Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

Daffodil
A ja się witam wtorkowo :)

Kubek miał dzisiaj od 7 ochotę do zabawy :fun:
Ale właśnie usypia, więc może uda mi się jeszcze do łóżka wskoczyć :)

Wczoraj podjęłam męską decyzję i zamiast z nadzieją czekać na to, że mi się pokarm skończy, odstawiłam Kubę od piersi. Po tej decyzji poczułam taką ulgę, jakby mi ktoś jakiś głaz zdjął z pleców :) Żadna ze mnie Matka Polka :) 4,5 miesiąca karmienia piersią to i tak dużo, w sumie to jestem dumna z siebie, biorąc pod uwagę, że nigdy jakoś specjalnie tego nie lubiłam :) M. zachwycony, Kubulkowi wszystko jedno, a w zasadzie to chyba też zadowolony, bo nie musi się tak namęczyć. Tylko moja mama uważa, że to straszne marnotrawstwo, żeby mieć pokarm i nie karmić, no ale trudno, wszystkim nie dogodzę :)

Daffodil jak ja Ci zazzdroszcze kochana ehhhhhhhhhhhhhhh moze i mi bedzie kiedys dane...a co do czasu karmienia to tez mi sie wydaje ze 4,5 miesiaca wystarczy to co najlepsze i najbardziej wartosciowe Kubelek juz wyssal a w sztucznym mleczku tez mnóstwo dobrych dla dziecka skladników.mysle ze to dobra decyzja ale jak masz zamiar wyciszyc laktacje tabletkami?

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

lutka
Kamidianka
lutka

Gunia
marudzę od 4 lat i dupa. Teraz dodatkowo dochodzi inny klopot: w moim mieście (39 tys mieszkańców) nawet jesli znajdzie pracę to za gówniane pieniądze, jeśli w Krakowie (skąd pochodzi) to ja tam nie będę miala pracy (zostanę z dzieckiem), i zeby nie dziadowac bedziemy musieli mieszkać u teściowej w 3 pokojowym mieszkaniu. ech doroslosć.

Lutka a gdzie dokładnie mieszkacie? Kiedy wracasz do pracy? A czym się zajmujesz? Ale Cię zarzuciłam pytaniami hehe. Kurka, ja nie mam szans na powrót, pal licho praca, tylko kasę skąd brać??

Na podkarpaciu :) Do pracy wracam najprawdopodobniej od 1 października - musze jeszcze tylko ojaca poinformować :P, bo pracuję w sklepie u ojca. czym sie zajmuję? wszystkim: sprzedażą, zamówieniami, płatnościami, czasem przewożę towar, wydzwaniam do klientów za kasą, pisma pisze itp.

lutka to Ty wielofunkcyjna jesteś :))

http://www.suwaczek.pl/cache/4087228f40.png

mama2
zdjecia beda :)) ale chyba dlugo na nie poczekamy bo robil moj tata a on obrabia zdjecia bardzo dlugo i zanim jeszcze dotra z łodzi ...ale jak tylko bede miala to sie pochwal .
wlasnie robimy przemeblowanie w pokoju maksa kupilam sofe i wykladzine w autka ..:))

a co do nocy to juz probowałam z kaszka i nic to nie dalo.... :36_7_6:dzis w nocy 4 pobudki i od 5 na nogach ale o 6.0 zsnal ja razem z nim wykonczona i efekt byla taki ze Klaudia nie poszla na pierwsza lekcje bo ja ZASPAŁAM!! Wstyd

o matko mama2 bidulko wykonczysz sie kurcze niesamowity cycus mamuni z Maksia i tyle moja tez jakby mogla to by cala noc przy cycku lezala i ciumkala eh te nasze dzieci..

