Skocz do zawartości
Forum

wątróbka jak ją przygotowujecie?

fionka

Rekomendowane odpowiedzi

Jak przygotowujecie wątróbkę? Macie jakieś swoje przepisy? My ją w domu uwielbiamy ale robię ją zwyczajnie: obtaczam w mące smażę na patelni, ostatnio na tefloneowej bez tłuszczu (ale i tak dodaję kilka łyżek tylko trochę mniej niż na zwykłej), pieprzę na koniec solę. Na oddzielnej patelni cebulka a potem to łaczę. Zwyczajnie a jak można urozmaicić wątróbkę (ja robię drobiową jest smaczniejsza).

Trzeba pamietac ze watrobki nie soli sie przed smazeniem bo bedzie twarda.
Ja znam supe rprzepis na potrawke z watrobki - maz jak nie cierpial watrobki tak teraz wcina az milo :) Potrzebujemy
* watrobke drobiowa
* pieczarki
* cebulke
* papryke czerwona
* smietane

Watrobke kroimy na mniejsze kosteczki, podsmazamy na oleju lub margarynie, pieczarki kroimy i na osobnej patelni smazymy z cebulka - dodajemy do watrobki, wrzucamy pokrojona papryke czerwona i smazymy, dodajemy smietany , przyprawy, troszke jeszcze dusimy razem i wsio :)

Szczęsliwa mama

Znam jeszcze co stakiego ( nie pisze dokladnie ile czego bo robie na oko a pisze z pamieci :P )

Watrobka w jarzynach

* ok 0,5 kg watrobki drobiowej
* cebula
* czosnek ok 2 zabki
* marchew
* mala pietruszka
* malutki selerek
* pomidory z puszki
* listki laurowe ok 2 szt
* ziele angielskie ze 3-4
* papryka slodka
* vegeta
* sol i pieprz

Watrobke kroimy na mniejsz ekawalki i smazymy na oleju.Warzywa scieramy na tarce o duzych oczkach.Cebule kroimy w kostke.Wszystko dusimy ( ok 20 minut ) z papryka slodka ( tak z lyzeczke ) i roztartym czosnkiem oraz sola i pieprzem.Pod koniec dodajemy pomidory z puszki i watrobke.Wrzucamy ziele i liscie laurowe i dusimy jeszcze z 10 minut co jakis czas mieszajac.I gotowe.

Mozna to jesc z pieczywem, makaronem lub ryzem. Taka "Watrobka po grecku" :P

Lub takie placuszki z watrobki.
*watrobka
*pieczarki
*jajka
*maka pszenna
*cebula
*sol i pieprz
*olej do smazenia

Watrobke kroimy w drobna kosteczke podobnie robimy z cebulka.Pieczarki scieramy na tarce z duzymi oczkami. Do watrobki dodajemy cebule, pieczarki, wbijamy jajka, doprawiamy, dodajemy make ( ok 4-5 lyzek ).Na patelni rozgrzewamy olej a z masy robimy na patelni takie placuszki-kotleciki i smazymy z obi stron.Do masy mozna dodac troszke natki pietruszki lub koperek.
Na usmazone kotleciki mozemy polozyc troche usmazonej cebulki ( polkrazki ) :)

Szczęsliwa mama

Wątróbkę należy jeść, bo jest bardzo zdrowa, ale niektórzy niestety jej nie lubią, przede wszystkim za jej gorzki smak. Dlatego też koniecznie należy ją moczyć w mleku, żeby się go pozbyć. Ja moczę już dzień wcześniej. Robię ciasto - takie jak na naleśniki: mąka, jaja, mleko i dodaje dużo czosnku. Obtaczam wątróbkę w tym cieście i smażę - gwarantuję, że nie czuć wątróbki i nawet Ci co nie lubią - zjedzą (no chyba, że i czosnku nie lubią).

Najlepsza watrobka drobiowa.
Moczysz ja w mleku ok godziny, nastepnie osuszasz na sicie. Otaczasz w bulce tartej i smazysz na wysokim ogniu ( Uwaga! mocno pryska olej) Nastepnie wkladasz do misy solisz i pieprzysz. Kroisz cebulke w paseczki i jablka w osemki. Na patelni po watrobce podduszasz razem (jablka potrzebuja wiecej czasu by zmieknac) Nastepnie dorzucasz na patelnie wczesniej usmazona watrobke i trzymasz w cieplym, (5min) mieszajac by sie "przegryzlo"

Pamietajcie MAMUSKI W CIAZY! My nie powinnysmy jesc watrobki :( jak i serow plesniowych - mojego przysmaku....

http://www.suwaczki.com/tickers/ojxewn15stpumjv2.png

isabela
Najlepsza watrobka drobiowa.
Moczysz ja w mleku ok godziny, nastepnie osuszasz na sicie. Otaczasz w bulce tartej i smazysz na wysokim ogniu ( Uwaga! mocno pryska olej) Nastepnie wkladasz do misy solisz i pieprzysz. Kroisz cebulke w paseczki i jablka w osemki. Na patelni po watrobce podduszasz razem (jablka potrzebuja wiecej czasu by zmieknac) Nastepnie dorzucasz na patelnie wczesniej usmazona watrobke i trzymasz w cieplym, (5min) mieszajac by sie "przegryzlo"

Pamietajcie MAMUSKI W CIAZY! My nie powinnysmy jesc watrobki :( jak i serow plesniowych - mojego przysmaku....

a dlaczego nie wolno jeść wątróbki w ciązy?

Watroba jest wartosciowym produktem spozywczym, wskazanym dla chorych na anemie na tle niedoboru zelaza, ma ogromne ilosci wit A i B12. Jednak ze wzgledu na wysoki cholesterol nie powinna byc spozywana czesciej niz raz w tygodniu. Mimo to produkt ten powinien byc pomijany w zywieniu kobiet zamierzajacych zajsc w ciaze lub bedace w pierwszym trymestrze, poniewaz wysoka zawartosc witaminy A moze powodowac uszkodzenie plodu!

http://www.suwaczki.com/tickers/ojxewn15stpumjv2.png