Skocz do zawartości
Forum

Majowe słoneczka 2009

Rekomendowane odpowiedzi

elwira
Ja nadal mam huśtawki hormonalne ale to niebawem powinno się uspokoić, ma nadzieje:)
Musze przyznać ze mój M ma niesamowita cierpliwość cala ciąża i nadal to znosi, no ale cóż jakoś dajemy rade.

jeśli chodzi o Adasia to mam wrażenie ze on ma już miesiąc, gdyby nie nadal ten dyskomfort po porodzie to bym pewnie w to uwierzyła;) a to fotka z kąpieli, a i już bez pępka odpadł na 4dzien po porodzie!!!!
Ale tluscioszek!!! Wyglada jak "dorosle" bobo. Moj Maksio to przy nim totalna chudzinka.
Mojemu synkowi dzisiaj wlasnie opdpadl pepek. W szoku bylam bo zmienialam pampersa i nagle przy zapinaniu rzepow - szok!!!!

mama2corun
Dieta mamy karmiacej cycem
NAPOJE
Pij bez obaw:
– wodę mineralną niegazowaną,
– słabą herbatę lub bawarkę,
– herbaty owocowe i ziołowe,
– kawę bezkofeinową albo słabą, normalną,
– soki owocowo-warzywne,
– kompoty,
– jogurty naturalne, kefiry, maślanki

Unikaj: napojów gazowanych (zawierają dużo cukru a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki)

MLEKO i PRZETWORY MLECZNE
Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne)

OWOCE
Jedz bez obaw:
– banany,
– brzoskwinie,
– jabłka,
– maliny ,
– jeżyny,
– porzeczki,
– agrest,
– soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców

Uważaj na:
– truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają)
– gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki)
– owoce suszone (konserwowane chemicznie)
– soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców

WARZYWA
Jedz bez obaw:
– ogórki,
– buraki,
– marchewkę,
– ziemniaki,
– kapustę pekińską
– kukurydzę,
– pietruszkę,
– koperek,
– soję,
– szpinak,
– młodą fasolkę szparagową,
– dynię,
– kabaczek,
– cukinię,
– wszystkie rodzaje sałat

Uważaj na:
– cebulę i czosnek - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia
– kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka
– pomidory i seler - zawierają silne alergeny
– paprykę, chrzan, pory, grzyby

PIECZYWO
– jedz zwłaszcza ciemne i pełnoziarniste
Uważaj na: pieczywo z konserwantami

KASZA, RYŻ, MAKARON
– wybieraj zwłaszcza te pełnoziarniste – jedz kilka razy w tygodniu

JAJKA
– ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo – 2-3 razy w tygodniu

Uważaj na białko – jest bardziej alergogenne niż żółtko

RYBY
– jedz najlepiej morskie (ugotowane lub pieczone) – dwa razy w tygodniu

Unikaj:
– surowych ryb, np. sushi
– konserw rybnych i ryb marynowanych

MIĘSO
Jedz bez obaw (dwa razy dziennie):
– mięso białe (drób, mięso z królika)
– chudą wieprzowinę, jagnięcinę (kilka razy w tygodniu)
– mięso grillowane lub duszone

Unikaj:
– tłustych wędlin, mięsa smażonego,
– cielęciny i wołowiny (jeśli dziecko ma skazę białkową)

SERY
– jedz ostrożnie, są ciężkostrawne

Uważaj na:
– sery pleśniowe
– pikantne sery i twarożki
– w przypadku skazy białkowej u dziecka wyeliminuj produkty mleczne, ale musisz wtedy pamiętać o przyjmowaniu preparatu wapniowego

TŁUSZCZE
Używaj bez obaw:
- masła (tylko i wyłącznie; nie stosuj żadnych substytutów),
– oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego (najlepiej niskoerukowego)

Unikaj:
– smalcu i oleju arachidowego

SŁODYCZE
– możesz jeść w ograniczonych ilościach

Uważaj na: miód, czekoladę, kakao, mak

ORZECHY
– uważaj zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe; zawierają silne alergeny, mogą wywoływać nawet reakcje wstrząsowe

