Skocz do zawartości
Forum

Cukrzyca ciążowa - pytania, odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem po kolejnej wizycie u diabetologa:

1. dostałam paski ketonowe, mam dwa razy w tygodniu zmierzyć, czy wszystko ok.

2. powiedziałam o spadku wagi - w odpowiedzi dowiedziałam się, że to dobrze, bo znaczy, że dieta działa (przed ciążą miałam ze 4-5 kg nadwagi w okolicach brzucha, więc może dlatego nie jest to aż tak niepokojące; przez całą ciążę zaś przytyłam 5 kg - 1 kg utracony teraz)

3. poranne cukry (od 137 do 160 mg/dl) za wysokie, muszę "testować różne pokarmy, żeby je zbić - inaczej dostanę insulinę

4. przechodzę na 7 posiłków dziennie, z czego 3 - 5 jest obowiązkowe, 2 dodatkowe kolacje mogę odpuścić

5. za mało płynów - wypijam dziennie butelkę 1,5 l. wody + jakaś herbata, zupa itp. Muszę pić więcej, zwłaszcza wody, co zimą nie jest zbyt oczywiste i łatwe.

6. Ostatnie nocne harce mojej Córki nie były związane z za wysokimi cukrami (wierciła się, skakała i robiła różne dziwne rzeczy 4 godziny:-)) - zmierzyłam i miałam wtedy poziom 109 mg/dl. Najprawdopodobniej będzie dzieckiem z temperamentem :-)

Gość Mona_lisa00

Hej Slodkie Mamy. Ja bylam tez ostatnio u mojej ginekolog. Ciecie mam zaplanowane 6 dni przed terminem. Ale to nie z powodu cukrzycy tylko moich wymiarow miednicy. Zmierzyla mnie polozna takim specjalnym cyrklem i wyszlo o wiele za malo zeby dzieciatko moglo swobodnie przejsc (chociaz nie bedzie sie meczyc). To nie prawda ze wszystkie ciezarne z nietolerancja glukozy maja niewydolnosc lozyska. Tylko te co dobrze nie maja wyrownanej cukrzycy grozi im takie powiklanie. U mnie mam zalecone KTG od 37 tyg co tydzien tak jak przy kazdej prawidlowej ciazy.

Mona_lisa nie sugerowalam, że każda ciężarna z cukrzycą ma niewydolność łożyska. Ale się to częściej zdaza niz bez cukrzycy. U mnie było takie podejrzenie ze wzgledu na mały przyrost masy ciała dziecka w ostatnim miesiącu. Ktg i usg tego nie potwierdzily, dlatego też na razie nie przyspieszali mi porodu.
Natomiast uslyszalam, ze standardem jest, ze ciaza z cukrzycą nie powinna byc przenoszona. Moze kazdy szpital ma tu swoje zasady - nie wiem.
Ktg robią przy standardowej ciąży od 40tyg (czyli po terminie), a przy cukrzycy od 37tyg. No chyba że jakaś przychodnia ma swoje inne standardy.

Bardzo proszę przyszłe mamy o wypełnienie anonimowej ankiety dotyczącej stanu wiedzy kobiet w ciąży na temat żywności funkcjonalnej :) poniższa ankieta ma formę testu :) dzięki czemu będziecie Panie mogły sprawdzić co wiecie na temat tej nowej żywności jak również dowiedzieć się czegoś nowego w tym temacie
Zapraszam i dziękuję za każdą udzieloną odpowiedź :)
link:
http://www.survio.com/survey/d/A8P9P2V9I2U9T6K7K

CIAŁA KETONOWE - od wczoraj badam ciała ketonowe w moczu, niestety kolor na tym pasku testowym nie jest jednoznaczny (czerwony, bardziej czerwony - trudno mi to rozróżnić).
Po wczorajszym, dość wysokim wyniku (80mg/dl) zjadłam o 23 pół pszennej bułki; dziś rano miałam wynik 40 mg/dl - niższy, ale ciągle duży.

Jak u was z tym wskaźnikiem? Dodam, że dużo piję, bo u mnie pół litra wody po posiłku niemalże gwarantuje cukier na poziomie 100 mg/dl

Gość Mona_lisa00

Ja w ciagu 2.5 miesiaca mialam 2-3 razy ciala ketonowe. Raz jak dopiero sie uczylam ukladac diete cukrzycowa i drugi raz jak bylam chora. Jesli wystepuja ciala ketonowe w moczu to znaczy ze za malo jesz. Nie chodzi tylko o pozny posilek by trzymac glikemie w godzinach kiedy spisz. Za dnia tez musi byc staly odpowiednio wysoki poziom by dzidzius mial pozywienie. Ewelina a wyliczalas sobie ile potrzebujesz WW na dzien? Wylicza sie to na podstawie wagi sprzed ciazy. Ja mialam niedowage (47,5kg) i mi wyszlo ze musze przyjmowac ok 21-23 WW na dzien.

