Skocz do zawartości
Forum

wątróbka jak ją przygotowujecie?


fionka

Rekomendowane odpowiedzi

Jak przygotowujecie wątróbkę? Macie jakieś swoje przepisy? My ją w domu uwielbiamy ale robię ją zwyczajnie: obtaczam w mące smażę na patelni, ostatnio na tefloneowej bez tłuszczu (ale i tak dodaję kilka łyżek tylko trochę mniej niż na zwykłej), pieprzę na koniec solę. Na oddzielnej patelni cebulka a potem to łaczę. Zwyczajnie a jak można urozmaicić wątróbkę (ja robię drobiową jest smaczniejsza).

Odnośnik do komentarza

Trzeba pamietac ze watrobki nie soli sie przed smazeniem bo bedzie twarda.
Ja znam supe rprzepis na potrawke z watrobki - maz jak nie cierpial watrobki tak teraz wcina az milo :) Potrzebujemy
* watrobke drobiowa
* pieczarki
* cebulke
* papryke czerwona
* smietane

Watrobke kroimy na mniejsze kosteczki, podsmazamy na oleju lub margarynie, pieczarki kroimy i na osobnej patelni smazymy z cebulka - dodajemy do watrobki, wrzucamy pokrojona papryke czerwona i smazymy, dodajemy smietany , przyprawy, troszke jeszcze dusimy razem i wsio :)

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Znam jeszcze co stakiego ( nie pisze dokladnie ile czego bo robie na oko a pisze z pamieci :P )

Watrobka w jarzynach

* ok 0,5 kg watrobki drobiowej
* cebula
* czosnek ok 2 zabki
* marchew
* mala pietruszka
* malutki selerek
* pomidory z puszki
* listki laurowe ok 2 szt
* ziele angielskie ze 3-4
* papryka slodka
* vegeta
* sol i pieprz

Watrobke kroimy na mniejsz ekawalki i smazymy na oleju.Warzywa scieramy na tarce o duzych oczkach.Cebule kroimy w kostke.Wszystko dusimy ( ok 20 minut ) z papryka slodka ( tak z lyzeczke ) i roztartym czosnkiem oraz sola i pieprzem.Pod koniec dodajemy pomidory z puszki i watrobke.Wrzucamy ziele i liscie laurowe i dusimy jeszcze z 10 minut co jakis czas mieszajac.I gotowe.

Mozna to jesc z pieczywem, makaronem lub ryzem. Taka "Watrobka po grecku" :P

Lub takie placuszki z watrobki.
*watrobka
*pieczarki
*jajka
*maka pszenna
*cebula
*sol i pieprz
*olej do smazenia

Watrobke kroimy w drobna kosteczke podobnie robimy z cebulka.Pieczarki scieramy na tarce z duzymi oczkami. Do watrobki dodajemy cebule, pieczarki, wbijamy jajka, doprawiamy, dodajemy make ( ok 4-5 lyzek ).Na patelni rozgrzewamy olej a z masy robimy na patelni takie placuszki-kotleciki i smazymy z obi stron.Do masy mozna dodac troszke natki pietruszki lub koperek.
Na usmazone kotleciki mozemy polozyc troche usmazonej cebulki ( polkrazki ) :)

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Wątróbkę należy jeść, bo jest bardzo zdrowa, ale niektórzy niestety jej nie lubią, przede wszystkim za jej gorzki smak. Dlatego też koniecznie należy ją moczyć w mleku, żeby się go pozbyć. Ja moczę już dzień wcześniej. Robię ciasto - takie jak na naleśniki: mąka, jaja, mleko i dodaje dużo czosnku. Obtaczam wątróbkę w tym cieście i smażę - gwarantuję, że nie czuć wątróbki i nawet Ci co nie lubią - zjedzą (no chyba, że i czosnku nie lubią).

Odnośnik do komentarza

Najlepsza watrobka drobiowa.
Moczysz ja w mleku ok godziny, nastepnie osuszasz na sicie. Otaczasz w bulce tartej i smazysz na wysokim ogniu ( Uwaga! mocno pryska olej) Nastepnie wkladasz do misy solisz i pieprzysz. Kroisz cebulke w paseczki i jablka w osemki. Na patelni po watrobce podduszasz razem (jablka potrzebuja wiecej czasu by zmieknac) Nastepnie dorzucasz na patelnie wczesniej usmazona watrobke i trzymasz w cieplym, (5min) mieszajac by sie "przegryzlo"

Pamietajcie MAMUSKI W CIAZY! My nie powinnysmy jesc watrobki :( jak i serow plesniowych - mojego przysmaku....

http://www.suwaczki.com/tickers/ojxewn15stpumjv2.png

Odnośnik do komentarza

isabela
Najlepsza watrobka drobiowa.
Moczysz ja w mleku ok godziny, nastepnie osuszasz na sicie. Otaczasz w bulce tartej i smazysz na wysokim ogniu ( Uwaga! mocno pryska olej) Nastepnie wkladasz do misy solisz i pieprzysz. Kroisz cebulke w paseczki i jablka w osemki. Na patelni po watrobce podduszasz razem (jablka potrzebuja wiecej czasu by zmieknac) Nastepnie dorzucasz na patelnie wczesniej usmazona watrobke i trzymasz w cieplym, (5min) mieszajac by sie "przegryzlo"

Pamietajcie MAMUSKI W CIAZY! My nie powinnysmy jesc watrobki :( jak i serow plesniowych - mojego przysmaku....

a dlaczego nie wolno jeść wątróbki w ciązy?

Odnośnik do komentarza

Watroba jest wartosciowym produktem spozywczym, wskazanym dla chorych na anemie na tle niedoboru zelaza, ma ogromne ilosci wit A i B12. Jednak ze wzgledu na wysoki cholesterol nie powinna byc spozywana czesciej niz raz w tygodniu. Mimo to produkt ten powinien byc pomijany w zywieniu kobiet zamierzajacych zajsc w ciaze lub bedace w pierwszym trymestrze, poniewaz wysoka zawartosc witaminy A moze powodowac uszkodzenie plodu!

http://www.suwaczki.com/tickers/ojxewn15stpumjv2.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...