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

katja79
Daffodil

Wczoraj podjęłam męską decyzję i zamiast z nadzieją czekać na to, że mi się pokarm skończy, odstawiłam Kubę od piersi. Po tej decyzji poczułam taką ulgę, jakby mi ktoś jakiś głaz zdjął z pleców :) Żadna ze mnie Matka Polka :) 4,5 miesiąca karmienia piersią to i tak dużo, w sumie to jestem dumna z siebie, biorąc pod uwagę, że nigdy jakoś specjalnie tego nie lubiłam :) M. zachwycony, Kubulkowi wszystko jedno, a w zasadzie to chyba też zadowolony, bo nie musi się tak namęczyć. Tylko moja mama uważa, że to straszne marnotrawstwo, żeby mieć pokarm i nie karmić, no ale trudno, wszystkim nie dogodzę :)

Daffodil jak ja Ci zazzdroszcze kochana ehhhhhhhhhhhhhhh moze i mi bedzie kiedys dane...a co do czasu karmienia to tez mi sie wydaje ze 4,5 miesiaca wystarczy to co najlepsze i najbardziej wartosciowe Kubelek juz wyssal a w sztucznym mleczku tez mnóstwo dobrych dla dziecka skladników.mysle ze to dobra decyzja ale jak masz zamiar wyciszyc laktacje tabletkami?

Spróbuję bez tabletek. Głównie dlatego, że chcę jeszcze Kubka karmić tym co muszę odciągnąć, a przy Bromergonie chyba nie można? Jakoś żal mi wylewać te ostatnie krople :)
Czekam aż mi się cyce porządnie nabiją i ściągam laktatorem tylko tyle, żeby ulgę poczuć. Jak na razie jest tego sporo i parę razy dziennie laktator idzie w ruch. Liczę na to, że stopniowo będzie mleczka coraz mniej. A na czasie jakoś mi strasznie nie zależy, więc nawet jeśli to potrwa jeszcze tydzień, dwa to przeżyję :)

katja79
mama2
zdjecia beda :)) ale chyba dlugo na nie poczekamy bo robil moj tata a on obrabia zdjecia bardzo dlugo i zanim jeszcze dotra z łodzi ...ale jak tylko bede miala to sie pochwal .
wlasnie robimy przemeblowanie w pokoju maksa kupilam sofe i wykladzine w autka ..:))

a co do nocy to juz probowałam z kaszka i nic to nie dalo.... :36_7_6:dzis w nocy 4 pobudki i od 5 na nogach ale o 6.0 zsnal ja razem z nim wykonczona i efekt byla taki ze Klaudia nie poszla na pierwsza lekcje bo ja ZASPAŁAM!! Wstyd

o matko mama2 bidulko wykonczysz sie kurcze niesamowity cycus mamuni z Maksia i tyle moja tez jakby mogla to by cala noc przy cycku lezala i ciumkala eh te nasze dzieci..
Jak sobie przypomne, jak tak Maksio na mnie wisial, to az mnie ciary przechodza. Wcale nie bylam wtedy szczesliwa z tego powodu i odciski na dupsku mialam od siedzenia z cyckiem wywalonym na kanapie. Dobrze, ze mam juz to za soba.

Daffodil
I od razu mam parę pytań do mam butelkowych, bo do pediatry pewnie pójdę dopiero na kolejne szczepienie za trzy tygodnie.

1) Ile płynów na dobę (herbatek, soczków itp) powinno wypijać dziecko karmione sztucznie, żeby uniknąć zaparć?
2) Co z witaminą D? Dajecie codziennie, co parę dni czy w ogóle?
3) Stosujecie się do tych limitów podanych na pudełkach? Bo czuję, że Kubie cztery porcję po 180 ml na pewno nie wystarczą. Tzn tych 180 ml będę się trzymać, ale na pewno zje więcej niż 4 razy w ciągu doby.

moj maly pije duzo wody, daje mu zawsze popic po wieczornej kaszce a w dzien miedzy karmieniami jak jest marudny to znacz PIC!! moj akurat je co trzy godziny po 150,
a wit D podaje sie bez wzgledu na to czy jest karmiony piersia
Tomus zaczał sie pocic i pediatra z dawki 2 krople dziennie kazala dwa razy w tyg dawac trzy i przestała sie juz głowka pocic

gunia43
katja79
mama2

Jak sobie przypomne, jak tak Maksio na mnie wisial, to az mnie ciary przechodza. Wcale nie bylam wtedy szczesliwa z tego powodu i odciski na dupsku mialam od siedzenia z cyckiem wywalonym na kanapie. Dobrze, ze mam juz to za soba.

