Skocz do zawartości
Forum

Czy będzie należał mi sie macierzyński?

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem zatrudniona od 2 pazdziernika na sezon, który trwa zazwyczaj około 5 miesiecy. Po przepracowaniu miesiąca dowiedzialam sie ze jestem w 7 tyg ciąży i poszłam odrazu na zwolnienie ze wzgledu na szkodliwe warunki (nie chciałam ryzykować pracując przy tytoniu i w strasznym kurzu). Zastanawiam się czy będzie należał mi sie zasiłek macierzyński bo doszly mnie sluchy ze przy pracy sezonowej chyba się nie należy;( Jeśli ktoś zna odpowiedź na moje pytanie będę bardzo wdzięczna.

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6df9hnkhmw59v.png
http://www.suwaczki.com/tickers/zem3iei3tklf9rrh.png

i jeszcze jedno - Do umowy o pracę zawartej z pracownikiem tymczasowym nie stosuje się art. 177 § 3 kodeksu pracy w brzmieniu "Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu".
Podstawową zaletą dla pracodawcy przy zawieraniu umowy z pracownikiem tymczasowym jest fakt, że jeżeli pracownica będzie w ciąży w chwili wypowiedzenia lub rozwiązania umowy - jej zatrudnienie nie ulegnie przedłużeniu do dnia porodu. W przypadku pracownicy ciężarnej, wykonującej pracę tymczasową, nie ma znaczenia czas trwania umowy. Pracownice tymczasowe są bowiem mniej chronione od pozostałych pracownic.

Justyna wszystko też zależy od Twojego pracodawcy
byc moze ma on serce i przedluzy z Tobą umowę...a co do zasiłku:

Umowa terminowa - na czas określony- rozwiązuje się między innymi z upływem czasu na jaki została zawarta. Nie dochodzi w tym przypadku do wypowiedzenia umowy o pracę, lecz do rozwiązania z mocy samego prawa. Zatem nie dochodzi do przedłużenia trwania umowy. Zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego. Wysokość zasiłku oblicza się na podstawie przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia wypłaconego za okres 6 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. Okres ten wydłuża się do 12 miesięcy, gdy wynagrodzenie ulega znacznemu wahaniu ze względu na charakter pracy lub zasady wynagradzania. Jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem tych okresów podstawę wymiaru zasiłku chorobowego stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie za pełne miesiące kalendarzowe ubezpieczenia. Prawo do świadczenia chorobowego pracownik nabywa po 30 dniach trwania ubezpieczenia.

skoro nie będziesz juz zatrudniona, to po porodzie nie będzie Ci także przysługiwał zasiłek macierzyński. Brak zatrudnienia powoduje bowiem, iż nie jesteś już ubezpieczona, co wyklucza możliwość otrzymania zasiłku macierzyńskiego. Jeżeli po porodzie podjęłabyś pracę, to urlop macierzyński nie przysługiwałby Ci z tego powodu, iż jego funkcja polega na gwarantowanym odpoczynku po porodzie. Urlop macierzyński przysługuje na podstawie kodeksu pracy. Zgodnie z artykułem 180 pracownicy przysługuje urlop macierzyński, jednak redakcja tego przepisu jednoznacznie wskazuje, że ma on nastąpić bezpośrednio po porodzie (ewentualnie zgodnie z paragrafem 3 powołanego przepisu „co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu”). Wynika więc z tego, iż nie będzie uprawniona do skorzystania z urlopu macierzyńskiego, a co za tym idzie, także nie będzie miała prawa do zasiłku z tego tytułu.