ALKOHOL
– wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są zabronione
– możesz sobie pozwolić na kieliszek wina czy małą szklankę piwa od czasu do czasu

PRZYPRAWY i DODATKI
Przyprawiaj bez obaw:
– świeżymi ziołami,
– koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem,
– majerankiem,
– kminkiem,
– innymi łagodnymi przyprawami ziołowymi

Uważaj na:
– barwniki, konserwanty, słodziki polepszacze oraz inne sztuczne dodatki do żywności
– paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet (mogą powodować bóle brzucha i kolki),
– majonez,
– ketchup
– sól i cukier (w dużych ilościach)

Obserwuj, jak na Twoją dietę reaguje maluch - jeżeli po spożyciu jakiegoś pokarmu zauważysz u niego niepokój, objawy kolki jelitowej lub wysypkę, to pokarmu tego powinnaś unikać dopóki układ pokarmowy malca nie dojrzeje na tyle, aby go tolerować.

Mama2corun - Dziekuje bardzo. Ty jak zwakle niezastapiona. NIe zapomne nigdy twojego eska: Masuj cyce pod prysznicem!!!!
Z mezem niezle zesmy sie usmiali z tego rymu :-)
Jak tam krocze? U mnie ciut lepiej. Luzne portki to jest to. No i siadam na poduszce.

gunia43
mama2corun
Dieta mamy karmiacej cycem
NAPOJE
Pij bez obaw:
– wodę mineralną niegazowaną,
– słabą herbatę lub bawarkę,
– herbaty owocowe i ziołowe,
– kawę bezkofeinową albo słabą, normalną,
– soki owocowo-warzywne,
– kompoty,
– jogurty naturalne, kefiry, maślanki

Unikaj: napojów gazowanych (zawierają dużo cukru a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki)

MLEKO i PRZETWORY MLECZNE
Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne)

OWOCE
Jedz bez obaw:
– banany,
– brzoskwinie,
– jabłka,
– maliny ,
– jeżyny,
– porzeczki,
– agrest,
– soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców

Uważaj na:
– truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają)
– gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki)
– owoce suszone (konserwowane chemicznie)
– soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców

WARZYWA
Jedz bez obaw:
– ogórki,
– buraki,
– marchewkę,
– ziemniaki,
– kapustę pekińską
– kukurydzę,
– pietruszkę,
– koperek,
– soję,
– szpinak,
– młodą fasolkę szparagową,
– dynię,
– kabaczek,
– cukinię,
– wszystkie rodzaje sałat

Uważaj na:
– cebulę i czosnek - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia
– kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka
– pomidory i seler - zawierają silne alergeny
– paprykę, chrzan, pory, grzyby

PIECZYWO
– jedz zwłaszcza ciemne i pełnoziarniste
Uważaj na: pieczywo z konserwantami

KASZA, RYŻ, MAKARON
– wybieraj zwłaszcza te pełnoziarniste – jedz kilka razy w tygodniu

JAJKA
– ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo – 2-3 razy w tygodniu

Uważaj na białko – jest bardziej alergogenne niż żółtko

RYBY
– jedz najlepiej morskie (ugotowane lub pieczone) – dwa razy w tygodniu

Unikaj:
– surowych ryb, np. sushi
– konserw rybnych i ryb marynowanych

MIĘSO
Jedz bez obaw (dwa razy dziennie):
– mięso białe (drób, mięso z królika)
– chudą wieprzowinę, jagnięcinę (kilka razy w tygodniu)
– mięso grillowane lub duszone

Unikaj:
– tłustych wędlin, mięsa smażonego,
– cielęciny i wołowiny (jeśli dziecko ma skazę białkową)

SERY
– jedz ostrożnie, są ciężkostrawne

Uważaj na:
– sery pleśniowe
– pikantne sery i twarożki
– w przypadku skazy białkowej u dziecka wyeliminuj produkty mleczne, ale musisz wtedy pamiętać o przyjmowaniu preparatu wapniowego

