Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

elwira
Daffo , kciuki są żeby Kuba nie płakał i po szczepieniu nie było marudzenia :)

Marudzenie to on dzisiaj takie odwalił, że już gorzej być nie może he he :) Jak jutro się obudzi bez zębów, to chyba w łeb sobie palnę :) Dzisiaj po kąpieli karmiłam go kaszą chyba półtorej godziny, bo tak go dziąsła bolą, że nie chce butli wziąć do ust. Jak już mu wepchnę, to gryzie smoka, normalnie się bałam, że odgryzie i połknie. Poza tym wsadza do tego swojego pyszczka malutkiego dosłownie wszystko, widać, że go boli, bo trze zapamiętale. I po tych całych męczarniach zjadł może z 80 ml, co przy 240, które zjada codziennie brzmi dość kiepsko. Pewnie się zaraz obudzi głodny i nie wiem jak ja go nakarmię :36_11_20:

Ewciaa
kochane moja koleżanka poprostu nie ma kasy (ani na kursy a ni na studia) bo to jest potrzebne, innej osoby chyba nie znajde co wyda jakieś 10tyś, nie każdego stać....ale dziękuje za dobre rady....
ide spac dziś bo jestem zmęczona
miłego wieczorku

Ewciu jak dziewczęta napisały, nie ma co zasypiać gruszek w popiele, czasem los sam podsuwa niespodziewane rozwiązania. Moje plany też na razie utknęły w martwym punkcie, ale cóż, tak bywa. Poza tym, jeśli koleżanka nie ma kasy to jej problem, a skoro Ty masz, to możesz albo sama zadziałać, albo dokoptować kogoś innego. Gorzej byłoby, gdybyś to Ty nie miała funduszy.

http://www.suwaczek.pl/cache/4087228f40.png

pat-k
zastanawiam sie czy zmienic mleko hipp na bebiko. Daffo jakie masz zdanie o bebiko? dzwonilam dzisiaj na infolinie (ostatnio moje hobby hehe) Nutricii i dowiedzialam sie, ze w Bebilonie i Bebiko sa te same prebiotyki i sklad generalnie zblizony, wiec jak zwykle wszystko to marketing i obstawianie roznych polek cenowych

To samo usłyszałam od jednej z lekarek, więc sama zmieniłam na tańsze :)
Ja jestem bardzo zadowolona, żadnych wysypek, kupy od 1 do 3 dziennie, dziecko wcina chętnie, więc pewnie smaczne :)
Ale dopóki nie wypróbujesz na Tosieńce, to się nie dowiesz, bo jednak każde dziecko inaczej reaguje. Ja osobiście nie mam nic do zarzucenia.

Daffodil
elwira

Marudzenie to on dzisiaj takie odwalił, że już gorzej być nie może he he :) Jak jutro się obudzi bez zębów, to chyba w łeb sobie palnę :) Dzisiaj po kąpieli karmiłam go kaszą chyba półtorej godziny, bo tak go dziąsła bolą, że nie chce butli wziąć do ust. Jak już mu wepchnę, to gryzie smoka, normalnie się bałam, że odgryzie i połknie. Poza tym wsadza do tego swojego pyszczka malutkiego dosłownie wszystko, widać, że go boli, bo trze zapamiętale. I po tych całych męczarniach zjadł może z 80 ml, co przy 240, które zjada codziennie brzmi dość kiepsko. Pewnie się zaraz obudzi głodny i nie wiem jak ja go nakarmię :36_11_20:

zawiń kostkę lodu w pieluszkę i pomasuj dziąsła , przynosi ulgę a jedzenie musi być letnie temp pokojowa najlepiej bo za ciepłe podrażnia dziąsła

http://www.suwaczek.pl/cache/81f6d70ef3.png
http://www.suwaczek.pl/cache/b444194b7a.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/de95d1bd24.png

elwira
Gunia , Maksio cudnie ząbka pokazuje :) my teraz na Adasia wołamy kasownik ;)

Mój chorowitek jak zasnął o 5 tak śpi do teraz , więc noc do dupy ale jakoś mnie to nie martwi aby tylko wyzdrowiał , jak bym mogła to bym to od niego zabrała ....

