Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

mama2
a my chcielismy z M sie poprzytulac wczoraj (bo juz nie pamietam kiedy to bylo ,:Histeria:i wpasowac sie w ta krotka przerwe kiedy Maks sie budzi (po zasnieciu spi okolo 40 minut a potem co chwile pobudki ) a ten łotr jakby wyczul i juz po 20 minutach:666: sie obudzil i tak z kilka razy jeczal i budzil sie ze cala ochota przeszla :bigboulay:
Jak tak dalej pojdzie to bzykniemy sie jak Maks bedzie na randki chodzil((((((((((

O matko :) Ma Maksik wyczucie sytuacji :)

Daffodil
mama2
szczerze powiedziawszy maks tak nie lubi zupek i deserow ze jak tylko mu dzis sliniak zalozylam to go otrzepało z gory do dolu:36_2_13:

He he, a może z niego taki aktor dobry :)

no to jest ich dwoch bo klaudia tez niezla aktorka..jak ja niera potrzepie to leci na koniec pokoju i upada ze niby ja ja tak popchnelam :) wyglada to tak jakbym dzieckiem po snianach rzucała

mama2
Daffodil
mama2
szczerze powiedziawszy maks tak nie lubi zupek i deserow ze jak tylko mu dzis sliniak zalozylam to go otrzepało z gory do dolu:36_2_13:

no to jest ich dwoch bo klaudia tez niezla aktorka..jak ja niera potrzepie to leci na koniec pokoju i upada ze niby ja ja tak popchnelam :) wyglada to tak jakbym dzieckiem po snianach rzucała

Uważaj, żeby tak publicznie nie robiła, bo zaraz będziesz mieć kuratora sądowego na głowie :smile_jump:

jola22
Daffodil
A mój Kuba też się dzisiaj już dwa razy z płaczem obudził. I straszny miał problem z zaśnięciem, chyba z 40 minut się męczył, a normalnie 5 minut i już.

I jeszcze się M. od razu oberwało, bo dwa razy szedł do Kuby, jak się obudził i dziecko przy nim płacze, a jak ja wchodzę, to od razu się uspokaja. Tzn oczywiście nie za to opieprz dostał, to tylko wstęp :)
Wygarnęłam mu, że jakoś sam nie wykazuje inicjatywy, żeby się z dzieckiem pobawić, zająć go czymś itp. Jeśli chodzi o pomoc, to absolutnie nie mogę narzekać, bo Kubę wykąpie, jak się budzi, to sam do niego biegnie, ale ma jakieś takie myślenie, że jak ja się z Kubą bawię, albo dziecko samo się czymś zajmie, to on ma wolne i może przed komputerem siedzieć. A że Kuba jest grzeczny, mało marudzi, łatwo go czymś zająć, to w konsekwencji tata się z dzieckiem przywita po powrocie z pracy i na tym się kończy. No i co się dziwić, że Kuba tak na niego reaguje, za chwilę będzie myślał, że to ktoś obcy. No i jak dzisiaj narzekał, że Kuba u niego się nie chce uspokoić, to mu wygarnęłam. Mina mu zrzedła, zobaczymy czy będzie poprawa.

Daffodil u nas jest podobnie tylko mój M chętnie bawi się z Julcia - myślę że nasz problem polega na tym, że ja cały dzień z Julcia sama, a jak M wraca to ona go traktuje jak gościa.
Mój M wraca o 18 a o 20-30 zaczynamy Julcie szykować do snu, więc ona go widzi raptem 2-3 godzinny dziennie.

To tak jak u nas.M wraca ok 19-20 i tyle ze zdąży(albo nie) wykąpać małego i to wszystko.

