Skocz do zawartości
Forum

Francja

Rekomendowane odpowiedzi

witaj robertoo

Jedyne co moge Ci powiedziec, to jezeli chcecie tu przyjechac, a Ty bedziesz pracowal nielegalnie, to rachunki za opieke medyczna Was zjedza, tu sama wizyta kosztuje ok 30euro, USG 100euro, o to kropla w morzu badan, jakie zleca lekarz. Jezeli nie bedziecie mieli ubezpieczenia, to moze lepiej poczekac z przyjazdem, az dzidzia sie urodzi.
Ogolnie nie ma zakazu zatrudbiania kobiet w ciazy, no ale, kto bedzie chcial zatrudnic pracownika, ktory w kazdym momencie moze sie zle poczuc i nie wrocic przez najblizszy rok albo i dluzej.
Moim zdaniem powinienes sie dowiedziec, czy Ty bedziesz mial legalna prace. A jesli tak, to powinno byc wszystko ok. Ja o becikowe tu skladalam chyba w 18 tygodniu ciazy i mi przyznali. ale to moze tez zalezec od regionu. Z zasilkiem na dziecko tez nie powinno byc problemu.

Ja dzisiaj znowu urwanie glowy. Na 16 dentysta, a wieczorem idziemy do znajomych na kolacje, takze odezwe sie duzo pozniej;-)

Koncze, bo Milla po mnie skacze.
Buzka.

jestem :)

przeczytalam ale czasu brak na pisanie a po pracy mam tylko cwilke a potem mnienie ma do polnocy, postaram sie odpisac jutro wieczorem, choc o administracji paulina juz troszke napisala
fakt ze jesli zadne z Was nie bedzie mialo racy legalnej to nie ma sensu jechac przed porodem, za duze koszta opieki medycznej tutaj sa by moc sobie na to pozwolic
a jesli Ty robertoo bedziesz mial legalna prace to mozecie sie ewentualnie zastanowic, Twoje ubezp pokrywa koszta wydatkow zony bo w ciazy wszystko jest na 100% pokryte ale potem juz nie i tylko 70% a rezte pokrywa dodatkowe ubezpieczenie
ale jesli bys mial prace legalna to od razu najlepiej wziac dodatkowe ubezpieczenie i jest swiety spokoj (najnizsze i w miare przyzwoite na poczatek to jakies 60e na miesiac)

o reszcie napisze jutro

pa

Wielkie dzięki wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi, z tego co wiem to żona pracowałaby legalnie z moją siostrą mając normalne ubezpieczenie, oczywiście przy założeniu, że gdy przyszły szef zobaczy moją E. i jezeli zauważy, że jest ona w ciąży to sie nie rozmyśli. Co do mojej pracy to wieczorem się upewnie i napisze czy będzie legalna czy nie i wtedy napiszę.

Hej,
przepraszam ze malo pisalam, ale brakuje mi czasu. ochorowalismy sie, jakas gruypa nas dopadla, Alban przyniosl ja z pracy, Artus zachorowal i potem ja. Juz jest troche lepiej ale nadal w domu siedzimy, i juz jaja znosimy!

U mnie wszystko dobrze. Adas pije z butelki i koncze karmienie piersia.

Napisze jak tylko bede miala chwile, ale o nia ciezko!!!
Pamietam o was.
Pozdrawiam
Ula

http://www.suwaczek.pl/cache/9dcb3fae61.png
http://www.suwaczek.pl/cache/8e9604386d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/98bda9a4a3.png

Witaj Robert!