Elwira ale mnie chwycilo za serce to co napisalas. Pieknie i po prostu wyrazona matczyna milosc

http://www.suwaczki.com/tickers/klz9tv73nk2x05j3.png

Posiadanie dzieci przypomina odkrywanie nowych, niezwykłych pokoi w domu, w którym mieszkało się całe życie

pat-k
zastanawiam sie czy zmienic mleko hipp na bebiko. Daffo jakie masz zdanie o bebiko? dzwonilam dzisiaj na infolinie (ostatnio moje hobby hehe) Nutricii i dowiedzialam sie, ze w Bebilonie i Bebiko sa te same prebiotyki i sklad generalnie zblizony, wiec jak zwykle wszystko to marketing i obstawianie roznych polek cenowych

Patka - Tutaj jest Aptamil i Milumil. Na pewno roznia sie cena to wiem. Teszta musialabym poczytac. Ale jak kupilam kaszke z tego pierwszego i mleczko raz to Maksik wtedy gorzej znosil. No chyba ze taka reakcja na zmiane i sie orgynizm musi przystosowac na nowo do mleka. Trza w sumie pije mleko Aptamil, kaszki Nestle czyli jakby mleko Nun czy jak sie zwie i wszystko znosi dobrze. No ale przy takiej ilosci mleka jak teraz idzie to mozna te cene przezyc. Juz nie jest to co kiedys i starcza na dluzej. Za to kaszki ida nam jak woda.

mama2
u mnie juz wszyscy spia ..a ja nie moge tyle nocy juz zarwalam prze caly tydzien moze z 21 godzin przespalam...

kochana, moze waleriane wez? mozna chyba przy karmieniu, skoro w ciazy mozna. gdybysmy mogly sie do Ciebie teleportowac, to nie pozwolilybysmy Ci samej i smutnej spedzic bezsennej nocy...

Posiadanie dzieci przypomina odkrywanie nowych, niezwykłych pokoi w domu, w którym mieszkało się całe życie

pat-k
Daffodil
pat-k

no niestety. niektorych ludzi nie stac na to, zeby kupic leki w normalnych cenach a co dopiero na wtornym rynku... smutne
M pojechal, bo jedna z kancelarii w wawie zlecila mu prace. trzy dni a zawsze finansowo sie podreperujemy

Super, że M. coś znalazł, zawsze to jakiś zastrzyk gotówki.
A po powrocie do gara z wrzątkiem :)

sparze wrzatkiem a od wewnatrz wysterylizuje spirytusem ;)
Wrzaatek nawet od zewnatrz niepolecany dla mezow. No chyba ze chcesz sie M pozbyc.
Polecam spirytus od wewnatrz i zewnatrz!!!! Swietny pomysl.

Kamidianka
gunia43
Patka - Mysle, ze czesto faceci to poprostu nie wiedza, co maja robic i trzeba czasu oraz porzadnie im wylozyc o co biega i wtedy zaskocza i jest ok. Brawa dla M. Fajnie, ze jest juz dobrze. Ja tam wierze, ze szczra rozmowa robi swoje.

Co do pytania o mleko to Maksik robi codziennie zazwyczaj 2 kupki - jedna rano i jedna zaraz po obiadku. Pomijajac oczywiscie ostatnie dni, ale to przez zabki - teraz juz wiem. W sumie to nawet ta wodnista biegunka byla pomiedzy normalnymi "standartowymi" kupami.
Mysle, ze jak dzeci jedza warzywka i owoce to zatwardzenia im juz tak nie groza. Gdzies czytalam, ze pomaga podanie wody przegotowanej na czczo po obudzeniu z rana przed wlasciwym posilkiem.
A jak tam Tosia???? Robi normlane kupki?

Guniu niekoniecznie, bo moja ciągle robi bobkowate oprócz tych w formie papek, nieraz sie biedulka strasznie namęczy. A przecież je dużo zupek i owocków.

