Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

elus.dreptus
mama2
a moje bobo dzis pozarło wrecz zupke z jagniecina i kasza jaglana z bobovity , wogole zauwazylam ze te z bobovity sa najsmaczniejsze , nie wiem teraz co zrobie z tymi zamrozonymi bo tego nie chce jesc wogole a dzis na deser premiera : SLIWKI
jak mu tak od 9.00 do 14.00 cyca nie daje to potem jak mu dam to widac jak teskni jak sie wtula i wkoncu porzadnie najada :D

ja w dalam malemu ostatnio jazynowa z krolikiem i zjadl cala!!
najadl sie tym sloiczkiem, z regoly po samej jazynowej chcial jeszcze dojesc

Bo mięsko jest jednak zapychające. Kuba jak jadł same warzywka, to po pół godziny był głodny, a teraz 3 spokojnie wytrzymuje. Wreszcie można powiedzieć, że obiad zjada, a nie przekąskę :)

Witajcie,

Coś mi net szwankuje, podłubałam, może będzie lepiej.
U nas zimno, że ho, ho. Na spacerku zmarzły mi ręce. Było koło 3-4 stopni, przy czym bardzo niemiły i mrozny wiatr. Lenkę ubrałam w spodnie narciarskie ;) Przykryłam kołderką i spała prawie całą drogę.
Za to w domu koszmarnie marudna, zaliczyłyśmy nawet jedną histerię. Na szczęście teraz zasnęła. Nawet sama, bez interwencji. Pewnie pośpi z 30 minut z zegarkiem w ręku.

e2e2 jeju, co się z Filipkiem porobiło w nocy? Tak ładnie spał.

eluś dzisiaj nastój już lepszy? Mam nadzieję, ze tak.

Jola30 no to ja już sama nie wiem, co ci lekarze jeszcze wymyslą w sprawie Nikusia. Przecież to małe dziecko, nie można go traktować jako testera leków. Nie wiem, co Ci poradzić. A może bańki mu postawić. Chyba ostanio słyszałam, że ktoś stawiał takiemu maluchowi i pomogło.

mama2 Wszystkiego najlepszego dla Maksa!! Niech nam zdrowo rośnie i mamusi daje spać po nocach!!

http://www.suwaczek.pl/cache/4087228f40.png

e2e2
mama2
e2e2

Ja mam kolejną nieprzespaną noc!!!W pewnym momencie jak się przebudziłam to nie wiedziałam czy Filip jest w łóżeczku czy z nami w łóżku,mówię wam już się zakręciłam!!!!W dzień je po 120ml góra a w nocy 150 ml pije!!!Często mu daję w nocy herbatkę ale jak jest głodny to go wodą poić nie będę!!!Mama2 witaj w klubie chodzących na rzęsach!

o rany d;ugo to juz trwa chyba? ile sie razy budzi ?płacze jak sie obudzi? sam zasypia ponownie?

zasypia tak na dobre ok 22 i za godzinę czasami pół już się budzi to daje mu jeszcze mleka jak doje dobrze to znowu zasypia.Przeważnie jest tak że zasypia se smoczkiem a jak go wypluje bo śpi to zaraz go szuka i tak w kółko całą noc,nie pamiętam kiedy przespałam całą godzinę!!!Jak mu nie wstane i nie dam smoka do buzi to jęczy coraz głośniej,nie płacze bo do tego nie pozwalam bo wstaje co chwila.To trwa już drugi tydzień a dawniej przesypiał po 12 godzin z jedną przerwą na karmienie i to na śpiocha!!!!Tak więc ciężko mi się jest przestawić na takie niespanie.Jak narazie to w dzieć się nie kładę jak Filip śpi bo dobrze funkcjonuję.

ojej ..to masz tak jak ja ! ja tak juz funkcjonuje ponad 2 miesiace!!!!!!!