Ja jestem we Francji od 1,5 miesiąca i niedawno przeżywałam podobne rozterki, więc mogę Ci opowiedzieć jak to z nami było. Ja w czerwcu skończyłam studia, w sierpniu wyszłam za mąż, a w październiku dowiedziałam się że jestem w ciąży (tacy szybcy jesteśmy :D). Pracowałam w Polsce od sierpnia, a z umową od października. Jak dowiedzieliśmy się o ciąży, mój mąż dostał propozycję pracy we Francji i rozważając wszystkie za i przeciw szybko podjęliśmy decyzję o przeprowadzce. Mój mąż jest francuzem i w Polsce nie mam pojęcia czy udałoby mu się coś znaleźć. W każdym razie w Polsce zostawiliśmy moją pracę, własne mieszkanie i inne plany na przyszłość i przyjechaliśmy tutaj. I zaczęły się problemy, bo pracę dostał ktoś inny, ze znalezieniem mieszkania nie tak kolorowo jak miało być, że nie powiem o kupnie, do tego wizyty u lekarza i wszystkie badania, które bez ubezpieczenia są oceanem bez dna. My już w październiku zaczęliśmy się starać o ubezpieczenie dla mnie i dopiero od kilki dni je mam, niestety, ale biurokracja w tym kraju trochę zajmuje. Szczerze mówiąc, gdyby nie to, że mieszkamy u teściów i mamy od nich ogromną pomoc, nawet fakt, że mój mąż jest francuzem, ma tu ubezpieczenie itd nie za wiele by pomógł i naprawdę byłoby bardzo bardzo ciężko. Myślę że tak jak napisała Paulina najlepiej dowiedzieć się czy praca będzie legalna !
Acha, jeżeli chodzi o becikowe itd to sama przez to przechodzę, więc już piszę jak to wygląda. Najważniejsza jest deklaracja ciąży, która musi być wykonana do 14 tygodnia ciąży. Bez tej deklaracji nie ma szans później na becikowe czy jakieś świadczenia dla dziecka. Deklaracja to wizyta usg i u lekarza, który stwierdzi, że ciąża jest, da specjalny papierek i po kłopocie. Nam powiedzieli, że są kobietki które zgłaszają ciążę nawet w 8 miesiącu i nie ma problemu, ale warunek jest taki, że do końca 14 tygodnia musi być wykonane to potwierdzenie. Ja sama dopiero złożyłam deklarację kilka dni temu, bo dopiero dostałam nr ubezpieczenia, ale usg i wizyta u lekarza była wcześniej. W Polsce byłam u lekarza jeszcze wcześniej, miałam robione usg i potwierdziłam ciążę, ale tego nie uznali tutaj, musi być wszystko robione przez tutejszych lekarzy.
Podróżować można do 32 tygodnia ciąży ( max kiedy biorą na pokład w samolocie) z tym, że od 28 tygodnia trzeba mieć ze sobą zaświadczenie od lekarza, o tym, że można latać. Jeśli chodzi o ciążę to absolutnie odpada podróż do Francji samochodem.

Mam nadzieję, że chociaż troszkę pomogłam i nie nastraszyłam za bardzo ? A i tak myślę że Moniq wszystko wie najlepiej, więc ona pomoże najbardziej :)

Moniq, ja chirurgów uwielbiam ! Oglądasz w tv czy na necie? Ja po tym jak czekałam 2 czy 3 tygodnie na najnowszy odcinek, obejrzałam go 2 razy, najpierw po angielsku, a pozniej juz z napisami, zeby wiecej zrozumieć :)) Przyznam Ci się, że w zeszłą sobotę byliśmy w Tours, ale tylko w Ikei, na dodatek z teściową, więc się nawet nie odzywałam. I jak pisałaś o uszku synka, to przypomniała mi się dobra metoda na bolące ucho (sprawdzona na moim młodszym bracie) - plastry borowiny rozgrzać na parze, zawinąć w ściereczkę i przykładać do ucha. Nie wiem tylko czy borowina w plastrach dostępna we Francji??

Pati, no właśnie jeszcze nie wiadomo ! Wszyscy czekają na chłopaka i ja chyba też cichutko myślę, że to chłopaczek, ale wszystkiego dowiemy się na usg na początku lutego. Wszystkie ciocie, babcie i sąsiadki mówią, że taka ciąża to na pewno chłopak, bo brzuch wysoko itd itd ;) zobaczymy, co ma być to już jest, a ja nie mogę się doczekać żeby wiedzieć bo planuję na soldach kupić jak najwięcej ubranek, ale myślę że skończy się na wielorozmiarowych ubrankach unisex w kolorach żółtych i zielonych :))
Na koniec pochwalę Wam się, że od 2 tygodni czuję ruchy maleństwa i są coraz wyraźniejsze, czasami to już nie bąbelek czy rybka, a prawdziwe delikatne kopnięcie :) Bardzo jestem dumna z mego dziecka !

Ściskam Was wszystkie bardzo i życzę udanego dnia :)

http://davm.daisypath.com/1a7Op2.png http://lb2m.lilypie.com/I0Iip2.png http://lbdm.lilypie.com/UfElp1.png

