Skocz do zawartości
Forum

Jak pielęgnować skórzaną kanapę?

Rekomendowane odpowiedzi

O meble skórzane trzeba dbać podobnie jak o skórę twarzy czy rąk. By skóra zbyt szybko nie schła i nie pękała, najlepiej nie ustawiać mebli skórzanych w miejscach mocno nasłonecznionych ani blisko kaloryferów. Częstotliwość nawilżania zależy od intensywności użytkowania (co 3-6 miesięcy). Meble skórzane najlepiej przecierać regularnie miekkę wilgotną ściereczką (najlepiej flanelową), zmoczoną w wodzie albo w wodzie z mydłem. Przed wytarciem warto też odkurzyć. Do nawilżania można zastosować specjalne środki (np. TKM, Starwax) albo krem stearynowy. Niektórzy używają do nawilżania zwykłego (granatowego) kremu Nivea. Sama nie próbowałam, ale ponoć efekt niezły.

W sklepach, gdzie sprzedają skórzane meble, zazwyczaj maja też środki do ich pielęgnacji. Ja mam "Specjalistyczny zestaw do pielęgnacji mebli Comodo", gdzie jest środek do mycia, środek do pielęgnacji, gąbka i szmatka. Bardzo rzadko go stosuję, bo nic złego się z meblami nie dzieje, ale może to dzięki tym środkom.

"Jeżeli wiesz wszystko, to znaczy, że zostałeś źle poinformowany" - przysłowie chińskie.

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sjw4ztyz9vlop.png