gunia43
Wiki20pl
mama2

i widac kto tu postow nie czyt a:D wczorak daffodil mowila :D

sorki ale ja tak po łebkach wczoraj posty czytałam bo chciałam po pracy spędzić reszte dnia z córka a tyle napisałyście ze nie byłam w stanie wszystkiego przeczytać
Ja zaledwie liznelam. Ale od wczoraj kiedy czytalam to ponad 20 stron nastukane wiec chyba szans nie mam, zwlaszcze, ze moje dziecko nie che dzisiaj po poludniu wpac prawie, zaledwie 2 razy po pol godziny od rana. Oczy czerwone i marudny. Ech!!!!
Terza zbieramy sie na spacerek.
A moja Maja wręcz przeciwnie spała pół dnia. Jak jest śpiąca to tez ma strasznie czerwone oczy

http://maja2009.aguagu.pl/suwaczek/suwak4/a.png
http://www.suwaczek.pl/cache/29414a2d3e.png
http://www.suwaczki.com/tickers/ckai3e3kyvu8eal1.png

gunia43

Jola nie obraź się, ale po co to robisz? Nikuś ma klopoty z brzuszkiem, miał i miewa kolki, po jaką cholerę dajeszc mu dania przeznaczone dla dzieci powyzej 6 miesiąca??? I ta kaszka mleczno - ryżowa tez obciąża jego żołądek i nerki, czemu nie czytasz z opakowania instrukcji przygotowania?

Na sloiczkach, przynajmniej tutaj pisze od 6 miesiaca czyli teraz juz mozna dawac. A kaszke ryzowo-pszenna tez daje i z pelnego ziarna tez. Tutaj to sa one od 4 miesiaca.
No ale z NIkiem moze inna brocha, bo moj Maksio to jak na razie wszystko trawi i na nic uczulony.
Nawet cytrusy juz za nami i nic.

Ale Jola podaje słoiczki po 6 miesiącu czyli od 7. I pisałam o kaszce mleczno-ryżowej która w sobie już ma mleko, i nie ma potrzeby dawać tyle samo miarek mleka,, tylko nalezy pomniejszyć o ilość miarek kaszki, bo to tak jakby dac na 180 ml wody 8 miarek mleka.

Jola ale się namęczycie, czemu tak się go czepiła franca???

mama2
Daffodil
elus.dreptus
Wasze dzieci tez "plywaja" na sucho?? leza sobie na brzuszku i sie napinaja i raczki i nozki podnosza??

Wczoraj moj M został w domu z malym a ja pojechalam na zakupy, polozyl go w lezaczku bujaczku i go nie przypial, i znalazl malego z dpcia na podlodze i glowka na lezaczku heh

U Kuby jeszcze takich wyczynów nie zaobserwowałam :)

moj tak od dawna robi i narazie nic z tego nie wynika , nie wiem czy to jakis kolejny etap do raczkowania czy tylko tak robi

Kuba zaczął ostatnio podnosić pupkę leżąc na brzuchu i szoruje kolanami po podłodze. Tylko ze wszystkich sił zapiera się rękami, więc jeszcze długa droga przed nim :)

e2e2
Daffodil
e2e2
Jade na 11 do pobrania krwi z Filipkiem bo jutro mamy wizytę w poradni specjalistycznej ryzyka okołoporodowego.Jak pobierają krem takim maluchom bo już jestem przerażona!

Trzymam kciuki, chociaż pewnie już za późno :) A co to za poradnia?

Sama nie wiem co to za poradnia a jedziemy w czwartek bo mi się pomyliło że to jutro.Filip na pierwszej wizycie domowej dostał to skierowanie bo jak się urodził to miał 7 punktów i infekcję bo miałam zielone wody.W sobotę jeszcze czyste bo mi sprawdzali a w poniedziałek jak urodziłam to były już zielone!Przez infekcję dostawał dożylnie antybiotyk przez 4 doby.Chyba go przebadają w z dłuż i wszerz a ja się cieszę że taka kontrola bo będę wiedziała że jest ok!!

No pewnie, ja też jestem zdania, że lepiej przebadać niepotrzebnie niż za parę lat robić sobie wyrzuty. Trzymam kciuki, żeby wszystko było w porządku.

lutka
gunia43

Jola nie obraź się, ale po co to robisz? Nikuś ma klopoty z brzuszkiem, miał i miewa kolki, po jaką cholerę dajeszc mu dania przeznaczone dla dzieci powyzej 6 miesiąca??? I ta kaszka mleczno - ryżowa tez obciąża jego żołądek i nerki, czemu nie czytasz z opakowania instrukcji przygotowania?

