Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

isabela
Guniu, personel rewelacyjny. Lekarz Polak, co mnie strasznie ucieszylo. Fantastyczny i rzeczowy. Robil pokaz przed stazystami wiec pewnie dlatego tak dokladnie mnie przebadal. Dlugo nie mogl znalezc bezpiecznego miejsca klucia, w koncu wklul sie jakies 3 cm pod pepkiem po lewej stronie. Troche sie nade mna trzesli, ale byli super i nie wytwarzali atmosfery paniki. Wiedzialam i czulam, ze jestem w dobrych rekach. Przy zabiegu byl lekarz, polozna i 2 stazystow, jedna z nich wygladala na bardziej przerazona ode mnie. :):):)
Moja corka po wszystkim prawie zemdlala, trzymala mnie za reke, a ja patrzylam jej na twarz. Pozniej powiedziala, ze trzymala fason dla mnie, ale bylo jej slabo jak zobaczyla jak mi wbija te 15cm igle :) hehhehheh

Isabela masz wspaniałe te córeczki swoje. Na pewno zadbają o Ciebie. Z takimi dziewczynami to nie masz się o co martwić :)

isabela
Guniu, personel rewelacyjny. Lekarz Polak, co mnie strasznie ucieszylo. Fantastyczny i rzeczowy. Robil pokaz przed stazystami wiec pewnie dlatego tak dokladnie mnie przebadal. Dlugo nie mogl znalezc bezpiecznego miejsca klucia, w koncu wklul sie jakies 3 cm pod pepkiem po lewej stronie. Troche sie nade mna trzesli, ale byli super i nie wytwarzali atmosfery paniki. Wiedzialam i czulam, ze jestem w dobrych rekach. Przy zabiegu byl lekarz, polozna i 2 stazystow, jedna z nich wygladala na bardziej przerazona ode mnie. :):):)
Moja corka po wszystkim prawie zemdlala, trzymala mnie za reke, a ja patrzylam jej na twarz. Pozniej powiedziala, ze trzymala fason dla mnie, ale bylo jej slabo jak zobaczyla jak mi wbija te 15cm igle :) hehhehheh

To super! Atmosfera jest bardzo wazna przy takim nierzyjemnym i obciazacym kobiete zabiegu. Dobrze, ze bylas pod dobra opieka. A z cory dzielna dziewczynka!

isabela
Hej dziewczyny, na wstepie dziekuje, ze bylyscie ze mna, czulam Wasze kciuki :)
Ja juz w domu, choc dlugo to trwalo.
Najpierw mialam dokladne badanie usg, lekarz ponownie sprawdzil kosc nosowa, ziarnistosc karczku, sprawdzil prawa komore serca (bo po tym takze sie podobno sprawdza?!), prace nerek... Obliczyl kazdy kawalek ciala mojej maluszki, no i stwierdzil, ze to dziewuszka :) co mnie ucieszylo.
Samo pobieranie trwalo nie dluzej niz 5 minut. I cholernie bolalo. Przebijanie przez powloki brzuszne bylo ok, zwykle uklucie, ale jak wbil sie glebiej to myslalam, ze moja macica zamieni sie w kamien. Nie ruszalam sie bo to wazne, nawet nie pisnelam slowem, ale bolalo niezle. 3 duze strzykawki plynu pobral. Krwawilam i mialam skurcze wiec leze. 3 dni plackiem, potem oszczedzanie sie przez kolejne 10 dni.
Wyniki bede miala za 3 dni. A juz tlumacze dlaczego tak szybko. Tu w uk skupija sie na badaniu genow (glownie 3 syndromy), wynik jest juz po 2 dniach, rzadko trzeba dluzej czekac. Najdluzej czeka sie na badanie genow plciowych, czyli miedzy innymi jaka plec bedzie dziecko mialo, na ten wynik czeka sie najdluzej od 2 tygodni do miesiaca. W innych krajach robia to w tzw zestawie, tu skupija sie na chorobach.
Ciesze sie, ze mam juz za soba najgorsze badanie. Teraz juz tylko DO MAJA!