Hej,ja tez sie odzywam,zaraz bede miala gosci wiec skrobne tylko szybko.
Robercie ja nie napisze ci nic czego bys juz nie wiedzial od dziewczyn,jezeli ktorekolwiek z was mialoby pracowac na czarno to raczej bym sobie odpuscila,w ciazy jest mnostwo badan a te sa drogie,poza tym jesli zlapia was na pracy nielegallnej to nie wiem dokladnie jak jest tu ale np.w Niemczech miales za kare zakaz pracy we wszystkich krajach unii na 5 lat.
Becikowe dostaniesz jezeli zadeklarujesz ciaze do 14 tygodnia ,,poza tym pieniadze na dziecko przez pierwsze 3 lata w zaleznosci od waszych zarobkow (jezeli bedziecie za bogaci to nic nie dostaniecie) ok.170 euro.
Najdluzej chyba trwa cyrk z ubezpieczeniem bo jest straszny balagan,znalezienie mieszkania tez nie jest takie latwe ,musisz przedstawic zaswiadczenie o dochodach i czynsz nie oze byc wiekszy niz 1/3 pensji bo ci nie wynajma,tzn.jezeli znajdziesz lokal za 600 euro to musisz miec zarobek minimum 1800 euro...oczywiscie sa dodatki z opieki spolecznej ale tak od razu chyba nie daja,trzeba czekac .Tak przynajmniej wyglada u nas.Oczywiscie ludzie sobie kombinuja i zalatwiaja mieszkania od znajomuch itp.ale z tym roznie bywa.

Ula teraz pewnie sie skoncza zarwane nocki skoro przechodzicie na butle.To nie jest regula ale czesto tak jest i u mnie sie sprawdzilo.

Poldek wreszcie chyba zaczyna gadanie,coraz wiecej powtarza i tez pyskuje czym mnie szokuje.

Kasia, napisze Ci tylko z wlasnego doswiadczenia, ze soldy letnie tez mi wypadaly jakos w 28 tyg ciazy tyle ze ja juz od 16 nie mialam watpliowsci,ze to dziewczynka .... rozlozyla sie na USG w calej okazalosci, nie pozostawiajac zludzen, ze to ONA :) Ubranka kupowalam odrazu w rozmiarze na 3 miesiace, byly na poczatku troche za luzne, le dzieciatku jest wygodniej, wiec ok. Poza tym napisze Ci ze zrobilam podstwowy blad kupujac fikusne spodenki- jeansy, sweterki, tylko dlatego, ze byly cudne, a pozniej sie okazalo, ze w takich ubrankach dziecku nie jest do konca wygodnie i zle sie je przebiera, ubiera itp. Najlepiej na poczatku do 4 miesiaca pokupowac pelno body i tzw. pajacykow, a nie kombinowac z wersja ubranek fasonem dla doroslych a rozmiarem "nano" . MOja Annabelle moze raz miala na sobie jeansy rybaczki, bo jak przyszlo do zmiany pampersów to myslalam, ze mnie cholera wezmie. Poza tym kupuj body rozpinane jak koperta a nie te przez glowe. Ja mam jeszcze teraz ze 4 takie wkladane przez glowke i za kazdym razem jest ryk i rozciaganie mini rączek, zeby to jakos wsadzic na to giętkie ciałko. Body najlepsze jakosciowo i nie do zdarcia w pralce kupisz teraz na soldach w PETIT BATEAU. U mnie tez wyrzuconymi w bloto pieniedzmi okazal sie zakup laktatora za 100 euro, bo spokojnie mozna go wypozyczyc w aptece za zwrotna gwarancja 150 euro ( mowa o elektrycznym) we wlasnym zakresie kupujesz tylko pojemniczki i rurke.
Fajnie tez gdybys teraz pomyslala o wózku.... my mamy quinny buzz na 3 kółkach....niby fajny, zwrotny ale chyba teraz kupilabym na 4 bo jednak pare razy sie "zawinelam" z wózkiem a poza tym te 2 wielkie pompowane kola jak wsadzimy do auta to juz do bagaznika nic nie wchodzi. A i jeszcze nie wiem czy chcesz kupowac nosidelko, my przemyslelismy sprawe i jednak nie kupilismy, bo stwierdzilismy,ze do 6 miesiaca mozna ja wozic w aucie w gondoli, a po 6 kupimy normalny fotelik do 3 chyba roku zycia. Nosidelko jest zatem tylko na chwile. Niektorzy rodzice woza dzieci w nosidelku i montuja je na bazie do wozka,niekupujac gondoli, ale na dluzsze spacery taka pozycja pol-lezaca nie jest dobra dla dziecka. Gondola to gondola, maluch lezy i ma miejsce, nie marznie, nie moknie. Zrobisz oczywiscie jak chcesz, ja tylko pisze swoje wlasne przezycia, na bledach sie czlowiek uczy i teraz bym juz kupowala troche inaczej.

Roberto, tak jak pisza dziewczyny, tylko legalna praca gwarantuje pewnosc bytu rodziny i nie martwienie sie o jutro, jednorazowe becikowe dostaje sie w 7 miesiacu ciazy i wynosi cos ponad 800 euro, a zaswiadczenie o ciazy do 14 tyg. moze wystawic tez lekarz rodzinny, jak to mialo miejsce w naszym przypadku.