Na sloiczkach, przynajmniej tutaj pisze od 6 miesiaca czyli teraz juz mozna dawac. A kaszke ryzowo-pszenna tez daje i z pelnego ziarna tez. Tutaj to sa one od 4 miesiaca.
No ale z NIkiem moze inna brocha, bo moj Maksio to jak na razie wszystko trawi i na nic uczulony.
Nawet cytrusy juz za nami i nic.

Ale Jola podaje słoiczki po 6 miesiącu czyli od 7. I pisałam o kaszce mleczno-ryżowej która w sobie już ma mleko, i nie ma potrzeby dawać tyle samo miarek mleka,, tylko nalezy pomniejszyć o ilość miarek kaszki, bo to tak jakby dac na 180 ml wody 8 miarek mleka.

Jola ale się namęczycie, czemu tak się go czepiła franca???

oj tam dałam pore razy i zaprzestałam dawac testuje raz na jakis czas bo powiem wam szczerze ze nie ufam lekarza juz kiedys pisałam i chyba nie zmienie zdania .
co do miarek mleka racja nie wiedziałam ale jak nic mu nie jest i zyje bedzie dobrze zmienie to :36_13_4:
a jesli chodzi o leczenie moje dziecka jestem w szoku :le::uff2:poniewaz jakos nie daja rady z tym leczeniem.

http://s10.suwaczek.com/20000429310117.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/b11eb3303f.png

Ewciaa
witam mamusie
u nas wszytko dobrze, zuzka z drowa i mam nadzieję że wasze maleństwa równiez

chciałam zapytać jak ubieracie dzieciaczki na spcery??? macie jakies zimowe kurtki ???a jakie buciki na nogi ??? i gdzie kupujecie

daffodil dziękuje za odpowiedz
elus dzięki za dietke

Ja na zimę mam kombinezon i śpiworek ocieplony futerkiem, więc butków nie trzeba. Na taką przejściową pogodę mam dwie kurtki. Do tej pory zakładałam mu zwykłe trampki i zakładałam taką osłonę na spacerówkę.

gunia ale moj niki tez nie jest na nic uczulony ,nie ma wysypi a lekarze sami nie wiedza robia jak by domysły i eksperymentuja dzis zapytała jakie mam mleko i co tak sobie powiedziała ze moze bebilon pepti bym mu dala spytalam po co a ona ze tak sobie zobaczymy, wiec jej powiedziałam ze moze sobie je sama do kawy dac :uff2:
wszystko dobrze jak dziecko zdrowe a jak chore to katastrofa .
a u mojej tesciowej dzicko znow chore a niki tam idzie w piatek.

http://s10.suwaczek.com/20000429310117.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/b11eb3303f.png

e2e2
lutka
e2e2

Ja mam znajomą która ma dziewczynkę o 8 dni młodszą i daje jes takie zupy jak rosół,zalewajkę,krupnik ostatnio kapuśniak,kisiel.Tylko nie tak żeby się dziecko najadło tylko kilka łyżeczek na próbę ale niczym nie gardzi!!!

no to chyba nie robi dobrze, moim zdaniem jelita są jeszcze bardzo wrażliwe u takiego dziecka, po co je tak wcześnie obciażać? jeszcze zdąży się najeść tych wszystkich potraw. Ja tylko 2 razy podałąm młodemu i zupkę i owoce tego samego dnia, ma wrażenie ze nie najlepiej to znosi. Poczekam ze 3tyg i wtedy spróbuję.

Ja też uważam że za wcześnie ,przecież nasze dzieci nie mają jeszcze 6 miesięcy i jeszcze mają na to czas!
MOj zajada raz dziennie zupke a na drugi raz owoce i to po calym sloiczku 190 gram. Na moim mleku pisze, ze od 6 miesiaca tylko 3 razy dziennie podawac, wiec do tego sie stosuje a poza tym podaje deserek i warzywka z mieskiem albo bez. Maly dzisiaj tak zajadal jablko z jagodami, ze az na mnie krzyczal, ze za wolno mu daje. Ale mu smakowalo, w szoku bylam. No i resztek nie ma w kupie takich jak na poczatku po marchewce czyli widac Maskik trawi wszytsko bardzo ladnie. I ani wysypek ani wzdec ani innych rewelacji. No ale takie dziecko widac. Ja podaje mu to co pisze, ze od 4 miesiaca i w 6 miesiacu. A poza tym jak przychpodzi pora na warzywka czyli oki 13-tej i dla wygody chcialam mu podac leko, bo sie spieszylam to odmowil i czekal az mu zupke podam. Tak Maksio egzekwuje to co mu sie nalezy!!!!

