Skocz do zawartości
Forum

Luty 2013- mamuśki łączmy się

paczanga

Rekomendowane odpowiedzi

Naataalkaaoj oj właśnie strasznie byłam opuchnięta w dzień tego porodu. na innym foto widac nos kartofel a usta mam aż sine.
są dwie szkoły z tym porodem. jedna twoja że się nie da przygotować a kobieta instynktownie wie co ma robić a druga (którą ja wyznaje) że jednak jakaś wiedza jest potrzebna. szczególnie że personel robi z reguły tak żeby było mu wygodnie. i np podanie oksytocyny z reguły przyspiesza poród ale zawsze powoduje bardzo bolesne skurcze:36_1_4: kiedyś oglądałam taki film amerykański o porodach i tam podawali takie statystyki że liczba cesarek gwałtownie rośnie przed ukończeniem przez lek. planowego dyżuru, tak żeby mógł do domu iść bo oni tam chyba siedzą do końca porodu (jak dobrze pamiętam) itd. fajnie jest też np wiedzieć że jeżeli z dzieckiem wsio jest ok to personel powinien je odciąć od łożyska dopiero jak te przestanie pulsować ale im się nie chce czekać. i tak w koło.
jeszcze do tego wrócę że kobieta instynktownie wie jak się zachować to uważam za święta prawdę ale u mnie np zabroniły mi położne krzyczeć a mi się tak bardzo chciało. koleżanka pedagog wyjaśniła mi że można tak krzyczeć żeby się mieśnie rozluźniały (co jest też powiedziane w szkole rodzenie za którą jeszcze raz dziekuje sunny) można tez nieodpowiednio krzyczeć no ale one wogóle na mnie się krzywo patrzyły jak jęczałam:( więc czasem personel nie daje ci robić tego co uważasz za stosowne-naturalne. jak bym miała tą wiedzę wtedy to bym krzyczała.

dziś zaczynam pić napar w liści maliny Herbata z liści malin | parenting.pl

pakuje ta torbe dla siebie, pakuje...
masakra jakas, nie moge sie ogarnac

szukalam list w internecie, co jakas to czegos brakuje, w koncu stworzylam swoja, ale do konca nie jestem pewna, czy mam wszystko..

Maz wlaczyl mi Beara Gryllsa ktorego nie cierpie, a sam zasnal.
Pilot do TV zniknal w cudowny sposob. Zaraz sie skonczy wylaczeniem korkow :P

http://www.suwaczek.pl/cache/73b0e7aca8.png

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz64z17iov1t7qx.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bfaregz2k2y2kq5o.png

sunny a ja jestem z siebie dumna bo się spakowałam nas w dwie małe torby.
w mojej torbie dużo miejsca zajmują przekąski bo w szpitalu wiadomo jakie żarcie. a jak człek ur popołudniu to do rana o suchym żołądku. polecam sezamki.
ubrania na wyjście ze szpitala (dla siebie i maleństwa) w oddzielnej reklamówie
na marginesie te mydło to masz w takiej dużej kostce? ja soje je pokroiłam nożem. super się go używa, tak dobrze natłuszcza, o wiele lepiej niż dave.

paczanga dokladnie, kostka 300g, babka tez mowila, by sobie pociac :)

i co do tego jedzonka do faktycznie, musze sie zaopatrzyc w jakies przegryzki
do tego polozna mowila, by wziac sobie jakies biszkopty/herbatniki
co prawda niby nie mozna ze wzgledu na cesarke (w razie co), ale bez przesady, na glodnego nie mam zamiaru sie meczyc

gdzie kupilyscie ta herbatke z lisci malin? nie widzialam nigdzie (co prawda jakos intensywnie nie szukalam)

ja mam tylko bocianka na laktacje ;)

paczanga
kiedyś oglądałam taki film amerykański o porodach i tam podawali takie statystyki że liczba cesarek gwałtownie rośnie przed ukończeniem przez lek. planowego dyżuru, tak żeby mógł do domu iść bo oni tam chyba siedzą do końca porodu (jak dobrze pamiętam)

ha, w Danii odbebniaja swoja zmiane i ida do domu. Ja przy pierwszym porodzie przeszlam przez 3 zmiany :D

a co do statystyk odnosnie cesarek, to Polska jest w czolowce jesli chodzi o liczbe CC rocznie.