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ndf9h0qeexmqe.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ckaik0s3v455v7ea.png

Dotka, bo ciagle zapominam sie zapytac.... w Etamie to mam patrzec za koszulka, ale w rozumieniu takiej dlugiej, ładniutkiej do spania typu "Nuitsettes"-jakos tak to sie pisze, taka haleczka, czy taki topik czarny do noszenia pod sweterkami? Pytam, bo ja sama sie "zakupuje" tymi topikami i z rozpedu, zebym nie kupila Ci "pod siebie" :)
A poza tym musze Wam sie pochwalic, ze wlasnie weszlam we wszystkie swoje góry sprzed ciazy :) Dol jeszcze do schudniecia, bo jeansy trzeszcza, ale na walentynki powinnam sie wbic :) Schudlam 33 kg, dla mnie to swieto lasu, bo tyle tyja chyba tylko rekordzistki, powinnam sie udac do swojego ginekologa tutaj i mu sie pokazac, bo on nas zapewnial ze taka masa jest nie do zrzucenia...chyba nie wiedzial, ze "Polka potrafi" :)))))

Pati najbardziej zalezy mi na takiej ladnej do spania ale podkoszulki jesli dorwiesz jakies tanio tez wezme.W tym sklepie jeszcze chyba nie widzialam brzydkich rzeczy :D

Gratuluje zrzuconych kilosow,sama wiem ze trzeba do tego silnej woli,ja za to przytargalam adidachy z garazu i zaczne biegac bo juz 63 kg przebilam przez to siedzenie na tylku .
Ja przytylam w ciazy 20 i gin tez nie wierzyl jak szybko wszystko zrzucilam ale jak tylko przestalam karmic piersia 5 kg wraca i znika co jakis czas.

Pati, dzięki :) Ja właśnie myślałam, żeby teraz kupić śpioszki, body itp a resztę dokupię na letnich soldach, wtedy już będzie po porodzie, więc nie będzie problemu z płcią, a do tego czasu wytrzymam, a przynajmniej bardzo postaram się ograniczyć...
Dobrze, że mówisz o wózku, bo miałam się pytać. My już wcześniej oglądaliśmy i zdecydowaliśmy się żeby kupić wózek w Polsce, bo jest o wiele większy wybór niż tutaj i nie ma monopolu na bebe confort. Nie wiem jak u Was, ale tu w sklepach 90% wózków to bebe confort, które jakoś mnie nie zachwycają.
Na pewno chcemy 4-kołowy, to już od niejednej osoby słyszałam, że są bardziej stabilne, tylko zastanawiam się jakie koła. Pompowane są lepsze, ale ich wielkość trochę mnie przeraża, a znowu te malutkie średnio będą się tu sprawdzały (za dużo krzywych chodników;P)...zobaczę jak polecę w marcu do Polski ;) dzięki za poradę z nosidełkiem. My chcieliśmy kupić ale może rzeczywiście nie ma po co ?

http://davm.daisypath.com/1a7Op2.png http://lb2m.lilypie.com/I0Iip2.png http://lbdm.lilypie.com/UfElp1.png

Dotka, to juz wiem co i jak, w weekend sie rozejrze, masz racje, tam nie ma brzydkich rzeczy :)

Kasia, chyba masz racje, ze w PL większy wybór, tez pamietam, ze rozwazalam kwestie zakupu w kraju, ale juz nie bylo jak tam jechac. Nosidelko, jak juz Ci pisalam, jest na krótką metę i w rzeczywistości spełnia swoja role tylko na zakupach, ale czy warto wydawac kolo 150 euro kiedy i tak jest masa innych kosztów....kwestia rozwazenia. Co do pompowanych kół to jezdzi sie nimi fajnie, rzadko pompuje bo trzymaja powietrze bardzo dlugo, ale jesli chodzi o spakowanie tego do auta, to juz nie jest fajnie, bo nawet w wiekszym bagażniku zajmują sporo miejsca. Na zakupach siaty lądują już na tylnym siedzeniu kolo gondoli, bo z tylu nie ma gdzie, a auto mamy standardowej wielkosci. Chyba kupując musicie sie zastanowic jak czesto wozek bedzie pakowany do auta, bo jesli sporadycznie (wizyty u lekarza, na zakupy) a czesciej to Ty bedziesz nim jezdzic na spacery to te kola w bagazniku mozna przebolec. Jesli natomiast duzo podrozujecie to juz trzeba sie liczyc z ograniczeniem innych bagazy.

Moniq, jak tam uszko ? lepiej?

