Skocz do zawartości
Forum

Choroba, ciąża?

Gość Kubania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Mam 17 lat i od kilku miesięcy współżyję z chłopakiem. Miesiączki mam nieregularne, zwykle mój cykl ok. 25-26 dni. Aktualnie spóźnia mi się okres już 10 dni. Po okresie współżyłam z chłopakiem, ale nie miał wytrysku we mnie oraz nie miałam wtedy dni płodnych. Robiłam test ciążowy i wyszedł negatywnie, dodatkowo nie mam żadnych objawów ciąży, jedynie dopiero dzisiaj bolały mnie jajniki, tak jak zwykle bolą "okresowo". W wakacje sporo schudłam, ogólnie mam 10 kg niedowagi i szybką przemianę materii, w ogóle nie mogę przytyć. Dodatkowo miałam problemy z tarczycą, ale już jest wszystko w porządku. We wrześniu byłam przeziębiona i miałam dosyć dużo stresów, co mogło spowodować dodatkowy spadek wagi. Bardzo mnie martwi ta sytuacja, szukam po różnych forach i nie mogę znaleźć na to logicznej odpowiedzi. Czy jest jakaś szansa, aby to była choroba, lub ciąża? Oraz czy to jest normalne, żeby tak mi się spóźniał okres?
Moja mama powiedziała, że mam po niej problemy z hormonami bo jako nastolatka też nie mogła przytyć i spóźniał jej się okres nawet 3 miesiące, po stosunku. Proszę o szybką odpowiedź, to dla mnie ważne.

cześć:) moim zdaniem powinnaś pójść do lekarza, żeby sprawdzić, dlaczego spóźnia się miesiączka, w Twoim wypadku szukanie po internecie to nie jest dobre wyjście, więc powinnaś po prostu zapisać się do lekarza, powinnaś pójść do ginekologa i do endokrynologa, bo problemy z tarczycą mogą wracać, daj znać jak już będziesz wiedziała, co Ci jest, pozdrawiam!

Tak jak Marg pisze idź do lekarza. Niekoniecznie muszą to być problemy z tarczycą, ale mi to też na jakieś zaburzenia hormonalne wygląda. Okres najprawdopodobniej się spóźnia, bo masz sporą niedowagę, przy takim problemie organizm sam wstrzymuje owulację, bo ciążą byłaby dla niego sporym obciążeniem, lub nawet zagrożeniem.
Tutaj najważniejsza jest współpraca z dobrym ginekologiem, endokrynologiem i dietetykiem. Powodzenia.

Dziękuję wszystkim za rady ;) Byłam u lekarza, z resztą cała historia zakończyła się omdleniami, zasłabnięciami i prawie szpitalem. Miałam robione wszelkie badania, dostałam antybiotyk, ponieważ okazało się, że to jakiś wirus we krwi.- dzień po nim przyszedł okres. Także póki co postaram się trochę o siebie zadbać, przytyć i może wszystko w organizmie się ureguluje. Strachu się najadłam co niemiara... Jeszcze raz dziękuję ;)