Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

isabela
witaj z nami kasienka23 :)

Guniu to czekanie jest okropne. Ja przynajmniej na wyniki nie bede czekala dlugo 2-3 dni. Takze dam rade. U mnie dzisiejszej nocy bylo tak samo, usnelam po 1 od ok 3 biegalam "haftowac" Wciaz glupie sny i strach, ze cos jest z dzieciakami nie tak. Dzis kretynsko snilo mi sie, ze moje corki sie nacpaly czyms i zachowywaly sie jak psychicznie chore, tak plakalam, ze az obudzilo mnie moje lkanie. Kur*** co za dni. Jestem wykonczona.

Ale dzien jest ok. Wlasnie wrocilam z zakupow. Nic nadzwyczajnego nie kupilam, zrobilam zakupy w morrisonie plus kosmetyki dla siebie, a to humorek poprawia :). Musialam wyjac z szafy zimowy plaszcz, zimno jak cholera. Teraz kombinuje co zrobic na obiad.
Guniu, trzymaj sie, kochana, za chwile wyniki i odsapniesz. Mysle, ze to przez czekanie tak sie kretynsko wykanczamy. A no wlasnie!!!, kup sobie kwiaty. Ja wlasnie przywloklam typowo wiosenne tulipany i zonkile. Bede na nie patrzec i myslec "BYLE DO MAJA" :):):)
:36_4_11:
dzieki isabela. Damy rade! Co do kwiatow - to musze sie pochalic, ze dostalam w sobote ogromny bukiet zoltych gozdzikow od meza. Zeby juz bylo po.... wszystko dobrze, swieta, prezenty, rodzinka dokola i swiety spokoj!

gunia43
katja79
Daffodil no ja tez slyszalam o tym kremie, a gdzie go kupilas w aptece?? ja ten fissan w aptece 100ml- 30zl
lutka oj te kciukacy sie przydadza...a ten kremik z ziaji to mammamija??
gunia43 ja spodziewam sie wiekszego wybrzuszenia w 16 tyg tak jak mi napisalas...ale narazie to troszke deseczka ze mnie...:36_2_24:a skoro piszesz ze u Ciebie tez brzuszek byl maly a plynu bylo wystarczajaco to pewnie u mnie tez tak bedzie...

Katja - dziekuje! dodalam zdjecia brzuszka, zebys zobaczyla jaka jest roznica miedzy 12 a 21 listopadem. Wczesniej nic nie bylo prawie widac.

Oj jakie bombowe wybrzuszenie brzuszka suuper!!!! widac ze dzidzia nie próznuje tylko rosnie jak na drozdzach:smile_jump: mam nadzieje ze i u mnie za chwilke nastapi wybuch....:smile_jump:brzuszkowy oczywiscie...
lutka z tym tygodniem to masz racje kochanienka tylko ze Gunia miala skonczony 16 tydz i 3 dni a to spora róznica Isabela tez ma dalej suwaczek i to sporo ale cóz mam nadzieje ze wiedza co robia...
isabela oby tak bylo jak piszesz jednak ja mam naprawde koszmarne doswiadczenie co do mojej wczesniejszej amniopunkcji co prawda bylo wiadomo ze z dzidzia jest bardzo zle a chciano tylko w razie czego okreslic kariotyp dziecka ale przezylam tam naprawde traume, lekarz fatalny, maksymalnie nie mily, krzyczal na mnie zebym nie plakala bo ruszam brzychem a w takiej sytuacji i po otrzymaniu tak zlych wiadomosci watpie zeby ktokolwiek byl w stanie nie plakac...i jeszcze sami musielismy zawiezc plyn do instytutu gen. bo szpital bielanski przewozi pobrane plyn tylko raz w tygodniu i niestety nie byl to ten dzien...tego naprawde nie umiem Wam opisac co sie wtedy dzialo ze mna i z mezem ale byl to prawdziwy koszmar!
Teraz tylko staralam sie bronic rekami i nogami przed tym zeby nie trafic do tamtego szpitala i tego profesora...wiec mam nadzieje ze trafie na normalnego czlowieka a przede wszystkim na dobrego lekarza.

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

gunia43
Wlasnie w ramach mojego programu "jemy wapno" wciesnelam cale pol litra jogurtu Onken z kokosem. Pychotka! I nawet sie nie najadlam spacjalnie. Na obiad nie mam pomyslu. Moze zrobie cevapcici. Robi sie z wolowiny a to oznacza, ze maja duzo zelaza. Niech malenstwo rosnie!

