Skocz do zawartości
Forum

Mały Jaś ...

kaskasto

Rekomendowane odpowiedzi

aldonka23
Helena
dbozuta
Helena dla Ciebie może to i zabawne bo dla mnie nie

dla mnie forma tej akcji nie jest zabawna

nie przekaz-forma

szkoda,że nie rozumiesz,ze dla innych osob to jest wazne
i ze mozna jakos dzialac
mowic ludziom
bo napewno beda pytac widzac bryloczka
czy samemu zaczac rozmowe...
wez mi to nie wyjezdzaj z tekstem,o nie rozumieniu,ok

Helena
dbozuta
Helena Tobie szkoda 6 zł na jaśka a czemu za free ktoś ma na kilka godzin oddac za darmo salę która jest warta więcej?

a dlaczego sale wypozyczac za pieniadze? mozna zaprosic na jakas salke katechetyczna,plebanie,albo kosciol za darmo ksiadz niech udostepni
szkola swietlice niechudostepni
a za granica wschodnia tez napewno cos sie by znalazlo

Helena w Polsce żadna szkoła nie udostępni Ci żadnej sali za darmo. Ja pracuję w szkole i wynajęcie sali kosztuje 35zł za godzinę. Podejrzewam, że w każdej szkole się cenią i nikt za darmo nie pozwoli komuś wejść, a już na pewno nie na świetlicę.

Helena
aldonka23
Helena

dla mnie forma tej akcji nie jest zabawna

nie przekaz-forma

i ze mozna jakos dzialac
mowic ludziom

dla mnie tak jest skoro tyle ludzi ci tutaj tlumaczy

aldonka23
Helena
aldonka23

i ze mozna jakos dzialac
mowic ludziom

CO MI TLUMACZY?
pisza mi tylko o sprawach ktore juz dawno wiem,
nie byl mi do tego(czyli do zapoznania sie z roznymi wartosciami) potrzebna zadna dziwna rzecz

ja tam wole przeznaczyc swoje pieniadze na cele,ktore w duzym procencie dotra do zrodla, anie do zapchania kieszeni
ot co
i to nie jest trudne do zrozumienia!!!!

Helena
aldonka23
Helena

CO MI TLUMACZY?
pisza mi tylko o sprawach ktore juz dawno wiem,nie byl mi do tego potrzebny zadna smieszna rzecz
wieskzosc moich znajomych tez wie co jest dobre a co jest zle!

ja tam wole przeznaczyc swoje pieniadze na cele,ktore w duzym procencie dotra do zrodla, anie do zapchania kieszeni
ot co

Helena to forum jest po to, żeby każdy mógł wyrazić swoje zdanie. Ty masz takie, ktoś ma inne i nie wiedzę powodu, żeby się unosić bo masz inne zdanie niż reszta Forumowiczek.

Helena
aldonka23
Helena

CO MI TLUMACZY?
nie byl mi do tego(czyli do zapoznania sie z roznymi wartosciami) potrzebna zadna dziwna rzecz

ot co

:36_11_23:
a przeznaczylas cos?

Inkaaa
Helena
dbozuta
Helena Tobie szkoda 6 zł na jaśka a czemu za free ktoś ma na kilka godzin oddac za darmo salę która jest warta więcej?

a dlaczego sale wypozyczac za pieniadze? mozna zaprosic na jakas salke katechetyczna,plebanie,albo kosciol za darmo ksiadz niech udostepni

Helena w Polsce żadna szkoła nie udostępni Ci żadnej sali za darmo. Ja pracuję w szkole i wynajęcie sali kosztuje 35zł za godzinę. Podejrzewam, że w każdej szkole się cenią i nikt za darmo nie pozwoli komuś wejść, a już na pewno nie na świetlicę.

na jakas imprez,czy spotkanie przy kawie-to i rozumiem
ale podejrzewam,ze gdyby ktos chcial skorzystac do takich celow swietlice,napewno by inaczej do tego podeszli-przynajmniej powinni

aldonka23
Helena
aldonka23

CO MI TLUMACZY?

ot co

:36_11_23:
a przeznaczylas cos?

to jest moja sprawa-nie robie nic pod publike-wiec nie bede sie z tego spowiadac

Helena
Inkaaa
Helena

na jakas imprez,czy spotkanie przy kawie-to i rozumiem
ale podejrzewam,ze gdyby ktos chcial skorzystac do takich celow swietlice,napewno by inaczej do tego podeszli-przynajmniej powinni

No skoro Ty wiesz lepiej co powinni to ok. Ja wiem swoje, Ty wiesz swoje. W Polsce nic za darmo nie dostaniesz, ot co! A po za tym kto robi spotkania przy kawie w szkolnej sali?