o matko Gunia naet nie masz pojecia jak ja Wam wszystkim zazdroszcze jedno jest pewne jak bede miala drugie dziecko to pierwsze co zrobie jak sie pojawi na swiecie to wepchne mu smoka do pysia i oczywiscie bede karmic butelka...

Maja

Daffodil
katja79
Daffodil

Spróbuję bez tabletek. Głównie dlatego, że chcę jeszcze Kubka karmić tym co muszę odciągnąć, a przy Bromergonie chyba nie można? Jakoś żal mi wylewać te ostatnie krople :)
Czekam aż mi się cyce porządnie nabiją i ściągam laktatorem tylko tyle, żeby ulgę poczuć. Jak na razie jest tego sporo i parę razy dziennie laktator idzie w ruch. Liczę na to, że stopniowo będzie mleczka coraz mniej. A na czasie jakoś mi strasznie nie zależy, więc nawet jeśli to potrwa jeszcze tydzień, dwa to przeżyję :)
Ja jestem na tym etapie, ze czuje, ze dzien lub dwa bym nie karmila i w cyckach zero bym miala.
Po dzisiejszych nerwach to mozliwe bedzie, ze mimo karmienia susza bedzie :-(
Aj!!!!!

elus.dreptus
Daffodil
I od razu mam parę pytań do mam butelkowych, bo do pediatry pewnie pójdę dopiero na kolejne szczepienie za trzy tygodnie.

1) Ile płynów na dobę (herbatek, soczków itp) powinno wypijać dziecko karmione sztucznie, żeby uniknąć zaparć?
2) Co z witaminą D? Dajecie codziennie, co parę dni czy w ogóle?
3) Stosujecie się do tych limitów podanych na pudełkach? Bo czuję, że Kubie cztery porcję po 180 ml na pewno nie wystarczą. Tzn tych 180 ml będę się trzymać, ale na pewno zje więcej niż 4 razy w ciągu doby.

moj maly pije duzo wody, daje mu zawsze popic po wieczornej kaszce a w dzien miedzy karmieniami jak jest marudny to znacz PIC!! moj akurat je co trzy godziny po 150,
a wit D podaje sie bez wzgledu na to czy jest karmiony piersia
Tomus zaczał sie pocic i pediatra z dawki 2 krople dziennie kazala dwa razy w tyg dawac trzy i przestała sie juz głowka pocic
A jaki to ma zwiazek? Maksiowi sie glowka poci.

katja79
gunia43
katja79

o matko Gunia naet nie masz pojecia jak ja Wam wszystkim zazdroszcze jedno jest pewne jak bede miala drugie dziecko to pierwsze co zrobie jak sie pojawi na swiecie to wepchne mu smoka do pysia i oczywiscie bede karmic butelka...

Katja a kiedy macie to wesele? Ile jeszcze czasu zostało na szkolenie Majeczki - uparciuszka?

katja79
gunia43
katja79

NO tak, he, he!!!!! Widze, ze serio masz juz dosc. Ja tez zaczne od butli i bede karmic na wyjsciach tak dokladnie jak z Maksiem moze troche nieswiadomie ale skutek pozytywny. Problemu z przejsciem cyc-butla i odwrotnie - zero!!!! Daffodil zreszta podobnie robila. To przez ten opor karmienia piersia publicznie. Na dobre nam wyszlo.

gunia43
katja79
gunia43

NO tak, he, he!!!!! Widze, ze serio masz juz dosc. Ja tez zaczne od butli i bede karmic na wyjsciach tak dokladnie jak z Maksiem moze troche nieswiadomie ale skutek pozytywny. Problemu z przejsciem cyc-butla i odwrotnie - zero!!!! Daffodil zreszta podobnie robila. To przez ten opor karmienia piersia publicznie. Na dobre nam wyszlo.