Jola30
jestem z powrotem i nic ciekawego mi ta lekarka nie poiwedziala mały ma dalej zawalone oskrzela i zaleciła inchalacje ale co z tego jak w ośrodku nie ma inchalatora a w aptece kosztuje ok.250 zł+ampułki 48 zł, i co nie kupiłam jakis horror totalny nie mam kasy żeby wydawac na pierdoły które i tak nie wiadomo czy pomogą .Dzwoniłam do przychodni kazała przyjść jutro rano po zniane antybiotyku lub zaszczyki.
Zresztą i tak w aptece nie ma takiego wynalazku mogą zamówić więc powiedziałam że się zastanowie i co ja mam kużwa zrobić sama nie wiem :le:

Przepisała syrop, maść op ktorej pisała Lutka i kazaLa przyjść jutro i co kasa poszła a dziecko dalej chore !!!!!!
Jestem totalnie wk....

Jola30 - inhalacje mozna robic tak (juz zreszta pisalam ale chyba ty wszyskiego nie oczytujesz, bo czasu brak):
Nalewasz do gara goracej wody i krople do inhalacji lub ziola do inhalacji dajesz (w aptece trzeba spytac) i postaw blisko Nikiego a on niech oddycha tym co sie ulatnia. Zawsze to cos. Lekarka mojej sioprze tak przy malym dziecku radzila. Ponoc inhalcje czynia cuda jak wszystko inne zawodzi.
Mozna tez na recznik mokry pokropic troche kropli do inhalacji ale zeby fioran nie bylo i wtedy to sie ulatnia na pokoj i dziecko wdycha opary!!!!

e2e2
Jola30
no i zasnoł przed chwilą a nie spi od rana mamy lekarza na 14 i co znow bedzie awantura i placz

Jak ja tak nie lubię.Dziecko śpi a rada nie rada trzeba brać pod pachę i iść na wizytę a dziecko zupełnie rozbite jest wtedy i cały dzień ma rozregulowany.Napisz jak będziesz po co ciekawego stwierdziła pani doktor !!!?>??
Ja dlatego jak tylko sie da to zawsze sie na rano umawiam :-)

e2e2
mama2
e2e2

Ja mam kolejną nieprzespaną noc!!!W pewnym momencie jak się przebudziłam to nie wiedziałam czy Filip jest w łóżeczku czy z nami w łóżku,mówię wam już się zakręciłam!!!!W dzień je po 120ml góra a w nocy 150 ml pije!!!Często mu daję w nocy herbatkę ale jak jest głodny to go wodą poić nie będę!!!Mama2 witaj w klubie chodzących na rzęsach!

o rany d;ugo to juz trwa chyba? ile sie razy budzi ?płacze jak sie obudzi? sam zasypia ponownie?

zasypia tak na dobre ok 22 i za godzinę czasami pół już się budzi to daje mu jeszcze mleka jak doje dobrze to znowu zasypia.Przeważnie jest tak że zasypia se smoczkiem a jak go wypluje bo śpi to zaraz go szuka i tak w kółko całą noc,nie pamiętam kiedy przespałam całą godzinę!!!Jak mu nie wstane i nie dam smoka do buzi to jęczy coraz głośniej,nie płacze bo do tego nie pozwalam bo wstaje co chwila.To trwa już drugi tydzień a dawniej przesypiał po 12 godzin z jedną przerwą na karmienie i to na śpiocha!!!!Tak więc ciężko mi się jest przestawić na takie niespanie.Jak narazie to w dzieć się nie kładę jak Filip śpi bo dobrze funkcjonuję.
Moze czas zeby mu podac mleko 2. MOze sie chlopak ne najada czy co.....

Daffodil
Wiki20pl
mama2

bliziutko ale mimo wszystko musi wyjsc z ciepłego łozka i zasuwac w taka pogode!

no tak faktycznie dzisiaj to zimnisko straszne a tak wogóle to Wszystkiego najlepszego dla synka za skończenie 5 miesiecy :mis::dzidzia_mis:

Ja też się dołączam do życzeń dla Maksika :dzidzia_mis:
I ja i ja!!!! Wszystkiego najlepszego dla Maksinego imiennika - tez Maksika!!!!!!!!
Zeby rosl tak pieknie jak dotychczas i zdrowka duzo!!!!!!!!!

