Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

isabela
jola22
isabela
u nas tez zroznicowanie rasowe, ale bez wiekszych szopek. Mnie przeraza tylko ten smrodek na klatce schodowej, mamy sasiadow Marokanczykow, wciaz czuc smierdzace, gotowane mieso i czosnek. Do tego maja 6 dzieci i chyba w ogole nie wietrza mieszkania. Mam przy drzwiach wejsciowych kotare, ktora blokuje te zapachay bo czasami to az mnie skreca ze zlosi, ze ludzie potrafia w takim smrodzie zyc.

Isabela to ja ci napisze jeszcze lepsze story - przez pierwszy rok po przyjeździe do Anglii mieszkaliśmy z mężem w wynajmowanym pokoju.
Do domu który był świeżo po remoncie wprowadziliśmy się jako pierwsi - pokój była naprawdę śliczny, dom odnowiony.
Landlord powiedział że nie będzie mieszał ras - i że skoro my biali to resztę pokoi wynajmie białym.
Tego samego dnia wieczorem wprowadził się chłopak z Litwy, ale następnego dnia rano podjechało auto i do naszego "białego" domu zaczęła wprowadzać się murzynka - ja zdębiałam. Tego samego dnia wieczorem wprowadziła się kolejna czarna kobieta.
To była dla nas taki szok jak nie wiem co - i wiesz co te 2 czarne kobiety okazały się świetnymi współlokatorkami.
Mielismy z mężem wielkie szczęście.

Ja nie jestem rasistka, ale roznice kulturowe sa widoczna wlasnie w takich duzych metropoliach. Mnie najbardziej drazni jak ludzie moga byc takimi brudasami i nie mam tu na mysli koloru skory. Syfiarze maksymalni i bez obrazy dotyczy to glownie kolorowych. Ale to nawet oni tak twierdza. Uwazaja, ze najwiekszymi rasistami i leniami sa sami czarni, to slowa mojego znajomego prawnika, ktory jest czarny jak asfalt :)
Dokladnie isabela. Toznie to bywa. Ja mialam poprzednia sasiadke Greczynke, ktora wystawialm smieci a w nich obsrane pampersy przed drzwi i tak stalo po kilka reklamowek po 2, 3 dni, bo sie jj zniesc nie chcialo. A teraz mam taka Greczynke na jej miejsce, ze codziennie rano punkt dzieata klatke cala odkurza!!! Chyba wszystko zalezy z jakiej wsi sie czlowiek wywodzi :-)
Co do roznic kulturowych to sa i to bardzo wodoczne nawet u mnie w Hagen. Tu jest duzo obcokrajowcow z calego swieta. Ale generalnie mi sie to podoba, choc nieraz bylam w szoku. A tak poza tym takich Polskow tutaj widzialam, ze murzyn z jakiejs wioski afrykanskiej (to tylko tak dla kontrastu - zle nie zinterpretowac!) na wyzszym poziomie niz co poniektorzy.

mama2corun
Jola30
Ale chyba z tego co wiem Dawffodil to jak na osobe przekracza 504 zl to ok 1600zl to juz nawet rodzinne sie nie nalezy a tak pozatym nie kazdy ma ten konfort zeby dzidzusia zostawic z babcia lub w zlobku i wrocic do pracy po 4,5 miesiacach macierzynskiego.a zyc za 1600zl lub 2000zl na rodzine z jednym dzieckiem zadne duze pieniadze.
A mojego meza brat wlasnie tak zyje.:36_11_23:

sorki ale musze skomentowac bo niewytrzymam!!!
ja przez 2 lata ciaglam jakos w PL majac pensji 600zl jak mialam lepszy miesiac to mialam 700zl plus alimenty 300zl rodzinne 80zl jak dobrze pamietam co dawalo mi 1000zl namnie i Oliwie z tego placilam przedszkole mieszkanie oplaty bilety do pracy i jakos zylam!!wiec gdybym miala 1600zl niemowie juz o2000zl to bym pewnie nieruszla sie z PL wiec kurcze nieprzesadzajmy!!i wiem jakie sa ceny w Polsce....owszem teraz finansowo mamy teraz o niebo lepiej ale i tak nie szastam pieniedzmi na prawo i lewo bo mam teraz lepiej...wole odlozyc na cos dla Oliw czy pomoc siostrze mlodszej w PL.Wiec prosze niepiszcie ze jak ktos ma 1600zl to klepie biede bo ja mialam polowe i widocznie zylam juz naprawde na skroju ubostwa.kwestia prowadzenia finasow i nieszastania kasa.jak kogos urazilam to przepraszam ale kurcze no....

oj masz racje mama2córu zgadzam sie z Toba tez znam sporo osób którzy zyja za takie pieniadze i jakos brudni i glodni nie chodza ale to napewno zalezy od tego jak kto umie gospodarowac swoimi pieniedzmi. tak jest w wielu malych miejscowosciach.

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

gunia43
katja79
gunia43
A oto zdjecia mojego wielkiego opadnietego brzucha i malutkiego pepka.
No i wielkich piersi !!!!
[ATTACH]6149[/ATTACH]
[ATTACH][/ATTACH][ATTACH]6151[/ATTACH]

Gunia ale faktycznie masz juz baaardzo nisko brzunio ja tez juz tak mam, i Maksio chyba po lewej stronie lezy co???:smile_jump:
Po prawej bo to lustrzane odbicie i wychodzi na odwrot :-) Ale widac nie???

no tak ale widac ze tam nasz Maksio swój kuperek usadowil bo mamuni brzuszek porzadnie wyciagnelo.

http://www.suwaczek.pl/cache/e97dcacce8.png http://s2.pierwszezabki.pl/021/021013940.png?8788

Maja

Ewcia ale calkiem inaczej jak sie mieszka u rodzicow nikt mi nie powie a co innego jak sie mieszka samemu i ma maly budrzet do dyspozycji a wiekszosc mojch znajomych w Pl. zyja na granicy nedzy bo nie starcza i po opiekach lataja i na zupki kuroniowki.
Przynajmniej tam gdzie mieszkala moja mama a chodzi mi tu o znajomych z podstawowki.

http://s10.suwaczek.com/20000429310117.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/b11eb3303f.png

gunia43
Jola30
katja79

jakby mój M wstawil takie zdjecie to ja bym go chyba zarabala tepa siekiera nawet sobie nie wyobrazam...a z tym gosciem któruy to zrobil wszystko ok?

Katja no wlasnie wporzadku nie wiem co mu odbilo to w prawdze kolega moje M.
Ale zdeklem raczej nic nie ma tak na oko.:36_11_23:
Baaaardzo chcial sie poprostu pochwalic !!!!!!! Tylko tym jakie dzidzi sliczne czy jaka zona ladna????
:sofunny::sofunny::sofunny::sofunny:

o losie nie moge:sofunny::sofunny::sofunny::sofunny::sofunny:

Maja

Ewciaa
mama2corun
hej dziewuszki niewiem czy Amelcia byla juz na forum napisala mi smska ze wraca do domu ze narazie nic nierobia
a ja po wizycie serduszko Oli bije pieknie ale juz mi polozna przykladala to uzadzonko przy spojeniu lonowym czyli mala baardzo nisko ale jakos wyjsc niechce...choc polozna mowi ze jak tak nisko i cos niecos mnie pobolewa to jak sie rozwinie to moze szybko pojsc.i mnie uspakajala ze ona mi sie meczyc nieda jak beda skurcze lub nie n ogolnie ze jak cokolwiek konkretnego sie zacznie to bedzie pomagac zeby bylo jak najlepiej dla nas...bo ja sie boje oksy kurcze ze znowu 16 godz w bolach .... ja mam znowu bardzo niskie cisnienie 95na 50 juz kawe sobie strzelilam ale glowa mi poprostu peka i jakos wogole niemrawo sie czuje....