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i odpowiedzi. Jak się okazało moja praca bylaby na czarno więc o moim ubezpieczeniu mogę zapomnieć, moja E. dostałaby pracę legalną z normalnym ubezpieczeniem przy czym nie mamy pewności czy jej szef widząc ciąże nie odmówiłby jej pracy. Co do mieszkania to mieszkalibyśmy u mojej siostry, przynajmniej na początku. Wszystko wskazuje na to, że chyba raczej poczekamy z wyjazdem przynajmniej do czasu, aż dziecko będzie miało conajmniej pół roku (a może to za wcześnie? co o tym myślicie?). Znajomi, którzy mieszkają od paru lat w Paryżu twierdzą, że mimo wszystko powinniśmy przyjechać bo podobno można jakieś ubezpieczenie wykupić, które w pełni pokryje szpital i opiekę medyczną - czy wiecie coś o tym?? bo czytając to forum o ile dobrze zrozumiałem to dodatkowe ubezpieczenie pokrywa tylko jakąś niewielką część wydatków i chyba nie zastąpi w pełno zwykłego ubezpieczenia z legalnej pracy, czy tak?

witaj roberto,
Ja osobiscie o takim ubezpieczeniu niu slyszalam, ale ja pewnie jeszcze o wiellu rzeczach nie slyszalam. Moze Twoi znajomi maja doswiadczenie w tej kwestii. Przyjazd tu bedzie Was na pewno troche kosztowal i chodzi o to zebyscie nie wydali pieniedzy na darmo i nie musieli pozniej wracac, bo nic sie nie udalo zalatwic.

zycze podjecia slusznej decyzji.

Hej hej wszystkim,
Robert, ja podobnie jak Paulina tez o takim pelnym ubezpieczeniu do wykupienia nie slyszalam, ale jestem chyba ostatnia osoba, ktora sie zna na tutejszej administracji w calej okazalosci. Co do przyjazdu po porodzie mysle, ze moze nie trzeba czekac az do 6 miesiąca, a np do 3, kiedy to juz w miare normuje sie rytm dziecka i rodziny, 3 pierwsze miesiace sa chyba najtrudniejsze bo uczycie sie miec w domu malenstwo.Mysle jednak, ze bez pewnej i ustabilizowanej sytuacji zawodowo-administracyjnej taki przyjazd wiazac sie bedzie z wielkim stresem, a to ma wielki wplyw na malenstwo, nawet jesli ono jeszcze nie wie co to zycie. Oczywiscie sami podejmiecie decyzje, my tu tylko mozemy posluzyc dobrymi, bezinteresownymi radami i wlasnym doswiadczeniem.

Paulina,jak samopoczucie? Jak Milla? Widzialam zdjecia jak pewnie stoi kolo łóżeczka w tych slodkich adidaskach :) Kupilas jej juz butki do chodzenia czy to sa takie "pre-walking"?

U nas od dwoch tygodni postęp. Nie pisalam wczesniej, bo nie bylam pewna, czy to nie na chwile, ale Annabelle od 14 dni śpi we wlasnym lozku! Nareszcie! Byla to chyba kwestia podrosnięcia a przede wszystkim zlikwidowania wszystkich zabawek wiszacych w łóżeczku tj. mobil i inne poprzyczepiane misie. Teraz łóżeczko jest totalnie gołe, a materacyk, ktory jej kupilismy i byl tzw. 3D zakryłam kołderką, bo wnioskuje, ze przeszkadzaly jej te wybrzuszenia, majace sluzyc kregoslupowi. Ma troche miekko, ale nie za bardzo i śpi do 6 rano bez robienia cyrków. Co za ulga, bo przeciez te 4 miesiace spała z nami! Śpi co prawda ze smokiem, ale o niego bede sie martwic pozniej.
Zmykam do jakis obowiazkow i moze na maly spacer, bo sie o dziwo cieplo zrobilo!
Pa pa i do pozniej!

Hello

Wlasnie probuje uspic Potworka. U nas rzadza zeby, az ma strupki na raczkach, tak je wklada do buzi i innymi zeba sie rani. Trampki nie sa typowo do chofzenia, to takie grubsze skarpetki. Ladnie wygladaja:-) Milla jest bardzo silna, ladnie juz raczkuje i bierze sie za chodzenie, co mi sie wcale nie podoba. Z drugiej strony to takie latanie za nia powoduje, ze nie musze za bardzo pilnowac diety a i tak wage trzymam. Chociaz marze zeby zgubic jeszcze 5 kg. To by bylo idealnie. Chociaz wage sprzed ciazy to juz dawno osiagnelam. Teraz musze sie troche ujedrnic, bo celulit mam straszny.Musze zaczac cwiczyc!!!!!!