Kami takie bobeczki twarde?? daj cos malej na zatwardzenie bo sie biedna jeszcze nabawi jakis klopotow z dupcia!! pol lyzeczki lactulozy (to mozna dawac juz niemowlaczka)

pat-k
jola22
gunia43
Dziewczny Makiso ma od wczoraj biegunke. Postanowilam mu wlasnie zrobic diete ale cos mnie tknelo. Umyam rece i sprawdzam dziaselko, a tam zabek!!!!!!!!!:orchestra::orchestra::orchestra:
Moj maly boheter, wcale nie marudzil prawie. I musze sie przyznac, ze tak mnie ten zabek wzruszyl, ze az sie poryczalam jak wariatka jakas:11_9_16:

Gratulacje - kolejny zebalek.:dzidzia_mis:

ja tez gratuluje zebusia Maksiowi! maly twardziel
A ja sie zastanawialm skad on ma takie czerwone oczy ostatnio. Juz myslalam, ze mi sie dziecko na jakas grype (tfu, tfu) rozlozy. Gdyby nie ta biegunka to bm tych dziaselek nie sprawdzila chyba. Musialo go to meczyc a mimo wszystko byl ok. Serio jestem z niego dumna.

Daffodil
elwira

Gdzies czytalam, ze polecaja wtedy podawac ostudzone do temp pokojowej mleko. Ponoc lepiej dzieci znosza, bo takie cieple podraznia obolale dziaselka. Moze tak sprobuj. Zawsze to warto.
Oj maly biedulek.

mama2
:36_2_58::36_2_58::36_2_58:witam was dziewczynki, dzikeuje za smsy :36_3_15:
ogromnym zaskoczeniem bylo dla mnie to ze bbyl to 10 tydzien!!! a wiec bylby majowy dzidzius!!.:36_2_58:lekarz mowi ze wszystko sie do kupy zebralo..moje totalne zmeczenie, choroba, antybiotyk..a ten moje lekarz mowi ze natura sama zadzialala i ze zbyt duze ryzyko bylo rodzic to malenstwo. Jestem w szoku bo slyszy sie o tym i czyta ale wydaje sie ze nas nie moze to spotkac, ja zdrowa kobieta urodzilam dwojke dzieci..
Jestem w domu i tule maksia do siebie , to mieciutkie cialko mnie uspokaja
boli bardzo ale nie chce tu zaloby na forum wprowadzac, dziekuje za wasza pamiec i obecnosc w moim zyciu:36_3_15:

mama2 no przykro się czyta coś takiego nie ważne czy to było dziecko planowane czy nie,wiem i wierze w to mocno że szybko do siebie dojdziesz masz kochana Wspaniałą rodzine i E-ciotki z forum:36_3_15:duży buziak.
Mama jeszcze pytanie- możesz nie odpowiadać jak nie chcesz (byłaś w szpitalu -czyścili cię ,czy dali tabletki) być może jeszcze nie doczytałam.:36_11_20:

http://s10.suwaczek.com/20000429310117.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/b11eb3303f.png

Daffodil
pat-k

To samo usłyszałam od jednej z lekarek, więc sama zmieniłam na tańsze :)
Ja jestem bardzo zadowolona, żadnych wysypek, kupy od 1 do 3 dziennie, dziecko wcina chętnie, więc pewnie smaczne :)
Ale dopóki nie wypróbujesz na Tosieńce, to się nie dowiesz, bo jednak każde dziecko inaczej reaguje. Ja osobiście nie mam nic do zarzucenia.

od tygodnia prowadze male sledztwo ;) w temacie mlek i takie moje wnioski. wszystkie mleka maja zblizony sklad a juz zwlaszcza mleka tego samego producenta. I kwestia decyzji, czy ma byc probiotyczne czy prebiotyczne, z wieksza lub mniejsza iloscia zelaza i ze skrobia albo z glukoza dla zwiekszenia wartosci energetycznej. Ewentualnie kwasy omega w wiekszej ilosci. No i roznia sie cena :)

elwira
Daffodil
elwira

zawiń kostkę lodu w pieluszkę i pomasuj dziąsła , przynosi ulgę a jedzenie musi być letnie temp pokojowa najlepiej bo za ciepłe podrażnia dziąsła
Oj terza czytam, ze nie ja jedna to wyczytalam. Widac prawda jak doswiadczona mama pisze.

