Skocz do zawartości
Forum

Usg 3d czy 4d?

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle ze i tak wszelkie pomiary i "badania" beda wykonywane w 2D lub 3D a pozniej zostanie przelaczony na 4D ( przymajmniej u nas tak bylo ) - mysle ze 4D to taki bajer juz, osobiscie duze wrazenie zrobilo na mnie 4D bo widzialam jak maly ziewa, wklada raczki do buzki itp wszytko w czasie rzeczywistym :)
Na 2D widac kregoslupek, serduszko i inne czesci ciala z wnetrza ze tak powiem :) Na 4D dziecko jest juz "ubrane w skore" i chyba nie da sie tak dobrze zdiagnozowac.Choc pewnei na kazdym z nich widac cos czego na poprzednim nie jest widoczne. W koncu technika idzie do przodu a USG 4D to jej najnowsze osiagniecie i chyba jeszcze nie do konca lekarze znaja jego mozliwosci. USG 4D to na pewno najwieksza frajda dla rodzicow ;) Ale to tylko moje zdanie. Moze zrob w 3D i popros potem lekarza by przelaczyl choc na chwile 4D :)

Przeczytalam artykul podany przez Marcina - bardzo fajny i powinien on rozwiac Twoje watpliwosci.

Szczęsliwa mama

ja polówkowe usg miałam robione 3d (byłam prywatnie) lekarka dokładnie pomierzyła moje maleństwo tak że byłam pewna że wszystko ok... sprawdzając czy buźke ma wporządku przełączyła na 4d....

tak więc 3d wystarczy...

mój mąż np. uważa że 4d to strata kasy bo dzieciaczek nie za atrakcyjny się wydaje (no ja jako matka uważam inaczej:love:)

tak wieć 4d to juz chyba tylko mozna sobie na pamiatke zrobić o ile ma sie wiecej kasy :)

ja osobiście miałam miec takie robione ale sądze że 16 minut nagrania z badania połówkowego 3d mi wystarcza :D dzidzia nie za duża i ładnie wszystko widac no a 4d lekarze zalecają po 30 tygodniu (mi tak powiedziano)

USG 4D najlepiej miedzy 28 a 32 tygodniem chyba (W pozniejszych tygodniach maluszek moze byc juz za duzy i niewiele bedzie widac) ale tylko dlatego ze wczesniem maluszek nie wyglada za atrakcyjnie a w podanych wyzej tygodniach ma juz troszke tluszczyku itp. Moja znajoma miala robione w 15 tygodniu 4D i powiem szczerze ze patrzylam na to z lekkim niesmakiem - dziwnie dzieciatko wygladalo, taki szkielecik obciagniety skora.

Szczęsliwa mama