Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
ronia

Antonówki ... przepisy

Rekomendowane odpowiedzi

Kochane :Nieśmiały:
Mam sporo jabłuszek antonówek w domku na działce i nie mam pomysłu co z nimi zrobić. Jeśli macie jakieś wypróbowane przepisy prosiłabym :Nieśmiały: Z góry wielkie dziękuje :Całus:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość goska

Placuszi z jablkami
Ciasto:
1/4 zsiadlego mleka lub kefiru
2jajka
10 dag cukru 25 dag mąki 4 jabłka

zsiadle mleko łączymy z jajkami dodajemy make i cukier.Mieszamy aby nie bylo grudek
Jablka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki i wrzucamy do ciasta a potem smazymy placki

SErnik z jabłkami

Ciasto
30 dag maki
15 dag masla
8 dag cukru pudru
2 jajka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
1 kg twarogu
5 jajek
5dag masla
40 dag cukru pudru
1cukier waniliowi
1 budyn waniliowy
1lyzeczka proszku do pieczenia
1kg jablek antonowek lub papierowek
3 lyzki gestej smietany
przygotowanie ciasta:

masło ucieramy z cukrem pudrem i jajkami na gladką mase.mąke z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy i miksujemy

masa serowa:
twarog mielimy.bialka ubijam na sztywno piane,maslo miksuje z cukrem pudrem i waniliowym i do tego zołtka i miksoje na gladką mase w trakcie dodaje twarog ,smietane ,budyn ,proszek do pieczenia a na koniec ubito piane z bialek i miksuje

obrane jablka kroje w cienkie plastry.ciasto wlewam w blache i ukladam gesto plasterki jablek a na jablka wlewam mase serową.Piecze sie ok godz w temp 180-200 stopni C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość goska

wiesz takie przepisywanie z zeszytu troche schodzi tego przepisu na mus nie moge znajsc ale na ciasta z jablkami mam durzo a takrze na konfitury

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość goska

dżem z jabłek i winogron:
3 kg winogron
1 kg antonówek
1 kg cukru
kwasek cytrynowy

Winogrona umyć i gotować, aż lekko się rozgotują. Wystudzić, przetrzeć przez sito. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce. Winogrona, jabłka , dodać cukier, kwasek cytrynowy, gotować ok. 1/2 h. Gorący dżem włożyć do czystych, wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Pozostawić na kilka godzin.

Mus jabłkowy:

Składniki:

2,5 kg jabłek papierowki lub antonowki lub inne (bez skórki i gniazd nasiennych)
2 łyżeczki pokrojonej w paski skórki pomarańczowej
1 opakowanie Cukier żelujący 2:1 Dr. Oetkera
Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce na grubsze wiórki, przełożyć do garnka, wsypać cukier żelujący, dodać skórkę pomarańczową, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować około 5 minut. Garnek zestawić z ognia. Jabłka ostudzić,a następnie zmiksować przystawką do rozdrabniania. Zagotować ponownie, nałożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, ułożyć do góry dnem.

Mam nadzieje ze bedzie smakowac:):):36_17_7:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja obieram jabłka i pozbywam się oczywiście gniazdek nasiennych. Potem duszę przez dwa dni. Na bardzo małym ogniu i często mieszając (chodzi o to, żeby odparowało jak najwięcej wody). Pod koniec gotowania dodaję szklankę cukru (bez cukru pleśnieją, sprawdziłam). Gorące nakładam do słoików i zakręcam. Ponieważ jabłka mają tendencję do pleśnienia, to dodatkowo je pasteryzuję około 30 minut.
Wspaniałe do szarlotki i naleśniczków.


http://www.suwaczek.pl/cache/6f1b42b5f8.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7a5cbabe25.png
http://www.suwaczek.pl/cache/cbe51cba9d.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja polecam dodanie do takiej masy odrobine cukru cynamonowego :)
Taka masa swietnie nadaje sie do ciasta
Składniki
0,5 kg mąki
1 kostka margaryny
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
jabłka (lub mus jabłkowy)

Sposób przygotowania

Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę, na to jabłka pokrojone w plasterki, bądź posmarować musem. Następnie wylać gorący budyń i drugą połowę ciasta wyłożyć na gorący budyń. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.

Jesli robisz ze swiezymi jablkami to polecam wymieszac je z budyniem :)


Szczęsliwa mama

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...