mama2curon to super że z Olą wszytsko dobrze teraz tylko czekać na jej znak....chodź nasze dzieciaczki majowe jakoś nie chcą wychpdzić

Ewcia ja wiem dlaczego bo one wszystkie czekaja na maj:smile_jump::smile_jump:

Maja

Jola30
Ewcia ale calkiem inaczej jak sie mieszka u rodzicow nikt mi nie powie a co innego jak sie mieszka samemu i ma maly budrzet do dyspozycji a wiekszosc mojch znajomych w Pl. zyja na granicy nedzy bo nie starcza i po opiekach lataja i na zupki kuroniowki.
Przynajmniej tam gdzie mieszkala moja mama a chodzi mi tu o znajomych z podstawowki.

Jolcia ale oczywiście ja tego nawet nie porównuje, napewno każdemu jest cięzko każdy chciałby mieć coś sowjego mieszkanko czy dom a tu młody człowiek po ślubie i całe życie musi cięzko pracować by coś mieć

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37io4pumqf8for.png

katja79
mama2corun
Jola30
Ale chyba z tego co wiem Dawffodil to jak na osobe przekracza 504 zl to ok 1600zl to juz nawet rodzinne sie nie nalezy a tak pozatym nie kazdy ma ten konfort zeby dzidzusia zostawic z babcia lub w zlobku i wrocic do pracy po 4,5 miesiacach macierzynskiego.a zyc za 1600zl lub 2000zl na rodzine z jednym dzieckiem zadne duze pieniadze.

ja przez 2 lata ciaglam jakos w PL majac pensji 600zl jak mialam lepszy miesiac to mialam 700zl plus alimenty 300zl rodzinne 80zl jak dobrze pamietam co dawalo mi 1000zl namnie i Oliwie z tego placilam przedszkole mieszkanie oplaty bilety do pracy i jakos zylam!!wiec gdybym miala 1600zl niemowie juz o2000zl to bym pewnie nieruszla sie z PL wiec kurcze nieprzesadzajmy!!i wiem jakie sa ceny w Polsce....owszem teraz finansowo mamy teraz o niebo lepiej ale i tak nie szastam pieniedzmi na prawo i lewo bo mam teraz lepiej...wole odlozyc na cos dla Oliw czy pomoc siostrze mlodszej w PL.Wiec prosze niepiszcie ze jak ktos ma 1600zl to klepie biede bo ja mialam polowe i widocznie zylam juz naprawde na skroju ubostwa.kwestia prowadzenia finasow i nieszastania kasa.jak kogos urazilam to przepraszam ale kurcze no....

oj masz racje mama2córu zgadzam sie z Toba tez znam sporo osób którzy zyja za takie pieniadze i jakos brudni i glodni nie chodza ale to napewno zalezy od tego jak kto umie gospodarowac swoimi pieniedzmi. tak jest w wielu malych miejscowosciach.

Tak gospodarowac i bedowac o to mi chodzi ze nie jest lekko.
Daffodils napisala ze w PL. zarobki sie poprawily w co nie watpie ale w duzych miastach i ludzie po studiach.

http://s10.suwaczek.com/20000429310117.pnghttp://www.suwaczek.pl/cache/b11eb3303f.png

katja79
Ewciaa
mama2corun
hej dziewuszki niewiem czy Amelcia byla juz na forum napisala mi smska ze wraca do domu ze narazie nic nierobia
a ja po wizycie serduszko Oli bije pieknie ale juz mi polozna przykladala to uzadzonko przy spojeniu lonowym czyli mala baardzo nisko ale jakos wyjsc niechce...choc polozna mowi ze jak tak nisko i cos niecos mnie pobolewa to jak sie rozwinie to moze szybko pojsc.i mnie uspakajala ze ona mi sie meczyc nieda jak beda skurcze lub nie n ogolnie ze jak cokolwiek konkretnego sie zacznie to bedzie pomagac zeby bylo jak najlepiej dla nas...bo ja sie boje oksy kurcze ze znowu 16 godz w bolach .... ja mam znowu bardzo niskie cisnienie 95na 50 juz kawe sobie strzelilam ale glowa mi poprostu peka i jakos wogole niemrawo sie czuje....

mama2curon to super że z Olą wszytsko dobrze teraz tylko czekać na jej znak....chodź nasze dzieciaczki majowe jakoś nie chcą wychpdzić

katja oby nie zadługo, bo ile można czekać....a TY masz termin na 18 maja z OM???