odnosze wrazenie ze teraz niektore z was probuje mi za przeproszeniem mi tylko"przydupic"

bezsensu!
ale jaki cel?ze niby chcecie mnie uswiadomic o aborcji?nie trzeba-swoje zdanie juz wyrazilam-jak ktos ciekawy niech sobie poszuka kilka wpisow wczesniej
czy przekonac do jasia?napisalam w pierwszym w pisie w tym temacie co o tym sadze

ca moze tak poprostu zaistniec w temacie?

to sie odnosi do nowych uczestniczek w tym temacie-zeby bylo jasne:wink:

nie "pije" do osob,ktore w normalny sposob prowadzily dyskusje na dany temat:wink:
mimo,ze mamy inne zdanie na temat formy tej akcji

PS
jeszcze sprawa swietlicy -o aborcji nalezy uswiadamiac mlodziesz szkolna-przede wszystkim-to dlaczego szkola miala by nie oddac za darmo do dyspozycji? w ramach edukacji
oczywiscie ze to zly pomysl-napewno sie zraz o tym przekonam w jakims innym wpisie

U mnie w ogólniaku były takie małe "Jasie" w sali od religii i biologii(na każdym etapie ciąży) Taki naukowy eksponat...
Osobiście nie kupię miniaturki Jasia,bo kojarzy mi się źle.Nie chciałabym go ani ja,ani mój mąż.Ale to moje zdanie.

Akcja jak akcja.Każdy znajdzie tyle plusów ile minusów.
Akcja plakatów aborcyjnych też miała być pro lajf a wyszło jak zawsze.Płot przy szkole raczej nie nastrajał do zadumy na obrazami martwych dzieci.
Niemy krzyk miał być edukacyjny,nie był.
Choć z drugiej str,trzeba próbować gdzie się da...

trzeba próbować docierać z informacją w różny sposób ...

Helena każdy ma prawo do własnego zdania ... każdy ponosi odpowiedzialność za swoje czyny sam ... i nie mnie się wtrącać w to co ty czujesz, uważasz za słuszne ... robisz jak uważasz (każdy robi jak uważa za słuszne)

ja tylko podrzuciłam temat bo nie jest mi obojętne zycie ludzkie i to czy się o tym mówi, działa czy nie ...

każdy ma prawo do własnego zdania i trzeba to uszanować :) i nie ma co tu atakować siebie na wzajem bo nie taki był zamysł jak pisałam ten post pierwszy w tym wątku :)

Agnieszko ale może te akcje przemówią chociaż do jednej osoby ... to warto to czynić :)

Mama Dominika (16.07.2001), Oskara (02.07.2005), Nikosia (25.06.2009) i Małgosi (07.08.2013)

kaskasto
Agusia nie twierdzę ze tylko katolik jest przeciwko mordowaniu ... i dobrze że innym również nie jest to obojętne ...

a na nauki przedślubne nie przychodzą tylko gorliwi katolicy ... przychodzą tez pary które na co dzień nie praktykują, nie chodzą do Koscioła, ale chcą ślub kościelny bo ... rodzice chcą, bo to tak ładnie wygląda ... bo inne jakieś powody ... i oni też muszą zaliczyc nauki chcąc nie chcąc ... tylko z drugiej strony po co taki ślub na pokaz ...

ja nie chodze codziennie do kosciola. Ba! nawet w kazdą niedziele ksiadz mnie nie ujrzy.
a ślub koscielny planuje i owszem ale nie dla mojego widzi mi sie, nie dlatego że to ladnie wygląda i nie na pokaz!!
Tylko dlatego ze wierze w Boga!!
a skoro Bóg jest wszedzie to planuje ten dzien w innym miejscu niz kosciól.....ale czy sie uda....czas pokaze ::):

co do "jasia" to powiem tak!! niech sobie jest, niech kosztuje nawet i 10zł, jesli ma komus pomoc, chociaz nie do konca wiem w jaki sposob, bo jak wczesniej napisalam, ta ktora nie bedzie chciala urodzic dziecka to zadna figurka jej nie wzruszy, to niech ten Jaś pomoże.
Ja go napewno nie zakupie. i tak szczerze mówiac nie wzielabym go nawet jakby był za darmo.

i zeby nie było niejasnosci, absolutnie nie popieram aborcji!!!!

dobranoc!

Tyś moje dziecie, ja Twoja mama!!:wink:

Tyś mój mąż, ja Twoja żona!! :mdr:

a jeszcze co do akcji

teaz jest czas "akcja znicz"

i mimo ze kazdy wie na czym ona polega to mamy juz wyniki ktore mowia jasno że ludzie widzą i wiedzą co moze ich na drodze spotkac a mimo to maja to gdzies.

dzis rano slyszalam ze jest juz 30 zabity, ponad 1000 pijanych kierowcow zatrzymanych....
a akcja trwa od piatku....

ciekawe ilu z tych osob mialo breloczki "prowadze nie pije" .....??
jesli chociaz jeden to chyba smialo mozna powiedziec ze byl idiotą....!!

