Skocz do zawartości
Forum

Kiedy zapisy do przedszkola

Rekomendowane odpowiedzi

W marcu.
Trzeba było wybrać 3 przedszkola (. Pierwszego, 2., 3. wyboru).
Wyniki rekrutacji pojawiają się w połowie marca lub pod koniec.
Jeżeli dziecko dostaje się do przedszkola pierwszego wyboru, to już po problemie. Jeżeli nie, to czekasz na drugą rekrutację przedszkoli kolejnego wyboru. Bo najpierw brane jest pod uwagę to pierwsze przedszkole. Gdy zo sytaje jakieś miejsce, to przyjmują dzieci, które wybrały to przedszkole, jak drugie, gdy do pierwszego się nie dostały. Zrozumiałe? Chyba dość zawiłe ;) przechodziłam to 2 razy z synkiem, bo za pierwszy razem nie dostał się, bo 'niestety' jest dzieckiem z września :/ ostatecznie chodził do przedszkola darmowego, 5.godzinnego prowadzonego przez fundację. Ale i tu musiałam napisać uzasadnienie DLAcZEGO posyłam dziecko WCZEŚNIEJ, czyli przed ukończeniem 3r.ż. Urodziny ma 17.go września. Straszna ze mnie mama, o dwa tyg. za wcześniej posłałam dziecko.... Mnóstwo jest absurdów w programie...
Teraz chodzi do państwowego, do grupy 3-4 latków. Pani radzi, by go przenieś wyżej. Do starszaków, czyli do rówieśników, do grupy tylko 4.latków. Niestety nie ma miejsca...a za rok ma trafić do zerówki i niby miejsce ma się znaleźć? Po raz drugi zalicza grupę maluszków, tylko w innym przedszkolu :/
W przedszkolu jest do 14:00, później spędza czas ze mną i z siostrzyczką. Ja nie chodziłam do przedszkola i poradziłam sobie w zerówce. W syna wierzę, da radę!

(Trochę zeszłam z tematu...rekrutacja jest w marcu!).

To wszystko, przez brak miejsc w przedszkolach.
Przez reformę jedne dzieci zostały, inne wyszły. Wyobraź sobie, że rodzice zgadzali się dziecko 3.letnie dać do grupy pięcioletniej, bo tam było miejsce. Dla mnie to jakiś absurd. I co, to dziecko będzie teraz powtarzać pięciolatki?
Mój synek był w grupie mieszanej 3,4,5 latki, chyba nawet był jeden 6.latek i dwoje 2,5 latków. Ale w wieku mojego synka była większość.
Teraz jest w grupie 3-4 latków (dzieci z końca roku 2009 i z początku 2008...jejku, jak ja NIE LUBIĘ tego podziału, gdyby trzymano się rocznika, to by przecież była taka sama różnica wieku, więc PO CO to zamieszanie?!).
:/

Margeritko,
wszystko zależy w jakim mieście mieszkasz. U nas rekrutacja była w marcu, wyniki na koniec kwietnia. Natomiast w Gdańsku rekrutacja była w kwietniu.
Musisz dowiedzieć się w Twoim mieście jak jest, bo wiem, że co miasto, to inne zasady.

Nikawa współczuję takich przedszkolnych przejść. U nas na szczęście nic takiego nie miało miejsca.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlpx9irfiwi27s.png

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdgeaocg228v.png