Skocz do zawartości
Forum

Bliźniaki 2014 i 2015 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczyny a ja jestem w szpitalu. Wczoraj trochę więcej i mocniej się skurczalam. Wolałam dmuchać na zimne. Ciężko było podjąć decyzję bo corke zostawić to jakaś masakra. Ale doszliśmy z mężem do wniosku że tak będzie najlepiej. Niech miną jeszcze te niebezpieczne tygodnie. W nocy mnie zbadali, zrobili Usg. Wszystko ok. Szyjka zamknięta w tylozgieciu. Dzisiaj w badaniu na fotelu ponad 2cm więc ok. W usg pewnie nadal 32mm.Na razie sobie leżę. Dzieciaczki szaleją. Jedzenie dobre. Ja i dzieci jesteśmy pod bardzo dobrą opieką. Na sali ze mną leży dziewczyna. Odchodzą jej wody. 29tydzien. Ale niestety trudny przypadek. Alkohol, papierosy..... 19lat.Smutne to.Ja w niedziele kończę 28tc.

Gość AśkaSklaśka

Hejka
Kasia1981 który masz teraz tydzień? Czy sterydy podali ci prewencyjnie czy są jakieś wskazania co do porodu wcześniejszego? Pytam bo nie wiem czy upierać się by mi je podali czy nie. TO MÓWISZ,ŻE PRZETRZESZ nam szlaki w zdrojach ☺ a może jesteś w stanie podpowiedzieć co brać ze sobą np czy ja pomimo cc powinnam mieć podkłady poporodowe czy też nie bo dostane w szpitalu a ze sobą wziąć podpaski? Czy pieluchy na oddziale są czy bierze się swoje, to samo ubrankami? Będę wdzięczna ci za pomoc☺
Niezwariuje- witamy

Gość AśkaSklaśka

No i mi ucieło post☺
Zabicia ja też doradzałabym wizytę u lekarza .
cytrynka- słuszna decyzja ze szpitalem, zawsze lepiej dmuchać na zimne. A dzieciątku tej dziewczyny co z tobą leży współczuję. .. daj znać jak się to potoczyło

AskaSklaska teraz jest 34 tyg i 5 dni. Chodzę do 2 lekarzy. Do Pani dr na na nfz i do mojego dr prywatnie. Każdy nich ma inne zdanie odnośnie prawie wszystkiego. Ona uważa że jak nie ma wskazań to nie trzeba ale już sama ciąża bliźniacza jest wskazaniem więc ona sama nie wiem. On od samego początku mi mówił że między 30 a 32 tyg zabierze mnie na oddział albo wcześniej jak coś się będzie działo. Więc ja pojechałam prewencyjnie i w dniu przyjęcia zabrali mnie na porodówkę przygotowując do cc bo córeczce zaczęło spadać bardzo tętno i naprzemiennie bardzo szybko rosnąć do ponad 180. Ale już o tym pisałam całą historię jakiś czas temu :) skończyło się dobrze bo małej wszystko się uspokoiło i zostawili mnie na 4 dni i oczywiście podali sterydy. Podkłady na łóżko i te duże podpaski oni dają chyba że chcesz mieć swoje jakieś mniejsze ;)
a dla dzieci jak się pytałam i widziałam bo leżałam z mamą i maluszkiem to oni wszystko dają. Pieluchy, ciuszki, rożìeķ i tetrowki też. Tylko mokre chusteczki trzeba mieć swoje bo oni nie zawsze je mają. Ja osobiscie to biorę wszystko dla maluchów: ciuszki, pieluszki i kosmetyki, chociaż będę korzystała również z ich pieluch- mają chyba happy. Jak coś to pytaj chętnie ci odpowiem :) a Ty w którym tyg jesteś???

