Skocz do zawartości
Forum

Jak przechowujecie wędlinę i ser w lodówce?


Rekomendowane odpowiedzi

dziewczyny też ważne gdzie (na której półce) przechowuje się wędlinę i ser
jeśli chodzi o wędliny to najlepiej - lodówce - kiełbasy mogą leżeć nieprzykryte, wówczas będą powoli obsychać i pokrywać się nieszkodliwym słonym nalotem, lub przykryte folią aluminiową,
kawałki wędlin najlepiej owinąć w folię spożywczą lub pergamin, a następnie w folię aluminiową. Dobrze sprawdzają się także pojemniki do przechowywania żywności wykonane z tworzyw sztucznych, najlepiej jeśli mają specjalną pompkę do wysysania powietrza, wówczas wędlina zapakowana jest próżniowo. Takie opakowanie zabezpieczy produkt przed wyschnięciem i zepsuciem. Pozwoli także na przechowywanie wędliny przez około 1-2 tygodnie.
W lodówce wędliny powinniśmy przechowywać na środkowej lub górnej półce, gdzie temperatura wynosi ok. 5-7°C. Parówki czy wędzonki powinno się przechowywać maksymalnie przez kilka dni od otwarcia (jeśli są paczkowane) lub zakupu, natomiast bardziej trwałe kiełbasy - nawet do miesiąca.

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmn20mmu0okh9gs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/9o2zvhpgkhvwrq18.png

Odnośnik do komentarza

Zawsze staram się przechowywać wędliny i ser w lodówce w sposób, który pozwoli na jak najdłuższe zachowanie ich świeżości. W moim przypadku, skutecznym rozwiązaniem okazało się wykorzystanie foliowych opakowań, które nie tylko chronią przed wilgocią, ale również zachowują aromat swoich zawartości.
[reklama usunięta]

Edytowane przez Dziubala
[reklama usunięta]
Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...