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37io4pumqf8for.png

isabela
katja79
isabela

worki z poczta nosic? Buhahhahah
Odpisz im, ze masz jeden wielki wor z przodu i zeby cie w dupe pocalowali poki nei wyplaca odszkodowania za chu*** potraktowanie kobiety w ciazy!!!

Isabelka poprostu lepiej bym tego nie ujela.....co za debile

ten kraj obfituje w palantow, wszedzie burdel!
Jakis czas temu dostalam list z revenue, ze jestem tu nielegalnie i nic od tego panstwa mi sie nie nalezy :noooo::noooo::noooo: sprawa dotyczyla macierzynskiego. Malo zawalu nie dostalam.... ponad 6 lat placenia podatkow i to duzych, jako firma prywatna zatrudniajaca legalnie 2 pracownikow i nagle jak zlozylam o macierzynski to jestm tu nielegalnie. Oczywiscie sprawa sie wyjasnila, ale przezylam maly horror!!! Wszedzie takie jaja. Co urzedowa sprawa to problem. Za duzo pracownikow maja czy takich debili?!
To tak jak w Niemczech. Tutaj nikt za nic do konca nie odpowiada i moze wlasnie to jest to!!!!!
Ja sie dzisiaj w...wilam, bo 17 rano nadalam przelew do polski a oni - jak sei dzis okazalo, po naszych interwencjach - puscicli go dopiero 22 wieczorem. Moja siopstra miala juz kase wczoraj dostac a tu buty. To byla ta kasa na mieszkanie. Cale szczescie, ze pani od wykupow powiedzial, ze jak sie spoznimy to nie ma sprawy :-)
I to jest ta niemiecka jakos i porzadek ????!!!!I tak na kazdym kroku. A jak pojdziesz cos przyspieszac czy wyjasniac to i tak nie ma szans nieczego zalatwic, bo za kazdym razem kto sie sprawa zajmuje i nie da rady!!! Pretensje to do losu tylko miec tutaj mozna. Tutaj nikt nie jest niczemu winny i nic nie moze za to!!!!!

Ewciaa
katja79
Ewciaa

katja oby nie zadługo, bo ile można czekać....a TY masz termin na 18 maja z OM???

tak Ewciu ja mam na 18 i wg OM i wg USG moja Maja rosla tak ksiazkowo ze szok.

Maja

mama2corun

Super, ze mala zdrowa i ze tak nisko. Moj Maskiu, az tak nisko nie jest, jesli wierzyc mojemu ginowi. Kurcze ajak ona tak nisko to wiem jak sie musisz czuc z pecherzem. Ja juz teraz wysiadam....

isabela
Jola22, masz moze tu kuzynke w 4 miesiacu ciazy? Ostatnio spotkalam w Body Shopie na Hammersmith Polke (pracuje tam), zaczelaysmy rozmawiac o ciazy i powiedziala, ze tez bedzie miala coreczke, chcialaby jej dac na imie Julcia, ale jej kuzynka, ktora jest juz w 9 miesicu i tez mieszka w Londynie nazwie tak swoja coreczke i ona ma dylemat. Glupio mi bylo zapytac, ale pomyslalam o Tobie :)

Isabela mój mąż ma tu kuzynkę - ale nic nie wiem żeby była w ciązy.
A jak ona wyglądała???

