Skocz do zawartości
Forum

Bliźniaki 2014 i 2015 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Sania no to pięknie się pozbywasz kilogramów ale to pewnie też zasługa "nowego trybu życia" :)

Dziewczyny, macie, czy będziecie miały monitory oddechu? Jak do tego podchodzicie?

Ja do szpitala idę tylko na badania, bo ten mój lekarz widzę nadwrażliwy - bliźniaki, to trzeba przebadać dokładnie, obejrzeć, bla, bla, bla. A jak mu przypomni się jeszcze, że nieszczęsna glukoza wyszła na granicy, to już wielką aferę robi. No może wreszcie odpocznę trochę, bo w domu to zawsze coś do zrobienia, dzisiaj właśnie przyszła książka "Bliźnięta atakują", to może poczytam :) Jakieś plusy tej sytuacji są:). Mam tylko nadzieję, że niczego tam mi nie wynajdą i po dwóch dniach wypuszczą.

http://www.suwaczek.pl/cache/dba0d61839.png

Olciamargolcia - a no racja, racja już sobie przypominam, że prowadzący tak dla "zasady bliźniaczej" chciał Cię widzieć u siebie na oddziale, żeby dokładniej zajrzeć do środka ... a wyznaczony przez niego termin pokrywał się "z migdałkami" Waszego większego szczęścia i był z tego powodu wielce niezadowolony :)

Będzie dobrze i zapewne wyjdziesz po trzech dobach ... bo tyle muszą co najmniej trzymać, żeby nfz pokrył Twój pobyt na oddziale :)

Trzymaj się dzielnie i wracaj szybko do nas :)

Sania - ja również podziwiam Twój spadek dodatkowych kilogramów ... przy takim spadku natychmiastowym byłabym tylko jeden, czy ewentualnie dwa na plusie :)

Spokojnego dzionka wszystkim mamusiom :)

Olciamargolcia - ja osobiście nie mam monitoru oddechu i przy wcześniejszych dziewczynkach też nie miałam ... fakt faktem byłam przeczulona na sprawdzaniu, czy oddychają i czy wszystko jest okey - ale odbywało się bez tego "cudownego" urządzenia ... bo i tak podchodzi się do dzieciaczków i tak - w miarę często :)

Byłam przeczulona, bo akurat po moim wyjściu ze szpitala ... w radiu leciały wiadomości i akurat o śmierci łóżeczkowej był przypadek ... poza tym wpadła mnie w ręce gazeta niemowlęca i tam również artykuł na podobny temat ... więc chciał, czy nie chciał - w łepetynkę się wbiło :/

Poza tym - przy starszych córkach również czasami mam jeszcze odruch sprawdzenia, czy prawidłowo oddychają heh "odruchy" matczyne :)

Podejrzewam, że gdyby dziewczynki były wcześniakami i miały odnotowane zaburzenia w oddychaniu, to zapewne bez wątpienia bym się zaopatrzyła w podobny wspomagacz :)

https://m.facebook.com/?_rdr
Olcia tu na wszelki wypadek link do grupy sprzedazowej na FB.tam czasami sa oferty uzywanych takich monitorow, odrazu dla blizniakow i dziewczyny rade zawsze udziela tez.
Ja sie nie wypowiem za bardzo bo nie mialam, tez pilnowalam troche sama.I tak jak M.C mowi gdyby byly wzesniakami i cos zagrozalo mocniej to pewnie bym kupila cos takiego.Dobrze mowisz ze bedziesz obserwowac i jak cos to zdazysz zawsze kupic.