Dzielna jesteś niesamowicie !!!!!!!!!!!!!! NO to teraz trzymamy kciuki za dobre wyniki :angel_star:

http://s2.pierwszezabki.pl/021/021438990.png
KIEDY DECYDUJESZ SIĘ NA DZIECKO TO ZGADZASZ SIĘ ŻEBY OD TEJ CHWILI TWOJE SERCE PRZEBYWAŁO POZA TWOIM CIAŁEM

Słuchajcie odwiedziła mnie dziś koleżanka i powiedziała mi, że to raczej niedobrze że ja nie tyje w ciąży. Niby według standardu powinnam przybierać około kilograma na miesiąc. A ja przybrałam 10 dkg. Znaczy się tyle wiem od ostatniej wizyty bo moze teraz się coś zmieniło. Jem normalnie nawet częściej niż zwykle. Normalne posiłki i nawet słodyczy więcej. Już nie wiem co o tym myśleć bo lekarz nic mi nie powiedział o wadze.

A i jeszcze wszyscy się dziwią, że prawie piąty miesiąc a brzuszek ledwo ledwo.

Czekam na opinie.
Ile wy przybrałyście na wadze?

KIEDY DECYDUJESZ SIĘ NA DZIECKO TO ZGADZASZ SIĘ ŻEBY OD TEJ CHWILI TWOJE SERCE PRZEBYWAŁO POZA TWOIM CIAŁEM

figgga
Słuchajcie odwiedziła mnie dziś koleżanka i powiedziała mi, że to raczej niedobrze że ja nie tyje w ciąży. Niby według standardu powinnam przybierać około kilograma na miesiąc. A ja przybrałam 10 dkg. Znaczy się tyle wiem od ostatniej wizyty bo moze teraz się coś zmieniło. Jem normalnie nawet częściej niż zwykle. Normalne posiłki i nawet słodyczy więcej. Już nie wiem co o tym myśleć bo lekarz nic mi nie powiedział o wadze.

Czekam na opinie.

U mnie 3 kg. figgga jeśli tylko jesz tyle ile trzeba, to nie przejmowałabym się jakoś specjalnie wagą. Ważne jest, żeby dzidziuś rósł tak jak trzeba. Należysz do szczuplutkich osób, widocznie masz bardzo dobrą przemianę materii. Oczywiście nie zaszkodzi zapytać o to lekarza przy kolejnej wizycie, nie ma to jak opinia specjalisty :)

figgga

Czekam na opinie.

Ja nie przytyłam bo albo wymiotowałam albo miałam jadłowstret aler czuje ze apetyt mi wraca :kucharz1: i teraz zaczne przybierac na wadze.

gunia43
W pierszym trymestrze wcale nie trzeba przytyc. Czytalam o tym juz nie raz. A potem zobaczysz. Jeszcze przytyjesz w ciazy. Jesli odzywiasz sie prawidlowo i nie masz wymiotow czy tez biegunki to na pewno tak bedzie. Zaraz Ci waga podskoczy. Az sie zdziwisz!

No właśnie żadnych biegunek ani wymiotów. Czuję się dobrze i mam apetyt. bez sniadanka to nie wyobrażam sobie wyjść z domu. A jem niemało. Na śniadanko przynajmniej 2 kromki z czymś ( szyneczka, serek, itp) i oczywiście słodzona herbatka z cytrynką. W miedzyczasie czekoladki, herbatka, owoce.
Potem na obiadek zupka. Ostatnio mnie wzieło na zupki. Maciek mi dowozi. Na kolacyjkę też coś wszamam. Czasem wcześniej sałate z pomidorami. Oprócz tego czekoladki, mandarynki, banany albo jabłka. Zależy na co przyjdzie ochota.
POtrafie jeszcze jakis budyn wciągnąć. To chyba nie mało?

Ale fakt zapytam się lekarza.