Tyś moje dziecie, ja Twoja mama!!:wink:

Tyś mój mąż, ja Twoja żona!! :mdr:

kaskasto
Helena poczytaj ... http://www.pro-life.pl/resources/polski/flyers%20pol%20-%20pdf%20files/broszura%20a5%20-%20zycie%20zwyciezy.pdf

Polskie Stowarzyszenie Obrońców Życia Człowieka (musisz ściągnąć pdf'a)

masz medyczne potwierdzenie ...

chcialam jeszcze raz zobaczyc te internetowa gazetk(z pierwszego linka)
i teraz zobaczylam,ze dopisalas jeszcze jednego linka-ale strone mi blokuje antywirus

a te potwierdzenie medyczne,chcialam tylko i wylacznie do tych zdjec co dbozuta wstawila
bo wiesz,w google wszystko mozna znalezc-mysle,ze poiwnnas zrozumiec co mam na mysli
ja widzialam tylko jeden film (rysunkowy) jak wyglada aborcja
akurat natknelam sie na strone(nie pamietam teraz jaka) co pokazywala min zabiegi ginekologiczne(np cytologia,wkladanie spirali ect)

ogladajac film zrobilo mi sie smutno-mimo,ze to byl tylko rysunkowy film,
wspolczuje kobietom co musza sie poddac zabiegowi aborcji-nie dosc,ze traca ciaze,to sa czesto wytykane przez spoleczenstwo w takiej np Polsce(nie koniecznie wprost)

dlaczego i w takich przypadkach,kiedy aborcja jest wykonywana zgodnie z prawem-ludzie mowia o morderstwie?

Gość agnieszkab31

Kaskasto jesli dotrze akcja choć do 1 osoby to super!
w gimnazjum moich synów na WDŻ 1 godzina,JEDNA jest o aborcji,i 1 o antykoncepcji,reszta to jakieś pitu pitu o pierdołach.I tak się zastanawiam gdzie młodzi ludzie mają się dowiadywać o życiu seksualnych gdy niektórzy rodzice uciekają od tematu...Internet przesiąknięty rżnięciem,bo to nawet nie miłość.Ksiądz z ambony grzmi cytatami z Biblii i straszy ogniem piekielnym.Pedagog od WDŻ czerwieni się gdy pytam o zakładanie gumki na banana w praktyce.
To tak abstrahując od tematu małego Jasia.
Lepiej uczyć zapobiegać...I zmienić system.Choć to jak walka z wiatrakami

Helena u nas nawet poronienie jest spychane w kąt,a kobieta szykanowana mimo,że to nie jej wina i nie chciała - na zachodzie nigdy nie usłyszysz po poronieniu "to co skrobiemy" a w PL tak.(z autopsji)

Miłego wtorku i szczęśliwych powrotów z cmentarzy

agnieszkab31
w gimnazjum moich synów na WDŻ 1 godzina,JEDNA jest o aborcji,i 1 o antykoncepcji,reszta to jakieś pitu pitu o pierdołach.I tak się zastanawiam gdzie młodzi ludzie mają się dowiadywać o życiu seksualnych gdy niektórzy rodzice uciekają od tematu...Internet przesiąknięty rżnięciem,bo to nawet nie miłość.Ksiądz z ambony grzmi cytatami z Biblii i straszy ogniem piekielnym.Pedagog od WDŻ czerwieni się gdy pytam o zakładanie gumki na banana w praktyce.
Helena u nas nawet poronienie jest spychane w kąt,a kobieta szykanowana mimo,że to nie jej wina i nie chciała - na zachodzie nigdy nie usłyszysz po poronieniu "to co skrobiemy" a w PL tak.(z autopsji)

odnosze sie do podkreslonych-ja jestem wlasnie za tym-zeby zaczac od pozadnej edukacji mlodziezy-zapobiegania ciazy(najlepiej o wszytskich metodach antykoncepcji),omowienie problemow zwiazanych z nieplodnoscia-bo jest duuuzo kobiet majacych z tym problem-a same nie wiedza od czego zaczac,gdzie szukac pomocy-to jest wazne
i oczywiscie nie zapominac o aborcji-po co wogole to jest

zapobiec platnej aborcji-pozbyc sie "podziemnej aborcji"-wyrzucic z glow mlodziezy:
"w razie wpadki zebrac kase i na zabieg"

i wlasnie dlatego mi sie nie podoba sposob tej akcji-edukacja o aborcji jest jak najbardziej wazna!