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg6ipffdxm.png

Gość agusia_123

Cześć dziewczyny, dawno się nie odzywałem ale czytam wad na bieżąco. Kończymy właśnie 18 tydzień. Chłopaki mają się dobrze rosną równo, na ostatniej wizycie 1.5 tyg temu mieli po równo 11 cm. Lekarz oczywiście straszy ttts, każe dużo się oszczędzać a mi tak ciężko usiedzieć w domu przy tak ładnej pogodzie.Na początku ciąży myślałam że zakupy dla dzieciaczków zacznę dopiero około 30 tyg, wiecie żeby nie Zapraszać. Ostatnio jednak nie mogłam się powstrzymać i kupiłam w lidlu śliczne body i spodenki. Sprawiło mi to taka radość, że powoli zacznę juz kompletów wyprawkę. Czy może to za szybko? Co sądzicie. ?
Co do mojej wagi to z 50 kg na starcie obecnie zrobiło się 51.5 kg. W najszerszym mijscu brzucha przebylo 3cm, a ja mam wrażenie jakbym miała już bardzo duży brzuch.
Jeśli natomiast chodzi o ogólne wyniki to zaczynając od kołatanie serca i pulsu ok.125 okazało się ze mam nadczynnosc tarczycy i leczę się już od miesiąca. Mam bardzo słaby potas i pomimo że zażywać zgodnie z zaleceniami kardiologa potas 600 mg dziennie wyniki się nie poprawiają.
Najbardziej boje się tego podkręcania zwłaszcza ze moja ciaza jest JO DK , czytając jednak forum zauważyłam że jest lub bylo dużo dziewczyn w takiej ciazy i udało się tego uniknąć. Dziewczyny w jakim tyg rozpakowuja tego typu ciążę? kiedy zaczęliscie najszybciej rosnąć. ?

Gość Julia83

Cześć agusia_123...moja ciąża też JK DO.jestem w 21tyg.też lekarz mnie straszy TTTS-em:(tym bardziej ze jest różnica między dziewczynami 80gr już:(( ja ta ciążę zaczynalam z waga 58kg..30.04miałam 62.4, a na wczorajszej wizycie wyszło że schudłam bo mam 61.7:(( prawdopodobnie ze wtorek jadę do poznania na ul.polna na usg połowkowe i ocenę przepływów między dziećmi żeby potwierdzić bądź mam nadzieje wykluczyć ten TTTS. Dużo nerwów kosztuje mniej ta ciąża.jeszcze się okazało z biocenozy pochwy że mam paciorkowca,mam zapisany antybiotyk.kolejny lek.boje się ze więcej szkody zrobi niż pożytku.ale z drugiej strony chyba lekarz wie co zapisuje?
Już bym chciała żeby był grudzień..i dziewczynki mieć już bezpieczne przy sobie..

Gość AśkaSklaśka

Hej!
Kasia1981 dzięki ci za informacje, to mówisz ,że przetrzesz nam szlaki w zdrojach :)Ciekawe czy przy cc są dwie położne przy bliźniakach.ja jutro zaczynam 29 tc wiec zanim urodze to ty juz ze swoimi dobrze zorganizowana i ogarnięta będziesz :)
Dziewczyny czy któraś wie ile trwa cc przy bliźniakach? Czytałam ze około godziny.co później się dzieje.? Dzieci wioza na salę poporodowa i tam tata może z nimi poczekać na mnie. ? JAK długo nie mogę ruszać głową po zabiegu?
Agusia123 ja też kupiłam te spodenki w Lidl, śmiało rób wyprawkę bo później może być ciężko. Powiedz mi to kołatanie serca to z braku potasu , od tarczycy czy jednego i drugirgo? Mogę zapytać przy jakim tak uznali ze trzeba ci podać leki? Pytam bo też okresowo wraca do mnie niedoczynność na razie mam 2.7 , przed ciążą 2,0 ale zanim zaczęłam biegać miałam 3,6 lub powyżej 4 th no i tez kolacze mi serce.