Pati super, ze Andzia spi w lozeczku, wkoncu mozecie sie spokojnie poprzytulac:-) bez strachu ze obudzicie Mala. Szacunek dla spadku wagi, ale powiem Ci ze 33 kg, to najwiecej co slyszalam. Ja przytylam 17kg i bylo mi ciezko pod koniec ciazy. No a Ty jeszcze taka drobniutka jestes... Dalas czadu w obie strony.

Kasiu jak bedziesz kupowala ciuszki to ja sie podpisuje pod tym co napisala Pati, Milla ma prawie 9 miesiecy i np. wczoraj dostala od wujka spodnie jeansowe, sztywne jak cholera, od razu widzialam ze beda na nia zaszczuple i ze trzeba je wymienic. Ona by w tym nawat kroku nie zrobila, a co dopiero raczkowac.

Milla spi to ide wziac prysznic, pozniej lecimy do IKEI cos przekasic i na zakupy. Lubie dni kiedy nie musze wymyslac obiadu, samo gotowanie nie jest zle, ale to wymyslanie... jakas masakra.

Wiesz Moniq, jakbys mogla mnie uczyc, to spokojnie bym Ci placila. Ostatnio dzwonilismy do szkoly-instytutu katolickiego, cos w tym stylu i pytalismy o lekcje dla mnie. Dwutygodniowy kurs, trzy godziny dziennie, kosztuje 325e, a ze nie mieli kompletu, do otwarcia grupy to proponuja mi lekcje indywidualne 65e za godzine. Dobrze ze siedzialam, bo bym upadla.

Buzka

Biedna Milla, serce mi sie kraje, jak czytam o tych strupkach, ale takie uroki rosnacych zabków. Paulina, kobita bez celulitu to albo sie go dyplomatycznie wypiera, albo ma 14 lat :)
Z obiadami to szczera prawda, wymyslaj czlowieku codziennie, zeby bylo prosto i szybko, chyle czoła tym, co to potrafią.
65 euro za godzine?!!!! Chciałabym być tym, co uczy !!! Tutaj w Troyes szkoły jezykowej z nauka francuskiego nie ma, a te w Reims co znalazlam na wypadek przeprowadzki, krzyczą sobie cos kolo 800 !!! Ale ja znalazlam tylko takie profesjonalne osrodki jezykowe, co maja reklamy w i-necie i strony po angielsku, moze sa jakies centra gdzie jest taniej, ale az tak nie patrzylam jeszcze skoro jeszcze mieszkamy tutaj.
Jeszcze co do ciuszkow, to Annabelle dostala od babci sweterek z domieszka angory....juz wiadomo, ze posluzy za dekoracje szafy, bo wszystkie inne rzeczy obok sa juz "zapackane" tym włosiem. Jednym slowem najlepiej kupowac rzeczy proste, bawełniane i miekkie.
Ja tez uciekam na kolejny spacer bo o spaniu malej w domu w dzien mozge pomarzyc!
Pa

Dzień dobry bardzo !
U Was też takie słońce? Dziewczyny, ciągle myślę o tych ciuszkach i macie racje. Wszystkie bajery to radocha dla rodzica, a problem dla dziecka, więc będę bardzo uważać na zakupach :)
Ja właśnie siedzę i ściągam przepisy z netu na proste i szybkie dania, bo jak się przeprowadzimy to bez książek kucharskich i internetu może być ciężko, więc wolę się przygotować na zapas. Słuchajcie, jeżeli chodzi o wymyślanie i szybkie gotowanie obiadów (i nie tylko) to mogę Wam polecić Thermomix, nie wiem czy znacie? W Polsce jest całkiem popularny, we Francji dopiero wchodzi na rynek i jest cudowny. Dostałam w prezencie ślubnym, ale zostawiłam w Polsce i czekam aż mi przywiozą, więc swojego nie używałam zbyt długo, ale ma go moja mama i teściowa i bratowa też... i wszystkie są bardzo zadowolone. Problem to koszt bo to niestety we Francji ok. 900 euro, ale można na raty... A co w nim jest cudownego? Np przygotowanie zupy to kwestia 10 min, poza tym można robić chleb, bułeczki, ciasto drożdżowe jest mistrzostwem, sosy, mięska, ryby, gotować na parze, a także wszelkiego rodzaju soczki dla dorosłych i dzieci (np soczki marchewkowo-owocowe jak Kubuś) i dużo dużo więcej. Ale reklamę zrobiłam, co? Ach i kolejny plus to, że nie robi się bałaganu w kuchni (a ja jestem w tym prawdziwym mistrzem) i ogólnie jakoś tak wszystko idzie szybko i ładnie i ciężko się pobrudzić, także przygotowanie posiłków jest o wiele szybsze i do tego zdrowsze bo wiele rzeczy można zrobić samemu np masło :)

Pozdrawiam i mam nadzieję, że Wasze ząbkowe kłopoty szybko się skończą !