U mnie na środku stołu w kuchni stoi pudło Kakao. Codziennie wypijam przynajmniej szklankę i zjadam jogurt. Kakao dlatego, żeby było bardziej znośnie, bo mleka nie lubię. Nie tak dawno wyczytałam, że koło 16-17 tygodnia dzidziusie potrzebują bardzo dużo wapnia do rozbudowy kości i jeśli jemy go za mało, to dzidziuś spryciarz zabiera wszystko dla siebie, a mamie zaczynają się psuć zęby i zaczynają się problemy z osteoporozą, która ujawnia się dopiero w starszym wieku.
A więc mamusie do dzieła! Nie dajmy się naszym pociechom :) Niech dla nas też coś zostanie :)

katja - Ty nasza bidulko. Ale tym razem mam nadzieje, idziesz do innego lekarza. Az sie zagotowalam jak to przeczytalam!!! A jak ktos bedzie na Ciebie krzyczal, to sie nie chrzan tylko idz na skarge. Co to za kretyn! To lekarz jest dla Ciebie a nie Ty dla niego. Wypytaj sie najlepiej spokojnie o wszystko jeszcze raz. Moze u Ciebie to wczesniejsze badanie jest spowodowane wczesniejszymi komplikacjami. Dali Ci jakas broszure albo cos takiego do poczytania przed zabiegiem o tym co i jak. Ja dostalam taka dzien wczesniej i razem z mezem wiedzialam mniej wiecj (bo po niemiecku) o co chodzi.
Kurde, ale przeciez musza wiedziec co robia, do diabla. I na pewno trafisz na kogos fajnego. W koncu nie kazdy lekarz to potwor. Ja swojego obecnego barzo lubie. Tobie tez zycze milego personelu przy badaniu, bo to bardzo wazne. W koncu to nie plombowanie zeba, tylko o dziecko chodzi, ktore nosimy pod sercem.

Daffodil
gunia43
Wlasnie w ramach mojego programu "jemy wapno" wciesnelam cale pol litra jogurtu Onken z kokosem. Pychotka! I nawet sie nie najadlam spacjalnie. Na obiad nie mam pomyslu. Moze zrobie cevapcici. Robi sie z wolowiny a to oznacza, ze maja duzo zelaza. Niech malenstwo rosnie!

U mnie na środku stołu w kuchni stoi pudło Kakao. Codziennie wypijam przynajmniej szklankę i zjadam jogurt. Kakao dlatego, żeby było bardziej znośnie, bo mleka nie lubię. Nie tak dawno wyczytałam, że koło 16-17 tygodnia dzidziusie potrzebują bardzo dużo wapnia do rozbudowy kości i jeśli jemy go za mało, to dzidziuś spryciarz zabiera wszystko dla siebie, a mamie zaczynają się psuć zęby i zaczynają się problemy z osteoporozą, która ujawnia się dopiero w starszym wieku.
A więc mamusie do dzieła! Nie dajmy się naszym pociechom :) Niech dla nas też coś zostanie :)
Serio cos w tym jest. W 16 tygodniu odczulam ogromna potrzebe jedzenia ryb i jogurtow, do czego wczesniej sie zmuszalam. Czyzby intuicja zadzialala???

:ok:katja
Nic sie nie martw. Jest ok.
Amniopunkcja
Kiedy się wykonuje?
Po 14 tygodniu ciąży.
Na czym polega?
Po miejscowym znieczuleniu lekarz nakłuwa igłą powłoki brzuszne i pęcherz płodowy. Wykonuje to pod kontrolą ultrasonografu, dzięki czemu może dokładnie obserwować, jakie miejsce nakłuwa i uniknąć uszkodzenia płodu. Do badania specjalista pobiera strzykawką ok. 15 ml płynu owodniowego, czyli wód płodowych. Znajdują się tam komórki płodu pochodzące ze złuszczającej się skóry, układu moczowo-płciowego i pokarmowego. Na specjalnej sztucznej pożywce zakłada się w laboratorium ich hodowlę, a po namnożeniu komórek - wykonuje się badanie zestawu chromosomów dziecka, czyli określa się jego tzw. kariotyp. Na wynik badania trzeba zwykle poczekać miesiąc.
Pobranie płynu owodniowego trwa zaledwie kilka minut. Amniopunkcja wiąże się z 0,5 proc. ryzykiem poronienia.
Co można wykryć?
Niemal 200 schorzeń dziedzicznych, m.in. zespół Downa, Edwardsa, hemofilię.