Aśka na kiedy masz termin? Bo ja jutro kończę 28tc. Termin mam na 10.08 wg miesiączki. Jakieś dolegliwości masz typu twardnienia brzucha? Ja leżę dalej w szpitalu i skurczy mniej. Tak do 20 dziennie. Dostaje aspargin, nospe i duphaston 3* dziennie. W domu brałam więcej leków. Ja wyprawkę mam już prawie skończona. Też kupiłam te spodenki w lidlu i bodziaki. Duzo rzeczy mam po córce. Część nawet zamierzam sprzedać za symboliczną kwotę. Nie mam gdzie tego trzymać. Nie mam jeszcze pomysłu na wózek. Ale to na koniec zostawiam. Chyba się zdrzemne; ) miłego dnia

Gość agusia_123

Aska to kołatanie serca prawdopodobnie u mnie jest od tarczycy oczywiście niedobór potasu tez dodatkowo to potęguje. Zarówno kardiolog jak i endokrynolog twierdzą że kołatanie serca ma bezpośredni związek z ta nadczynnoscia.
Potas miałam 3.6mmol a norma jest od 4.0. Po trzech tygodniach przyjmowania leków wynik 3.8, nadal za niski wiec potas ciągle przyjmuje. Jeśli chodzi o nadczynnosc tarczycy to zaczęłam z tsh <0,05 norma od 0,25 i ft4 23.75 a norma jest 10.6 do 19.4. Przyjmowałam przez miesiąc thyrosan 50 mg 3 razy po 2 tabletki. ostatnio na kontroli ft4 spadło do 13.63 tsh bez zmian i lekarz zmniejszyl dawkę do 2 tabletek 2 razy dziennie. <br /> Mój mąż się czasami śmieje ze ja śniadania nie potrzebuje bo rano zawsze garść tabletek zażywam. Cytryna ja co do wózka mam podobnie jak ty, coś czuje ze to będzie trudny wybór.

@AśkaSklaśka
Co do tego jak się spakować i co zabrać to najlepiej wejść na strone www swojego szpitala i tam powinno byc info odnośnie CC. U mnie było napisane, zeby zabrać praktycznie wszystko dla siebie (podkłady, podpaski, majtki jednorazowe etc. ) i dziecka (pieluchy, ubranka, kocyki, nawet jałowe gaziki).

Cesarka u mnie trwała ok. 1h od znieczulenia do zszycia. Dzieci urodziły sie w odstępie 1min. Przy CC to nie wiem jak jest z położnymi, bo tym tematem w ogóle sie nie interesowałam. Myśle, ze sa ważne przy naturalnym. Przy bliźniakach sa 2 zespoły lekarzy (2xpediatra i 2xneonatolog).
Chętnie służę pomocą i informacjami. Zeby nie zapomnieć niczego, zaczęłam nawet ostatnio pisać bloga. Moze którejś z Was kiedyś sie przyda. Brakowało mi bardzo informacji o tym, jak sobie radzić na co dzien. Z każdym tygodniem, szczególnie na początku, dzieci nabywają nowyh umiejętności a ja razem z nimi uczyłam sie "obslugi". Adres to niezwariuje.blogspot.com. Co jakiś czas coś tam napisze - moze sie przyda. Tutaj postaram sie rownież byc aktywna.

@cytrynka251
Z tym wózkiem to jest tak, ze ile mam, tyle opinii. Ja dostałam od przyjaciółki wozek po bliźniakach EasyWalker Duo. Dzieci siedzą obok siebie. Genialny. 75cm szerokości, mieści sie wszędzie - tylko w dwóch sklepach osiedlowych był kłopot przy kasie i na styk w windzie na kładkę nad ulicą;) Ciężki kiedy trzeba np. spakować do bagażnika i dość dużo miejsca zajmuje. Ale prowadzi sie go jedna ręką, lekko, bardzo skrętny. Nie polecam jego kupna w tej chwili, bo dowiedziałam sie, ze dystrybutor jakoś z Polski sie wycofał, wiec wszelkie akcesoria kupuje juz na Amazonie. Osobiście polecam jedno dziecko obok drugiego. I zdecydowanie sprawdzać szerokość wózka. Te jedno za drugim sa wąskie, ale kłopot wtedy jest ze zmieszczeniem sie do windy na długość. Przy wyborze wózka zwracać uwagę na szerokość/długość, wagę i wymiary po złożeniu. Przy gondolach fajnie jesli składają sie na płasko, ale gondole sa na ok. 6 miesiecy lub krócej, wiec spacerówka znacznie ważniejsza.