http://s3.suwaczek.com/200905294980.png http://s2.pierwszezabki.pl/019/0190739a0.png?7187
http://s5.suwaczek.com/201202255180.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/019/0190739a1.png?829

mama2corun
Jola30

Niepotrzbnie sie unosisz moja droga. Zlosc pieknosci szkodzi :-) Ale tak serio Mama2corun to kazdy ma prawo do swojego zdania.
Ja zylam za 1200 i bylo mi ciezko. A nie mialam dziecka i bylam sama. Ale pracowalam i placilam sobie studia a poza tym po tygodniu zapieprzu tez chcialam cos oprocz zaplacenia rachunkow na siebie wydac a juz niewiele mi starczalo. Raz chce sie do kina isc, raz na wakacje jechac a raz sobie poprostu np. buty kupic. I to moim zdaniem nie sa jakies wygorowane zachcianki. NOrmalne ludzkie przyjemnosci od czasu do czasu.
A ceny w Polsce wzrosly strasznie. My z mezem zyjemy w Niemczech z jednej pensji i jest nam lepiej za te jedna niz mnie za cala w Polsece. A jak jade do Polski to ceny zywnosci mnie serio z nog ostatnio sciely. Sa takie same jak w Niemczech, moze pomijajac wedline, ciuchy tez to samo.
Jedeno wiem na pewno, ze jakby Polska byla takim rajem to tyle ludzi by za granica nie siedzialo. Ja na pewno nie, bo wole byc blisko swojej rodziny i przyjaciol, ale mam teraz wybor i wybralam zycie w Niemczech, przynajmniej na razie.

Jola30
gunia43
Jola30

Katja no wlasnie wporzadku nie wiem co mu odbilo to w prawdze kolega moje M.
Ale zdeklem raczej nic nie ma tak na oko.:36_11_23:
Baaaardzo chcial sie poprostu pochwalic !!!!!!! Tylko tym jakie dzidzi sliczne czy jaka zona ladna????
:sofunny::sofunny::sofunny::sofunny:

Gunia zona ladna nie powiem i synek tez ale ja tez zdebialm jak wstawil to zdjecie:36_11_23:
Mysle, ze zony nikt od tej strony wczesniej nie znal. No moze nieliczni tak, ale moze reszcie chcial sie pochwalic....

mama2corun
Jola30
w malych miasteczkach przy rodzicach mozna zyc ale jak sie wynajmuje to koszmar tak prawda.

ja mieszkalam sama z corka nie przy rodzicach nigdy od nikogo ani finasowej pomocy ani zadnej nieodtrzymalam jedynie jak chcialam dorobic bo szly swieta albo urodziny Oliw to szlam na nocke pracowac do baru zajazdu etc wiec wtedy mi pomagala mlodsza siostra zajmowala sie Oliwia i taka pomoc mialam.a mieszkanie mosialam placic i inne rachunki poprostu nikupowalam bzdur i tyle nieszastalam kasa.a pojechalam za lepszym bytem dla siebie i corki musialam dziecko zostawic na 2 miesiace 2 miesiace jak dlamnie koszmaru bez dziecka ale musialam zarobic na mieszkanie zeby moc zabrac corke..poznalam tu M i on mi duzo pomogl,bo tak to tez niewiem jakbym jako samotna mama tu sobie radzila.Poprostu trzeba sie nauczyc doroslego zycia i tyle skoro ja potrafilam z corka wyzyc za niecale 1000zl a i jeszcze mieszkanie mam na piec wiec jednorazowo musialam co zime dac 800zl za wegiel i zostawalo mi 200zl i co z tym zrobic ale jakos dawalam rade i nigdy nikogo o nic nieprosilam ani nieobwinialam ze mam mniej pieniedzy od innych

