Skocz do zawartości
Forum

cycoholizm a nauka jedzenia i picia

Rekomendowane odpowiedzi

MartaMaria takie cyckowe dziecko to nie chce za bardzo pić. Moją też trzeba pilnować, choć ma dni, że pije ładnie. Spróbuj po prostu kilka razy dziennie proponować, nawet co godzinę kilka łyżeczek, to w ciągu dnia trochę się tego uzbiera. Moja starsza to jej stawiam w niekapku obok zabawek i sama sobie popija.
Zwróć też uwagę co dajesz: gotowana marchewka, banan, ryż, mus jabłkowy maja właściwości zapierające. Za to suszone śliwki, świeże jabłko, soczek/kompot ze śliwek maja właściwości rozluźniające.

MartaMaria
a jak u was z piciem? kurczę, odkąd je dwa inne posilki to robi takie bobeczki i caly przy tym czerwony :(( a cos nie chetny do picia. próbuję z niekapka ale krzywi sie i niewiele tego wypije ok 10 ml!!!

a co mu dajesz?? ja na początku dawałam przegotowaną wodę normalnie kranową, najpierw też szło mało tak do 15ml ale potem coraz lepiej. pożniej kupowałam soczki ale też rozcieńczałam z ciepłą wodą.

Dziewczyny, to nie chodzi o to czy ktos daje sok pysio, zdzisio czy inny kubuś. Rzecz w tym ile beta-karotenu dziecko dostaje, tak więc doprowadzić do przedawkowania beta-karotenu dając dziecku za dużo marchwi czy dyni (szczególnie marchewka jest głównym składnikiem soków przecierowych dla dzieci i zupek, bo jest tania). Z tymi pysiami czy kubusiami uważałabym ze względu na to, że zawierają sporo cukru, a doprowadzić do tego, że dziecko będzie pomarańczowe można też bobofrutami. Wszystko z umiarem