Daffodil
mama2
Daffodil

Uważaj, żeby tak publicznie nie robiła, bo zaraz będziesz mieć kuratora sądowego na głowie :smile_jump:

na szczescie publicznie tak nie robi:36_19_3:

mama2
ja nie moge z tym moim dzieckiem dalam mu teraz mojej zupy i prawie zwymiotował ( a te z bobovity je chetnie) to go nie zmuszalam i dala kaszke z jabłkami i winogronami z gerbera Pycha i co ?? tez prawie zygnał!!!:36_2_43: kuzwa tego to juz nierozumiem on nie chce nic oprocz cyca!!!!!!!!!!!!!

niejestes sama :no1:Ola jak jej od wczoraj w butli przemycam deserki to 20ml zmieszane z woda ledwo ledwo wypija.no ale jak M u tesciowej chcial jej dac butle to nie i konic.jak nie cyc to butla ale od mamy....ja to uwiazana na maksa

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20552.png

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20553.png

Jola30
elwira
Jola30
no i moje dziecko nie śpi pospało juz i marudzi ,dzis przy kapieli wlał mi sie cały płyn olaitum i prosze straty jak zwykle.
A jak dzis dawałam nikemu antybiotyk to tak się rzucał że wylądował u niego w oku i teraz oczko ropieje kużwa co za koszmarny dzień.
Dziś Was chyba nie nadrobie ale chcodz troche sprobuje!!!
Inhalacje nie obeszły sie bez histeri i placzu że musiałam zakonczyć wczesniej:le:

Jola do podawania leków dobra jest pipeta bo wkładasz do buzi i prosto w gardło leci bez większych problemów , a dlaczego płacz przy inhalacji
Elwira wiem kochana mam takowe ale nie chciało mi się na pipetę bo jak widzi że ide to juz jest ryk chciałam go oszukac i wylądowało w oczku.
A przy inhalacji chyba sie bał maszyny bo furczy i jeszcze ta maska na dziobie.
Póżniej puścił pawia:wymiotuje:

o rety co ten Nikuś wyprawia!?Cierpliwości dużo dla Ciebie życzę!:cerowanie:

Daffodil
mama2
Daffodil

lo matko....to ci aktorka.....moja Oliw raz mi tak zrobila jak miala 3 latka idziemy po miescie w PL i ona non stop mi ze sklepu uciekala i pewnym momencie juz naprawde zla groznym tonem mowie Oliwia tak niewolno,a ona na to glosno krzyczy prosze tylko mnie niebij a ja w szoku bo dziecko jak dostanie klapsa to naprawde jak cos pozadnego przeskrobie.wstydu sie najadlam ze niewim.

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20552.png

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/20553.png

katja79
dziewczyny a jak Wasze dzieciaki jedza te zupki które same gotujecie ja ostatnio zrobilam pierwszy raz pare sloiczków i dupa blada mala nie chce tego jesc i wcale sie nie dziwie nie sa zbyt smaczne :lup: kucharka ze mnie kiepska ale zeby az tak ze dziecku zupy bez przypraw nie smakuja to juz naprawde.
dalam dwie marczewki pietruszke i ziemniaka troche wody i lyzke oliwy...moze z maselkiem byloby lepsze...juz sama nie wiem

a Wy jak robicie? duzo wody dajecie? no i maslo czy oliwe? no i z tym mieskiem nie wiem ile dac?

Ja to tak na oko robię i zależy ile marchewki i ile ziemniaka czy pietruszki dam.Dzisiaj pierwszy raz zupka z kalafiorem ,ciekawe jak będzie wcinał?!Ja daję masełko.Zrobisz kilka razy i zobaczysz że to fajna sprawa.

katja79
gunia43
I ja sie witam po niezbyt przespanej nocy. Niepoprztulalam sie do M :-(
Maksik sie obudzil z placzem wiec wzielam go do pokoju i tak jakko spalismy razem caly czas budzil sie z placzem, zasypial i znow placz az w koncu tak sie rozplakal, ze nic juz nie pomagalo:36_11_23:. Dalam mu czopka i wzielam na rece i tak kimalismy z pol godziny. Jak go odlozylam znow plakal ale juz mniej. No i tak cala nocke. O 6.00 znow placz, wiec dalam mu mleko ale wypil tylko 90 ml, jak normalnie wydoi spokojnie 230:uff:
Zasnal wreszcie i spal do 10.00. Znow prawie nic nie wypil, bo 100 ml. Zmierzalam mu goraczke i ma w pupie 38 stopni. Katarku nie ma zbytnio tylko nosek lekko przytkany byl rano. Teraz leciutko pokasluje, ale nie jestem pewna czy nie spacjalnie, cholewcia. NIe wiem czy isc do lekarza czy poprostu zostac w domu i czekac co bedzie. Na razie nie jest tak zle oprocz goraczki lekkiej i marudzenia tez w normie.
Nie wiem, dawac czopek czy tez nie?????