Gość AsiaBasiaBarbara

Hej kobietki,
Stwierdzono u mnie cukrzycę, ale nie ciążową, tylko 2 typu, raczej początki niż stan mocno zaawansowany. W zasadzie cukier na czczo i po obciążeniu miałam lekko ponad normę i raczej na tej podstawie nikt by mnie nie zdiagnozował, ale "na szczęście" miałam badaną również insulinę- na czczo w normie, po obciążeniu 300% górnej normy. Badania miałam robione na samym początku ciąży, tuż po teście z dwoma kreseczkami, razem że wszystkimi hormonami. Powód- poronienia. Szybciutko diabetolog i dieta jak dla słodkiej mamy ☺ cukry nie szalały jakoś okrutnie, ale ją szalalam z wagą, jadłam wzorców wg zaleceń. Dziś jestem w 16 tygodniu, cukry się uspokoiły, ale nie pozwalam sobie na duże odstępstwa. Próbowałam diety wg slodkiemamy.edu, ale musiała ją zmodyfikować pod siebie. Białe pieczywo na noc wywalało mi cukier poranny w kosmos, diabetolog straszyła insuliną na noc. Odstawilam całkiem białą mąkę, wszystko robię z żytniej. Najwięcej kłopotu miałam ze znalezieniem chleba, bo cukier skakał dziwnie. W moim przypadku idealny jest żytni pakowany z Biedronki, bio bułki żytniej z lidla i specjalny chleb IG z lokalnej piekarni. Rano TYLKO chleb z wedliną. Owoce tylko do popołudnia. Na późną kolację tylko chleb z masłem, po wszystkim innym wysoki cukier rano. Ketony dobrze zbija miód- ilość mini, 4-5 g z twarogiem pod wieczór. Wymyśliłam sobie sernik bez cukru, z miodem, działa doskonale i jest smaczny

Dziewczyny mam pytanie, w piatek miałam test obciążenia glukozą 50g i wyszedł lekko podwyższony wynik (nie wiem dokładnie jaki bo nie podali mi przez telefon), dostałam skierowanie na obciążenie glukozą 75g i moje pytanie takie, czy jeśli ten drugi test 75g wyjdzie prawidłowy to znaczy że nie mam cukrzycy ciążowej czy tak czy siak będę musiała mieć dietę ?

http://www.suwaczki.com/tickers/km5smg7yp5sgjy82.png

http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay3rq5wsl7y.png

Majka, o ile wiem to jeżeli test z 50g wyszedl Ci podwyższony (prawdopodobnie powyżej 140), to jeżeli test z 75g glukozy będzie w normie to po prostu zalecą Ci jeszcze jedno badanie w 32tyg. Lekarz mimo wszystko może Ci na wszelki wypadek zlecić mniej lub bardziej restrykcyjne przestrzeganie diety, ale to już pewnie będzie zależało od wyniku.

W końcu opanowałam ketony - pomaga zjedzenie pszennej małej bułki o północy. Badanie robię o 7 rano i jest ok :-)

Przyznaję, że od kłucia się 6 razy dziennie, odczuwam na palcach, że są traktowane tak jak są:-)

Powiedzcie mi, czy gdy wyniki się poprawiają po wprowadzeniu diety, lekarze pozwalają na jakieś ustępstwa - cokolwiek słodkiego w ramach posiłku itp?

Jeśli nie, przede mną 10 tygodni bez ulubionego słodkiego smaku :-(

Lekarze nie pozwalaja, ale po jakimś czasie smaki sie troszke przestawiaja. Kazdy owoc wydaje super slodki. Mozesz tez sobie upiec coś bez cukru np. ja sobie robilam muffinki na mace razowej, migdalach, gorzkim kakao i ksylitolu + jakieś owoce z niskim ig. Wiadomo, tego tez nie mozesz zjesc za duzo - mąka to jednak mąka ( dodaje sproszkowane migdały w celu zmniejszenia ilosci mąki ). Ja zjadalam max 2 dziennie, raz na jakiś czas tylko. Za to mąż się cieszył, bo sporo zostawalo dla niego.

Szukałam przepisów na słodkości dla diabetyków i trochę tego może i jest, ale ze słodzikami, które w ciąży nie są zalecane.

Owoce już wydają mi się super słodkie i są najprzyjemniejszym elementem posiłku. W książeczce z zasadami żywieniowymi przeczytałam, że przy zachciankach mogę zjeść pół drożdżówki bez kruszonki w ramach podwieczorku albo dwie kostki gorzkiej czekolady.

Nie wiem tylko, czy tym zamiast apetyt zaspokoić po prostu go zwiększę. Wcześniej jadłam naprawdę dużo słodyczy i ich całkowita eliminacja sprawia, że jestem po prostu nie do zniesienia.