TŁUSZCZE
Używaj bez obaw:
- masła (tylko i wyłącznie; nie stosuj żadnych substytutów),
– oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego (najlepiej niskoerukowego)

Unikaj:
– smalcu i oleju arachidowego

SŁODYCZE
– możesz jeść w ograniczonych ilościach

Uważaj na: miód, czekoladę, kakao, mak

ORZECHY
– uważaj zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe; zawierają silne alergeny, mogą wywoływać nawet reakcje wstrząsowe

ALKOHOL
– wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są zabronione
– możesz sobie pozwolić na kieliszek wina czy małą szklankę piwa od czasu do czasu

PRZYPRAWY i DODATKI
Przyprawiaj bez obaw:
– świeżymi ziołami,
– koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem,
– majerankiem,
– kminkiem,
– innymi łagodnymi przyprawami ziołowymi

Uważaj na:
– barwniki, konserwanty, słodziki polepszacze oraz inne sztuczne dodatki do żywności
– paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet (mogą powodować bóle brzucha i kolki),
– majonez,
– ketchup
– sól i cukier (w dużych ilościach)

Obserwuj, jak na Twoją dietę reaguje maluch - jeżeli po spożyciu jakiegoś pokarmu zauważysz u niego niepokój, objawy kolki jelitowej lub wysypkę, to pokarmu tego powinnaś unikać dopóki układ pokarmowy malca nie dojrzeje na tyle, aby go tolerować.

Mama2corun - Dziekuje bardzo. Ty jak zwakle niezastapiona. NIe zapomne nigdy twojego eska: Masuj cyce pod prysznicem!!!!
Z mezem niezle zesmy sie usmiali z tego rymu :-)
Jak tam krocze? U mnie ciut lepiej. Luzne portki to jest to. No i siadam na poduszce.
Ja juz koncze moje monologi. Zycze spokojnej i przespanej nocy Wam i sobie .-)
Ide obudzic mojego malucha bo spi juz dlugo i pora by go karmic i zmienic pieluche :-)
Wskocze jutro, jak dam rade, bo intensywny dzien nas czeka. Pa, pa!!!!

hej kochane :)
Dziekuje Wam za kciuki, zyczenia i piekne smsy, jestescie kochane.

Dopiero co odstawilam Mia do kolyski. Urodzilam glonojada normalnie. Na nic sie nie zdalo moje maltretowanie brodawek bo juz mam tak umeczone po 10 godzinnym moczeniu ich w buzi malej, ze nie wiem. A mala ciagle gloda, wlasnie nie wytrzymalam i zrobilam jej mleczko dla noworodkow, matko zjadla az 30 ml... a cycka ssie caly dzien i mam pokarm, moze nie duzo, ale wydawalo mi sie, ze jej starcza. Ale widocznie byla glodna bo w koncu usnela po 4 godzinnej walce.

Co do porodu, na razie nie bede pisala bo bylo to najgorsze przezycie ostatnimi czasy. Powiem Wam jedno, nie mialam zadnego znieczulenia, mala wyciagali ze mnie szczypcami(to opowiam jak ochlone), ma poraniona cala glowke, a ja krocze jak rozgwiazda ;P - masakra ... szyli mnie na zywca, ale to juz mi zwisalo. Najgorsze, ze mam takze zmasakrowany odbyt i krwiaki po szyciu wielkosci sliwek, usiasc nie moge...

Najwazniejsze, ze Mia juz jest z nami. Moje dziewczyny byly dzielne, choc widok nie byl napewno atrakcyjny. Momentu pojawienia sie Mia nie byly ze mna, bo mala stracila puls i zrobilo se zamieszanie, musialy opuscic pokoj bo wpadla ekipa lekarska "kretynsko-debilna"
Powiem jedno, jesli kiedykolwiek sie zdecyduje na kolejne dziecko (w co watpie) to NIGDY WIECEJ nie urodze go w TYM POJEBANYM KRAJU!