o losie bidulek malutki oby to nie bylo nic powaznego a co do czopka to ja bym dala odrazu lepiej sie poczuje
Wiec nie dalam od razu tylko jak goraczka byla 38,5 w pupie. Zasnal wlasnie bidulek, ale musialam flache dac tak do pociumkania. Jak na chorobe to jest dzis bardzo grzeczny tylko spac nie umie. Zasnal o 14.00 od rana - jak dla niego to ekstreme!!!
Ma troszke katarku, ale na razie tragedii nie ma. Smial sie jak glupi jak mu gruszka odssysalam - moj slodziak malutki. Idziemy do lekarza tak czy siak, bo graczka juz powazna. Kurcze tylko naszego nie ma do 19-tego maja urlopy i musimy isc do innego. Trudno, lepiej to niz nic. Ciekawe co powie.

Jola22 - szukalam opinii o Haucku i znalazlam tylko 2 : jedna bardzo dobra, ze super udany zakup i drugi raz by kupila, bo sie sprawdzil przy 2 dzieci (za to cene rewela) a druga, ze babka zaluje, ze kupila, bo wszystko jej sie w nim psulo. Trudno mi w tym ukladzie cos radzic. Bardziej szczegolowo Ci napisze wieczorem moze jak czasu bede mialam ciut, bo sie wybieram powoli do lekarza a jeszcze jakiegos na necie musze znalezc blisko nas.

Daffodil
elus.dreptus
katja79
dziewczyny a jak Wasze dzieciaki jedza te zupki które same gotujecie ja ostatnio zrobilam pierwszy raz pare sloiczków i dupa blada mala nie chce tego jesc i wcale sie nie dziwie nie sa zbyt smaczne :lup: kucharka ze mnie kiepska ale zeby az tak ze dziecku zupy bez przypraw nie smakuja to juz naprawde.
dalam dwie marczewki pietruszke i ziemniaka troche wody i lyzke oliwy...moze z maselkiem byloby lepsze...juz sama nie wiem

a Wy jak robicie? duzo wody dajecie? no i maslo czy oliwe? no i z tym mieskiem nie wiem ile dac?

ja daje tak zeby mialo konsystencje taka jakie te sloiczkowe dania, tez daje marcherke ziemniaczka pietruszke, seler tez daje, czasami troche ryzu rozgotowanego, srednio mu smakuje, woli sloiczkowe
a o mieso pytalam wczoraj pediatre
powiedziala zeby przez dwa tyg dawac na zmiane raz zupke z miesem raz bez a potem codzienie
miesa okolo 50 g na jedna porcje

O to dużo. Ja się spotkałam z opiniami, że jednak mniej. Ale jak widać, co lekarz, to opinia :)
Ja to wyczytalam ze 10 gram

gunia43
Maksik sie obudzil z placzem wiec wzielam go do pokoju i tak jakko spalismy razem caly czas budzil sie z placzem, zasypial i znow placz az w koncu tak sie rozplakal, ze nic juz nie pomagalo:36_11_23:. Dalam mu czopka i wzielam na rece i tak kimalismy z pol godziny. Jak go odlozylam znow plakal ale juz mniej. No i tak cala nocke. O 6.00 znow placz, wiec dalam mu mleko ale wypil tylko 90 ml, jak normalnie wydoi spokojnie 230:uff:
Zasnal wreszcie i spal do 10.00. Znow prawie nic nie wypil, bo 100 ml. Zmierzalam mu goraczke i ma w pupie 38 stopni. Katarku nie ma zbytnio tylko nosek lekko przytkany byl rano. Teraz leciutko pokasluje, ale nie jestem pewna czy nie spacjalnie, cholewcia. NIe wiem czy isc do lekarza czy poprostu zostac w domu i czekac co bedzie. Na razie nie jest tak zle oprocz goraczki lekkiej i marudzenia tez w normie.

