Skocz do zawartości
Forum

celibat księży

Margeritka

Rekomendowane odpowiedzi

Co do celibatu u księży.Powinni znieść.Taka osoba również powinna mieć rodzinę.W innych religiach tego nie ma i nie ma takich cyrków jak w naszej religii.Ile się słyszy że zakonnica w ciąży, czy jakiś księżulek lata do jakiejś pani ;) Poza tym wg. mnie taki ksiądz który nie ma żony i rodziny nie ma prawa mówić mi co jest dobre w małżeństwie , a co nie :wink:

http://davf.daisypath.com/2hwIp1.png

zgadzam się w 100%- znieśc to!! już nie jesteśmy w średniowieczu. mnie to najbardziej wkurzało w naukach przedślubnych że kolo który teoretycznie nie ma zielonego pojęcia o sexie daje mi wykład na temat planowania rodziny,naturalnych metod antykoncepcji i wychowywania dzieci:hmm:
no a potem się dowiadujemy że ksiądz molestował dzieci, albo że ma gdzieś rodzinę w innej wiosce. jakby znieśli celibat to może księża więcej zajęli się wiarą a nie macaniem bab po kątach.
wiadomo są i normalni księża ale ilu ich teraz jest??

Oopsy Daisy
My rozumiemy Elwirko , u mnie w Sosnowcu jeden ksiądz nawet SWOJE dziecko chrzcił :D A jakie kazanie było że dziecko to owoc miłości itd .Jak dla mnie powinni go znieść.Ksiądz, bądź zakonnica też człowiek.Ja rozumiem że oddanie się Bogu itd, ale Bogu również można służyć mając rodzinę

no tak, bzdura totalna
nie powinno być to przymusem tylko wyborem skoro to Bóg dal nam wolna wole

http://www.suwaczek.pl/cache/81f6d70ef3.png
http://www.suwaczek.pl/cache/b444194b7a.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/de95d1bd24.png

Ulala1986
zgadzam się w 100%- znieśc to!! już nie jesteśmy w średniowieczu.

W średniowieczu nie było celibatu dla "zwykłych" księży, chyba, że ktoś na biskupa (ale na to szanse mieli tylko wysoko urodzeni) chciał iść lub został zakonnikiem :) Luter zbuntował się właśnie między innymi przeciw wprowadzeniu celibatu :)

A tak poza tym zgadzam się z dziewczynami. Celibat dla wszystkich obligatoryjnie jest bzdurą, niech pozostaną jakieś zakony z surowszą regułą i jeśli ktoś chętny to droga wolna :)
Kiedyś ksiądz w konfesjonale mnie pouczał nt antykoncepcji, że powinno się tak, a nie siak, a jak mu zadałam parę pytań i powiedziałam co o tym sądzę, to stwierdził, że on w sumie się nie zna :D I skończyły się jego "dobre rady" he he

celibat to bezżeństwo, zostało wprowadzone , bo majątek kościelny przechodził w ręce rodzin zmarłych księży. czyli jak wszędzie chodzi o kasę;)
znam wielu księży, mam kilku przyjaciół, którzy poszli do seminarium i są bądź nie są księżmi, bo nie wszyscy się jednak na to zdecydowali.
nie uważam, że to celibat wpływa na to, że w kościele są zboczeńcy, pedofile, że księża mają kochanki i dzieci. to jest spotykane w każdej grupie społecznej i wśród nauczycieli i lekarzy i prawników, a także bezrobotnych. tylko nagłaśniane takie sprawy bulwersuje bardziej, bo ksiądz to powinien dawać przykład, a często zapominamy, że to też tylko człowiek.
a ja powiem szczerze, że nie jestem przekonana co do zniesienia celibatu. jeśli takie są zasady w Kościele to trzeba to zaakceptować. jest to jakaś forma poświęcenia. jakiś dar z siebie dla Boga. i to co napisała elwira ma sens. bo ksiądz to ma być sługa Boży dla ludzi. A jeśli kogoś nie stać na takie poświęcenie to może nie powinien zostawać księdzem..

no więc mniej więcej się wszystkie zgadzamy.
ja tez mam zastrzeżenia do innych działów kościoła jak sprzeciwy przeciwko karze śmierci. mówi sie że to nie humanitarne wbrew kościołowi a gdyby nie kara śmierci to chrześcijaństwa by nie było- Jezus został skazany na ukrzyżowanie co równało się ze śmiercią.
I to samo jest ciążą- aborcja nie bo to od chwili zapłodnienia jest juz dziecko ale jak poronisz i chcesz pochować to nie było ochrzczone i w ogóle- u mnie w mieście tak było!!!
Jestem wierząca i praktykująca ale jak dla mnie kościół powinien iśc z czasem.. cóż taka moja opinia :)