A poki co zmykam spac bo od prawie 3 dni nie spie :)

Buziaki kochane dziewczyny\

http://www.suwaczki.com/tickers/ojxewn15stpumjv2.png

isabela

Dopiero co odstawilam Mia do kolyski. Urodzilam glonojada normalnie. Na nic sie nie zdalo moje maltretowanie brodawek bo juz mam tak umeczone po 10 godzinnym moczeniu ich w buzi malej, ze nie wiem. A mala ciagle gloda, wlasnie nie wytrzymalam i zrobilam jej mleczko dla noworodkow, matko zjadla az 30 ml... a cycka ssie caly dzien i mam pokarm, moze nie duzo, ale wydawalo mi sie, ze jej starcza. Ale widocznie byla glodna bo w koncu usnela po 4 godzinnej walce.

Co do porodu, na razie nie bede pisala bo bylo to najgorsze przezycie ostatnimi czasy. Powiem Wam jedno, nie mialam zadnego znieczulenia, mala wyciagali ze mnie szczypcami(to opowiam jak ochlone), ma poraniona cala glowke, a ja krocze jak rozgwiazda ;P - masakra ... szyli mnie na zywca, ale to juz mi zwisalo. Najgorsze, ze mam takze zmasakrowany odbyt i krwiaki po szyciu wielkosci sliwek, usiasc nie moge...

Najwazniejsze, ze Mia juz jest z nami. Moje dziewczyny byly dzielne, choc widok nie byl napewno atrakcyjny. Momentu pojawienia sie Mia nie byly ze mna, bo mala stracila puls i zrobilo se zamieszanie, musialy opuscic pokoj bo wpadla ekipa lekarska "kretynsko-debilna"
Powiem jedno, jesli kiedykolwiek sie zdecyduje na kolejne dziecko (w co watpie) to NIGDY WIECEJ nie urodze go w TYM POJEBANYM KRAJU!

Isabela, Mia jest śliczna!!!!!!!! a Ty bardzo dzielna!! i Twoje córki też :)):
mam nadzieję, że szybko wrócisz do formy, bo to co przeżyłaś i troszkę tu opisałaś, to chyba męką niezłą było.... wielkie gratulacje!!

http://s10.suwaczek.com/200906124580.png

jola22
catdeple
jola22

A ja jeśli przenoszę ciąże to wyląduje w czerwcówkach - o matko tylko nie to.

Ale czerwcówki to bardzo fajne dziewczyny :)

Nie, ja nie miałam na myśli że one niefajne - ale ja nie chcę przenosić ciąży, mogę już rodzić

no właśnie, bo już miałam krzyczeć, że my nie jesteśmy takie złe :Oczko: hihi
Jola, na pewno będziesz majówką, zobaczysz ::):

elwira
Ja nadal mam huśtawki hormonalne ale to niebawem powinno się uspokoić, ma nadzieje:)
Musze przyznać ze mój M ma niesamowita cierpliwość cala ciąża i nadal to znosi, no ale cóż jakoś dajemy rade.

jeśli chodzi o Adasia to mam wrażenie ze on ma już miesiąc, gdyby nie nadal ten dyskomfort po porodzie to bym pewnie w to uwierzyła;) a to fotka z kąpieli, a i już bez pępka odpadł na 4dzien po porodzie!!!!

Elwira, wow, Twój synek, to faktycznie wygląda na dużego niemowlaczka już!! i jaki silny!!!! szok ::): oby tak dalej, a będzie Cię nie raz zaskakiwał jeszcze ::):

isabela

Kochana Isabelko masz prześliczna małą kobietkę - Mia jest cudowna.
Ja cały czas myślałam (i myślę) jak ty się masz po tak ciężkim porodzie - szczerze to jak bym mogła pojechała bym teraz do Polski żeby urodzić.
Jesteś bardzo dzielną kobietą i chwała ci za to .
Poród kleszczowy to chyba to co w Polsce jest ostatecznością , a tu używają tego jak noża i widelca do obiadu.
Płakać mi się chciało kiedy dostałam sms od Dagi z info że już po wszystkim i co cie spotkało.
Mama nadzieję że szybko dojdziesz do siebie - życzę Ci tego z całego serca.