tez zycze Wam spokojnych powrotow z cmentarzy-zeby na Waszej drodze nie pojawil sie jakis idiota z procentami,albo jakis brawurowy idiota!
takim to powinni odbierac od razu prawko!bezmyslnosc by sie skonczyla

Helena
agnieszkab31

odnosze sie do podkreslonych-ja jestem wlasnie za tym-zeby zaczac od pozadnej edukacji mlodziezy-zapobiegania ciazy(najlepiej o wszytskich metodach antykoncepcji),omowienie problemow zwiazanych z nieplodnoscia-bo jest duuuzo kobiet majacych z tym problem-a same nie wiedza od czego zaczac,gdzie szukac pomocy-to jest wazne
i oczywiscie nie zapominac o aborcji-po co wogole to jest

zapobiec platnej aborcji-pozbyc sie "podziemnej aborcji"-wyrzucic z glow mlodziezy:
"w razie wpadki zebrac kase i na zabieg"

i wlasnie dlatego mi sie nie podoba sposob tej akcji-edukacja o aborcji jest jak najbardziej wazna!

tez zycze Wam spokojnych powrotow z cmentarzy-zeby na Waszej drodze nie pojawil sie jakis idiota z procentami,albo jakis brawurowy idiota!
takim to powinni odbierac od razu prawko!bezmyslnosc by sie skonczyla

akurat z tym zgodze sie w 100% i podpiszę się obiema rękami
edukacja seksualna w szkole jest niezbędna
ale prawdziwa edukacja ,prowadzona przez wykwalifikowane osoby
lepiej zapobiegać ,,aby aborcja nie była "ostatecznym środkiem antykoncepcyjnym "

co do pijaków na drogach-jak najbardziej prawko zabierane dożywotnio!!!!

Joasia
http://s7.suwaczek.com/200905264565.png
Emilka
http://s4.suwaczek.com/200405064765.png

nie tylko edukacja w szkole ale i rodzice też powinni edukować mówić i tłumaczyć, a nie szkoła zwala na rodziców, rodzice na szkołę, bo wychowywanie to również UŚWIADAMIANIE

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj

dbozuta
nie tylko edukacja w szkole ale i rodzice też powinni edukować mówić i tłumaczyć, a nie szkoła zwala na rodziców, rodzice na szkołę, bo wychowywanie to również UŚWIADAMIANIE

to na pewno,chodzi o to aby dzieci otrzymały niezbędna wiedzę,nie wszyscy rodzice chca na ten temat rozmawiać a w szkole to chcąc nie chcąc cos zawsze usłyszą

Joasia
http://s7.suwaczek.com/200905264565.png
Emilka
http://s4.suwaczek.com/200405064765.png

Helena
PS
jeszcze sprawa swietlicy -o aborcji nalezy uswiadamiac mlodziesz szkolna-przede wszystkim-to dlaczego szkola miala by nie oddac za darmo do dyspozycji? w ramach edukacji
oczywiscie ze to zly pomysl-napewno sie zraz o tym przekonam w jakims innym wpisie

Co do uświadamiania młodzieży szkolnej - nie ma potrzeby wynajmowania świetlicy szkolnej, gdyż już od szkoły podstawowej są zajęcia wychowania do życia w rodzinie, na których uświadamia się co z czym i dlaczego.

Zawsze byłam za aborcją. W momencie gdy samoistnie poroniłam pierwszą ciążę - zaczęłam mieć mieszane uczucia - i tak jest do dzisiaj.
Ale rozumiem że to dyskusja nie o aborcji ale o figurkach.
Jestem przeciwna wydawaniu pieniędzy na plastikowe laleczki - czegokolwiek symbolem by one nie były.
Kobieta która chce usunąć ciążę - "bo jej nie pasuje w życiu", "nie ma czasu, pieniędzy, warunków" itd - na taką figurkę nawet nie spojrzy.
Natomiast Kobieta która wie że urodzi chore dziecko zastanawia się nad zupełnie innymi kwestiami czy to jest już życie czy nie i ile cm ma jej zarodek.
Podziwiam ludzi którzy zbierają się na rzecz akcji charytatywnej czy ideologicznej.
Ale tu moim zdaniem dużo skuteczniejsze byłoby zrobienie szerokiej akcji informacyjnej i stworzenie silnego lobby proadopcyjnego - żeby kobitki wiedziały że aborcja to nie jest ostateczność.
Pozdrawiam.

anulek ale o aborcji się mówi, w poczekalniach do lekarzy masz plakaty. a uświadamianie młodzieży warto im to naświetlić aczkolwiek uważam że to kobiety dorosłe bardziej chyba ulegają

Każdy może się poddać, to najłatwiejsza rzecz do zrobienia. Ale wytrzymać, przetrwać, gdy nie wychodzi, gdy nie wiesz co dalej, gdy inni namawiaj