Ciuszki dla Maluszka 11 szt. rozm.56-74 (2923786211) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. no i przez przypadek wygrałam aukcje. w jeszcze jednaj tej Pani brałam udział ale tam ustawiła cene min więc nie wygrałam Ciuszki dla maluszka ze śpiworkiem 15 szt. (2923183144) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ale może jakoś da się je połaczyć

sunny herbatkę z liści malin dostałam od mojej "akuszerki" nie wiem gdzie można takie kupić. do porodu polecam jeszcze jakieś miętowe cukierki typu hols jak by którąś nagła ochota na mdłości naszła.

a co do statystyk odnosnie cesarek, to Polska jest w czolowce jesli chodzi o liczbe CC rocznie.

to samo jeśli chodzi o nacinanie krocza. ja rozumiem że inne nacje moga się od siebie różnić (np ameryka południowa gdzie prawie tego nie znają), dokładnych danych nie przytoczę bo nie pamiętam, ale np u angielek taki nacinańska wykonuje się kikanaści procent rzadziej. czy my się tak bardzo różnimy......

paczanga super zestaw, bardzo ladne ubranka :))

jednak to mi przypadlo w udziale kupowanie poscieli i materacyka dla Malego, moi rodzice kiepsko z kasa stoja i obiecali zwrocic pieniadze...
nie chcialam ich poganiac, ale skoro mam cos jeszcze zamawiac, czekac na dostawe, a potem prac i prasowac, to zdaze sie rozpakowac w tzw. miedzyczasie ;)

na allegro oczoplas i ceny baaaaaaaaardzo zroznicowane ;)

a ja dziś musiałam powiedzieć :"mąż ma zawsze racje" jak ja tego nie lubię. zostało mi trochę prania dla dzidziusia (skarpety kilka pajaców czapeczka sukieneczka) większość w kolorach. poprosiłam teściową żeby uprała razem ze swoimi rzeczami dla wnuczki żeby był jeden załadunek pralki lub jak ona to lubi za raz ręcznie wyprać. mąż ostrzegał że to się źle skończy:(przychodzę a ona te wszystkie rzeczy w garze gotuje:glass: o elastyczności skarpetek mogę pomarzyć.

Sunny co do materaca to może natalia (rehabilitantka) by ci doradziła. ja mam bardzo twardy, chyba kokosowy.
nie wiesz jak ten olejek z gorzkich migdałów przechowywać. narazie stoi u mnie w lodówce ale chyba go muszę wkońcu dopakować do torby.

paczanga

to samo jeśli chodzi o nacinanie krocza. ja rozumiem że inne nacje moga się od siebie różnić (np ameryka południowa gdzie prawie tego nie znają), dokładnych danych nie przytoczę bo nie pamiętam, ale np u angielek taki nacinańska wykonuje się kikanaści procent rzadziej. czy my się tak bardzo różnimy......

my sie nie roznimy. roznia sie tylko poloznicy, a niestety Ci w Polsce sa daaaaaleko za najnowszymi odkryciami. juz dawno udowodniono, ze kontrolowane pekniecie goi sie szybciej, latwiej i z mniejsza iloscia powiklan, niz rana po nacieciu. W Polsce za to, funkcjonuje mit, ze jest odwrotnie. Do tego naciecie wcale nie gwarantuje, ze sie nie peknie. Obrazowo tlumaczac, to kobiece tkanki w miejscu intymnym przypominaja troche material; jak natniesz bawelniana scierke, to pozniej ciagnac, pieknie i latwo sie rozerwie. Bez naciecia, potrzeba duzo sily, zeby ja rozerwac.

Wazne jest tez zachowanie poloznej w trakcie porodu. W momencie wychodzenia glowki, powinna dlonia uciskac miejsce miedzy pochwa, a odbytem, zeby zminimalizowac sily, dzialajace wtedy na skore.