Na początku się cieszyłam że nie zrobię się pomposmokiem ale teraz to się troszkę zaniepokoiłam.

amelcia8
figga:) nawet nie wiesz ile bym dała za to żeby przytyć tylko 10dkg bo ja przytyłam około9 kilo już|!!! także do końca ciąży te20 kilo będę miała:((((:36_2_12:

amelcia jak moja siora była w ciąży (16 lat temu) to przytyła 30 kg!!!!!!!
Ale tylko w brzuch i cycki jej poszło. A po ciąży to laskaaaaaaa !!!!!!!!!!!

figgga
gunia43
W pierszym trymestrze wcale nie trzeba przytyc. Czytalam o tym juz nie raz. A potem zobaczysz. Jeszcze przytyjesz w ciazy. Jesli odzywiasz sie prawidlowo i nie masz wymiotow czy tez biegunki to na pewno tak bedzie. Zaraz Ci waga podskoczy. Az sie zdziwisz!

No właśnie żadnych biegunek ani wymiotów. Czuję się dobrze i mam apetyt. bez sniadanka to nie wyobrażam sobie wyjść z domu. A jem niemało. Na śniadanko przynajmniej 2 kromki z czymś ( szyneczka, serek, itp) i oczywiście słodzona herbatka z cytrynką. W miedzyczasie czekoladki, herbatka, owoce.
Potem na obiadek zupka. Ostatnio mnie wzieło na zupki. Maciek mi dowozi. Na kolacyjkę też coś wszamam. Czasem wcześniej sałate z pomidorami. Oprócz tego czekoladki, mandarynki, banany albo jabłka. Zależy na co przyjdzie ochota.
POtrafie jeszcze jakis budyn wciągnąć. To chyba nie mało?

Ale fakt zapytam się lekarza.

Na początku się cieszyłam że nie zrobię się pomposmokiem ale teraz to się troszkę zaniepokoiłam.
z tego co tu napisalas wywnioskowalam, ze po prostu masz super przemiane materii. Nie martw sie dzidzia dostaje to co jej trzeba a Ty po prostu nie obrastasz tluszczykiem, tylko wszystko ladnie spalasz. Tez bym tak chciala.... Przeciez bylas u lakarza i z dzieciatkiem wsjo ok. Rosnie ladnie, wiec co sie martwisz jakims gadaniem klezanek. W Polsce pracowalam w sadzie z wieloma kobietami. Co jedna to jakies super pomysly i teorie. Wiesz co znajoma to metoda.... Ja sie dawno przestalam przemowac. Takze idz zjesc kolacje i mysl pozytywnie!

Gunia masz racje. Nasłucham się takich różnych opini i sie stresuje. Przecież u każdej z nas może to inaczej przebiegać. A brzusio jeszcze mi urośnie. Widocznie maleństwo drobniutkie (po mamusi hihihi) i nie potrzebuje dużo miejsca.
A ja tak sobie myśle, że z tą wagą to jeszcze się zmieni.
Ale lekarza dla pewności spytam.

ps. wlaśnie teraz wcinam twarożek :))

figgga bzdura, Twoja kolezanka sie myli. Ja dopiero teraz przytylam 1/2 kg a juz mam duzy brzuch i 17 tydzien. Pytalam o to lekarza, powiedzial mi, ze przez pierwsze miesiace dziecko potrzebuje wiecej mineralow i witamin niz calorii i pobiera to z naszego ciala i przede wszystkim tluszczyku z bioder, nawet jesli mamy go bardzo malo. Dopiero od ok 5 miesiaca powinnysmy przybierac na wadze bo nasze maluszki potrzebuja wiecej kalorii do nabierania cialka. Takze nie martw sie i nie sluchaj glupot.
Najwazniejsze, zebys przyjmowala duzo zelaza, bo jesli nie tyjesz tylko maluch pobiera z Ciebie muisz uzupelniac glownie zelazo (by nie popasc w anemie), tak mi mowil lekarz (zalecil czerwone wino!! hehhe)

http://www.suwaczki.com/tickers/ojxewn15stpumjv2.png