No właśnie, czasem opłaca się być wstydziochem :)

Wiki20pl
Ewciaa
Wiki20pl

Wiem wiem, ale takie czasy. Ja nie miałam do nikogo pretensji ile mi dal bo ja robiłam wesele a raczej przyjecie weselne w domu na 22 osoby i płaciłam tylko za catering 50 zł od osoby, więc powiem szczerze że mnie się zwróciło. Jeśli chcesz to moge powiedziec ile zebrałam na 22 osoby kasy (jeśli oczywiscie inni nie będą mieli nic przeciwko ) poprostu chce zobaczyc czy powiecie czy to dużo czy mało

ja tez wiem że takie czasy.....możesz spokojnie napisać mi nie przeszkadza jeśli tylko sama tego chcesz
ja za wesele dwudniowe na 100osób z kamerą, orkiertą , fotografem i innymi pierdułkami zapłaciłam 35tyś. a uzbierałam 16tyś

No to ja na 22 osoby wydałam około 2-3 tyś, a uzbierałam 7 tyś
ja na 28 osob dałam 3tys a uzbieralismy 11tys

Daffodil
gunia43
katja79

No właśnie, czasem opłaca się być wstydziochem :)

ja wstydziochem tez jestem ale z Maja nie dalo sie z domu wyjsc bo w wózku sie darla wiec głupia matka sie dziala w domu i cycus byl pod nosem przez 24 h:lup::lup: no i teraz mam k..wa mać!!!

Maja

katja79
gunia43
Oj dziewczyny! Cios prosto w serce. Dostalama wlsnie takiego mila od mojej macochy, ze mi rece opadly i glowa boli a oczy placza. Nienawidze tej baby!

Gunia bardzo mi przykro ze masz taka krowe macoche kuuuurcze dziwne ze tak to zqwsze jest z tymi macochami ze sa maksymalnie wredne i mieszaja w rodzinie....oby po raz ostatni...

Gunia tule mocno
a z tata nie mozesz o tym porozmawiac??

e2e2
katja79
elus.dreptus

moja kolezanka ma ten sam problem z butelkami co Ty, ktos jej podpowiedzial ze pewne butelki dziecki najlepiej toleruja, sprobowala i mala ja zaakceptowała
Butelka 150 ml antykolkowa TOMMEE TIPPEE 0m+ 0%BPA (729199614) - Aukcje internetowe Allegro

elusdreptus dzieki kochana ale juz ja mam i dupa blada na poczatku ja nia dokarmialam i ladnie pila a potem po miesiecznej przerwie poprostu zonk nie chce wziasc do ust pluje jek najeta mam, juz i nuka i zwykle jakies i wszystkie sa beeee ale trudno mysle sobie ze jak ja porzadnie przeglodze to w koncu zalapie mam nadzieje ze dam rade bo jak do tej pory zawsze wymiekalam jak juz mi sie dziecko rozplakalo porzadnie to dawalam cyca ale zaczynam sie juz martwic bo slabiutko przybiera na wadze mysle ze to moje mleko juz dla niej za słabe dzisiaj odbieramy morfologie i na serio sie martwie.

A jak z kupą u Maleńkiej,chodzi mi o to że kilka dni nie robiła,jestem ciekawa co z niej wyszło po kilku dniach,poproszę o opis.Filip po trzech dniach zrobił taką że się w pampersa nie zmieściła i strasznie się męczył!

e2e2 no z ta kupa to byl meksyk zrobila po 5 dniach dopiero a takie baki sadzila ze w calym mieszkaniu smierdzialo po trzech dniach pojenia jej sokiem ze sliwek poszlo kupsko nawet normalnych rozmiarów tyle tylko ze w ratach bo zrobila 4 kupy tego dnia i od tej pory jet juz ok zmienila sie tylko konsystencja bo do tego incydentu mala miala baardzo wodniste kupy a teraz sa papki:D

Maja