Gość Mona_lisa00

Witam wszystkie Slodkie Mamy. Przepraszam ze tak z opoznieniem pisze, ale strasznie duzo spraw mi jeszcze zostalo a propo wyprawki. Prawie jeszcze nic nie mam, a tu zostalo 3,5 tygodnia.
Ewelina, podaje rownanie wg ktorego oblicza sie ilosc WW:
1. Obliczamy należna mase ciala:
nalezna masa ciala= wzrost w cm -100 -(wzrost-150)/2
2. Obliczamy zapotrzebowanie kcal:
nalezna masa ciala * 35 (jesli mialas niedowage przed ciaza; lub *30 gdy mialas mase w normie)
3. Jak wyjdzie Ci np 2000kcal to znaczy, ze masz spozywac 22 WW (odejmujesz dwa zera na koncu i dodajesz 2)
Mi przy wzroscie 164 i niedowadze sprzed ciazy wyszlo mi 2000kcal czyli 22WW.

Mona_lisa stosowalam ten sam wzór, tyle że nigdzie nie doczytalam że 35 jest przy niedowadze. U mnie tez wyszlo kolo 2000 kcal (przy 35). Jak jadlam mniej to się pojawialy ketony. może wiec mnoznik 30 jest tylko przy nadwadze?
A i tak mnie teraz strasza, że dziecko mało ostatnio przybrało i czuję się jak wyrodna matka, która je nie dokarmia wystarczająco :(

Gość paulina12311987

hejo :) a mi cukry znowu wzrosły i znowu mam insulinę na noc (ale wszystko unormowane), ale jeszcze nie urodziłam...myślałam,ze bede rodzić...ale nic z tego. Synek siedzi i czeka :). Mam dosyć diety i mam ochotę pić herbatę z miodem...no ale już dużo nie zostało - to wytrzymam. Jestem już na tej diecie troche w sumie 3 miechy i już mi się tęskni za normalnym jedzeniem. Na poczatku jeszcze jakos akceptowalam ta diete ale człowiek nie moze byc cale zycie tak mocno postawiony do pionu. Licza sie przeciez te endorfiny przy szokoladen. Byłam juz 2 x na KTG i za 1 razem idealnie wyszło, a za 2gim polozna trzesla mi brzuchem zeby sie maly obudzil ...no i sie obudzil i bylo OK. 15 stycznia mały miał 3 kg. To pewnie teraz ma jakos 3100. Biorac pod uwage zem mała to ...mam nadzieje,ze urodze naturalnie...aczkolwiek (!) ciaza mnie tak szokuje na kazdym etapie, ze nie bede prorokowac. W ogole teraz to nie mam skurczy nic ...jakas cisza. Czy w takiej ciszy moze cos sie zaczac dziac?

Ja miałam dwa dni idealne wyniki w okolicach 100 mg/dl a dziś po drugim śniadaniu 128 a po kolacji 125 mg/dl.

Czy takie pojedyncze "wpadki" to powód żeby mi włączyć w leczenie insulinę? Czy dopiero notorycznie podniesione wyniki to wymuszają?

Paulina przede mną jeszcze około 10 tygodni drakońskiej diety i już mam dość. Siedzę całe dnie w domu, bo albo muszę coś zjeść albo zmierzyć cukier. Nie jadam poza domem, co zawsze lubiłam, nie jadam słodyczy, od których byłam zawsze uzależniona i czasem mam ochotę gryźć ściany ze złości:-(

Paulina, tak zniknęłaś ostatnio, że byłam pewna, że urodzilaś. Mam podobnie, ciągle się zastanawiam czy to już i skoro tak blisko to czemu jedyne bóle jakie czuje to jak mi mała wpycha gdzieś rękę.
Jutro kolejne ktg, usg itd. i może się dowiem jak tam z jej rośnięciem.
Sama już nie wiem czy bardziej się boję czy bardziej bym chciała mieć to za sobą.
Apropo ciszy, znajoma ostatnio pojechala na porodowke 3h po tym jak z nią rozmawiałam. Wcześniej się niczego nie spodziewała, nawet twierdziła, że wreszcie się lepiej czuje. Nie przewidzisz.
Paulina, a powiedzieli Ci kiedy masz się zgłosić do szpitala, jeżeli teraz nie urodzisz?

Ewelina, jeżeli bedziesz miała przez jakiś dłuższy czas takie wyższe wyniki i najczęściej o konkretnych porach przy różnym jedzeniu to dostaniesz insulinę. Jezeli wpadki beda sporadyczne, to prawdopodobnie diabetolog będzie najpierw próbował dać Ci wskazówki na podstawie twoich zapisków, co pozmieniać jeszcze w diecie.
Z resztą trochę ponad 120 to jeszcze nie tragedia, jeżeli się nie pojawia zbyt często. Na początku niestety trzeba trochę na sobie potestować. Potem już przychodzi rutyna.