Wiem o czym zapomniałam !

Nauka języka. Pole-emploi organizują kursy językowe dla obcokrajowców. U nas niestety tego nie ma, ale wiem, że np w okolicach Paryża te kursy istnieją, obejmują 35 godzin tygodniowo i są darmowe :))

Myślę, że warto sprawdzić jak to jest u Was? Mój mąż gdy się pytał o te kursy to odesłali go do innej instytucji społecznej w której można pobierać lekcje francuskiego jak często się chce, kiedy się chce, ile się chce i też za darmo, trzeba tylko być odpowiednio biednym ;)

My juz po spacerze, mam troche spokoju, bo dotlenienie z bujaniem na krzywych chodnikach równa sie dlugi i gleboki sen, chyba ze mi ją cisza zaraz wybudzi :)
Kasia, dzieki za info dot. pole emploi chociaz watpie, zeby u nas to działało...obcokrajowców reprezentuje w Troyes chyba tylko ja. Kupowanie ciuszków wspominam z wielka radością, w przeciwienstwie do A. ktory generalnie zakupów nienawidzi. Latalismy z długą lista po sklepach, przy czym w amoku nakupowalismy fure rzeczy spoza kartki, w tym tych zupelnie nie trafionych. A najbardziej chyba przesadzilismy cenowo z tą otulinka do lozeczka, osłaniającą szczebelki, bo w szpitalu pierwsze przed czym ostrzegaja to wlasnie to, jako, ze zakłóca sie przepływ powietrza i dziecko może się w to wtulić i przydusić. Leży teraz to cudo spakowane pod łóżkiem i czeka az je chyba kiedys przerobie na 3 poduszki :) Sklepy z artykułami dla niemowląt są po to zeby w wiekszosci upłynnic gotówkę rodzicom. Musze Ci napisać, ze calkiem praktyczne jest kupno takiego stelaza (wersja frotte na plastykowych rurkach) do wanienki, na ktorym kladzie sie baby i ma sie wolne obie rece, zeby dziecko wykapac. Super rzecz dla rodziców, ktorzy tak jak my maja dziecko poraz pierwszy i brak wprawy. Gdyby nie ta podpórka Annabelle nie raz i nie dwa dałaby nura pod wodę.
Termomix, patrzylam na necie, fajna sprawa, ale dla takiego kucharza jak ja to szkoda pieniedzy...bede szczera....nienawidze gotowac. Wiem, ze pewnie odpiszesz, ze wlasnie jak sie nienawidzi gotowania to ten robot ułatwia zycie, ale poki Annabelle pije tylko mleko, a A. stołuje się w firmie, to ja do kuchni chodze tylko po kawe :)
No nic bede konczyc, bo chyba sie rozpisałam, ze az nudno :)

Pati, Ty ewidentnie tesknisz za byciem w ciazy, tymi przygotowaniami, pragniesz powtorki z rozrywki:-):-):-) Zart, ja tez to milo wspominam, w sklepie dzieciecym czulam sie jak w raju, Internet przeszukalam caly w szerz i w zdluz, jak mielismy kupowac wozek. Bylo super!!!

Na pole emploi zazwyczaj oferuja szkole, tylko G. chce zebym chodzila do porzadnej szkoly. A te co oni oferuja to belne arabow i nie tylko i on nie chce zebym tam chodzila... no, ale moze wymyslimy cos innego. Poprzywozilam wszystkie moje dyplomy i swiadectwa, jak trzeba to zaniose do tlumacza i moze mi przydziela jakas normalna szkole, ale z tym to pojdziemy za tydzien albo za dwa.

W IKEI bylismy, komoda kupiona i ku mojemu zaskoczeniu, kupilismy jeszcze tylko przescieradla dla Milli i sliniaki i koniec. Jedstem z nas dumna.

U nas cieplo, ale caly dzien leje.

Oj, nie, nie chce byc juz w ciąży, ale rzeczywiscie wspomnienia przygotowan grzeja mi serce i sa takie niedawne, to mi wystarczy. Byloby fajniej gdyby szczyt mojej ciazy nie przypadal na 40 stopniowe upaly, nie wygladałabym jak wielka foka, nie dusiloby mnie z braku powietrza i ta permanentna zgaga, bo to wszystko tez dobrze jeszcze pamiętam :)
Paulina, a po co trzeba pokazywac dyplomy? To ma jakies znaczenie? Kurcze, ja mam wszystko w PL,a widze, ze moze powinno byc tutsj, to jest w czyms pomocne?
Ale Wam zazdroszcze tej IKEII, tam sa takie fajne rzeczy do domu. Jak sie przeprowadzimy do Reims to chyba tam kupie małej meble do pokoju, bo teraz jej jedyne wyposazenie to łóżeczko i komoda :)
Kurcze, my dzis cierpimy z Andzia na samotnosc do poznej nocy bo A. ma w Reims posiedzenie noworoczne, zamkniecie roku 2010 i moze sie zjawi przed polnoca. Dobrze, ze jutro weekend to pobedziemy razem.
OK, ide kąpać malucha.

