to bywa, ale naprawdę rzadko wraca do domu po 8 godzinach pracy...dodatkowo w weekendy miał szkolenie i pomagał bratu w remoncie, więc obowiązki domowe spoczywają raczej na mnie, jednak jak jest w domu, to pomaga, zajmuje się dziećmi, bo wtedy ja pracuję zdalnie, a profilaktyczny ochrzan również stosuję:)