Daffodil
elus.dreptus
mama2
a moje bobo dzis pozarło wrecz zupke z jagniecina i kasza jaglana z bobovity , wogole zauwazylam ze te z bobovity sa najsmaczniejsze , nie wiem teraz co zrobie z tymi zamrozonymi bo tego nie chce jesc wogole a dzis na deser premiera : SLIWKI
jak mu tak od 9.00 do 14.00 cyca nie daje to potem jak mu dam to widac jak teskni jak sie wtula i wkoncu porzadnie najada :D

ja w dalam malemu ostatnio jazynowa z krolikiem i zjadl cala!!
najadl sie tym sloiczkiem, z regoly po samej jazynowej chcial jeszcze dojesc

Bo mięsko jest jednak zapychające. Kuba jak jadł same warzywka, to po pół godziny był głodny, a teraz 3 spokojnie wytrzymuje. Wreszcie można powiedzieć, że obiad zjada, a nie przekąskę :)
MOj po sloiczku ostnim nie jadl 4 i pol godziny. NO ale wsunal caly sloik 200 gram cielecinki z ziemniaczkami i pasternakiem (takei cos jak pietruszka korzen) z Nestle. Bardzo mu smakowalo. Z tej firmy wchlania wszystko i jeszcze z mojej firmy, ha, ha!!!! Inne to tak srednio lubi.

Daffodil
Ewciaa
witam mamusie

chciałam zapytać jak ubieracie dzieciaczki na spcery??? macie jakies zimowe kurtki ???a jakie buciki na nogi ??? i gdzie kupujecie

elus dzięki za dietke

Ja na zimę mam kombinezon i śpiworek ocieplony futerkiem, więc butków nie trzeba. Na taką przejściową pogodę mam dwie kurtki. Do tej pory zakładałam mu zwykłe trampki i zakładałam taką osłonę na spacerówkę.
Ja jeszcze daje kocyk jak spi pod oslone. NO i zawsze rajstopki.

Ewciaa
witam mamusie

elus dzięki za dietke

ja kupuje na allegro , do teraz ubieralam mu polarkowy kombinezon i fytrzane buciki a dzis zakupilam kombinezon taki zimowy

Kamidianka
Witajcie,

Coś mi net szwankuje, podłubałam, może będzie lepiej.
U nas zimno, że ho, ho. Na spacerku zmarzły mi ręce. Było koło 3-4 stopni, przy czym bardzo niemiły i mrozny wiatr. Lenkę ubrałam w spodnie narciarskie ;) Przykryłam kołderką i spała prawie całą drogę.
Za to w domu koszmarnie marudna, zaliczyłyśmy nawet jedną histerię. Na szczęście teraz zasnęła. Nawet sama, bez interwencji. Pewnie pośpi z 30 minut z zegarkiem w ręku.

e2e2 jeju, co się z Filipkiem porobiło w nocy? Tak ładnie spał.

eluś dzisiaj nastój już lepszy? Mam nadzieję, ze tak.

Jola30 no to ja już sama nie wiem, co ci lekarze jeszcze wymyslą w sprawie Nikusia. Przecież to małe dziecko, nie można go traktować jako testera leków. Nie wiem, co Ci poradzić. A może bańki mu postawić. Chyba ostanio słyszałam, że ktoś stawiał takiemu maluchowi i pomogło.

mama2 Wszystkiego najlepszego dla Maksa!! Niech nam zdrowo rośnie i mamusi daje spać po nocach!!
Moj dzisiaj skonczyl na dwoch drzemkach po pol godziny. Marudny byl moj biedak, ze hej. Och, co sie z nim dzieje dzisiaj. Chyba skok jakis bo wtrabila tyle, ze w szoku bylam. Oprocz mleka normalnie to warzywka z mieskiem o 13-tej a potem o 17.30 znow zupke 200 ml a potem jeszcze 200 ml jablka z jagodami. Teraz flache cala 230 ml z 4 lyzkami kaszki. Gdzie on to zmiescil???
Kami - strasznie zimno w Polszy. U nas 12 stopni i juz mi zimno.