Guniu jak czytam co się dzieję z Maksem to tak samo było z Filipkiem.NIe miał kaszlu tylko taki udawany bardziej,nie miał kataru tylko jakieś baby w nosie ale nie dużo.Pojechałam do p.doktor i stwierdziła drobną infekcję.Przepisała leki ,jedyne co mu najbardziej dolegało to duża gorączka,w nocy 39stopni a ja nie wiedziałam co robić ,podałam nurofen i przeszło troszkę do 37.Jak się później okazało to jesr takie coś jak trzydniówka którą się przechodzi raz w życiu.Filip tp miał bo charakterystyczne jest to że dziecko w 3 dobie dostaje wysypkę i już jest zdrowe!Filip miał wysypkę a ja myślałam że od wit.C.

Oby to było to co piszę a nie jakieś choróbsko wstrętne!!!Mierz często temperaturę i dawaj dużo pić a do lekarza nie zaszkodzi pojechać.

elus.dreptus
katja79

ja daje tak zeby mialo konsystencje taka jakie te sloiczkowe dania, tez daje marcherke ziemniaczka pietruszke, seler tez daje, czasami troche ryzu rozgotowanego, srednio mu smakuje, woli sloiczkowe
a o mieso pytalam wczoraj pediatre
powiedziala zeby przez dwa tyg dawac na zmiane raz zupke z miesem raz bez a potem codzienie
miesa okolo 50 g na jedna porcje

Taki zwykły ryż można???Taki z saszetki z torebki na kilogram dajesz???

elus.dreptus
e2e2
elus.dreptus
tak mam vibrucol, podac mu?? ja myslalam ze to podaje sie w ekstremalnych momentach
moze poczekac z pol godzinki
??

Smiało możesz da i nie czekaj do ekstremalnych momentów!Ja dawałam i mam wrażenie że już na mojego te czopki nie działają,spróbuj.Lepiej Viburkol niż coś mocniejszego.

My już po wizycie,obadany osłuchany i wszystko dobrze!!!!Zdrowy jak ryba!!!Dostałam skierowanie na USG ciemiączka:11_6_203: i bioderek.

my na usg bioderek jak maly skonczy pol roku,
juz chyba wiem dlaczego tak zle sie jemu spalo, bylo mu za goraco!! jak mu dalam wode to wypil pol butelki, to zabralam kolderke i przykrylam kocykiem i spał ładnie do rana

U nas jedna ze spokojniejszych nocek od trzech tygodni.Filip jadł o 21 150ml,o 12 już był głodny i ponownie 150 ml. a o 4 obudził mnie jego śpiew i gadanie,obwąchałam i strzelił kupę śpiewająco.Wczoraj zjadł dwa jabłka i może lepiej spał bo nie stękał tylko kupa lekka była po jabłuszku?Jeszcze od wczoraj zaczęłam mieszać mleko 1 z 2 .Niech sobie je ile chce i rośnie .Warzony dzisiaj 7400g.

Wczoraj spał 2 godziny 20 min a dzisiaj z zgarkiem w ręku 40 min???I być ty mądra i pisz wiersze!:gitarzysta:

