Skocz do zawartości
Forum

Pomiar cukru po glukozie 75 g

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedawno miałam przeprowadzony test obciążenia glukozą 75g. Moje wyniki:
na czczo 92, po godzinie 171, a po dwóch 130.
Na wizycie pani ginekolog poradziła mi abym zaopatrzyła się w glukometr i mierzyła cukier na czczo i godzine po posiłku (wynik powinien być niższy niż 140). Od kilku dni dokonuje pomiarów. W dniu dzisiejszym np. na czczo 92, godzine po śniadaniu (3 kromki chleba jasnego z paprykarzem 151, a dwie godziny po – 94. Stwierdziłam, że nie powinnam jeść jasnego pieczywa więc na kolacje zjadłam również 3 kanapki chleba razowego również z paprykarzem i po godzinie wynik był 154 więc jeszcze większy. Dodam, że do śniadania piłam kawe z mlekiem i pół łyżeczki cukru a do kolacji tylko wode.
Wiem, że bardzo ważna jest dieta ale po ciemnym pieczywie i bez kawy wynik był jeszcze wyższy, a po 2 godzinach jest w normie. Czy takie pomiary są groźne dla mnie i mojego dziecka? Czy powinnam w takim wypadku mierzyć cukier 2 godz po posiłku? Czy konieczna jest konsultacja z lekarzem przy takich wynikach, czy też po prostu kontynuować dietę? Proszę o radę i z góry dziękuje.

http://www.suwaczki.com/tickers/211xe6ydgbjiep0h.png

Według wytycznych na rok 2013 ( zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego) prawidłowe wyniki dla kobiet w ciąży to:
- stężenie glukozy na czczo poniżej 100 mg/dl
(5,6 mmol/l) uważa się za prawidłowe;
-glikemia po 1 godzinie testu, za wartość
nieprawidłową uznaje się wartość glikemii powyżej
180 mg/dl (10 mmol/l).
- stężenie glukozy po 2 godzinach od obciążenia 75 g glukozy powinno wynosić < 140 mg/dl

Według mnie masz prawidłowe wartości glikemii, ale skoro lekarz zaleciła sprawdzanie glikemii to miała jakiś w tym cel. Porozmawiaj z dietetykiem, zapewne poradzi tobie spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Dla pewności i spokoju to poszukaj w swojej miejscowości diabetologa, lub ginekologa, który specjalizuje się w cukrzycy ciężarnych, wtedy ten lekarz wyjaśni wszelkie Twoje wątpliwości.

Witam odebrałam wyniki obciążenia glukozą 75g mój wynik:
Glukoza w surowicy - 63
Glukoza po 60min. - 168
Glukoza po 120 min. - 112
Pani doktor stwierdziła że mam cukrzyce ale nie ma sensu ciągać mnie po specjalistów wiec dała mi dietę. Zabroniła mi jeść słodyczy, ograniczyć owoce do jednego dziennie i nie mogę pić soków, z jogurtów mogę jeść wyłącznie jogurt naturalny... Wydaje mi się że moje wyniki nie są aż tak złe. proszę o wyjaśnienie moich wyników.