http://s3.suwaczek.com/200905294980.png http://s2.pierwszezabki.pl/019/0190739a0.png?7187
http://s5.suwaczek.com/201202255180.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/019/0190739a1.png?829

GUNIA Ty jestes niesamowita codziennie znajudujesz czas zeby zajrzec, kazdej odpisac , doradzic , jestes kochana, BUZIAK :kucharz:

Isabela jestes dzielna majowka i masz razcje nigdy wiecej nie waz sie rodzic w tym kraju:)) Ale najwazniejsze ze wszystko dobrze sie skonczylo i masz swojego małego , slicznego gloda przy sobie , BUZIAK DLA CAŁEJ WASZEJ RODZINKI:kucharz::kucharz:

Ja się witam poniedziałkowo kobietki.

Jeden dzień mniej do godziny zero.
Noc ok.
Mąż pomknął już do pracy więc zapowiada się długi dzień (bez niego zawsze mi się dłuży i tęsknie jak cholera), ale mam was więc spoko.
Idę jeszcze do łóżeczka, więc do potem kochane.

Ewcia daj znać co u Ciebie.

http://s3.suwaczek.com/200905294980.png http://s2.pierwszezabki.pl/019/0190739a0.png?7187
http://s5.suwaczek.com/201202255180.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/019/0190739a1.png?829

a ja mam dzis mnostwo spraw do załatwienie i jutro tez , (wkoincu sciągamy gips Klaudi) :8_5_13:
w niedziele mam komunie synka mojej siostry i niewyobrazam sobie rodzic w tym tygodniu bo wtedy istnieje ryzyko ze nie bede mogła isc ...takze kochane ja do NIEDZIELI NIE RODZE :36_15_9:
a po niedzieli niech sie dzieje co chce , zreszta teraz cały tydzien ma byc piekna pogoda zamierzam sie lenic na balkonie i opalac:36_1_68::36_1_68::36_1_68:

Ewciaa
mama2
To zostalo nas 4 a i na dniach
EWCIA , JA, DORCIA, JOLA przy czym na dniach odejdzie nam EWCIA i zostaniemy we trzy na polu bitwy hihi :36_15_9:

ja czuje że niedługo TY mama, a moze nawet dziś

Ewcia nie ma takiej opcji ja sie nigdzie nie wybieram a na dodatek NIC nie czuje , jak do niedawna mialam rozne skurcze i twardnienie tak teraz kompletna cisza, jakbym w ciaży nie była:)))

isabela

Isabelka Mia jest cudna!!! a na temat porodu to nie bee się wypowiadać dobrze że już po, gratuluje jeszcze raz

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37io4pumqf8for.png

Ewciaa
jola22
mama2
To zostalo nas 4 a i na dniach
EWCIA , JA, DORCIA, JOLA przy czym na dniach odejdzie nam EWCIA i zostaniemy we trzy na polu bitwy hihi :36_15_9:

A ja jeśli przenoszę ciąże to wyląduje w czerwcówkach - o matko tylko nie to.

napewno nie przenosisz, tylko ja mam takiego pecha:36_2_14:

Ewcia dzis zaplanuj pieknie sobie dzien , pełen relaks bo to ostatnie spokojne chwile a jutro ZUZIENKO WITAJ NA SWIECIE:36_15_9::36_15_9:

na koniec się witam poniedziałkowo, nie musze pisac chyba że nadal w dwupaku bo to już u mnie standard....jak mi nie wywołaja to chyba bym nawet do świąt bożego nardzenia się nie wyrobiła bo moja córka to len okropny....trzeba ja pogodnić.....mam nadzeje że jutro a najpóźniej w środe przekaże wam wiadomość że ja tez już po i zuzia z nami....

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37io4pumqf8for.png