Wiki20pl
mama2
elwira
a mój księciunio nie dał się Tacie położyć ale M sam wpadł na to ze Adacho głodny no bo przecież kaszka (270ml) nie całe 3godziny wcześniej to mało więc zrobiłam mu pierwszy raz całe jajko + żółtko i trochę chleba na parze .....do tej pory dawałam mu tylko żółtko ale jak je serki danio i nic mu nie jest to chyba teraz też będzie dobrze , pospał 40minut i właśnie się budzi więc uciekamy na spacerek bo słonko wychodzi

ty to masz odwage z tymi nowosciami kulinarnymi :36_2_13:

ja też podziwiam
I ja :D Też nie jestem ortodoksem, ale takie rzeczy jak Ty to chyba po roku będę podawać ;)

http://www.suwaczek.pl/cache/4087228f40.png

katja79
gunia43
mama2

hihi Maksik sie ma dobrze :)) a co do ubierania to jak zwykle i tu podobny do Maji bo tez nienawidzi sie ubierac drze sie i cały spocony , no coz beda z Maja po nagu chodzic w domu :D
Mama2 - Ale sie usmialam. Po nagu pewnie i mojemu Maksiowi sie by podobalo. Z ubieraniem mamy ostatnio to samo.
Katja - Tekst z silownia mnie powalil ha, ha!!!!!

oj widze ze i u Guni to samo jeny az sie boje zimy jak pomysle o tej swojej rozdartej spoconej królewnie:lup:

Moja też jak tylko czapkę poczuje na głowie, to krzyczy. A kurtkę to już fortelem zakładam. Śpiewam i zagaduję, liczę paluszki i takie tam.

http://www.suwaczek.pl/cache/4087228f40.png

katja79
mama2
ja nie moge z tym moim dzieckiem dalam mu teraz mojej zupy i prawie zwymiotował ( a te z bobovity je chetnie) to go nie zmuszalam i dala kaszke z jabłkami i winogronami z gerbera Pycha i co ?? tez prawie zygnał!!!:36_2_43: kuzwa tego to juz nierozumiem on nie chce nic oprocz cyca!!!!!!!!!!!!!

mama2
widac i z Ciebie marna kucharka:D nasze dzieci wolą fast fudy:36_1_1:( nie wiem jak to sie pisze):lup:
moja ze sloiczka kupionego wcina az jej sie uszy trzesa a moje beeee

Ja raz daję kupne raz swoje gotowane żeby nie przyzwyczaić do jednego albo do drugiego.

e2e2
gunia43

Guniu jak czytam co się dzieję z Maksem to tak samo było z Filipkiem.NIe miał kaszlu tylko taki udawany bardziej,nie miał kataru tylko jakieś baby w nosie ale nie dużo.Pojechałam do p.doktor i stwierdziła drobną infekcję.Przepisała leki ,jedyne co mu najbardziej dolegało to duża gorączka,w nocy 39stopni a ja nie wiedziałam co robić ,podałam nurofen i przeszło troszkę do 37.Jak się później okazało to jesr takie coś jak trzydniówka którą się przechodzi raz w życiu.Filip tp miał bo charakterystyczne jest to że dziecko w 3 dobie dostaje wysypkę i już jest zdrowe!Filip miał wysypkę a ja myślałam że od wit.C.

Oby to było to co piszę a nie jakieś choróbsko wstrętne!!!Mierz często temperaturę i dawaj dużo pić a do lekarza nie zaszkodzi pojechać.

moja Klaudia tez to miala ..to nioc groznego trzeba tylko zbjac bardzo wysoka temp.!

Kamidianka
katja79
gunia43

Mama2 - Ale sie usmialam. Po nagu pewnie i mojemu Maksiowi sie by podobalo. Z ubieraniem mamy ostatnio to samo.
Katja - Tekst z silownia mnie powalil ha, ha!!!!!

oj widze ze i u Guni to samo jeny az sie boje zimy jak pomysle o tej swojej rozdartej spoconej królewnie:lup:

Moja też jak tylko czapkę poczuje na głowie, to krzyczy. A kurtkę to już fortelem zakładam. Śpiewam i zagaduję, liczę paluszki i takie tam.

ja mam to samo dziś urządził mi taką awanturę, że myśłam że nie wyjdziemy -oczywiście na klatce schodowej więc cały wierzowiec wiedział ze Filip idzie na spacer

http://suwaczki.maluchy.pl/li-62792.png
http://suwaczki.maluchy.pl/li-63254.png