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2be6ydd55uk68t.png

Dziewczyny wy juz na koncowce:) Ale Wam zazdroszcze:) Sania Twoje coreczki.sa cudowne. Nie moge sie na nie napatrzec! U mnie osmiornica w brzuchu. :) Jutro mam wizyte i w czwartek chyba pojde do tego.lek prywatnie niech mi troche wiecej.czasu poswieci:) Dziewczyny a jak jest ze szczepieniami u blizniakow? Jak szczepicie? Jaki jest koszt dodatkowych szczepionek? Normalnie * 2?

http://www.suwaczki.com/tickers/8p3orjjgxtbcrb8j.png

kurrrcze co sie dzieje na forum, skasowac post nie da sie, edytowac tez nie da sie.narobiłam balaganu bo przez telefon nie ma mowy żeby prawidłowo wstawić link :/

Lewel , piekny brzuszek ,maluski :) , no w porownaniu do punktu wyjscia to rzeczywiscie ogromny :)
ja nie bawie sie w zadne dodatkowe szczepienia szczepienia. Tylko i wyłacznie te szczepionki obowiązkowe i tak teraz nabrałam sie starchu, bo sie naczytałam. Z pierwszymi chodziłam spokojnie na szczepienia. Teraz na 5 lat to mi ręce drżały jak szłam.I faktycznie mały miał przez kilka dni ręke spuchnięta ,mielismy zgłoszenie do sanepidu jako NOP.
wiem ze jezeli dziecko jest wpisane ze urodzone wsczesniakiem to dostaje szczepienie na pneumokoki chyba i rota (żeby tylko nie okłamać nikogo) za darmo.

Moja znajoma lezala z małą na oddziale z rota to lezały tez dzieci które były szczepione.Zdania sa oczywiscie podzielone i mniej wiecej chyba pół na pół.

W naszej gminie darmowe są tylko pneumokoki dla bliźniaków albo pojedynczych skarbów również urodzonych do któregoś tam tygodnia ciąży albo z niską wagą urodzeniową i coś tam jeszcze jakiś podpunkt chyba jest ... ale nie pamiętam dokładnie szczegółów :)

Później jest refundacja pneumokoków dla dwulatków i powyżej :)

Szczepionka na rotawirusy, czy szczepionka taka pięć czy nawet sześć w jednym są dodatkowo płatne - normalnie ... zniżki nie ma :)

Podejrzewam, że w każdej gminie może być jednak inaczej i wszystko wyjaśni się podczas pierwszej wizyty kontrolnej :)

My się szczepiliśmy normalnie bez żadnych kombinacji - tylko podstawowe refundowane, ale i tak miałam stracha - podobne jak Ty Tatka33 przed każdym ukłuciem - po ostatnich aferach szczepionkowych ... odczynów po szczepionkowych nawet najmniejszych na szczęście nie odczuliśmy :)

Znajomi akurat zrezygnowali i maluszka swojego nie szczepili w ogóle ... wiem - wiem ich wybór, ale jakby co odpukać w niemalowane ... sama nie wiem - co lepsze :)

olciamargolcia monitoru oddechu nie kupuję, przy Witku też nie miałam, w ogóle nie zawracałam sobie głowy sprawdzaniem, czy oddycha :P gdyby dziewczyny urodziły się za szybko i miały problemy z oddychaniem zapewne kupiłabym a tak to nie i nawet przez głowę mi nie przeszło, żeby słuchać czy jak śpią to oddychają :P nie dajmy się zwariować ;)

Anetterainbow materac kupiłam zwykły piankowy ;) dziewczyny ważą niewiele więc lepszy im nie potrzebny, jak będą w swoich łóżeczkach już to kupię lepszy

co do szczepień to my zaszczepimy na rota, pneumo na pewno, plus te obowiązkowe ale skojarzone, wolę później w razie czego mieć świadomośc że zrobiłam wszystko co mogłam niż pluć sobie w twarz że nie szczepiłam, nasze dziewczyny sa wcześniakami więc pneumo i meningo mamy na free, rota płatne

Tatka33 padłam jak zobaczyłam zdjęcie :D :D :D

Lewel jakie widoki na wizytce??? przy bliźniakach, jeśli nie są wcześniakami to płacisz podwójnie... chociaż u nas jak masz rodzinę wielodzietna to MOPS sponsoruje chyba rota i pneumo

