Skocz do zawartości
Forum

Co sądzicie o abdykacji Papieża?

mama225

Rekomendowane odpowiedzi

NATKA08
a ja uważam że na jego decyzję miała wpływ śmierć Jana Pawła II to w jak piękny sposób opuścił dom Boży i że był w nim do końca, do końca pełnił posługę którą powierzył mu Bóg, Benedykt nie byłby w stanie tak jak jego poprzednik umierać na oczach całego świata, tak mi się wydaje.

o tym nie pomyślałam. Ale coś w tym jest co piszesz.

A widziałyście ile jest " żartow" na fb np, nawet mój znajomy, który jest na co dzień księdzem udostępnił coś takiego, to przykre i smutne. Nawet jakby sam Jezus przyszedł teraz na ziemię to jedni go wyśmieją, inni nie uwierzą, jeszcze inni przegonią, nie wiem kto by tak po prostu to przyjął, niewielu.

http://fajnamama.pl/suwaczki/7zx85kc.pnghttp://emotikona.pl/gify/pic/10zyrafa.gif

Ja uwazam Jego decyzję, którą z pewnościa podejmował przez kilka ostatnich miesięcy, za słuszną. Zawsze pojawia się zwolennicy i przeciwnicy. Tacy, którzy przyjmą decyzję dojrzałego człowieka ze zrozumieniem i tacy, którzy będą ją poddawali w watpliwość i doszukiwali się głębszego sensu niż tylko problemy zdrowotne.

Papież teolog - myślę, że poświęci resztę swojego życia na pisanie książek teologicznych i modlitwę za Kościół i nowego papieża.

Abdykacja z tego stanowiska w hierarchii kościelnej jest możliwa, choć przyznam zaskakująca. Jan Paweł II pokazał nam, że można umierac na oczach całego świata i pewnie większość z nas oczekiwała, że Benedykt będzie piastował ten urząd do śmierci.

Cóż, Jego decyzja. Nam pozostaje ją tylko uszanować.

Jak się dowiedziałam o abdykacji to byłam w szoku,ale szanuje decyzje papieża i rozumiem ,ze wiek,choroba i brak sił go do tego zmusiły.Są ludzie ,którzy twierdza ,że nie powinien był abdykować ,ze powinien do końca swoich dni pełnić tak ważną misję ale ja się z nimi nie zgodzę..... .Inaczej to widzę -Papież jest tylko człowiekiem jak każdy z nas.Życzę mu zdrowia,spokoju ducha i ludzkiej życzliwości.