Pati, nie mam pojecia czy sie przydadza, ale na wszelki wypadek wzielam, ogolnie jak sie szuka pracy to takie rzeczy sie przydaja. A ja jak najbardziej poszukuje pracy.
Jednak, zeby znalezc prace to musze troche jezyk podszkolic.

A Moniq i jak pisalam o pracy na produkcji to nie w zlym znaczeniu. Bardzo by mi taka praca odpowiadala. To jest praca od godziny do godziny, z ustalonym urlopem, bez wiekszych niespodzianek, odtworcza, takiej pracy chce, bo moje zycie to moja rodzina. Nie chce poswiec kontaktow z corka, zeby "spalac sie" dla jakiejs firmy. Znam to, poswiecenie dla firmy, aby zrealizowac plan, dla wspolnego dobra i nagabywanie ludzi, zeby tylko sprzedac jeszcze jedna karte kredytowa!!! Hasla motywacyjne wielkich korporacji sprzedazowych brzmia, jak przemowienia na wiecach komunistycznych.
A praca tworcza zajme sie w domu, marzy mi sie piekny ogrod, taki co przez caly rok lanie wyglada, gdzie jak jedne rosliny przekwitaja, to zaraz inne zakwitaja... Nie mam o tym za bardzo pojecia, ale wlasnie dlatego chialabym to zrobic, musze poznac problem od podszewki. No i w przyszlosci chialabym miec drugie dziecko, wiec mam sie dla kogo poswiecac.

To powiem Ci Pati, ze dla IKEI warto sie przeprowadzic:36_1_11: No i meza bedziesz miala troche wiecej w domu, bo nie bedzie musial tyle dojezdzac, chociaz pewnie Ci tesciowej bedzie brakowac, ale na pewno sie przyzwyczaisz. My dzisiaj jak chodzilismy, to juz planowalismy co kupimy do domu, jak go bedziemy miec, w to mieszkanie juz nie inwestujemy, to co tu mamy to wystarczy, a nawet G. dzisiaj stwierdzil, ze chyba mamy za duzo, bo dzisiaj znowu zbilam miseczke, dwa dni temu tez...

A Pati, rok temu na soldach, wlanie w IKEI kupilismy Milli lozeczko - biale, cieszylam sie jak nie wiem co.

Buziaki

Dotka,właśnie wróciłam z Etam'a,koszulki do spania czarnej nie znalazlam ani jednej, wyglada mi ze w ogole nie mieli, bo inaczej zostalyby jakies przebrane rozmiary przynajmniej. Kupiłam Ci jednak czarna, przezroczysta ;)koszulke do spania, typu top.Byla przeceniona z 20 na 10 euro, jak nie bedzie Ci pasowac, to najwyzej mi odeslesz, nie ma sprawy. Musimy sie tylko zgadac z adresem bo nie wiem gdzie Ci wysłać. Pozniej moze cykne jej zdjecie :)
pa i do pozniej!

Oj moniq, straszne gaduly, nie ma mnie dwa dni i cala strona do czytania, az czasami trace watek :)
Przy okazji, na codzien ja testem niesamowita gadula.. Az strach!I do tego mowie szybko i czasami nie wyraznie. Mieszam mysli, pokazuje metlik ktory mam w glowie :)
We Fr sie wyciszylam bo tu za bardzo pogadac nie moge :)

U nas dobrze..
aDAS 3 DNI PIL LADNIE BUTELKE I NAGLE STOP!! NIc go nie zmusi, nie jadl 7-8h i pomimo tego nie chcial pic. Plakal z glodu i nie pil! Wiec dzisiaj caly dzien jadl tylko dwie kaszki, nic innego nie chce.. Marchewke i wszelakie sloiki pluje i placze.. W cyckach mam juz niewiele, ale choc troche w nocy daje mu pociagnac.. ehh... Moze to zabki na gorze, bo na dole sa juz dwa:D

OD nas IKEA tez jest kawalek.. ok 1h trzeba jechac.., ale nie ma tragedii :)

POzdrawiam was jak zwykle w pospiechu!

http://www.suwaczek.pl/cache/9dcb3fae61.png
http://www.suwaczek.pl/cache/8e9604386d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/98bda9a4a3.png