Daffodil
gunia43
Kamidianka

Guniu niekoniecznie, bo moja ciągle robi bobkowate oprócz tych w formie papek, nieraz sie biedulka strasznie namęczy. A przecież je dużo zupek i owocków.
No ale najwazniejsze, ze kupa codziennie i nie ma przestojow. O to mi chodzi. MOj tez robi takie zbite, ale nie jakies spacjalnie twarde. Ale jakos szybko mu to idzie.
Z tego co pamitam to Lenka pije duzo wody. Ciekwe dlaczego. Widac kazde dziecko ma jakies predyspozycje w tym temacie.

Kuba na szczęście nie ma z tym problemu. Dziennie od 1-3 i nie męczy się przy tym w ogóle. Parę bąków, lekkie zaczerwienienie na twarzy i już można pieluchę zmieniać :) Ale on bardzo dużo pije, w ciągu dnia wytrąbi 300-400 ml i wcale nie zaburza mu to normalnych posiłków.

NIKi nie pije nic ,ja już nie mam pomysłu jaki co podawać chyba przejde na zwykłą wode.
Spróbuje ,chodz nie mam siły .Może przez łyżeczke podawać.?

http://s10.suwaczek.com/20000429310117.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/b11eb3303f.png

Jola30
Daffodil
gunia43

No ale najwazniejsze, ze kupa codziennie i nie ma przestojow. O to mi chodzi. MOj tez robi takie zbite, ale nie jakies spacjalnie twarde. Ale jakos szybko mu to idzie.
Z tego co pamitam to Lenka pije duzo wody. Ciekwe dlaczego. Widac kazde dziecko ma jakies predyspozycje w tym temacie.

Kuba na szczęście nie ma z tym problemu. Dziennie od 1-3 i nie męczy się przy tym w ogóle. Parę bąków, lekkie zaczerwienienie na twarzy i już można pieluchę zmieniać :) Ale on bardzo dużo pije, w ciągu dnia wytrąbi 300-400 ml i wcale nie zaburza mu to normalnych posiłków.

NIKi nie pije nic ,ja już nie mam pomysłu jaki co podawać chyba przejde na zwykłą wode.
Spróbuje ,chodz nie mam siły .Może przez łyżeczke podawać.?

Wiki tak chyba kiedyś Majce dawała. Męczarnia, ale może akurat coś wypije.
Ja bym spróbowała dać mu kubek niekapek, niech się pobawi, może akurat przypadnie mu do gustu. Albo po łyczku ze zwykłej szklanki.

gunia43
pat-k
Daffodil

Super, że M. coś znalazł, zawsze to jakiś zastrzyk gotówki.
A po powrocie do gara z wrzątkiem :)

sparze wrzatkiem a od wewnatrz wysterylizuje spirytusem ;)
Wrzaatek nawet od zewnatrz niepolecany dla mezow. No chyba ze chcesz sie M pozbyc.
Polecam spirytus od wewnatrz i zewnatrz!!!! Swietny pomysl.

i jeszcze spirytus w czopku. w razie czego hehe

elus.dreptus
Kamidianka
gunia43
Patka - Mysle, ze czesto faceci to poprostu nie wiedza, co maja robic i trzeba czasu oraz porzadnie im wylozyc o co biega i wtedy zaskocza i jest ok. Brawa dla M. Fajnie, ze jest juz dobrze. Ja tam wierze, ze szczra rozmowa robi swoje.

Co do pytania o mleko to Maksik robi codziennie zazwyczaj 2 kupki - jedna rano i jedna zaraz po obiadku. Pomijajac oczywiscie ostatnie dni, ale to przez zabki - teraz juz wiem. W sumie to nawet ta wodnista biegunka byla pomiedzy normalnymi "standartowymi" kupami.
Mysle, ze jak dzeci jedza warzywka i owoce to zatwardzenia im juz tak nie groza. Gdzies czytalam, ze pomaga podanie wody przegotowanej na czczo po obudzeniu z rana przed wlasciwym posilkiem.
A jak tam Tosia???? Robi normlane kupki?

Kami takie bobeczki twarde?? daj cos malej na zatwardzenie bo sie biedna jeszcze nabawi jakis klopotow z dupcia!! pol lyzeczki lactulozy (to mozna dawac juz niemowlaczka)

co to jest ta lactuloza??