Gunia ja nie dostalam niestety zadnej broszurki pani w Instytucie tylko mi powiedziala ze mam lezec trzy dni po zabiegu a mam go tak wczesnie bo tak tutaj u nas robia.Na tamtego lekarza na pewno nie trafie bo mam zupelnie w innym szpitalu a tamten to jeden z najlepszych specjalistów od USG w Polsce najlepszy uczen slynnego Roszkowskiego, wyobrazacie sobie....obrósl w pióra i nie liczy sie z pacjentem w ogóle!

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

katja79
gunia43 nie martw sie bedzie dobrze zreszta co nam pozostaje tylko wierzyc i modlic sie o to zeby tak bylo...
isabela o której masz jutro amnio?? zacisne kciuki i zmówie paciorek...

Ja sie tak zastanawiam czy oni mi w ogóle pobiora ten plyn mam o tydzien wczesniej niz Wy i taaaki malusi brzuszek...no cóz okaze sie...

kasieńka 23 witam nasza nowa kolezanke:36_4_11:

Wiecie babeczki kupilam sobie dzis w aptece ten fissan na rozstepy podobno jest rewelacyjny...no sie okaze... ale konsystencja jego jest imponujaca baaardzo tlusty ale bardzo dobrze sie rozprowadza... wysmarowalam sobie biuscik i brzusio bo mam strasznie sucha skóre mimo tego ze codziennie jak dziki osiol smaruje sie oliwka:uff: A czym Wy sie kochanienkie smarujecie???
katja79ja tez stosuje fissan i w pierwszej ciazy tez go stosowalam i stwierdzam ze jest naprawde dobry tylko 6lat temu byl tanszy,ale i tak twierdze ze jest wart swojej ceny.

a co do naszychbrzuszkowto w pierwszej ciazy umnie dopiero w5miesiacu mozna bylo umnie cos zauwazyc jak przyszlam do porodu to pielegniarki mi niewierzyly ze to juz bo mowily ze im to wyglada na 6miesiac teraz niby 4miesiac idzie i widac moj brzusio:)i bardzo sie ciesze moja siostrunia jak mnie widziala miesiac temu czyli z brzuchem niewidocznym ale juz niedopinalam spodni to mi powiedziala ze wygladam tak jak w pierwszej w5miesiacu,wiec kobietki nic sie niemartwic wielkoscia brzuszkow najwarzniejsze zeby dzidzia byla zdrowa a moja jedna urodzila sie zdrowa 10punktow malutka ale zdrowiutka wazyla zaledwie 2,580ale podkreslam zdrowa!!!i teraz wszystkie nasze majowe sloneczkatez beda zdrowe

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20552.png

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20553.png

katja - ja nie wierze w te slawne nazwiska. Zle doswiadczenia w rodzinie. Dostaja tacy do paly a Ty sie mecz. I jeszcze najczesciej, prywatnie kasy biora kope za to ze spojrza na Ciebie w ogole czyli za nic.
Dobrze, ze bedziesz w innym szpitalu i na pewno bedzie ok.:ok:
Ewciaa - jak tam po pracy. Przezylas te 2 godziny?

1cora2syn - pewnie! Czekamy na te brzuchy jako dowod super wzorcowej ciazy a potem jak urosna taaakie wielkie to zalujemy, ze ciut mniejsze nie sa, bo chodzic nie mozna i kregoslup nawala.
Ale fajnie tak poparadowac z takim ladnym ciazowym brzuszkiem. Ponoc II trymestr, ktory nas czeka, to najbardziej przyjemny okres ciazy. Brzuszek jestna tyle duzy, zeby sie juz chwalic a nie na tyle, zeby byl az tak uciazliwy jak w pozniejszych miesiacach.
Juz odliczam niecierpliwie dni do poczytku 5 miesiaca

gunia43
katja - ja nie wierze w te slawne nazwiska. Zle doswiadczenia w rodzinie. Dostaja tacy do paly a Ty sie mecz. I jeszcze najczesciej, prywatnie kasy biora kope za to ze spojrza na Ciebie w ogole czyli za nic.
Dobrze, ze bedziesz w innym szpitalu i na pewno bedzie ok.:ok:
Ewciaa - jak tam po pracy. Przezylas te 2 godziny?

przeżyłam ufff dziękuje za pamięć teraz zabieram się do robienia zaproszeń mikołajkowych ostatnio mam dużu pracy

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37io4pumqf8for.png