Guniu ciesze sie ze Maksio zdrowiutki i ze rosnie choc niech nieprzesadza i oszczedzi mamusie przy porodzie
Daffodil super ze cisnienie unormowane

ja narazie znikam bo naprawde temat pieniedzy niejest dobrym tematem....ja nielubie tego jak ktos majac pieniadze nazeka...a niezdaje sobie sprawy ze ktos moze naprawde miec gorzej i jakos nienarzeka.do jutra dziewczyny i przepraszam jak komus zepsulam humor tematem.pa
Mam2curun - mysle, ze nie jest to kwetsia narzekania czy nie narzekania. Ja terza zupelnie nie narzekam chociaz kokosow nie mam. Wiem, ze zawsze razem damy terza rade.
Poprostu jak czlowiek ciezko haruje to dlaczego nie moze za to niekiedy godnie zyc. Bo to ze kupisz dziecku lalke za 50 euro to nie jest jakies wilekie hallo, ale ile radosci. I o to chodzi, ze teraz Cie na to stac a jak bylas w Polsce to niekoniecznie. Wiec jak jest lepiej?

mama2corun
Jola30
w malych miasteczkach przy rodzicach mozna zyc ale jak sie wynajmuje to koszmar tak prawda.

ja mieszkalam sama z corka nie przy rodzicach nigdy od nikogo ani finasowej pomocy ani zadnej nieodtrzymalam jedynie jak chcialam dorobic bo szly swieta albo urodziny Oliw to szlam na nocke pracowac do baru zajazdu etc wiec wtedy mi pomagala mlodsza siostra zajmowala sie Oliwia i taka pomoc mialam.a mieszkanie mosialam placic i inne rachunki poprostu nikupowalam bzdur i tyle nieszastalam kasa.a pojechalam za lepszym bytem dla siebie i corki musialam dziecko zostawic na 2 miesiace 2 miesiace jak dlamnie koszmaru bez dziecka ale musialam zarobic na mieszkanie zeby moc zabrac corke..poznalam tu M i on mi duzo pomogl,bo tak to tez niewiem jakbym jako samotna mama tu sobie radzila.Poprostu trzeba sie nauczyc doroslego zycia i tyle skoro ja potrafilam z corka wyzyc za niecale 1000zl a i jeszcze mieszkanie mam na piec wiec jednorazowo musialam co zime dac 800zl za wegiel i zostawalo mi 200zl i co z tym zrobic ale jakos dawalam rade i nigdy nikogo o nic nieprosilam ani nieobwinialam ze mam mniej pieniedzy od innych

Guniu ciesze sie ze Maksio zdrowiutki i ze rosnie choc niech nieprzesadza i oszczedzi mamusie przy porodzie
Daffodil super ze cisnienie unormowane

ja narazie znikam bo naprawde temat pieniedzy niejest dobrym tematem....ja nielubie tego jak ktos majac pieniadze nazeka...a niezdaje sobie sprawy ze ktos moze naprawde miec gorzej i jakos nienarzeka.do jutra dziewczyny i przepraszam jak komus zepsulam humor tematem.pa

mama2corun głupolku mały :) Nawet się nie wygłupiaj :) Każdy ma prawo wyrazić swoją opinię i jakoś mi się nie wydaje, żeby którakolwiek z nas poczuła się urażona. No, chyba że się mylę :) W końcu po to też jest forum, żeby pogadać, podyskutować, a nie tylko zachwycać się ubrankami. Chociaż nie twierdzę wcale, że nie jest to fajne :)

isabela
Ewciaa
amelcia8
witam :) jeszcze w dwupaku ale około tyg potem na pewno wywołujemy :) zresztą ja mam nadzieje na poród do poniedziałku:) ktg ok małe skurcze pojedyńcze
rozwarcie jest:))) tylko czekać

amelcia jesteś, czyli masz czekać w domu ??? a co z tymi zielonymi wodami płodowymi???

No wlasnie Amelciu, co z reszta? Przeciez mialas jakies zielonkawe wody plodowe? Przebadali Cie ponownie?

wody nadal mieszczą sie w normie ! w ich normie!!!:36_2_51:zatem nic innego tylko muszę im wierzyć:) to że są lekko mętawe to nie wskazanie do cc tyle usłyszałam dziś

http://www.suwaczek.pl/cache/76b1a6931d.png