Ja herbatę z liści malin kupiłam w zielarskim sklepie, żadnych rewelacji po niej nie mam. Zalewam łyżeczkę 100g wody czekam naż wystygnie i piję z zatkanym nosem, bo w smaku nie bardzo, na laktacje herbatkę też jedną filiżanke piję, ale siarę mam już od kilku dobrych tygodni....a jak to będzie z karmieniem to wyjdzie w praniu....

miłego weekenndu dziewczyny, u mnie na uczelni;/;p

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxw8iikldrje9wc.png

natalinkaaa
Sunny wazne jest, zeby materacyk nie byl zbyt miekki ale tez nie moze byc twardy jak kamien. Nie powinien sie zapadac (jak te z gabki). Wazne jest, zeby materacyk byl nowy. Mysle, ze w Twojej sytuacji kupilabym ten gryka:pianka:kokos i dodatkowo bym zainwestowala w pokrowiec przeciw roztoczom :) Ale decyzja nalezy do Was ;)

a dla mnie to jest nabijanie ludzi w butelke i wyciaganie kupy pieniedzy niepotrzebnie. Ja mam materac z ikeii; bylo kilka rodzajow, wszystkie dusilam, siadalam, itd. tyle, ze na szczescie pojechala ze mna siostra, ktora mnie oswiecila. Sprawdzajac twardosc materaca, przewaznie naciska sie go reka, a nacisk naszej reki jest kilkukrotnie wiekszy, niz waga (nawet rocznego) dziecka. Do tego ciezar pociechy, rozklada sie na wieksza powierzchnie. Wedlug mnie troche lepszy piankowy materac, spokojnie da rade. W ikei byl tylko jeden (najtanszy), ktory byla bardzo cienki i miekki, cala reszta miala podobna twardosc.

solange63
natalinkaaa
Sunny wazne jest, zeby materacyk nie byl zbyt miekki ale tez nie moze byc twardy jak kamien. Nie powinien sie zapadac (jak te z gabki). Wazne jest, zeby materacyk byl nowy. Mysle, ze w Twojej sytuacji kupilabym ten gryka:pianka:kokos i dodatkowo bym zainwestowala w pokrowiec przeciw roztoczom :) Ale decyzja nalezy do Was ;)

a dla mnie to jest nabijanie ludzi w butelke i wyciaganie kupy pieniedzy niepotrzebnie. Ja mam materac z ikeii; bylo kilka rodzajow, wszystkie dusilam, siadalam, itd. tyle, ze na szczescie pojechala ze mna siostra, ktora mnie oswiecila. Sprawdzajac twardosc materaca, przewaznie naciska sie go reka, a nacisk naszej reki jest kilkukrotnie wiekszy, niz waga (nawet rocznego) dziecka. Do tego ciezar pociechy, rozklada sie na wieksza powierzchnie. Wedlug mnie troche lepszy piankowy materac, spokojnie da rade. W ikei byl tylko jeden (najtanszy), ktory byla bardzo cienki i miekki, cala reszta miala podobna twardosc.

Solange ja nie namawiam nikogo. Zapytano mnie o zdanie, wiec sie wypowiedzialam. Jestem fizjoterapeutka i na tym akurat sie znam :) Ale kazdy niech kupuje co chce :p A poza tym materacyk dla dziecka powinien spelniac wiecej kryteriow a nie tylko jednorazowe sprawdzenie jego miekkosci reka... Ciekawa jestem, czy sama spisz na piankowym materacu :)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8u69pcplinbj.png

natalinkaaa z tego artykułu co podałaś wynika że jak kogoś nie stać na lateks może wybrać dobrą piankę. mnie nie stać żeby wydać 500zł niestety na rok czy 2 użytkowania (tak wiem że wtedy dziecko najszybciej rośnie i najwiecej złego taki materac może mu zrobić).

koleżanka kiedyś w gościach spała na takim lateksie dobrej jakości i mówiła że to najfajniejszy materac jaki użytkowała, a w domu ma dobry sprężynowy.
swoją drogą większość ludzi na zwykłych piankach śpi, bo przecież to jest w warsalkach. ja odkąd mam materac nie wyobrażam sobie powrotu na warsalkę