Niezwariuje
Blog super! Wlasnie sie zaczytuje Tracy Hogg i zastanawiam sie czy w praktyce rzeczywiscie sie da, wiec dalas mi duzo nadziei, ze nie zwariuje ;) super patent z tymi butelkami! Jezdzilas z nimi po miescie sama, jak byly mniejsze? Czyli ze da sie samodzielnie wyjsc z dwojka niemowlat?
Czekam na dalsze wpisy! Moze cos o spaniu? I napisz prosze jak duze urodzily sie Twoje dzieci i w ktorym tygodniu.
Link do filmiku na youtube o karmieniu nie dziala. Mozesz podac nazwe?
Dziewczyny, dobrego niedzielnego samopoczucia!

Urodziłam w zaplanowanym terminie cc, w ostatnim dniu 39. tygodnia.
Dzieci ważyły po 3kg (jakieś 60g różnicy między nimi było) i mierzyły 50/54 cm.
Jednym słowem - dobrze podtuczone jak na bliźnięta!

W ciąży przytyłam 27kg i miałam wrażenie, że jestem ogromna. Teraz, jak mają 10 miesięcy, wróciłam do wagi sprzed ciąży. No ale cóż, trochę biegam i dźwigam… Trudno nie spalić tych kilogramów.

Niezwariuje również dodałam blog do ulubionych :-). Patent z butelki super :-) gdzie Ty je znalazłaś? Ja jeszcze karmie piersią, z butelek też korzystam jak muszę ich dokarmić. I chyba muszę zaopatrzyć się w lekturę, bo na razie wszystko robię intuicyjnie, na szczęście jak na razie mnie nie zawodzi ;-). . Jak zrobiłaś, że przesypiały Ci całą noc? Maluchy śpią mi już od 19 do 24 mają już trzy miesiące.
JJ2015 da się jeździć z dwoma maluszkami..nie wiem jak to będzie u Ciebie, ale ja i maluszki to jedność ;-), odkąd kupiłam wózek jezdzimy wszędzie. Wózek daje się szybko złożyć i prowadzi się bardzo lekko.

Pozdrawiam serdecznie :)

Czesc! Ja juz w Polsce, maz zostal w Holandii, wraca za miesiac przynajmniej na chwile. Troche smutno bedzie samej- kto bedzie glaskal po brzuchu to nie wiem;)) jutro badanie glukozy bleh az nie chce myslec co za swinstwo. Jakos trzeba przetrwac, w czwartek do lekarza podejrzec maluchy- juz sie nie moge doczekac!
Wreszcie mialam dzis szanse sie zwazyc i jestem troche z siebie dumna bo przez te 3 tygodnie uroslam tylko o 1,5 kg co daje madzieje ze nie bedzie dramatu na koniec. Jednak zdrowe jedzenie i lekkie cwiczenia robia swoje;))
Niezwariuje - super patent z tymi buteleczkami- mysle ze sprobuje. Jak sie czujecie dziewczyny?;)

Gość Julia83

Ja już myślami jestem w poznaniu..na usg; ((boje się jak nie wiem.aż znowu mi brzuch zaczął się twardy robić.wiem że nerwy nie pomagają..ale łatwo mówić:(((jeszcze głupia poczytałam o TTTS:((nic dobrego ta wiedza..i internet.mam wrażenie ze kiedyś przyszłe mamy wiedziały mniej, nie robily tyłu badań..a dzieci i tak rodziły się zdrowe.
Zaczął mi się 21tydzień..Boże jeszcze tak daleko do 32:((nie wiem czy psychicznie podołam..