Skocz do zawartości
Forum

Nasze wypieki


ezelka

Rekomendowane odpowiedzi

polleczka
Ostatnio znalazłam gdzieś wątek o raffaello na krakersach, no i oczywiście już dwa razy robiłam. Pyszne, choć ja wolę pierwszego dnia, gdy takie "chrupkie" jeszcze. Ale mąż lubi zawsze, no to się nie marnuje ;)

ja robiłam rafaello- kuleczki- tak że wafelka kruszysz, robisz masę i do środka wciskasz migdal o i obtaczasz w kokosie- mówimy o tym samym? bo to pyyycha :smile_move:

Odnośnik do komentarza

Ulala1986
polleczka
Ostatnio znalazłam gdzieś wątek o raffaello na krakersach, no i oczywiście już dwa razy robiłam. Pyszne, choć ja wolę pierwszego dnia, gdy takie "chrupkie" jeszcze. Ale mąż lubi zawsze, no to się nie marnuje ;)

ja robiłam rafaello- kuleczki- tak że wafelka kruszysz, robisz masę i do środka wciskasz migdal o i obtaczasz w kokosie- mówimy o tym samym? bo to pyyycha :smile_move:

kuleczki(ale w wersji bez migdala w srodku) mysle zrobic w najblizszym czasie-zostalo mi troszke wafla:D
kuleczki sa pyszne:usmiech:

Odnośnik do komentarza

Otka, przepis znalazlam na "moje wypieki"
wklejam:

Składniki na masę mleczną:

1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
175 g miękkiego masła
1 szklanka mleka w proszku (najlepsze pełne 'niebieskie', ale może być też odtłuszczone w granulkach - ja takiego użyłam)
Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Jak tylko cukier się rozpuści, ściągnąć z palnika, ostudzić.

Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodać mleko w proszku i zmiksować.

Składniki na masę z nutelli:

100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
100 g orzechów laskowych (nie mogą być inne, ze względu na smak), posiekanych, podpieczonych (można podsmażyć na suchej patelni, niekoniecznie piec w piekarniku)
Masło, nutellę, kakao zmiksować, na koniec dodać zmielone i posiekane orzechy, wymieszać.

Ponadto:

3 suche wafle (o wymiarach 23 x 29 cm każdy) - użyłam wafle firmy DanCake, ale mogłyby być lepsze, do wafli innej firmy nie miałam niestety dostępu
70 g czekolady mlecznej
70 g czekolady gorzkiej
Pierwszy wafel położyć na deseczce, posmarować masą z nutelli, przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną, przykryć waflem. Obciążyć deseczką i włożyć na lekkie stężenie kremów do lodówki (kremy po całonocnym leżakowaniu w lodówce ciężej się kroją, trzeba je wyjąć z lodówki wcześniej). Po stężeniu i sklejeniu się wafli posmarować je płynną czekoladą od strony kremu mlecznego (czekoladę gorzką i mleczną stopić w kąpieli wodnej i wymieszać). Poczekać, aż czekolada stężeje, pokroić na kwadraty.

Odnośnik do komentarza

Ulala1986
polleczka
Ostatnio znalazłam gdzieś wątek o raffaello na krakersach, no i oczywiście już dwa razy robiłam. Pyszne, choć ja wolę pierwszego dnia, gdy takie "chrupkie" jeszcze. Ale mąż lubi zawsze, no to się nie marnuje ;)

ja robiłam rafaello- kuleczki- tak że wafelka kruszysz, robisz masę i do środka wciskasz migdal o i obtaczasz w kokosie- mówimy o tym samym? bo to pyyycha :smile_move:

Proszę o przepis do brzmi smakowicie.Mniaaam!

http://www.suwaczek.pl/cache/3b92461a0b.png
http://www.suwaczek.pl/cache/8fd5a3da9a.png
http://www.suwaczki.com/tickers/gann3e3k63u83qf1.png

Odnośnik do komentarza

ja te kokosowe robie z takiego przepisu:

Składniki na około 25 trufli:

200 g białej czekolady (dobrej jakości)
pół szklanki śmietany kremówki
1/3 szklanki płatków kukurydzianych lub suchych wafli
1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki likieru kokosowego
3 łyżki mleka w proszku
Do obtoczenia:

wiórki kokosowe
zmielone migdały
Do garnuszka wlać kremówkę, dodać masło, podgrzewać. Dorzucić połamaną w kostkę białą czekoladę, na najmniejszej mocy palnika ją rozpuszczać, ciągle mieszając. Przelać do miski, dodać wiórki kokosowe, pokruszone płatki lub wafle, likier, mleko w proszku. Wszystko wymieszać. Włożyć do lodówki do stężenia.

Następnie formować kulki, obtaczać w wiórkach kokosowych, a następnie w zmielonych migdałach. Przechowywać w lodówce.

Odnośnik do komentarza

Inkaaa
ezelka pysznie wygląda ::): właśnie czytałam przed chwilą ten sam przepis i miałam Cię zapytać czy korzystałaś z tego :wink:

Bettyy podeślij do mnie trochę jabłek, chętnie wykorzystam :smile:

Masy nie robiłam z tego przepisu ale biszkopt z makiem super smakuje:Śmiech:

Bettyy no to czekamy na fotki:Śmiech:

Sprzedam ubranka dla dziewczynki 68-74
http://szafka.pl/profil/ezelka/sprzedaje_lub_wymieniam
KINGA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-59384.png
KALINA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-61108.png
http://s2.pierwszezabki.pl/041/041021940.png?9757Z

Odnośnik do komentarza

Elzetka- to z makiem to bym z chęcią wchłonęła :smile_move::smile_move: dawno takiego nie jadłam :D
Na te kuleczki to nie mam przepisu,muszę napisać do mamy, ale ten przepis do Helenki brzmi podobnie, tylko myśmy nie dodawali likieru i migdały w całości wciskałam do środka kuleczek i wtedy obtaczałam w kokosie.
Karpatka :D
ciasto:
1 szkl wody
4 jajka
1 szkl mąki
1/2 kostki margaryny
wodę zagotować z margaryną, dodać mąke i wymieszać. po ostudzeniu wbic jajka i wymiksować na gładko. podzielić na 2 części i każdą rozsmarować na blaszce. piec na złoto- 180 oc ok 30 min
krem:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
1 szkl cukru
kostka masła-- miękkiego
prawie całe Mleko zagotować z cukrem. dodać wymieszane mąki w odrobinie mleka i ugotować budyń
ostudzić. utrzeć masło i po troszku dodawać zimy budyń.
przełożyć ciasto kremem i do lodówki. :D:36_3_15:

Odnośnik do komentarza

oo znalazłam mój przepis na kuleczki rafaello :)
10 dkg kokosu do środka i tyle samo do otoczenia
kostka masła
1 szkl cukru
1/2 szkl wody
25 dkg mleka w proszku
2 płatki wafla lub herbatniki
paczka migdałów całych- już obranych

wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier. po ostudzeniu wlać do miski dodać miękkie masło, rozgnieciony wafel mleko i kokos. wymieszać i do lodówki na 30 min
z masy uformować kulki, włożyć migdał do środka i obtoczyć w kokosie :D przechowujemy oczywiście w lodówce :D

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...