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cmg7yrglq71zk.png
http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvp07wk1vvjfr0.png

Sania sliczniuska babeczka z Ciebie.Prawie nie widac ze troche po nad tydzien temu urodzilas.A jak zrzucisz jeszcze te 8 kilo to co z Ciebie zostanie? Jaka tam byla masa wyjsciowa? Ja 58, teraz ponad 80 juz.Ale tez mi mowia wszyscy ze ja taka chuda.i te nogi jak patyki a ręce dalej jak grabie.No mysle z 10 kilo powinno od razu zejsc, ale potem to głodówka (jak tylko bede mogla).
ojeju ojeju tylko by i tym razem brzuch sie schowal szybko.
M.C. Tobie brzuszek schowal sie?

Lewel, tez czekalam, czekam i bede czekac na wiadomosci po wizycie ;-)
Ja poki pamietam kochane to napisze ze nie mam internetu po za domem.wiec gdyby co ...to trza bedzie poczekac na info poki nie wroce.
Bylam dzis na KTG, nie chce mi sie lazic ale kazal znowu w piątek przyjsc.Jakas asystentka jego powiedziala ze cos zaczyna sie dziac (ze niby skurze) a on ze to przepowiadajace.Ale twardnieje dzis bardziej mi.No tak jestem ciekawa czy uda sie nasz plan! czy dotrzymam. :-) ja do planowania mam dwie lewe ręce.
ciesze sie ze wywolalam usmiech u Was, moje dzielne dziewczynki ;-)

Sania jaka Ty chudzinka! Pieknie wygladasz, pozazdroscic:) Anneterainbow ja nie bede pisac ile ja waze..... ponad 15 kg+ ale co zrobie:( Pozniej wezme sie ostro za siebie i postanowilam ograniczyc slodkie, bo chyba przytyje 40 kg w tej ciazy:) U mnie na wizycie.... Posiedzialam pogadalam posmialam z moim ginekologiem, a dzis jade na takie dluzsze usg na prywatna wizyte, bo tak chcialam. Tam ma lepszy sprzet, a tak w ogole to chcialam wlasnie isc prywatnie bo mi tak ciagle glupio ze wszystko po znajomosci;) Dzis nagra mi filmik z bobasami i mam nadzieje ze wszystko ok:) Powiedzial ze ma dyzur na sylwestra i ze jak dotrzymam to moge byc pierwsza w 2015 roku:) Powiedzialam ze mialam zawroty glowy, a on, ze glowa sie nie zajmuje tylko macica:D Nie a na powaznie, ze tak czasami jest, ze ciaza, ze anemia, ale jak cos bedzie sie utrzymaywac to bedziemy kontrolowac. Cisnienie w normie. W sumie to wczoraj.poszlam po zwolnienie, recepte i na podaganke, a dzis.bedziemy ogladac maluchy:) Dam znac jak juz bedzie po.

http://www.suwaczki.com/tickers/8p3orjjgxtbcrb8j.png

Sania OMG ale pieknie wygladasz :) musze sie przyznac, ze zazdroszcze takiej figury, nigdy bym nie pomyslala ze rodzilas , woreczek tez sliczniutki :)
Lewel ja mam +18, ale od sieprnia prkatycznie siedze w domu, nie pamietam spaceru 30 min :/, tak brzuch mi twardnieje i ciagnie , ale pocieszam sie mysla ze juz nie duzo zostalo :)

Wizyte mialam w poniedzielek, ogolenie ok, ale ktg to z godzine mialam 20 min corka, a potem 40 min gonitwy za synkiem, ktory niestety nie pozwolil sobie zrobic :/, hemoglobina 11, a za godzinke jade na godzinne usg :)
Pozdrawiam Mamuski i zycze milego dnia